Dupa retragerea lui Adrian Nastase, in tabara sustinatorilor acestuia se vehiculeaza doua scenarii: regruparea in jurul unui nou candidat sau crearea unui nou partid. Surse social-democrate au declarat, pentru HotNews.ro, ca Victor Ponta intentioneaza sa candideze la sefia PSD, sustinut de Ion Iliescu, Adrian Nastase si Miron Mitrea. O a doua varianta discutata de greii din PSD ar fi desprinderea de PSD, dupa modelul APR, si crearea unei noi formatiuni politice.

Sursele citate sustin ca adversarii lui Mircea Geoana sunt pregatiti sa-l sustina pe Victor Ponta pentru sefia PSD. De altfel, saptamana trecuta, Victor Ponta a batut in lung si lat organizatiile judetene si a participat la sedintele acestora. Aceleasi surse sustin ca atat Adrian Nastase, cat si Ion Iliescu si Miron Mitrea il vor sprijini pe acesta la alegerile interne.

Vicepresedintele PSD Victor Ponta anunta pe 3 februarie, intr-un interviu acordat HotNews.ro, ca nu intentioneaza sa candideze la sefia PSD.

Un al doilea scenariu vehiculat este cel ar desprinderii unei aripi a PSD si crearea unui nou partid. Surse social-democrate sustin ca s-a luat in discutie si varianta crearii unui nou partid, dupa modelul APR, formatiune din care sa faca parte Adrian Nastase, Miron Mitrea si apropiatii acestora. In cadrul discutiilor s-ar fi vehiculat ca noua formatiune sa-i coopteze pe parlamentarii care au parasit PSD si au aderat ulterior la grupul independentilor.

Aceleasi surse sustin ca s-a discutat chiar organizarea unui congres paralel cu cel al PSD din 20 februarie.

De altfel, reprezentantii garzii vechi din PSD au vorbit in ultima luna tot mai des despre riscul scindarii partidului.

Ion Iliescu: "Un vot pe echipe ar fi complicat si ar duce la rezultate nedorite. Eu sper ca nu vom ajunge in situatia scindarii partidului asa cum s-a intamplat cu FSN, in 1992. FSN s-a scindat in urma unei asemenea practici, a trei grupuri distincte, fiecare cu echipa proprie si platforma proprie."

Miron Mitrea: "Daca castiga Geoana cu echipa care este acum la putere, este posibil sa se rupa PSD. Daca actuala conducere, printr-o smecherie posibila de facut la un congres pe care il controlezi, incearca sa controleze in asa fel delegatii, atunci e posibil sa se intample."

Dupa ce si-a anuntat retragerea candidaturii, Adrian Nastase a declarat: "Singura mea dorinta e ca partidul sa nu se desire in urma acestor discutii'.