Europarlamentarul Elena Basescu a facut doua greseli in timpul unei declaratii despre scutul antiracheta pe care a facut-o in Parlamentul European. Ea a spus, printre altele, ca acordurile bilaterale ce urmeaza sa fie incheiate intre Romania si SUA urmeaza "sa fie ratificate de catre Parlamentul European".

La inceputul discursului sau, Elena Basescu a spus ca "in data de 8 februarie 2010, Romania a acceptat invitatia facuta de catre presedintele Statelor Unite de a participa la dezvoltarea sistemului american de aparare antiracheta". Data la care presedintele Traian Basescu a spus ca CSAT a acceptat invitatia americana a fost insa 4 februarie.

Ulterior, ea a afirmat ca "in perioada imediat urmatoare vor fi initiate negocieri bilaterale pentru incheierea acordurilor necesare, urmand ca acestea sa fie ratificate de catre Parlamentul European". Acordurile bilaterale dintre Romania si SUA nu trebuie insa ratificate de Parlamentul European, ci de cel de la Bucuresti.

Vezi mai jos declaratia completa a Elenei Basescu:

"In data de 8 februarie 2010, Romania a acceptat invitatia facuta de catre presedintele Statelor Unite de a participa la dezvoltarea sistemului american de aparare antiracheta. Este o dovada de incredere acordata tarii mele, avand in vedere, inclusiv, profesionalismul de care a dat dovada armata romana in Afganistan si Irak. Pe teritoriul Romaniei vor fi amplasate trei baterii a cate opt rachete fiecare. Calendarul convenit cu partea americana vizeaza functionarea acestui sistem de aparare incepand cu anul 2015.

Consider ca subiectul apararii antiracheta trebuie sa fie de actualitate si pe agenda Parlamentului European, pentru ca este necesar sa fim informati asupra riscului proliferarii programelor balistice.

Tin sa precizez ca noul sistem nu este indreptat impotriva Rusiei. De altfel, o parte din observatiile si cererile de la Moscova au fost luate in considerare in redefinirea noii arhitecturi a sistemului american. In perioada imediat urmatoare vor fi initiate negocieri bilaterale pentru incheierea acordurilor necesare, urmand ca acestea sa fie ratificate de catre Parlamentul European.

Va multumesc".