Consilierul prezidential Cristian Preda admite ca modificarea Constitutiei va fi una dintre temele majore de campanie la prezidentialele din 2009 si spune ca este posibil ca Guvernul sa propuna Parlamentului, dupa elaborarea proiectului de buget, o varianta de modificare a legii fundamentale.

Preda a evitat sa spuna clar daca Traian Basescu va candida in 2009 si crede ca Mircea Geoana si Calin Popescu Tariceanu ar putea fi impinsi sa candideze pentru a-si pierde influenta in partidele pe care le conduc. “Gurile rele spun ca asta i-a facut Adrian Nastase lui Mircea Geoana in 2004”, sustine consilierul prezidential pe probleme politice.

Preda a explicat la emisiunea Discutia de luni, realizata de HotNews.ro si RFI, cui se adresa avertismentul lui Traian Basescu lansat in ziua instalarii noului ministru de interne, Liviu Dragnea.

  • Inainte de inregistrarea emisiunii, Cristian Preda s-a intalnit online cu cititorii HotNews.ro. Intreaga discutie poate fi citita aici.

Asculta emisiunea Discutia de luni

Descarca emisiunea in format MP3

  • Cristian Preda crede ca Mircea Geoana va fi candidatul PSD la alegerile prezidentiale. “Congresul va fi cel care va decide in cazul PSD candidatul, dupa cum a anuntat Mircea Geoana, lasandu-ne sa intelegem ca este tentat de o asemenea experienta. Mircea Geoana este un om ambitios. A candidat deja la primaria Capitalei  impotriva lui Traian Basescu si a pierdut rusinos. Poate doreste ca la cinci ani sa isi ia o revansa la acest nivel”, a declarat Cristian Preda.
  • Consilierul prezidential povesteste si despre teoria potrivit careia Calin Popescu Tariceanu este incurajat sa candideze la alegerile prezidentiale chiar de catre adversarii sai din interiorul partidului pentru a pierde rusinos si pentru a pierde pozitia de forta din partid. “Unii s-ar putea sa gandeasca ca el este cel mai bun candidat acum tocmai sa il sacrifice sa ii incheie cariera. Sunt poate sunt mai prost plasati dupa alegerile de acum care spun: Da, il incurajam pe Calin Popescu Tariceanu pentru ca ii terminam cariera”
  • Aceeasi tactica poate fi aplicata si in cazul lui Mircea Geoana. “Gurile rele spun chiar ca Nastase facea asta cu Mircea Geoana in 2004. Asa spun gurile rele ca Nastase il incuraja pe Geoana sa candideze in 2004 impotriva lui Traian Basescu”, a declarat Preda.
  • Cristian Preda a admis ca atat Traian Basescu cat si restul politicienilor vor aborda in campania pentru presedentie tema modificarii Constitutiei. “Lumea a fost dezamagita sa vada ca esecul tentativei de suspendare a presedintelui nu a avut efecte politice. Au inteles ca exista o problema cu aceasta amenajare  generala a statului, au perceput ca un conflict al autoritatilor care nu are in textul Constitutie un mecanism de deblocare creaza un blocaj in viata economica. Presedintele a facut ce trebuia si a impulsionat discutia si expertiza pe marginea Constitutiei. Acum partidele si oamenii politici trebuie sa spuna la ce se asteapta.
  • Intrebat de posibila aparitie a unui nou partid prin ruperea PSD si de faptul ca alianta PSD-PD-L a produs o mare dezamagire in societatea civila, Cristian Preda a mentionat ca nemultumirile legate de aceasta alianta sunt minore. “Nu sunt semne de prea mare dezamagire. Exista semne ca o parte a lumii intelectuale ar fi dezamagita dar semnele unei dezamagiri generale nu se vad. In ceea ce priveste PSD-ul creat in jurul lui Ion Iliescu, s-a rupt de doua ori. Personal nu cred in crearea unui nou partid. Vad mai degraba bolboroseli
  • Intrebat la ce se refera avertismentul presedintelui facut la investirea ministrului de interne Liviu Dragnea: “Fac un apel la ambele partide ca problemele interne sa nu fie transferate catre Guvern pentru ca nu voi mai da curs niciunei actiuni care are ca rezultat afectarea Executivului din motive interne. Este prima si ultima data cand fac acest lucru”, Cristian Preda a raspuns astfel: “In PSD exista tentatia, cum s-a intamplat in 2000-2004, ca o parte din aceste conflicte sa fie transferate in Guvern.  Episodul Oprea este parte a conflictului care macina partidul condus de Mircea Geoana. Se vede dificultatea cu care acest partid a produs dezbaterea guvernarii si dificultatea pe care o are tabara care a pierdut aceasta dezbatere in a accepta guvernarea cu PD-L. Este vorba de tabara din care fac parte Ion Iliescu, Adrian Nastase, Hrebenciuc si altii. Ei vor folosi acest pricipiu, oportunitati de acest fel, calcule ale unor ministrii, foarte personale pentru a presa asuprea Guvernului.”

Cristian Preda despre posibile "boicotari" ale carierei politice a lui Tariceanu in 2009 si a lui Geoana in 2004

Cristian Preda despre modificarea Constitutieica tema electorala

Cristian Preda despre avertismentul lui Basescu dupa scandalul Oprea