Candidatul PSD la europarlamentare, Adrian Severin, a declarat intr-un interviu pentru HotNews.ro ca “la anumite nivele, in ierarhia institutiilor UE” s-au facut deja propuneri concrete in ce priveste taierea fondurilor pentru Romania pe motiv ca in justitie si agricultura nu s-au facut progresele necesare. Candidatul PNL, Adina Valean, a adaugat ca un alt motiv pentru care Romania risca sa piarda fonduri este impozitul forfetar sustinut de Guvernul PSD-PDL. Valean sustine ca disparitia firmelor inseamna mai putine IMM-uri care sa acceseze fonduri si o capacitate mai redusa de absorbtie. “Daca lucrurile merg asa, singura solutie este iesirea de la guvernare pentru ca PSD a vrut sa ramana acolo in masura in care putea sa faca ceva”, a adaugat Severin.

Inregistrarea interviului a fost precedata de o intalnire online cu cititorii HotNews.ro, pe care o puteti urmari aici.

Adina Valean: “Este putin probabil ca fondurile europene sa se taie din motive politice. Riscul ar fi sa nu le utilizam daca actuala politica a guvernului PSD-PDL de inchidere a intreprinderilor mici si mijlocii va continua. Pentru ca fondurile europene nu sunt consumate de guvern sau de stat. Principalul motor raman companiile mici si mijlocii. Or, actuala politica fiscala, ceea ce se intampla in Romania, ne arata ca toate companiile mici sunt puternic afectate, ca multe dintre ele se inchid, asa ca n-o sa mai ramana nimeni care sa foloseasca fondurile structurale.”

“Tari ca Irlanda, care a reusit sa consume mare parte a fondurilor europene, a facut-o pentru ca a investit in educatie, trebuie sa stii cum le folosesti.”

“Daca anul trecut, pe fondurile structurale si de coeziune am avut peste 9.000 de proiecte depuse, din care s-au aprobat 2.800 si sunt in curs de aprobare pana la 6.000 si, iar pe Planul de Dezvoltare Rurala avem peste 4.000 de proiecte aprobate, si avem indicatia ca aceste proiecte vor intra la plata si vor insemna consumul a 6,8 miliarde de euro numai pe proiectele respective pentru 2008, deci iata o rata foarte buna. Sa vedem cine mai aplica si mai consuma aceste fonduri europene daca companiile sunt nevoite sa se inchida din cauza impozitului forfetar si al impozitelor prea mari in plina criza economica.”

Severin: Ministrul IMM-urilor este sufocat de politicile Ministerului de Finante

Adrian Severin: “La anumite nivele, in ierarhia institutiilor UE, deja s-au facut propuneri concrete in ce priveste taierea fondurilor pentru Romania pe motiv ca in special in justitie dar si in chestiuni legate de agricultura nu s-au facut progresle necesare.”

Exista posibilitatea ca asa numita lipsa de capacitatea administrativa de absorbtie a fondurilor sa conduca la o penalizare a Romaniei. La asta se adauga, chiar daca Adina Valean a vorbit asa de apasat de Guvernul PSD-PDL, impozitul forfetar, pe care le critica ministrul IMM, care este PSD, si care este din ce in ce mai sufocat de politicile ministerului de finante (n.r. PDL).

Din pacate, e o parere absolut personala, in ciuda eforturilor pe care PSD le face pentru a ramane la guvernare spre a nu provoca o instabilitate politica in Romania, care nici asta n-ar fi bine vazuta in institutiile europene, cred ca pana la urma, daca lucrurile merg asa, singura solutie este iesirea de la guvernare pentru ca PSD a vrut sa ramana acolo in masura in care putea sa faca ceva. Cred ca a facut o serie intreaga de lucruri, dar ma intreb daca nu este prea putin fata de costul politic platit.

Distrugerea IMM-urilor prin acest tip de politica fiscala poate sa coduca, intr-adevar, la marirea incapacitatii noastre de a absorbi fonduri. Domnul Nita, ca ministru, s-a opus acestui impozit. Domnul Traian Ungureanu (PDL) are informatii extrem de bizare, extrem de ciudate.

Adina Valean: Daca nu vom depune acele proiecte pentru urmatoarea transa de forma, daca nu mai are cine sa le depuna pentru ca intreprinzatorii sunt din ce in ce mai sufocati si nu vor avea acces la aceste fonduri, bancile nu contribuie la cofinantarea proiectului. De-abia asteapta celelalte state membre sa foloseasca ele acesti bani. Realitatea e ca ne aflam in competitie intre noi, statele membre, pentru aceste fonduri.

La incheierea mandatului Guvernului Tariceanu, nu am lasat masa goala de proiecte europene. Ce se intampla dupa, vorbim totusi de o politica a promisiuinilor electorale.