Controversata carte in care Ciprian Nastasiu si Victor Gaetan il acuza pe Traian Basescu este acuzat de imixtiune in cazul Omar Hayssam este scrisa de catre doua personaje la fel de controversate. Fostul procuror Ciprian Nastasiu a fost retrogradat din cadrul DIICOT tocmai pentru ca a semnat eliberarea lui Hayssam, a fost cecetat in repetate randuri de CSM si a fost dat in judecata pentru ca ocupa abuziv o casa a RA-APPS. In schimb despre Victor Gaetan, Mugur Ciuvica declara acum cinci ani ca “din 1990 incoace, domnul Gaetan este inscris pe orbita lui Ion Iliescu, a fost neoficial lobby-stul, omul domnului Iliescu in Statele Unite”. EVZ mai scria in 2004 ca Gaetan ar fi fost implicat la inceputul anilor 90 intr-o operatiune de defaimare a Regelui Mihai.

Fostul procuror Ciprian Nastasiu si Victor Gaetan au prezentat luni cartea Pradarea Romaniei in care principalul subiect este Omar Hayssam si implicare presedintelui in acest caz. Pe baza relatarilor din presa HotNews.ro a realizat un portret al celor dou autori care au scris controversata carte.

Cine este Ciprian Nastasiu

Ciprian Nastasiu, coautorul cartii Pradarea Romaniei, are 42 de ani si a fost 16 ani procuror la diferite instante din Romania. Fostul procuror si-a inceput cariera in Timisoara in 1992, unde a stat pana in 2005 cand a fost avansat la DIICOT. Intre 2004 si 2008 Ciprian Nastasiu a intrumentat mai multe dosare hipermediatizate precum Rompetrol, dosarul de spionaj economic „Privatizari tradate“, culminand cu dosarul Rapirii din Irak.

Ciprian Nastasiu este un pesonaj extrem de mediatizat dupa cazul Hayssam, iar biografia sa ascunde cateva episoade controversate. Spre exemplu, in perioada in care era procuror in cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Timisoara a cercetat un caz de evaziune fiscala. Ulterior magistratii au aratat ca nici una din acuzatiile procurorului Nastasiu nu s-au adeverit. Detallii despre acest caz aici.

Un aspect mai putin mediatizat este si faptul ca Ciprian Nastasiu a fost dat in judecata de catre RA APPS pentru ca un imobil pe care il ocupa in Bucuresti. In 2005, Nastasiu a incheiat o conventie de cazare pentru un imobil de pe strada Paris care avea o durata de un an, adica pana in 2006. Nastasiu a refuzat insa sa paraseasca imobilul iar in 2007 RA-PPSD a decis sa deschida un poces prin care procurorul sa fie evacuat. Amintim ca potrivit conventiei din 2005 chiria era una modica, Nastasiua a platit 58 de lei pentru un apartament cu o suprafata totala de 119 metri patrati. Detalii despre caz aici

Cel mai vizibil episod este insa dosarul Hayssam unde Ciprian Nastasiu a jucat un rol decisiv. Dupa cum el insusi recunoaste, Nastasiu a fost cel care l-a eliberat pe Omar Hayssam. Nastasiu a fost cel care a probat cererea de judecare in stare de libertate a lui Omar Hayssam in urma carei pe 30 iulie sirianul a fugit din tara. Activitatea fostului procuror a fost cercetat disciplinar de mai multe ori de catre inspectori judiciari ai Consiliului Superior al Magistraturii care au decis in repetate randuri santionarea sa. Iar in iulie 2008 a fost retrogradat din pozitia de procuror DIICOT la cea de procuror la Parchetul Curtii de Apel Timisoara. Spre exemplu, in urma primei anchete disciplinare a CSM s-au constat urmatoarele: "Comisia de disciplina pentru procurori a retinut in sarcina domnului procuror Nastasiu Ciprian savarsirea urmatoarelor abateri disciplinare:

  • "abaterea disciplinara prevazuta de dispozitiile art. 99 lit. b din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, constand in imixtiunea in activitatea altui procuror
  • abaterea disciplinara prevazuta de dispozitiile art. 99 lit. h din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, constand in exercitarea functiei cu grava neglijenta."

El a contestat aceste decizii, dar magistratii si membrii CSM i-au respins solicitarile. Nastasiu, singurul sanctionat pentru fuga din tara a sirianului Omar Hayssam, si-a dat demisia din magistratura in octombrie 2008.

Cine este Victor Gaetan

La fel de controversat ca si procurorul Nastasiu este si Victor Gaetan, care se recomanda ba jurnalist, ba publicist romano-american. Gaetan a aparut in spatiul public la alegerile din 1996 si 2004. In 2004 in plina campanie electorala, jurnalistul Ioan T. Morar a publicat un articol esential pentru biografia lui Victor Gaetan. Ioan T. Morar a publicat o scrisoare a lui Eugen Ionescu trimisa lui Mircea Eliade prin care il avertiza ca Gaetan ar fi lucrator al Securitatii. Gaetan l-a dat in judecata pe Ioan T. Morar, instantele de judecata din Romania i-au dat castiga de cauza lui Gaetan, dar ulterior CEDO i-a dat dreptate jurnalistului. Detalii aici

Potrivit Mediafax Prima aparitie publica a lui Vitor Gaetan a fost in campania electorala din 1996 cand a acuzat autoritatile romane ca ar fi incheiat contracte dubioase cu agentii de publicitate din SUA.

In 2004, Victor Gaetan este prezentat drept sef de campanie al Liei Roberts candidata la alegerile prezidentiale din acel an. In urma scandalului legat scrisoarea lui Eugen Ionesco si apartenenta la fosta Securitate Lia Roberts a decis sa termine colaborarea cu Victor Gaetan.

Iata un fragment dintr-un editorial publicat in EVZ de Dan Cristian Turturica in ianuarie 2004: "Un alt personaj prezent in apropierea Liei Roberts este Victor Gaetan, si el emigrant roman stabilit la New York, omul care ii aranjeaza intilnirile in Romania si care joaca rolul de asistent. Intimplator sau nu, Victor Gaetan s-a intersectat cu o operatiune foarte draga guvernarii feseniste: discreditarea Regelui Mihai. In 1991, pe cind partidul lui Iliescu inca nu stia ca exista alte cai de a compromite Casa Regala (mai eficiente, dupa cum constatam astazi), Victor Gaetan a publicat intr-o revista americana un articol in care descria modul in care Regele Mihai a scos din tara, in 1947, tablouri din colectia Coroanei Romaniei. Informatiile din acel articol ocoleau un amanunt: Regele nu furase acele tablouri, ele fiindu-i oferite de conducerea comunista pentru a pleca mai repede din tara. Incercarile FSN-ului de a lovi in Rege nu au insemnat decit reinnodarea unei operatiuni mai vechi a Securitatii, cu numele de cod “Duduia”, iar Virgil Magureanu a avut, se pare, o contributie importanta la repunerea ei pe tapet."

Si tot EVZ scria, in 8 februarie 2004, despre Gaetan, un articol intitulat: Gaetan, lobby-istul lui Iliescu? <<Intr-o declaratie publicata in ziarul nostru, purtatorul de cuvint al AP, Mugur Ciuvica, spune ca "din 1990 incoace, domnul Gaetan este inscris pe orbita lui Ion Iliescu, a fost neoficial lobby-stul, omul domnului Iliescu in Statele Unite".

Liderul PRM, Gheorghe Funar, sustine, intr-o declaratie pe care am publicat-o intr-un numar anterior, ca Victor Gaetan i-ar fi facilitat mai multe intilniri cu lideri influenti americani intr-o vizita pe care actualul secretar general al PRM a facut-o in SUA, in 1996.

Funar il caracterizeaza pe Gaetan drept un "roman cu verticalitate, care tine foarte mult la tara". Gaetan neaga insa legaturile cu Gheorghe Funar.>>

Numele lui Victor Gaetan a mai fost amintit si in scandalul constructiei Cathedral Plaza. Mai precis implicarea acestuia a fost amintit in cadrul unei comisii parlamentare care a anchetat acest caz.

Potrivit presei Victor Gaetan este casatorit cu Eleanor Bride Kennelly. MediaFax noteaza ca mama acesteia era membra a Camerei Reprezentantilor din partea primului district al statului Connecticut inca din 1982. Tatal Eleanorei Kennelly era avocat, partener in casa de avocatura Case, Kennelly & Klebanoff. Ambii pariti ai sotiei lui Gaetan au fost membri ai Partidului Democrat din SUA.

Ce sustin cei doi in carte

Victor Gaetan si Ciprian Nastasiu au prezentat luni cartea Pradarea Romaniei in care fac unele dezvaluiri despre cazul Hayssam si despre unele dosare cercetate de fostul procuror. In prezentarea cartii Ciprian Nastasiu a arata ca majoritatea dezvaluirilor se bazeaza pe propriile sale marturisiri dar nu a prezentat documente in a-si argumenta acuzatiile facute. Iata cele mai imporante puncte prezentate de cei doi autori:

  • Prima informtie noua prezentata de Ciprian Nastasiu este legata de o presupusa monitorizare a unui grup de suspecti din care faceau parte: Dan Voiculescu, Bogdan Chireac, Elena Udrea, Teodor Stolojan, Dorin Cocos si Verestoy Attila. Nastasiu a explicat ca cei enumerati mai sus faceau parte din cercul de suspecti din dosarul spionajului energetic. Anchetatorii au stabilit ca in acest dosar spionul Vadim Benyatova a folosit informatii din Ministerul Economiei si de la Nuclearelectrica pentru achizitionarea de energie electrica in favoarea grupului multinational Marco, in dauna economiei nationale. Acest dosar face parte dintr-o cauza mai complexa legata de privatizarile strategice in care a fost pus sub acuzare si spionul Stamen Stancev. In dosarul de spionaj economic „Privatizari tradate“ au fost pusi sub acuzare fostii ministri Codrut seres si Zsolt Nagy. Ulterior o parte din acuzatiile din dosarul instrumentat la DIICOT de catre Ciprian Nastasiu au fost infirmate de procurorii de la DNA, Detealii despre acest caz aici
  • O alta informatie dezvaluita de Nastasiu la lansarea cartii sale este si ce legata de suma platita pentru eliberarea ziaristilor rapiti in Irak. "Potrivit surselor irakiene si americane, Guvernul Romaniei a alocat 13-14 milioane de dolari pentru solutionarea crizei ostaticilor, insa doar 9 milioane de euro au ajuns la rapitori", a mai declarat Nastasiu.
  • In cartea cartea Pradarea Romaniei, Victor Gaetan si Ciprian Nastasiu incearca sa probeze implicarea presedintelui in cazul Omar Hayssam. "Povestea lui Omar Hayssam si eforturile DIICOT de a-l anihila ilustreaza comportamentul pe­riculos al presedintelui, care a ascuns informatii, subminandu-i tocmai pe cei care erau foarte aproape de a-l lega" se arata in carte.
  •  Luni,  exact in ziua in care Nastasiu si-a prezentat cartea Gardianul.ro publica o noua inregistrare a unei convorbiri dintre Omar Hayssam si fostul procuror. Din inregistrare aflam ca Omar a plecat din Romania la bordul unui avion si nu la bordul unui vapor. Inregistrarea nu a fost insa certificat de vreo autoritate publica si nici macar de catre procurorul Nastasiu.
  • Nastasiu si Gaetan au declarat luni ca in opinia lor personajul "profesorul" din discutia inregistrata intre Omar Hayssam si Constantin Degeratu ar fi chiar presedintele Traian Basescu. "Un grup privat din SUA a facut lobby in acest dosar, sub ancheta noastra cineva a lucrat in permanenta", a mai declarat Nastasiu.Detalii aici
  •  O alta acuzatie formulata de cei doi la adresa presedintelui este si ca Traian Basescu a fost ajutat de un parapsiholog rus in 2004 pentru a-l determina printr-o metoda paranormala sa renunte la candidatura. Vezi aici detalii si opinia cititorilor HotNews.ro despre aceasta dezvaluire.