Comisia speciala privind legile justitiei, condusa de deputatul PSD Florin Iordache, nu a finalizat nici in sedinta de marti, dupa aproape 8 ore de discutii, modificarile la Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor. S-a transat partial problema raspunderii magistratilor, in sensul in care mare parte dintre aceste prevederi raman in forma legii in vigoare. Astfel, s-a respins propunerea senatorului PSD Serban Nicolae ca magistratii sa raspunda patrimonial, "in conditiile legii". A fost si un moment tensionat intre judecatoarea CSM si deputatul PSD Eugen Nicolicea, acesta din urma numind-o pe reprezentanta CSM "agresiva si aroganta". Tot marti s-au votat si o serie de "privilegii" pentru magistrati, precum faptul ca atat acestia cat si sotii si copiii lor vor beneficia de asistenta medicala, medicamente si proteze gratuite, inclusiv la pensie.

Comisia speciala pentru legile justitieiFoto: Hotnews

Vezi in text principalele decizii, momente si declaratii din sedinta de marti

Consulta aici tabelul de lucru ce contine toate modificarile decise pana in acest moment (actualizat cu ce s-a adoptat in sedinta de marti)

Click aici pentru transmisiunea video daca nu se afiseaza pe mobil

Desfasurarea LIVE TEXT

18.40 S-au sistat discutiile din comisie inainte de un vot privind alin 4 al art. 96. Sedinta se reia de la ora 13.00. Mai multi parlamentari, impreuna cu cei de la AMR si UNJR discuta inca in sala, la cateva minute bune dupa ce s-a incheiat oficial sedinta.

18.36 CSM este impotriva abrogarii alin 4 de la art. 96, asa cum propun cei de la PSD si ALDE. Stelian Ion (USR) spune ca va ramane un gol in legislatie.

Ce prevede acesta:

(4) Dreptul persoanei vătămate la repararea prejudiciilor materiale cauzate prin erorile judiciare săvârşite în alte procese decât cele penale nu se va putea exercita decât în cazul în care s-a stabilit, în prealabil, printr-o hotărâre definitivă, răspunderea penală sau disciplinară, după caz, a judecătorului sau procurorului pentru o faptă săvârşită în cursul judecăţii procesului şi dacă această faptă este de natură să determine o eroare judiciară.

18.26: Deputatul Catalin Radulescu se plange ca nu se regasesc in tabelul de lucru amendamentele sale, Iordache il contrazice. Radulescu s-a dus la staff-ul comisiei.

18.24 S-a decis abrogarea din lege a alin 3 din Art. 96, care prevedea:

(3) Cazurile în care persoana vătămată are dreptul la repararea prejudiciilor cauzate prin erori judiciare săvârşite în procese penale sunt stabilite de Codul de procedură penală.

Propunerea a fost facuta de PSD si ALDE.

18.10 Si alin 2 al Art. 9 ramane in forma in vigoare:

2) Răspunderea statului este stabilită în condiţiile legii şi nu înlătură răspunderea judecătorilor şi procurorilor care şi-au exercitat funcţia cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă.

18.06 Iordache: "Va propun ca in aceasta seara sa parcurgem toate articolele din lege", iar maine de la 13 la 16 sa se discute articolele care au ramas nelamurite.

Acest program presupune astfel ca legea nu va intra miercuri in dezbaterea plenului Camerei Deputatilor.

18.04 Art. 96 (1) va ramane de asemenea in forma in vigoare:

"(1) Statul răspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate prin erorile judiciare."

18.02 Art. 95 alin 2, in forma propusa de initiativa PSD -ALDE:

"(2) În caz de infracţiune flagrantă, judecătorii și procurorii pot fi reţinuţi şi supuşi percheziţiei potrivit legii, Secția pentru judecători sau, după caz, Secția pentru procurori fiind informată de îndată de organul care a dispus reţinerea sau percheziţia."

17.51 Art. 95 alin 1 s-a modificat in forma propusa de Serban Nicolae, astfel:

Art. 95 - (1) Judecătorii și procurorii pot fi percheziţionaţi, reţinuţi, si arestati numai cu încuviinţarea Secției pentru judecători sau, după caz, a Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

17.45: Se incepe pe text cu art. 94. Acesta ramane in forma prevazuta de Legea in vigoare, nu se modifica, astfel:

"Judecătorii şi procurorii răspund civil, disciplinar şi penal, în condiţiile legii."

17.36: Andreea Ciuca, presedintele AMR: "Va rog sa ma ascultati chiar daca punctele sunt divergente fata de ce s-a discutat pana acum aici.

(...) Nicaieri in lume si nu stiu de ce ar trebui sa fim noi primii, nu prevede obligativitatea statului de a se intoarce cu regres, in contextul in care avem de respectat decizii ale Curtii Constitutionale."

17.15 Pozitie dura a CSM. Judecatoarea Andreea Uzlau: "Dumneavoastra vreti sa modificati un text de lege pentru ca institutiile nu l-au aplicat. Asta am concluzinat. Am inteles din aceasta discutie ca vrem sa sanctionam judecatorii pentru practica neunitara. Ar trebui sa va aducem aminte ca avem patru noi coduri, ca avem multe decizii de neconstitutionalitate pe care judecatorii se chinuie sa le aplice, fara ca dvs sa interveniti asupra lor". Aceasta a incheiat afirmand ca deputatii si senatorii sunt mentionati ca o categorie care nu raspund disciplinar, referindu-se la Statutul deputatilor si senatorilor, Legea 96.

Declaratia acesteia a starnit nemultumirea atat a lui Marton Arpad (UDMR) cat si a lui Serban Nicolae (PSD), care de altfel nu face parte din comisie.

Eugen Nicolicea: "Nimic nu va da dreptul sa fiti atat de agresiva si aroganta."

Alina Gorghiu cere sa se suspende sedinta daca nu se respecta decenta discutiilor si spune ca Nicolicea "este un extravagant care isi permite sa jigneasca".

Iordache: "Nu a jignit pe nimeni doamna".

Gorghiu: "Serios?! Daca va fac arogant, va face placere?"

16.28 Gorghiu a precizat ca PNL isi anunta intentia sa depuna un proiect de lege separat pe raspunderea magistratilor.

16.21: PNL - senatoarea Iulia Scantei - solicita sa se ceara punct de vedere de la Comisia de la Venetia privind raspunderea magistratilor. Propunerea a fost supusa la vot si respinsa. Scantei a revenit afirmand ca exista un punct de vedere tranmis de Comisia de la Venetia pentru Republica Moldova.

"Il am si eu. Noi initiatorii am tinut cont de el" a precizat Iordache.

16.20: Eugen Nicolicea a citit forma in vigoare a art. 90-93, unde nu exista amendamente. Iordache a propus apoi ca pe raspunderea magistratilor sa fie intai o discutie de principiu, inainte de a se discuta pe amendamente.

15.55: S-a luat pauza 15 minute inainte de a se incepe lucrul pe articolele de la capitolul "raspunderea magistratilor" (art. 94 este primul articol din acest capitol).

15.30 Marton Arpad a declarat ca ar trebui sa se incerce sa se dea raport astazi, marti, pe proiectul de modificare a Legii 303/2004 pentru ca miercuri sa fie dezbatut in plenul Camerei Deputatilor.

"Daca maine dimineata la ora 09.00 un grup parlamentar propune in sedinta Biroului permanent sa fie dezbatut la plen, de la 10 se poate dezbate", a explicat el.

Sunt astfel sanse mari ca miercuri prima lege a justitiei sa treaca de Camera si apoi sa mearga la Senat.

Pe fisa proiectului de la Camera Deputatilor, termenul pentru raport pe acest proiect era 27 noiembrie, adica ieri.

15.15 Gorghiu ii cere lui Iordache sa explice din nou ce urmeaza, ca procedura parlamentara, sa se intample cu aceste proiecte ale legilor justitiei:

Iordache: "Aceste trei legi cu care suntem sesizati, acest proiect - Legea 303/2004 - va avea un raport cu amendamente respinse si adoptate (care va merge in plenul Camerei Deputatilor - n.r.). in urma voturilor (asupra amendamentelor in plenul Camerei Deputatilor - n.r.) va rezulta un proiect de lege. Cu acest proiect legislativ va fi sesizat Biroul Permanent al Senatului, Biroul Permanent va stabili o perioada pana cand senatorii vor putea sa depuna amendamente. Aceasta comisie va fi si raportoare la Senat. aceste amendamente vor veni din nou la comisie, vom rediscuta aceste amendamente.

Marton Arpad intervine si se refera la Comisia de cod electoral care a elaborat modificarile la legile electorale: "Va faceti ca nu intelegi cum a functionat acum 3 ani, acum 8 ani aceeasi procedura. Este pentur mine de neinteles.

Gorghiu ii cere lui Iordache sa fie politicos si calm. Iordache: "Eu sunt foarte calm. Dupa o lunga perioada de activitatea parlamentara nu ati inteles mecanismele procedurii parlamentare."

15.00: S-a adoptat si o modificare privind cei care nu beneficiaza de pensii speciale. Propunerea a fost a UNJR, insusita de PSD.

“(1) Nu beneficiază de pensia de serviciu prevăzută la art. 82 și 83^1 și de indemnizația-prevăzută la art. 81 judecătorii, procurorii, magistrații-asistenți și personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor care, chiar ulterior eliberării din funcție, au fost condamnați definitiv ori s-a dispus amânarea aplicării pedepsei pentru o infracțiune de corupție, o infracțiune asimilată infracțiunilor de corupție sau o infracțiune în legătură cu acestea, precum si una din infractiunile cuprinse in Titlul IV din Codul penal – “Infracţiuni contra înfăptuirii justiţiei” săvârșite înainte de eliberarea din funcție. Aceste persoane beneficiază de pensie în sistemul public, în condițiile legii.”

14.40 S-a modificat art. 82 privind pensia de serviciu pentru anumite categorii de magistrati care au o vechime, in aceste functii, intre 20 si 25 de ani, caz in care cuantumul pensiei este micsorat cu 1% fata de baza de calcul care se refera la o vechime de cel putin 25 de ani.

"De pensia de serviciu prevăzută la alin. (1) beneficiază şi judecătorii şi procurorii cu o vechime între 20 şi 25 de ani numai în aceste funcţii, în acest caz cuantumul pensiei fiind micşorat cu 1% din baza de calcul prevăzută la alin. (1), pentru fiecare an care lipseşte din vechimea integrală în aceste funcţii." Propunerea a fost a CSM si insusita de PSD.

Functiile prevazute la alin (1) raman cele din forma legii in vigoare, si anume:

(1) Judecătorii, procurorii, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, precum şi foştii judecători şi procurori financiari şi consilierii de conturi de la secţia jurisdicţională care au exercitat aceste funcţii la Curtea de Conturi, cu o vechime de cel puţin 25 de ani în funcţia de judecător ori procuror, magistrat-asistent sau personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, precum şi în funcţia de judecător ori procuror financiar sau consilier de conturi de la secţia jurisdicţională a Curţii de Conturi se pot pensiona la cerere şi pot beneficia, la împlinirea vârstei de 60 de ani, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizaţia de încadrare brută lunară sau de salariul de bază brut lunar, după caz, şi sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.

14.17 S-a ajuns cu dezbaterile la art. 81, dintr-un total de 106 la Legea 303/2004.

14.13: S-a votat sa fie adaugate doua alineate la art. 79 care prevede ca atat magistratii cat si sotii si copiii acestora, inclusiv la pensie, sa aiba asistenta medicala, medicamente si proteze gratuite:

"După alineatul (7) al articolului 79 se introduc două noi alineate, alineatele (8) și (9), cu următorul cuprins:

(8) Judecătorii şi procurorii în activitate sau pensionari, precum şi soţul sau soţia și copiii aflaţi în întreţinerea acestora beneficiază în mod gratuit de asistenţă medicală, medicamente şi proteze, în condiţiile respectării dispoziţiilor legale privind plata contribuţiei la asigurările sociale.

(9) Condiţiile de acordare în mod gratuit a asistenţei medicale, a medicamentelor şi protezelor sunt stabilite prin hotărâre a Guvernului. Aceste drepturi nu au caracter salarial şi nu se impozitează."

13.50: S-a reluat sedinta. In sala se afla si deputatul PSD Catalin Radulescu, care a depus o serie de amendamente la legile justitiei, inclusiv la art. 96 privind raspunderea magistratilor.

Citeste amendamentele depuse de deputatul PSD Catalin Radulescu

Citeste si: Catalin Radulescu, deputat PSD condamnat definitiv pentru dare de mita, a condus un grup de lucru pentru legile justitiei. Intre concluzii: Parlamentul sa numeasca procurorii sefi si sa controleze Inspectia Judiciara

12.37: S-a luat o pauza pana la ora 13.30.

12.10: Modificari la art. 75:

(1) Sectia pentru judecatori si, dupa caz, Sectia pentru procurori a Consiliul Superior al Magistraturii are dreptul, respectiv obligaţia corelativa de a se sesiza şi din oficiu pentru a apăra judecătorii şi procurorii împotriva oricărui act de imixtiune în activitatea profesională sau in legatura cu aceasta, care le-ar putea afecta independenţa sau imparţialitatea judecătorilor, respectiv impartialitatea procurorilor în dispunerea soluţiilor precum și împotriva oricărui act care ar crea suspiciuni cu privire la acestea.

De asemenea, Consiliul Superior al Magistraturii apără reputaţia profesională a judecătorilor şi procurorilor.

Cum este alineatul in prezent:

(1) Consiliul Superior al Magistraturii are dreptul şi obligaţia de a apăra judecătorii şi procurorii împotriva oricărui act care le-ar putea afecta independenţa sau imparţialitatea ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea.

11.58: Tensiuni si intre Iordache si Cataniciu, care ii reproseaza ca nu i se da cuvantul pe un amendament. Iordache ii taie microfonul.

11.30 Tensiuni intre Stelian Ion si Florin Iordache, deputatul USR ii spune presedintelui comisiei: "Nici dvs nu sunteti un geniu."

Iordache: "Te rog, te rog."

Senatoarea PNL Alina Gorghiu a facut apel la calm, dezbaterile au continuat.

10.45 S-a adoptat urmatoarea modificare:

După articolul 62^1 se introduce un nou articolul 62^2, cu următorul cuprins:

"Art. 62^2 - (1)Judecătorul sau procurorul este suspendat din funcţie atunci când a fost numit într-o funcție de demnitate publică."

10.42: Stelian Ion: "Eu doresc sa stiu cu cine discutam in aceste sedinta. Vreau ca UNJR sa ne spuna cati membri are."

10.30 Se discuta alin. 62^2, suspendarea din functie a unui magistrat atunci cand a fost ales sau numit intr-o functie de demnitate publica.

10.15 Incepe sedinta. Inainte de a se intampla acest lucru, cand parlamentarii inca se strangeau si se pregateau, deputatul ALDE Steluta Cataniciu i s-a adresat deputatului USR Stelian Ion, reprosandu-i ca "dvs. vorbiti in comisie mai mult decat oricare dintre noi si seara va duceti la televizuni sa va plangeti ca nu sunteti lasat sa vorbiti."

Dupa inceperea sedintei, Stelian Ion aminteste faptul ca trebuiau invitati si cei de la Forumul Judecatorilor.

Deputatul UDMR Marton Arpad mentioneaza ca au fost acuzatii "ca nu este transparenta." "Numar sapte camere indreptate spre mine, deci daca nu este transparenta se datoreaza faptului ca televiziunile aici prezente nu au dorit sa prezinte dezbaterile in integralitatea lor."

La sedinta participa si sefa UNJR, Dana Garbovan, precum si reprezentantii CSM.