Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu spune, in primul interviu acordat dupa alegerile prezidentiale din 2009, ca Romania are nevoie de un guvern de uniune nationala si il cheama pe Traian Basescu la reconciliere. Iata cateva din declaratiile in exclusivitate pentru HotNews.ro:

  • A castigat Basescu. Sper din toata inima sa aiba intelepciunea sa fi castigat pentru toata natia romana, nu doar pentru el. Sper din toata inima sa inteleaga ca e nevoie de o reconciliere nationala.
  • Voi renunta definitiv la print, merg doar pe  media electronica. Acolo voi investi cat este necesar pentru a-mi mentine cota de piata si chiar pentru a o spori.
  • Cum dracu' sa vand, daca n-am nevoie de bani! Simplu ca buna-ziua. Dar, il puteti intreba si pe domnul Patriciu, daca s-a discutat vreodata eventualitatea vreunei tranzactii comerciale in media intre mine si domnia sa.
  • Despre arestarea lui Nicolae Popa: Marturii de culpabilizare a mea? Exclus! Atata timp cat eu v-am spus ca eu nu am furat un leu de nicaieri, ma indoiesc ca cineva...

Descarca fisierul in format MP3

Dan Tapalaga: Va spun sincer, nu stiu cu cine stau de vorba. Cu un om de afaceri prosper sau ajuns la fundul sacului?

Sorin Ovidiu Vantu: Nu mi-a placut niciodata sa vorbesc despre banii mei. Mi se pare o abordare meschina a unei discutii sau a unui interviu.

DT: Mi se pare legitim sa incepem cu asta. E criza. Sunteti in criza?

SOV: Evident ca efectele crizei m-au marcat si pe mine. Dar, din perspectiva financiara, imi place sa cred ca stau echilibarat.

DT: Ultimul top pe care l-am citit va estima averea la 1,2-1,25 miliarde de euro.

SOV: E nu-s mosier. Eu sunt capitalist. Noi discutam despre capital, nu despre averi. V-am spus: e o discutie pe care nu-mi place sa o port.

Vantu: Intreaga planeta este in pragul unui razboi

DT: Puneti in carca Guvernului vina pentru reducerile de salarii din trustul Realitatea. Dar, dle Vantu, nu v-ati pus problema ca, poate, poate aveti manageri prosti, poate va fura propriii angajati, poate dvs. va conduceti afacerile gresit?

SOV: E bine ca nu ati continuat cu posibilitatea de a fura eu insumi din trust. Ha, ha, ha. Ma bucur ca v-ati oprit aici. Am niste manageri excelenti. Imi place sa cred ca am unii dintre cei mai buni manageri din piata. Numai ca managementul este obligat, daca se comprima economia acestei tari, sa-si comprime si ei costurile. Nimeni nu este genial in momentul in care intreaga planeta este atinsa de criza. Intreaga planeta este in pragul unui razboi, d-le Tapalaga.

DT: Nu va cred, d-le Vantu. Prin comparatie, nu va cred.

SOV: E problema dvs.

DT: Sunteti pe pierdere, trustul Realitatea, cel putin, de ani de zile. De pilda, trustul Media Pro, dl. Sarbu face profit, inclusiv dl. Voiculescu se descurca binisor. Alte afaceri de presa supravietuiesc onorabil, nu inregistreaza pierderi de 15 milioane de euro pe an.

SOV: Ignorati un fapt elementar. Trustul asta a fost lansat acum cinci ani de zile si este pe dezvoltare. Este pe investitie. In permanenta s-au aditionat acestui trust noi si noi produse. Si, evident, fiecare produs lansat, pana ajunge la maturitate, consuma bani. A fost o operatiune in plina dezvoltare.

Domnule, Sorin Ovidiu Vantu este un om bogat, al dracului de bogat. Are nevoie de un stat puternic care sa-l protejeze. Eu nu am nevoie de un stat slab.

Sorin Ovidiu Vantu

DT: Cand o sa va aduca bani afacerea cu presa?

SOV: In momentul cand situatia economica internationala si nationala se va normaliza.

DT: Sorin Ovidiu Vantu castiga bani din presa daca are un stat slab.

SOV: Va repet, haideti sa lasam deoparte acuzatiile de precampanie si campania electorala. S-a depasit momentul. Am mai spus-o. Domnule, Sorin Ovidiu Vantu este un om bogat, al dracului de bogat. Are nevoie de un stat puternic care sa-l protejeze. Eu nu am nevoie de un stat slab. In momentul in care am facut afirmatia "intariti-va statul", domnilor, aceasta afirmatie a fost facuta in contextul in care statul roman era prea slab ca sa ma poata proteja.

DT: Sa va protejeze de cine si de ce?

SOV: De eventuale miscari de strada, urmare a saraciei. De eventuale abuzuri ale unor functionari....

DT: Dar asta nu va afecteaza pe dvs, ci pe stat, pe guvern.

SOV: Sa zicem ca ati lucrat pentru mine. N-ati lucrat, dar sa zicem. S-a constatat ca sunteti un personaj valoros si ati fost pus intr-o functie in aparatul de stat. Pentru a nu exista nici o suspiciune ca eu v-as folosi pe dvs. in interiorul acelui aparat, e nevoie ca aparatul acela sa fie puternic. Si atunci suspiciunea dispare. Aceasta este lectura corecta a afirmatiilor mele.

Vantu: Rar mi s-a intamplat sa fiu pe undeva pestele cel mic

Din punct de vedere financiar, cred ca eu sunt cel care poate sa-l cumpere pe Dinu Patriciu, si nu invers. Eu nu sunt pestele mic in piata romaneasca.

Sorin Ovidiu Vantu

DT: Citesc ca ati fi vandut, sau ma rog, familia dvs ar fi vandut o parte din actiunile Realitatii TV omului de afaceri Dinu Patriciu. E adevarat?

SOV: Domnule Tapalaga, de un an si ceva tot circula intoxicarea asta pe piata. Ca am vandut, ca urmeaza sa vand....Din punct de vedere financiar, cred ca eu sunt cel care poate sa-l cumpere pe Dinu Patriciu, si nu invers. Si cu asta am raspuns intrebarilor dvs. Eu nu sunt pestele mic in piata romaneasca.

DT: Nu va supraestimati putin?

SOV: Niciodata nu ma supraestimez. Succesul pe care l-am avut pana acum a fost cauzat tocmai de o apreciere corecta si nuantata a pozitiilor mele.

DT: Daca mai uit pe cifre, domnul Patriciu pare sa fie pestele mare. Daca ma uit in aceasta campanie, domnul Patriciu pare sa fi fost ceva mai mare decat dvs si nu invers.

SOV: Care este etalonul dupa care masurati?

DT: Banii. In top 300 este in varful listei. Influenta: in campania asta, dl Patriciu a probat ca are destula.

SOV: Fiecare cu ce-si propune. Va repet, nu-mi place sa discut despre banii mei. Dar rar mi s-a intamplat sa fiu pe undeva pestele cel mic.

DT: Dar ati vandut sau n-ati vandut Realitatea TV? Nu mi-ati raspuns.

SOV: Cum dracu' sa vand, daca n-am nevoie de bani! Simplu ca buna-ziua. Dar il puteti intreba si pe domnul Patriciu daca s-a discutat vreodata eventualitatea vreunei tranzactii comerciale in media intre mine si domnia sa. E simplu de verficat.

DT: Ati avut o intalnire cu Dinu Patriciu inainte de alegeri. Ati spus atunci ca ati discutat oportunitati de afaceri. Le mai vedeti si acum, dupa alegeri? Dupa victoria lui Traian Basescu, sa fiu mai exact.

SOV: Eu nu sunt adversar cu domnul Dinu Patriciu. Fiecare este cu zona lui de afaceri. Chiar nu ne-am incalecat pe nicaieri. Domnia sa investeste masiv in presa scrisa, eu investesc in media electronica. Fiecare cu zona sa de operatiuni.

Vantu: Am discutat cu Patriciu despre Asociatia Proprietarilor de Media

Sorin Ovidiu Vantu
Sorin Ovidiu Vantu
Foto: HotNews.ro
DT: Ce ati discutat cu dl Patriciu?

SOV: Discutia s-a axat in principal pe eventualitatea construirii unei Asociatii a proprietarilor de media, pentru a ne putea apara si noi interesele pe piata romaneasca, la nivel de proprietari.

DT: Si cine sa faca parte din ea?

SOV: Eu, ca reprezentant al copiilor mei, domnia sa ca proprietar, domnul Voiculescu, ca reprezentant al copiilor sai samd. De la bun inceput, achizitia s-a facut in 2004 pe numele copiilor.

DT: Dar cred ca asta-i o formalitate. Eu nu i-am auzit pe copiii dvs. vorbind public despre afacerile cu presa niciodata.

SOV: M-au mandatat pe mine sa ma ocup. Copiii mei sunt niste copii extrem, extrem de cuminti si la locul lor. Sunt oameni normali.

DT: Poate ar trebui sa se ocupe mai mult de presa in cazul asta.

SOV: Nu-i intereseaza. Aceasta constructie, sper din toata inima ca vor sti s-o administreze, s-o pretuiasca si s-o foloseasca copiii mei dupa ce nu voi mai fi eu. Asta este un business de familie si este singurul business pe care-l am in Romania.

DT: De ce e nevoie de Asociatia Patronilor de Presa, cu dl. Patriciu? E Clubul Roman de Presa, are cine sa le apere interesele.

SOV: Eu nu cred ca le poate apara cineva mai bine interesele decat proprietarul insusi. Mi se pare evident.

DT: La ce concluzie ati ajuns. Faceti Asociatia, n-o faceti?

SOV: Dom'le, nu stiu.

Orgoliile sunt atat de mari incat este foarte greu de ajuns la o concluzie intre oameni de afaceri.

Sorin Ovidiu Vantu

DT: Cine sa fie pestele cel mare la Asociatia Patronilor de Presa...

SOV: Cred ca ceva de genul asta...ha, ha, ha! (rade cu pofta)

DT: N-ati cazut de acord?

SOV: Dar n-am ajuns pana acolo cu discutia. Este inceputul unui dialog. Sa speram ca el va continua in niste termeni favorabili.

Vantu despre ceilalti moguli: Rar ni s-a intamplat sa ne amestecam teritoriile

DT: Pestele cel mare sau rechinul cel mare?

SOV: Eu am folosit o metafora, dvs. folositi....

DT: Tot o metafora, dintr-un film de Alexandru Solomon. Pot sa vi-l arat, e foarte bun, sunteti si dvs. personaj in film.

SOV: Eu, personaj in film?

DT: Da. Apareti, la un moment dat.

SOV: Intr-o zona pozitiva sau negativa?

DT: E un film despre oligarhia romaneasca. E prezentat un portret vitriolant al oligarhiei romanesti.

SOV: A! Ma face de ras.

DT: N-as spune. Apareti in contextul FNI, pe scarile parchetului.

SOV: Atunci n-o sa ma uit. Ha, ha, ha.

DT: Dar sa stiti ca acolo, in film, pestele cel mare, rechinul cel mare, e domnul Patriciu, sau nu stiu cum sa-i spun, oligarhul-sef cum ar veni.

SOV: Domnule, de ce nu intelegeti? Fiecare are propria lui zona de manifestare: domnul Patriciu intr-o zona, eu intr-o zona, domnul Tiriac intr-o zona, domnul Voiculescu intr-o zona. Fiecare e cu zona lui. Rar ni s-a intamplat sa ne amestecam teritoriile.

Vantu: Rechin e mult spus. Pirahna? Ha, ha, ha

DT: O sa va povestesc o scena din film.

SOV: Nu sunt comentator de film.

La Piovra: in film, Patriciu deseneaza o caracatita
In filmul lui Alexandru
Solomon, difuzat de ARTE,
Dinu Patriciu deseneaza
o caracatita
Vezi detalii si link la  film
Foto: Site-ul ARTE

    DT: Stiu, dar o sa va placa. O sa va intereseze sigur. Discutia era despre capitalismul romanesc. Filmul are ca tema asta: capitalismul romanesc, o reteta originala, iar domnul Patriciu, sintetizand istoria capitalismului, deseneaza un rechin, o balena si o caracatita. E corect?

SOV: Corect ce?

DT: Reprezentarea asta, a capitalului autohton.

SOV: Domnule, capitalul autohton a fost subrezit inca de la aparitia sa. Cei care s-au imbogatit in Romania nu au fost tocmai cele mai onorabile figuri ale acestei tari, nu au fost cele mai minunate caractere ale acestei tari.

DT: Va includeti, in descrierea asta?

SOV: Evident ca ma includ in aceasta descriere. Nu sunt maica Tereza, nu vindecam leprosi pe nu stiu ce insula. Da, ma includ in aceasta categorie.

DT: Si ce erati la inceput? Cum va descrieti?

SOV: Rechin e mult spus. Piranha? Ha, ha, ha (rade cu pofta)

DT: Piranel.

SOV: Ma rog, in bancul ala eram unul dintre piranha. Ma refer la anii '90.

DT: Unde sunteti acum, tot pe scara evolutiei subacvatice?

SOV: A......Somn.

DT: Somn? Adica sunteti in adormire?

SOV: Stau linistit in hruba mea, domnule.

DT: In ape adanci, in ape tulburi?

SOV: La locul meu. Nu tulburi. Nu tulburi, Stati, stati putin. Nu imi mai plac apele tulburi demult.

DT: De ce nu va mai plac? Acolo, pestii rapitori, pirahna, vaneaza cel mai bine.

SOV: Repet, nu imi mai plac apele tulburi demult.

SOV: Ma extind cu televiziuni in Modova, Ungaria si Serbia

DT: In aprilie, dupa ce PSV Company a intrat in insolventa, ati spus ca in maxim doua luni doriti sa preluati cele 18% detinute la Realitatea Media? Le-ati achizitionat intre timp?

SOV: Sunt in plin proces de negociere.

DT: Ce a impiedicat ca tranzactia asta sa aiba loc mai repede?

SOV: Acolo s-a stabilit un administrator judiciar. Domnia sa trebuie sa intre in intimitatea acelei societati. Si abia dupa aceea trebuie sa contruiasca un plan de restructurare a societatii. In interiorul acestui plan, va include si oferta pe care am facut-o eu.

DT: Tot din Capital: "M-am extins deja in Moldova. Ma voi extinde in Ungaria si in Serbia (afaceri in presa, n.r.)". Ce fel de afaceri?

SOV: Televiziuni. Doar media digitala. Atat.

DT: In Moldova, Ungaria si Serbia?

SOV: Anul viitor sper sa mai deschid (n.r. televiziuni) si in Budapesta, si in Serbia. In orice caz, pana la nivelul anului 2011 voi avea celelalte doua statii deschise. In Moldova, in jurul datei de 14 februarie lansez.

DT: De ce in aceste trei tari? Notez, una singura e in UE, doua sunt in afara spatiului UE?

SOV: Din aproape in aproape, domnule Dan Tapalaga. Din aproape in aproape.

DT: Dar de ce in tarile astea? Cum le-ati ales?

SOV: Sunt tari dragi inimii mele.

DT: De ce?

SOV: Lucruri subiective.

DT: Urmeaza investitii in televiziune si in alte tari? Mai spre spatiul ex-sovietic?

SOV: Abia la finalul anului viitor voi decide extinderile viitoare.

Attila Biro: Legat de televiziunile din Budapesta si Serbia, ce profil ati gandit?

SOV: Un mix intre Realitatea si Money Channel, intre economic si politic.

Vantu: Solicit statului roman un leu despagubire si scuze publice

DT: Incepeti in aceste tari un FNI, un BID, o Banca Romana de Scont sau doar afaceri de presa? Nu-i nici o malitie aici.

SOV: La experienta dvs. jurnalistica, domnule Tapalaga, ar trebui sa stiti ca am fost exonerat de orice raspundere in cazul FNI.

DT: Nu v-am acuzat.

SOV: Stiu ca nu m-ati acuzat. Precizez doar. Deci, in cazul FNI am fost exonerat. A fost si atunci o presiune similara cu presiunea din perioada asta de precampanie si campanie electorala. Mi-au trebuit noua ani de zile sa dovedesc ca nu am nici o implicare penala in aceasta operatiune. BID, celebrul scandal al BID-ului care a fost doar un scandal mediatic. A fost inclus in acea zona de atac asupra afacerilor mele si asupra mea din perioada anilor 2000. Acolo am fost acuzat ca banii pe care i-am folosit nu erau ai mei, ci erau imprumutati. Lucru total fals. Banii erau ai mei. Dupa o prima condamnare la Judecatoria Sectorului 1, a urmat o achitare la instanta superioara.

DT: Pe motiv ca faptele s-au prescris.

SOV: Daca ma veti intrerupe tot timpul, domnule, ascultatorii dvs. nu vor reusi sa inteleaga nimic. Imi permiteti? Reiau. Judecatoria Sectorului 1 tot la presiuni mediatice si nu numai m-a condamnat la doi ani de inchisoare, instanta superioara, Tribunalul Bucuresti m-a achitat, dupa care s-a constatat prescrierea faptei. Constatandu-se prescrierea faptei, n-a fost nevoie sa se mearga mai departe. Eu, totusi, am mers mai departe. De ce? Pentru ca vreau sa obtin scuze din partea statului roman. Si am decis sa merg cu acest dosar pana la instantele internationale, solicitand statului roman un leu despagubire si scuze publice.

DT: Adica mergeti la Strasbourg, la CEDO?

SOV: Absolut. Avocatii mei se ocupa de acest proces.

DT: Veti initia si astfel de afaceri? Ca aveti sau nu raspundere, sunteti totusi perceput creierul lor.

SOV: Ok. Deci intai am vrut sa fac aceste precizari. Eu operez pe pietele financiare doar pe bursele de valori din strainatate, speculatii bursiere si atat.

DT: Deci raspunsul e: nu fac un FNI, nu fac un BID in Ungaria, Serbia, Modova?

SOV: Raspunsul e cel pe care vi l-am dat eu, domnule. Ca ma ocup doar de afaceri in media digitala, nu ma mai ocup de afaceri pe pietele financiare, decat speculatii bursiere.

DT: "Nu mai investesc niciun ban in Romania." De ce?

SOV: Criza asta ne-a lovit cumplit si pe noi, ca tara.

DT: Si pe altii, ca tara.

SOV: Suntem la un tocsou sau la un interviu?

Vantu: Reformulati intrebarea, ca am uitat-o. Ha, ha, ha

DT: La un interviu care e un fel de tocsou. Imi plac interviurile vii cu oameni vii.

SOV: Atunci nu ma mai fragmentati. Lasati-ma sa-mi exprim o idee. Daca ma luati dintr-o idee si ma duceti in alta n-o sa mai inteleaga nimeni nimic. Si acuma reformulati intrebarea ca am uitat-o. Ha, ha, ha (rade cu pofta)

DT: "Nu mai investesc niciun ban in Romania." De ce?

SOV: Pentru ca nu exista nici un proiect economic de guvernare, pentru ca cel putin pana acum am traversat o perioada de scandaluri maximale. Nici un proiect constructiv, nimic care sa-mi dea certitudinea ca pot reinvesti in Romania in conditii de pace si siguranta.

DT: Ce inseamna asta? E destul de vag, adica e imaginea unui om speriat.

SOV: Introduceti in cuvinte cuvinte tari, afirmatii tari fara nici un fel de acoperire. Eu nu sunt speriat, sunt doar prudent.

DT: Ideea falimentului ma sperie, ati spus asta intr-un interviu acum cateva luni.

SOV: Ati scos din context. Am spus ca orice om de afaceri este speriat de ideea unui faliment. Evident ca si eu. Si atunci incerc sa-mi construiesc si sa-mi conduc afacerile in asa maniera incat sa evit acest risc. Iar o expunere majora pe Romania, in conditiile in care nu am o stituatie clara, economica, politica in acesta tara, evident ca ar fi o prostie astazi. Iar investitiile mele, domnule Dan Tapalaga, inseamna locuri de munca. Evident, si cu profit pentru Mogulul cel Rau...

DT: Maleficul.

SOV: Ma rog...Dar si cu locuri de munca. O investitie a mea ar face ca banul sa circule, domnule Dan Tapalaga. Eu daca as investi 300-400 de milioane in Romania as construi 2.000-3.000 de locuri de munca. 2.000-3.000 de familii dintre cele disponibilizate astazi, din diverse structuri de business, private sau de stat, si-ar regasi un sens existential.

Vantu: Voi renunta definitiv la print, merg doar pe media electronica

DT: Nu inteleg ce va impiedica sa o faceti.

SOV: Imi dati dvs. vreo garantie, dle Dan Tapalaga, ca o sa avem un program de guvernare coerent, predictibil, in aceasta tara? Imi dati dvs. garantia ca nu orice plutonier major imi pune sechestru pe conturi? Cand statul roman imi va asigura aceste garantii, nimic nu o sa ma impiedice sa vin cu bani in tara.

DT: Dar ce garantii imi dati dvs. ca sechestrul pe conturi n-a fost pus pe bune, iar controalele ANAF nu sunt facute tot pe bune?

SOV: Intram intr-o zona de discutii stufoase, intram in zona speculatiilor. Intrebarea mea a fost retorica, excelenta.

DT: A mea nu-i retorica.

SOV: Intrebare fara raspuns. Ce vreti sa va spun?

DT: Daca nu mai investiti un ban in Romania inseamna ca nici in trustul Realitatea nu mai investiti, si cum trustul e in pierdere inseamna ca il inchideti?

SOV: Nici pomeneala de asa ceva, investitia in trust a continuat in toata aceasta perioada. Dar, evident, ca voi acomoda din punct de vedere business realitatile economice romanesti cu proportionalitatea investitiilor mele.

DT: Adica vor fi mai mici, o sa scada?

SOV: Nu mai am incredere in print. Voi renunta definitiv la print.

DT: Inchideti Cotidianul?

SOV: Voi renunta definitiv la print, merg doar pe media electronica. Acolo voi investi cat este necesar pentru a-mi mentine cota de piata si chiar pentru a o spori.

DT: Internet?

SOV: Evident, internet, radiouri, TV.

Vantu: Nu m-au alungat cateva milioane de romani din tara asta, n-o sa ma alunge unul singur

Cu tot veninul pe care l-ati varsat asupra mea, cu toate minciunile care s-au spus despre mine in zece ani de zile, eu continuu sa va iubesc si pe voi.

Sorin Ovidiu Vantu

DT: Personal, va mutati din Romania? Inteleg ca de investit, nu mai investiti. Ce va mai tine aici?

SOV: Cand a inceput marele atac asupra mea, in anul 2000, timp de vreo doua saptamani, am slabit cinci kg, n-am mancat aproape nimic si am reflectat daca sa plec sau sa raman. Atunci am luat decizia sa raman. Pentru ca pot supravietui in orice loc de pe planeta asta. Dar, de trait, nu pot trai decat in Romania.

DT: Am vazut, ziceati ca iubiti limba romana.

SOV. La nebunie. Cu toate mizeriile pe care mi le-ati facut.

DT: Eu?

SOV: Voi, romanii, de-a lungul timpului.

DT: Nu sunteti roman si dvs.?

SOV: Daca imi permiteti, nu ma decontextualiez. Ma contextualizez imediat. Cu toate acuzele aiurea, cu tot veninul pe care l-ati varsat asupra mea, cu toate minciunile care s-au spus despre mine in zece ani de zile, eu continuu sa va iubesc si pe voi. Asta-i tot.

DT: Sunteti si dvs. roman, presupun.

SOV: Aveti impresia ca eu nu ma iubesc pe mine insumi? Ha, ha, ha. (Rade cu pofta)

DT: Din moment ce aveti o televiziune la care apareti tot mai des, inclin sa cred ca va iubiti.

SOV: Nu sunt nebun dupa imagine, stati linistit. N-am foame de imagine, nu vreau sa conduc Romania.

DT: Banuiesc ca iubiti si linistea, or tocmai imi spuneati ca nu credeti ca o sa aveti parte de liniste. Repet intrebarea. Ramaneti in tara?

SOV: Am spus. Am decis inca din 2004 cand am fost intr-o situatie cu adevarat dificila ca imi voi sfarsi zilele in tara asta. De ce sa plec de aici?

DT: Traian Basescu.

SOV: Ce-i cu el?

DT: Pai, a iesit presedinte. Unii vor spune: e un motiv sa va ganditi.

SOV: Pentru mine? Sa ma gandesc la ce?

DT: Sa ramaneti, sa plecati...

SOV: A......

DT: La ce lupta a dus cu mogulii in campanie. Ma gandesc ca se si intampla ceva dupa asta. Nu ca o lasa balta brusc, mogulii s-au retras, gata, au devenit somni, dorm linistiti in ape. Credeti ca gandeste asa?

SOV: Ce gandeste domnul Traian Basescu este problema lui personala. Ce gandesc eu e problema mea personala. In orice caz, nu m-au alungat cateva milioane de romani din tara asta, n-o sa ma alunge unul singur. Stati linistit. Si, in afara de asta, eu nu vreau sa locuiesc la Cotroceni si ma indoiesc ca el si-ar dori sa locuiasca la Otopeni.

DT: Ati incercat, dupa intalnirile din 2004, prin parcarea de la Tancabesti, sa mai vorbiti cu TB dupa ce a ajuns presedinte?

SOV: Face parte din zona discutiilor pe care nu vreau sa le purtam.

Cum i-a explicat SOV lui Geoana: Cand banul circula, el se duce prin toate arterele

M-a diabolizat, m-a demonizat. Sunt raul railor. Singura tema de campanie serioasa a dlui Basescu a fost atacul la ciocoi. Ii omor pe astia si din banii lor o sa va dau voua, amaratilor.

Sorin Ovidiu Vantu

DT: Ce era asa important de discutat miercuri noaptea cu candidatul Mircea Geoana?

SOV: Am dat deja o declaratie ironizata de cei prezenti in studioul Realitatea, mi-o mentin. Efectiv, era tensionat, am mai stat la o palavra. Nimic deosebit.

DT: Dar cum se relaxeaza un om politic la dvs.? Ce discuta, ce spuneti, pe ce teme vorbiti. E legitim sa ma intreb asta despre un candidat care spera sa ajunga presedintele Romaniei. Sau, ma rog, crede ca a ajuns.

SOV: Eu cred ca ar trebui sa clarificam o chestiune de principiu. In aceasta campanie electorala, domnul Basescu a luat ca tinta de campanie mogulii si trusturile acestor moguli. A fost o tema de campanie electorala. M-a diabolizat, m-a demonizat. Sunt raul railor. Singura tema de campanie serioasa a d-lui Basescu a fost atacul la ciocoi. Ii omor pe astia si din banii lor o sa va dau voua, amaratilor. Cam asta a fost tema de campanie. O sa feresc tara de asaltul acestor hiene asupra avutiei nationale. In acest context, orice intalnire poate parea suspecta. Domnule, eu sunt un tip normal la cap. In tara asta mai exista oameni normali la cap. M-am intalnit cu tot ce se cheama om politic, cu tot ce se cheama om de afaceri din tara asta. Nu numai eu. In general, oamenii politici se intalnesc cu oamenii de afaceri. In general, oamenii de afaceri se intalnesc cu oamenii politici.

DT: In general, presa are un interes legitim sa stie, cand oamenii de afaceri se intalnesc cu oameni politici, ce discuta ei.

SOV: Pai, ce naiba sa...Eu imi expun punctul de vedere in privinta zonei mele de expertiza. Am o expertiza formidabila in macroeconomie si finante. Domnule, daca lansam un proiect national, cum a fost celebrul proiect a lui Geoana de case. I-am explicat ce inseamna dezvoltarea economiei romanesti pe orizontala. Pe mine ma intereseaza sa se miste economia romaneasca. Cand banul circula, el se duce pe toate arterele.

DT: Deci ati discutat teme economice, inteleg. Nu-i prea relaxant.

SOV: M-ati intrebat ce discuta, in general, oamenii de afaceri cu oamenii politici. In seara aceea, pur si simplu, am palavragit cate in luna si in stele.

DT: Ce, domnule Vantu, ce?

SOV: Nu-mi pot aminti ce am discutat la maniera de virgula si punct, pe de-o parte.

DT: Teme mari, teme importante.

SOV: Pe de alta parte, mi se pare usor jenant sa ma intrebati de o discutie particulara cu cineva care n-are nici un fel de relevanta in viata publica.

Vantu: Geoana chiar crede despre mine ca sunt malefic

DT: L-ati ingropat, asa zice cam toata lumea, cu declaratia ca v-a vizitat ca sa se relaxeze.

SOV: L-a ingropat electoratul.

DT: Dupa relaxare i-ati mai batut un cui in sicriu, spun cei care v-au auzit in celebra interventie, afirmand ca v-ati inteles cu domnul Geoana sa se dezica de dumneavoastra si curajosul Geoana v-a facut malefic

SOV: Nu ca i-am dat voie. Fereasca Sfantu`. Am convenit impreuna ca e bine sa ne delimitam pe perioada alegerilor, stiind ca este folosita si urmeaza sa fie folosita...

DT: Si s-a delimitat facandu-va malefic.

SOV: Era dreptul lui.

DT: Bun, dar asta inseamna ca nu a fost foarte onest. Asta inseamna ca v-ati inteles cu domnul Geoana.

SOV: Nu. El chiar crede asta despre mine.

DT: Chiar crede asta despre dumneavoastra?

SOV: Eu i-am spus, am convenit ca e cazul sa se delimiteze de mine pentru ca pot fi un obstacol in calea castigarii alegerilor.

DT: Si v-a explicat miercuri seara de ce v-a facut malefic?

SOV: Dar nu a fost cazul sa imi explice. Dumneavoastra, daca aveti o opinie despre mine, va cer explicatii?

DT: Spuneti ca a venit sa discutati, sa se relaxeze. Cum poti sa te relaxezi la un malefic?

SOV: Domnule, eu am o deschidere intelectuala foarte mare si o capacitate de a intelege lumea la fel de mare.

DT: Bun. Ati spus ca ati sustinut proiectul Iohannis, ca ati crezut in el.

SOV: Din toata inima. Am fost convins ca domnul Mircea Geoana, chiar daca nu este un cozeur de salon, poate fi un presedinte excelent pentru Romania, ca domnul Iohannis poate fi un premier excelent pentru Romania, ca are un proiect si il poate pune in practica. Si am mai crezut ca onestitatea actului de guvernare politic si economic va fi garantata de domnul Crin Antonescu.

DT: Ce a insemnat proiectul Iohannis in afara de vorbe? Ca om de afaceri, ce a insemnat.

SOV: Nu stiu. Pentru mine, posibilitatea ca Romania sa aiba un proiect social si sa inceapa sa se miste.

DT: Ce inseamna asta mai exact?

SOV: Nu stiu, ca nu l-am desenat eu. Am crezut in oamenii astia.

DT: Ati crezut in oameni, nu intr-un proiect?

SOV: Am crezut ca acesti oameni pot genera un proiect corect pentru Romania.

DT: Ca om de afaceri, m-as fi asteptat sa fiti mai pragmatic, cifre, proiecte, masuri...

SOV: Mircea Geoana a avut echipa lui. Mircea Geoana a avut ideea sa faca 50.000 de case, Fondul National de Locuinte, de la zero, gata mobilate, pe care sa le dea cu chirie. Asta ar fi putut genera anclansarea intregii economii romanesti pe orizontala. Zeci de mii de locuri de munca sau sute de mii de locuri de munca. Un proiect admirabil.

DT: Si o posibilitate de business pentru dumneavoastra

SOV: Domnule, prietene, eu nu ma ocup de constructii. Nu am fabrici, nu am uzine, nu m-a interesat niciodata businessul pe productie, businessul industrial.

DT: Apropo de relaxare, duminica, la exit-poll, INSOMAR l-a relaxat pe Mircea Geoana cu cel mai bun scor 52%, 48% Traian Basescu

SOV: Daca imi amintesc eu bine, 51,2 % a fost.

DT: In prima faza a fost 52% la ora 9.00, inainte sa vina datele finale pe orele 7 si 9.

SOV: Nu, nu. A fost 51.6 in prima faza. Reactualizati-va amintirile.

DT: Bun. Tot e mult. Tot e relaxant in comparatie cu rezultatul oficial.

SOV: V-am spus, eu sunt prieten cu cei care, cu profesionistii de la INSOMAR. Domnule, sunt niste profesionisti excelenti.

DT: L-ati facut pe Geoana presedinte pentru o noapte

SOV: Eu nu am facut presedinte pe nimeni.

DT: L-au facut INSOMAR si CCSB

SOV: Eu nu am facut presedinte pe nimeni, distinse domn. Au fost rezultatele care au reiesit din cercetare.

Vantu: Mai ciupesc ceva de colo, de colo

DT: V-as pune o intrebare de ordin mai general: Cine cu cine se bate pe aceasta piata a energiei? Sa incepem cu petrolul.

SOV: Dar de ce nu ma intrebati de piata de capital din Europa, America, Japonia. Romania. Acolo unde ma pricep. Habar n-am. Nu e treaba mea.

DT: Va spun si de ce va intreb. Pentru ca Realitatea Tv, trustul pe care il reprezentati, a dezvaluit afacerea Sterling si a dus o campanie pe tema asta. Parea si ca dumneavoastra aveti un interes.

SOV: Nu am nici cel mai mic interes.

DT: Niciunul?

SOV: Domnule, nu pricepeti? Nu e zona mea de interes. Grupul Realitatea, daca spuneti ca a dezvaluit afacerea Sterling, nu are nici o legatura cu mine. Nu eu stabilesc politica editoriala. Si cred ca v-a fost clar acest lucru.

DT: Mi se parea atunci ca incercati sa ii suflati afacerile domnului Patriciu din Marea Neagra.

SOV: Haideti sa ne intelegem bine. Domnul Dinu Patriciu este un om de afaceri onorabil, un om de afaceri puternic care opereaza in zona energetica si in zona imobiliara, dupa cum am inteles. Nu sunt zonele mele de interes. Nu ma intereseaza acest tip de operatiuni.

DT: Inteleg, operati pe burse, dar bursele o duc prost acum

SOV: Mie imi spuneti?!

DT: Si atunci de ce va mai intereseaza?

SOV: Pai daca e singurul lucru pe care stiu sa il fac cu adevarat bine. Mai ciupesc ceva de colo, de colo.

Vantu: Tara mare, mese multe. Cautati-le

DT: Cati bani ati castigat din bursa in ultimele luni?

SOV: Intrebati-ma cat am reusit sa salvez. Nu cat am castigat.

DT: Cat?

SOV: Am reusit sa conserv mai bine de 80 la suta din banii pe care ii aveam. Este o performanta si in lumea de specialitate asta s-ar recunoaste.

DT: Aveti loc si dumneavoastra, si domnul Patriciu in clasa de business?

SOV: Din nefericire, oameni de afaceri cu adevarat puternici in Romania sunt prea putini.

DT: Dar aveti loc si dumneavoastra, si domnul Patriciu, si Dan Voiculescu?

SOV: Evident ca fiecare are loc.

DT: Stiti cum se spune: tara mica, mese putine.

SOV: Va inselati. Tara mare, mese multe.

DT: Unde sunt mesele astea?

SOV: Peste tot, cauta-le!

DT: Cine pierde si daca a pierdut dupa aceste alegeri, dumneavoastra sau Dinu Patriciu?

SOV: Stiti ceva? Pot sa dezvolt putin?

A castigat Basescu. Sper din toata inima sa aiba intelepciunea sa fi castigat pentru toata natia romana, nu doar pentru el. Sper din toata inima sa inteleaga ca e nevoie de o reconciliere nationala.

Sorin Ovidiu Vantu

DT: Va ascult cu mare atentie.

SOV: Ma abat putin de la intrebarea dumneavoastra, dar voi reveni cu raspunsul la intrebare. A fost un razboi dur in care, asa cum v-am, spus, oastea lui Basescu a fost mult mai bine organizata, mult mai bine motivata, cu strategi de clasa, cu tacticieni de clasa. O desfasurare de forte impresionanta. Eu am fost in tabara cealalta. Am crezut in proiectul Iohannis si am acordat tot sprijinul, moral, evident, de care am fost capabil pentru acest proiect. A castigat Basescu. Sper din toata inima sa aiba intelepciunea sa fi castigat pentru toata natia romana, nu doar pentru el. Sper din toata inima sa inteleaga ca e nevoie de o reconciliere nationala. Fara a reusi sa construiasca un guvern de larga majoritate parlamentara, care sa vina cu un proiect pentru aceasta tara, ne scufundam cu totii.

DT: A incercat cu PSD, dar nu a iesit.

SOV: Nu a stiut. Eu nu sunt sustinator de partide politice. Eu sunt un om de dreapta. Am fost de cand ma stiu. Nu sunt sustinator de partide politice.

DT: L-ati sustinut pe Geoana.

SOV: Un proiect, nu pe Geoana. Am sustinut acest proiect.

DT: Adica stanga, cu o mica componenta liberala.

SOV: Suficient. Eram si eu acolo. Da, am sustinut. Am pierdut. Recunosc. Sper din toata inima ca aceasta piedere sa nu se transforme intr-un dezastru. Sper ca Basescu sa aiba intelepciunea de a ramane in istoria acestei natii drept un salvator al acestei natii. Sper din toata inima acest lucru. Si, banuiesc ca prin intermediul dumneavoastra, va auzi si el acest mesaj. Nu este un mesaj de pace. Fereasca Dumnezeu! Ii voi ramane adversar atata timp cat nu are un proiect pentru Romania in care sa cred. Voi fi adversarul domniei sale.

DT: Si acum, revenind la intrebare.

SOV: Revenind la intrebare, nu vad de ce trebuie sa faceti o paralela intre mine si Dinu Patriciu.

DT: Pentru ca dumneavoastra ati facut o paralela in aceasta campanie. Si va spun care: ati fost de partea aceleiasi baricade, v-ati intalnit...

SOV: Dar nu pe aceasta tema. Stati usor.

DT: Bun, intrebarea era: cine pierde, cine castiga?

SOV: V-am spus. Putem pierde absolut toti sau putem castiga absolut toti. Depinde de capacitatea lui Basescu de a-si reconcilia partile adverse printr-un proiect national in care sa credem cu totii. Atunci va avea tot sprijinul meu. Si a ceea ce reprezint eu.

Sorin Ovidiu Vantu
Sorin Ovidiu Vantu
Foto: HotNews.ro

DT: Arestarea lui Nicolae Popa, am citit in Evenimentul Zilei o speculatie, as putea spune, ca documentele in baza carora a fost arestat poarta semnatura lui. La fel s-a intamplat in dosarele FNA sau Banca Agricola, cauza in care Popa nu a putut fi niciodata audiat. Citez din Evenimentul Zilei: "Nicolae Popa este singurul care ar putea ajuta anchetatorii in inculparea lui Vantu, inclusiv in FNI. Daca el depune marturie, dosarul ar putea fi redeschis"

SOV: Da, si ce comentariu doriti?

DT: Va temeti ca domnul Popa va depune marturie impotriva dumneavoastra?

SOV: Dragul meu, orice este posibil. Dar cuvantul "teama@ excludeti-l. Din nefericire, daca imi permiteti, urmare a unor conditii fizice, eu nu am invatat sa fug. Eu nu am invatat sa fug. Nu stiu sa fug. Viata m-a obligat in permanenta sa raman pe loc si sa lupt.

SOV despre arestarea lui Popa: Marturii de culpabilizare a mea? Exclus!

DT: E posibil ca domnul Popa sa depuna marturie si dosarul FNI sa fie redeschis cu dumneavoastra inculpat?

SOV: Marturii de culpabilizare a mea? Exclus! Atata timp cat eu v-am spus ca eu nu am furat un leu de nicaieri, ma indoiesc ca cineva... A! de acuzat ma poate acuza o Romanie intreaga sau o planeta intreaga.

DT: Speculatii s-au facut chiar si in seara intalnirii. Miercuri, in cursul zilei, fusese retinut domnul Popa, miercuri seara v-ati intalnit repede cu domnul Geoana.

SOV: Nu are nici o legatura. Hai sa fim seriosi. Mi-a parut rau ca l-au arestat pe Nicolae Popa pentru ca imi este prieten. Este un om deosebit. A intrat in povestea asta absolut nevinovat. Mi-a parut sincer rau ca l-au arestat.

DT: Justitia spune ca este vinovat si ca are de ispasit vreo 15 ani.

SOV: Din nefericie, in acest caz Justitia a dat verdicte pe articole de presa, nu dupa cercetari reale. Dar, ma rog. Istorie.

DT: Cine sunt oamenii de afaceri cu care va intelegeti cel mai bine? In sensul ca faceti afeceri bune cu ei.

SOV: Va fac o marturisire. Suntem atat de tampiti si orgoliosi incat nu ne putem intelege. De aia e nenorocire.

DT: Cine sunt orgoliosii si tampitii cu care nu va intelegeti?

SOV: Nu eu. Nu e vorba de mine. Noi intre noi.

DT: Am avut o senzatie pregnanta pe timpul campaniei catre sfarsit ca nu v-ati mai inteles cu Dinu Partriciu. Parca a existat un fel de suspiciune reciproca.

SOV: Domnule Dan Tapalaga, Traian Basescu ne-a bagat in aceeasi oala pe toti. A fost tema lui de campanie. O tema castigatoare, dupa cum s-a vazut. Dar asta nu inseamna ca suntem niste tipi hidosi sau ca am facut vreo intelegere oculta in care am zis: hai sa-l omoram pe Basescu! Fereasca Dumnezeu!

Trustul meu s-a comportat impecabil in conditiile de presiune la care a fost supus.

Sorin Ovidiu Vantu

DT: E adevarat. Traian Basescu i-a bagat pe moguli in aceeasi oala, i-a atacat, i-a demonizat. Dar si mogulii l-au atacat, demonizat, dictatura Traian Basescu, etc.

SOV: M-ati auzit pe mine pronuntandu-ma in perioada de campanie sau precampanie in legatura cu domnul Traian Basescu?

DT: Trustul dumneavoastra l-a atacat puternic.

SOV: Stop! Nu va permit sa faceti un asemenea tip de afirmatie. Trustul meu s-a comportat impecabil in conditiile de presiune la care a fost supus. In acest trust de presa, inclusiv dumneavoastra, un sustinator fanatic si irational al lui Traian Basescu, ati gasit microfonul. Distinse domn, nu faceti aceeasi greseala ca distinsa doamna Pora. Va rog sa nu ma faceti sa va acuz ca aveti un valmasag in cap. Punct.

DT: Trec peste micile insulte.

SOV: Nu sunt insulte, dar nu va permit sa insultati munca acelor oamenii care au lucrat in conditii de stres si presiune uriase. Si care si-au facut treaba in conditii onorabile.

DT: Realitatea Tv si Antena 3 figureaza in raportul OSCE la capitolul presa dezechilibrata in campanie impotriva lui Traian Basescu. Atentie, nu o spune, cum ziceti dvs, sustinatorul frenetic Dan Tapalaga.

SOV: Dezechilibrata sau decerebrata?

DT: Dezechilibrata

SOV: Atunci am pus lucrurile in ordine.

DT: Pai nu, pentru ca dumneavoastra ati spus ca s-au comportat impecabil.

SOV: Este opinia dumneavoastra, in conditiile date...

DT: Nu. Sunt concluziile OSCE.

SOV: Dumneavoastra credeti ca discutati cu un naiv. OSCE isi construieste concluziile pe baza rapoartelor facute de voi. Punct. (...) Ei nu au capacitatea sa deceleze la nuanta situatia dintr-o tara sau alta. Ei isi bazeaza raportul final pe baza rapoartelor de la particulari. Stim cum se produce acel proces. Si sititi si dumneavoastra.

DT: Nu stiu.

SOV: Ma rog. Va informez eu astazi.

DT: Discutia a pornit de la moguli si Traian Basescu.

SOV: Nu, discutia a pornit ca Realitatea Tv s-a comportat dezechilibrat.

DT: Asta a constatat OSCE.

SOV: Nu. OSCE a intocmit raportul pe baza rapoartelor preliminarii primite de la particulari.

DT: De la cine?

SOV: De la romani, evident.

DT: Eu cred ca au observat si ei in campanie lucrurile astea grave, dezechilibre.

SOV: Eu sunt convins ca OSCE are experti care inteleg perfect limba romana si cunosc Romania pana la nuante. Haideti, domnule Tapalaga...

DT: Chiar nu vi se pare ca in ultimele doua saptamani Realitatea Tv l-a atacat pe Traian Basescu destul de puternic? Nu vorbesc de stiri, nu vobesc de emisiunile de stiri, ci de cele de dezbateri unde masa critica era facuta de oameni anti-Basescu.

SOV: La dezbateri, daca bine imi amintesc, v-ati gasit loc cu totii. Inclusiv tabara sustinatoare a lui Traian Basescu. Am fost acuzat de cei pe care ii sustin eu ca v-am ajutat. Peste 60% din mesajele voastre au fost rulate prin Realitatea Tv. A trecut patima, a trecut pasiunea. Sa ne uitam cu ochii linistiti la tot ce s-a intamplat. Sunt incantat de modul in care ziaristii de la acest trust si-au facut treaba. Au rezistat presiunilor si si-au facut treaba. Aveti platforma voxpublica...

DT: Cei de la voxpublica au criticat prestatia Realitatea Tv in campania electorala.

SOV: Daca imi permiteti, aveti acolo Academia Catavencu, Realitatea FM, o diversitate de opinii. Punct. Fiecare si-a putut exprima opinia deschis. Nimeni nu v-a cenzurat. Faptul ca ati intrat in coliziune cu moderatori de la Realitatea Tv este absolut firesc.

DT: Cate firme off-shore aveti?

SOV: Pentru fiecare operatiune din fiecare tara in care operez am un grup de companii off-shore.

DT: Cam cate, un numar de ordine?

SOV: Rapoartele le intocmesc catre fiscurile tarilor respective.

Singura modalitatea prin care putem traversa anul 2010 fara convulsii majore este un guvern de uniune nationala. E nevoie de o decizie politica totala, nu mai avem nevoie de razboaie macar in 2010. Din 2011 sa se bata iarasi.

Sorin Ovidiu Vantu

DT: Pe final. Ati spus: "Nu stiu sa lucrez cu computerul. Nu stiu sa deschid un computer"

SOV: Sunt de moda veche, domnule Tapalaga. Imi place creionul, hartia.

DT: Inseamna ca sunteti putin desprins de realitate, pentru ca realitatea, domnule Vantu, nu mai este doar la televizor.

SOV: Mi-a placut toata viata sa ma inconjor de ce e mai bun in fiecare specialitate in care am operat. Imi place sa cred ca si la grupul acesta am reusit sa gasesc, daca nu pe cei mai buni oameni, dintre primii zece in domeniile respective. Stiu ei cat si pentru mine.

DT: Nu ati fost nicodata curios sa vedeti ce e in cutia aia numita calculator?

SOV: Nu.

DT: De ce?

SOV: Mie imi place sa comunic cu oamenii asa cum comunic cu dumneata. Fata catre fata. Sa ma uit in ochii cuiva, sa se uite in ochii mei. Nu imi place sa comunic cu cineva prin intermediul unui ecran de plastic. Iar daca am nevoie de informatie, stimate domn, stiu sa citesc bine si am o biblioteca imensa. Imi gasesc informatiile in biblioteca pe care o am.

DT: Guvern PDL minoritar? Cu PNL? Cu o parte din PNL? Cu unii din PNL? Cu unii din PSD?

SOV: Imi permiteti sa ii dau prin intermediul portalului dumneavoastra un sfat lui Traian Basescu?

DT: Nu stiu daca vi-l primeste, da' noi va permitem.

SOV: Singura modalitate prin care putem traversa anul 2010 fara convulsii majore este un guvern de uniune nationala. E nevoie de o decizie politica totala, nu mai avem nevoie de razboaie macar in 2010. Din 2011 sa se bata iarasi. Avem nevoie de o majoritate parlamentara zdrobitoare pentru a sustine un proiect pentru recalibrarea Romaniei. Nu ma intereseaza in nici un fel sa am vreun acces la putere, pentru ca eu nu operez cu puterea, dar am nevoie de liniste si de constructie in aceasta tara.