Unul dintre putinele locuri din Romania unde alegerile locale au prilejuit scandaluri serioase este Stefanesti, sat de linga Bucuresti pe unde va trece Autostrada Bucuresti - Ploiesti si unde exproprierile vor aduce sume uriase in buzunarele proprietarilor de terenuri. Miza nu este politica, ci imobiliara: aici sunt terenuri vanate de unii dintre cei mai mari afaceristi de profil, iar interesele lor sunt reprezentate de candidatii la primarie. Gigi Becali sustine candidatura primarului in functie, Anghel Rababoc (ex-PSD), in timp ce interesele traditionale ale PSD in Ilfov sunt reprezentate de candidatul Aurel Parvu.

UpDate: La sectia 1 din comuna Stefanesti au fost inregistrate 809 voturi valabile. In urma numaratorii, Anghel Rababoc (PNG) actualul primar al counei Stefanesti a acumulat 360 de voturi. Candidatul PSD, Aurel Parvu a obtinut 330 de voturi, pe locul trei fiind clasat candidatul PDL cu 102 voturi valabil-exprimate. Reprezentantii biroului electoral de la Stefanesti au prezizat ca numaratoarea voturilor continua la sectia 2, unde au fost inregistrate aproximativ 1050 de voturi.

Informatia pe scurt:

  • Stefanesti reprezinta o miza datorita interesului pentru terenuri manifestat atit de dezvoltatori imobiliari, cit si de afaceristi precum Gigi Becali si Fathi Taher, care vad in exproprierile pentru Autostrada Bucuresti-Ploiesti o mina de aur
  • Cele doua tabere principale sunt PSD (pentru care Ilfov este un fief traditional) si PNG (care-l sustine pe actualul primar)
  • Tensiunile au dus la intreruperea procesului de votare
  • Jandarmii si politia pazesc non-stop cele doua sectii de votare din Stefanesti

In zona dintre Padurea Stefanesti si Pipera, adica cea prin care va trece autostrada Bucuresti-Ploiesti, sunt cam 1200 de hectare, din care jumatate sunt in proprietatea lui Gigi Becali si Fahti Taher, impreuna.

Tensiunea a ajuns la paroxism duminica dimineata, la ora 10.00, dupa ce alegatorii de ambele parti (PNG - cu candidatul Rababoc, si PSD - cu candidatul Aurel Parvu) au inceput sa stea la coada pentru votare inca de la ora 2.00 noaptea. Desi nici unul dintre cei prezenti la vot inca de la primele ore nu a recunoscut explicit primirea vreunui avantaj material, citiva dintre ei au aruncat in treacat o suma de 300 de euro pentru votul candidatului preferat.

Sectia de vot din Stefanesti Ilfov a fost inchisa de dimineata, pentru o ora, din cauza unui scandal dintre sustinatorii PSD si PNG. De ce este atat de ridicata prezenta la vot in aceasta localitate si de ce este primaria atat de disputata? Stefanestiul prezinta o miza imobiliare uriasa. Terenurile se vand scump, iar unii dezvoltatori din imobiliare au gasit deja un nume pentru proiectele lor.

Afaceri mai vechi intre Becali si primarul Rababoc

Scandalul izbucnit intre cele doua grupuri de simpatizanti politici PSD si PNG, in curtea sectiei de vot, au in comun un om si sute de hectare de teren. Omul este actualul primar, Anghel Rababoc, care a trecut de la PSD la partidul lui George Becali, PNG. Acesta din urma, Becali, a intat in atentia publicului cand a facut un schimb de terenuri cu Ministerul National al Apararii, pe vremea ministrului Victor Babiuc.

Atunci, in anii 1995-1996, seful de Stat Major al Armatei, generalul Dumitru Cioflina, cerea CSAT aprobarea unui schimb de terenuri intre Ministerul Apararii si cetateanul George Becali. Astfel, pentru 10 hectare in Stefanestii de Jos, Becali primea la schimb 10 hectare mult mai valoroase in Voluntari. Iar afacerea, spun unele voci din zona, a fost intermediata de primarul din Stefanestii de Jos, Anghel Rababoc, cumnat al generalului Cioflina. Numele lui Rababoc si Cioflina apar si in dosarul intocmit de DNA pe tema schimbului de terenuri.

Cu toate aceste implicatii, Becali si primarul Rababoc neaga ca ar fi avut vreo legatura de afaceri. Alegerile locale din acest an, insa, i-au apropiat foarte mult pe cei doi. Nesustinut de PSD pentru un nou mandat, Rababoc a parasit partidul si a obtinut sprijinul lui Gigi Becali. Liderul PNG i-a organizat primarului o lansare de candidatura pe camp, in corturi, cu mici si bere gratis si cu concert cu Florin Salam.

In ceea ce priveste PSD, satele si comunele din Ilfov sunt un fief traditional al social-democratilor. Gabriel Oprea, seful PSD Ilfov si unul dintre liderii influenti ai partidului, l-a ales pe Aurel Parvu drept candidat.