Plenul Camerei Deputatilor a tinut, in deschiderea sedintei de miercuri dimineata, un minut de reculegere pentru Regele Mihai I, care a murit marti, fiind apoi proiectate imagini din timpul discursului sustinut de Majestatea Sa in 2011 in Parlament.

Liderul deputatilor PNL Raluca Turcan a propus sistarea lucrarilor plenului, propunere care a fost respinsa insa de majoritatea parlamentara. Si liderul deputatilor USR, Cristian Seidler, a propus ulterior sa nu se mai dezbata cele doua proiecte care creeaza "tensiuni" de pe ordinea de zi - modificarile la Legea ANI si modificarile la Legea 303/2004 privind Statutul magistratilor. Si aceasta propunere a fost respinsa.

Cel care a propus sa se tina minutul de reculegere a fost presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, care insa nu a mai condus apoi sedinta de plen, lasandu-l in locul sau pe vicepresedintele Gabriel Vlase.

Cele doua proiecte la care se refera Seidler se afla pe pozitiile doi si trei pe ordinea de zi a sedintei de plen.

Este vorba de o propunere legislativa initiata de deputatul PSD Florin Iordache, conform careia interdictiile aplicate deputatilor si senatorilor pe baza rapoartelor de evaluare intocmite de Agentia Nationala de Integritate si care au constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese in perioada 2007 - 2013, pana la intrarea in vigoare a Legii 219/2013 pentru modificarea si completarea Legii 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor, inceteaza de drept. Modificarea a fost imediat criticata de deputatul PNL Catalin Predoiu, care a afirmat ca este vorba de o "spalare in masa".

De asemenea, cel mai asteptat punct este al treilea, modificarea la Legea 303/2004, pentru care s-a alocat un timp de o ora si un sfert. Dezbaterile ar fi trebuit sa inceapa la ora 10.45.