Premierul Emil Boc a anuntat coalitia PSD-PD-L ca il va remania pe ministrul de Interne social-democrat, Dan Nica. PSD are la dispozitie 24 de ore pentru a face o noua propunere pentru aceasta functie.

Daca PSD nu nominalizeaza nicio persoana, primul ministru va recurge la numirea unui ministru interimar, a subliniat Emil Boc.

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat, imediat dupa anuntul facut de primul ministru, ca Emil Boc, la ordinele lui Traian Basescu, intentioneaza sa-l numeasca interimar la Interne pe Vasile Blaga, care coordoneaza campania electorala al PD-L.

Vasile Blaga a confirmat ca ar putea prelua ministerul, ca interimar, daca PSD nu propune un nou ministru in 24 de ore.

"E adevarat ca daca nu vor nominaliza o persoana s-a pus si aceasta problema de catre premier", a declarat Blaga, intrebat daca va fi interimar la Ministerul de Interne.

Argumentele primului ministru pentru demiterea lui Dan Nica:

  • Siguranta cetatenilor s-a deteriorat grav in ultimul an, oamenii se simt amenintati pe strada si in casa"
  • Am solicitat informatii de la ministrul de interne legate de faptul ca nu mai exista autocare de inchiriat in perioada alegerilor prezidentiale si aceste afirmatii nu s-au putut confirma
  • Afirmatiile au fost fara niciun fel de acoperire - o afirmatie grava ce pune sub semnul intrebarii legitimitatea alegerilor prezidentiale
  • Rata infractionalitatii a crescut cu cel putin 13% in acest an
  • Strada a fost scapata de sub control

In acest moment, cheia Ministerului de Interne se afla la Traian Basescu, pentru ca presedintele este cel care semneaza decretul de numire in functie a unui ministru, la propunerea premierului.

Chiar daca PSD va propune foarte repede un nou ministru, decretul de numire in functie poate fi semnat cu intirziere, astfel incit ministrul interimar al Internelor, Vasile Blaga, sa poata face pregatirile pentru campania prezidentiala.

HotNews.ro a anuntat, inca din 3 septembrie, ca Ministerul de Interne este principala tinta a remanierii planuite de PD-L.

La acel moment, se creionau doua scenarii, potrivit surselor politice citate de HotNews.

  • Comasarea Internelor cu Ministerul Dezvoltarii, rezultand astfel un minister-mamut condus de Vasile Blaga.
  • Spargerea ministerului in doua, separarea Administratiei de Interne si comasarea unuia dintre ministerele rezultate cu ministerul Dezvoltarii, condus de Vasile Blaga.

In orice caz, lui Vasile Blaga ar urma sa-i revina portofoliul detinut acum de pesedistul Dan Nica.

"Primarii PDL se plang tot mai des ca nu primesc bani de la Ministerul Administratiei si Internelor, Consiliile Judetene conduse de PDL sunt dezvantajate fata de cele controlate de PSD. E esential ca Ministerul de Interne sa nu fie condus de PSD in perioada electorala", sustin surse din partidul lui Emil Boc.

Doar ca ministerele au fost impartite prin protocol, iar nerespectarea lui ar insemna ruperea Coalitiei si scoaterea PSD din Guvern. Or, PSD spera sa fie eliminat pentru a se victimiza.