Vicepresedintele PSD, Victor Ponta, unul dintre apropiatii lui Adrian Nastase, a declarat intr-un interviu pentru HotNews.ro ca se asteapta ca, dupa Consiliul National al PSD care va avea loc maine, Nastase, Diaconescu si Mitrea sa candideze pe o platforma comuna. "Nu stiu daca se va intampla asta, dar lucrurile vor fi mult mai clare. Ar fi echipa lui Mircea Geoana si echipa care propune o alta varianta. E mai simplu decat cu 4, 5, 6, 7 candidati, acolo lucrurile risca sa dea un rezultat la intamplare". Se asteapta ca, la Consiliul National de joi, sa se definitiveze lista candidatilor la sefia PSD, in pregatirea Congresului Extraordinar din februarie.

Descarca fisierul audio in format MP3

Cele mai importante declaratii facute de Victor Ponta la HotNews.ro:

  • Ma astept ca domnul Nastase, domnul Diaconescu si domnul Mitrea, cei trei challengeri ai lui Mircea Geoana, mai devreme sau mai tarziu sa mearga pe o platforma comuna. Se asteapta si altii, nu numai eu.
  • Favorit este cel in functie si, de obicei, cei care-i contesta coroana se unesc la un anumit moment. Nu stiu daca se va intampla asta, dar lucrurile vor fi mult mai clare. Ar fi echipa lui Mircea Geoana si echipa care propune o alta varianta. E mai simplu decat cu 4, 5, 6, 7 candidati, acolo lucrurile risca sa dea un rezultat la intamplare. 

  • De ce sa nu fie posibila o alianta PSD-PNL la alegerile din 2012? Poate fi posibila, dar e mult prea devreme sa vorbim de asa ceva. In politica romaneasca nimeni nu gandeste pe termen de trei ani, din pacate.
  • Nu cred intr-un congres extraordinar reunit PSD-PC-PNL la sfarsitul lunii martie. Nu cred ca vor nici conducerea PSD, nici conducerea PNL dar dupa ce se termina congresele la ambele partide, pot fi niste discutii.
  • Am lucrat tot timpul bine cu PNL la Gorj, dar sa stiti ca domnul Morega nu e liberal, nu e nici social democrat nici democrat liberal. Domnul Morega e baron. Inainte de '89 era seful cooperatiei la Gorj, de atunci a fost in toate partidele, ca Mischie al nostru, da. Este din seria celor trei M, cei trei baroni de Gorj, Mischie, Morega, Mantog. Iar ei totdeauna trebuie sa fie la putere, nu conteaza cu cine, nu conteaza in ce fel, ei trebuie sa fie la putere.

  • Pe toti i-am sunat, si pe Antonescu, si pe Orban, si pe Rusanu si le-am spus: pentru interesele de ciolan ale lui Morega, vreti sa va faceti de ras si in judetul Gorj si in toata tara si vreti sa stricati o colaborare corecta cu PSD? Raspunsul pe care toti l-au dat la Poiana Brasov a fost nu, pentru fitele si interesele de bani ale lui Morega n-o sa strice asa ceva.
  • Eu cred ca trebuie sa luptam impreuna (cu PNL) impotriva partidului care detine toata puterea. La fel au facut si PNL cu PD in perioada 2001 - 2004. Orice partid care detine toata puterea va abuza de acea putere si atunci e logic si normal sa ne batem impreuna.
  • Da, cred ca sistemul electoral actual, cel cu redistribuirea, din care ajungi de pe locul 2-3 in Parlament, s-a dovedit un sistem gresit. Cred ca solutia este: ori cel care castiga primul loc merge in Parlament, majoritar intr-un tur, sau al doilea sistem, poate ca totusi mai degraba sistemul german, cu jumatate uninominal, jumatate pe lista e cel mai destept.
  • Nu cred ca in acest an vrea sa schimbe cineva sistemul electoral, dar cred ca pana in 2012 va fi schimbat. Eu sunt adeptul sistemului bipartid, cu toate dezavantajele lui. Am crezut tot timpul in sistemul asta, cred in continuare.
    Eu cred intr-un vot care sa cristalizeze putin clasa politica.
  • Cred ca functia de judecator la Curtea Constitutionala ar fi maximul carierei mele profesionale. Peste trei ani fac vechimea necesara pentru a putea candida la o functie acolo. Spuneam lucrul asta crezand ca va castiga Mircea Geoana alegerile. Acuma poate ma tin de promisiune si particip in 2012 la victoria partidului. Dupa aceea, oricand voi trece examenul pentru o asemenea functie, mi-o voi dori.
  • Daca Geoana castiga presedintia, ma asteptam ca PSD sa ma desemneze in functia de ministru al Justitiei. Dar faptul ca nu s-a intamplat nu e o nenorocire pentru nimeni. Eu aveam propriul meu proiect de reformare a justitie. Chiar imi doresc ca domnul Predoiu sa puna in aplicare propriul proiect.