Adrian Severin si Adina Valean, candidati pentru Parlamentul European din partea PSD si respectiv PNL, s-au aflat in redactia HotNews.ro pentru a discuta online cu cititorii. Cei doi au raspuns intrebarilor pe teme care trateaza politica interna si europeana, situatia economica din Romania in context european si pozitia candidatilor in privinta subiectelor de dezbatere publica din Uniunea Europeana.

  • Intalnirea s-a incheiat

Intalnirea online a fost urmata de un interviu inregistrat in Studioul HotNews.ro

Asculta interviul

Descarca interviul in format MP3

Fragmente din interviu

  • In coruptie, ca si in tango, e nevoie de doua persoane. In primul rand, cerem investigatia. Trebuie sa fie cineva care i-a corupt pe coruptii din Romania. Daca vobim de marea coruptie, inseamna acele acte care au deformat raportul dintre cerere si oferta. Nu-i numai o prezumtie ca din afara Romaniei, ci si de o serie intreaga de informatii pe care desigur ca le avem.
  • Sunt date judiciare care se pot pune pe masa. Au fost discutii in presa occidentala, la care nu vreau sa fac trimitere dar va duceti si le veti gasi. Au fost discutii despre oameni politici, despre mari firme.
  • Pe de o parte, dublele standarde nu le putem accepta.  Nu putem vorbi despre justitia deficitara si nu despre justitia deficitara din Italia. Nu putem sa vorbim despre marii corupti din Romania si sa nu vorbim despre marii corupti din Italia. Cunoasteti cazul premierului Berlusconi care si-a adoptat legislatie care sa-l scoata din Tribunal exact in momentul in care Tribunalul se pregatea sa pronunte sentintele impotriva lui.
  • Problema se pune ca UE sa aplice terapiile potrivite. Daca terapia n-a dus la rezultat, vina nu poate sa fie doar a pacientului, care e rebel, ci si a medicului care a prescris medicamentul respectiv.
  • Avem nevoie si de sprijinul UE si de presiune, romanii se disciplineaza singuri cu greutate.
  • Modalitatea de verificare (n.r a progreselor din justitie) prin raportul intocmit de Comisia Europeana e gresita. Impreuna cu domnul comisar Baro am cazut de acord ca e nevoie de standarde unice. Sa se stabileasca un set de criterii care sa se aplice tuturor tarilor europene. In cazul UE drumul ar fi de la initiativa Comisiei catre Consiliu European, nu catre Parlament. Cata vreme Consiliul European e un conclav al tuturor guvernelor europene acolo se poate pune chestiunea aceasta.
  • A spune minciuni prin care ascundem mizeria din Romania este nepatriotic si eu trebuie sa rezist celor care imi cer sa fiu patriot in acest fel, mintind. Pe de alta parte vad foarte bine ca multi vor sa foloseasca, inclusiv utilizand duble standarde, viiciile noastre, pacatele noastre, nu pentru a le trata ci pentru a ne da pe noi deoparte in favoarea unora care sunt in concurenta cu noi.

Nota redactiei:

  • Pana la alegerile europarlamentare, HotNews.ro va organiza in fiecare saptamana perechi de politicieni de pe listele celor mai importante trei partide din Romania, PD-L, PSD si PNL.
  • Intrebarile trebuie adresate ambilor candidati.
  • Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.

Citeste aici intalnirea de saptamana trecuta.