Actualizat

VIDEO Legile justitiei, ziua a patra. Presedintele nu mai poate refuza nici numirile procurorilor in functiile de judecator si invers/ Un magistrat nu mai este suspendat din functie automat cand este trimis in judecata

de Iulia Rosca     HotNews.ro
Luni, 27 noiembrie 2017, 10:42 Actualitate | Politic


Comisia speciala pentru legile justitiei
Foto: Hotnews
Comisia speciala parlamentara pentru elaborarea legilor justitiei, prezidata de deputatul PSD Florin Iordache, a continuat luni pentru a patra zi discutiile pentru prima lege din cele trei din pachet - Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor. La propunerea CSM, comisia a votat ca magistratii nu vor mai fi suspendati de drept din functie atunci cand sunt trimisi in judecata, decizia in acest sens fiind luata de catre CSM. De asemenea, s-a votat, in aceeasi linie cu zilele precedente, ca presedintele Romaniei nu mai poate refuza sa numeasca judecatori in functii de procurori si procurori in functii de judecatori. Sunt asteptate in continuare modificarile la art. 96 din lege privind raspunderea patrimoniala a magistratilor.

Click aici pentru transmisiunea videoConsulta aici tabelul de lucru pentru luni (cuprinde tot ce s-a discutat pana vineri inclusiv; amendamentele cu galben sunt cele adoptate, cele cu rosu cele respinse)

Desfasurarea LIVE TEXT

13.10 S-au suspendat lucrarile comisiei, este asteptat programul pentru luni si marti facut de biroul permanent de la Camera Deputatilor, respectiv Senat, pentru a decide programul dezbaterilor in continuare. Cel mai probabil, comisia va avea o noua sedinta marti de la ora 09.00. 

12.55: S-a modificat pe alocuri si art 62 privind cazurile in care un judecator sau un procuror este suspendat din functie, eliminandu-se din lege suspendarea automata din functie la trimiterea in judecata.

Astfel, modificat, acesta va arata dupa cum urmeaza:

„Art. 62 - (1) Judecătorul sau procurorul este suspendat din funcţie în următoarele cazuri:

a1) când faţă de acesta s-a dispus arestarea preventivă sau arestul la domiciliu;

a2) când faţă de acesta s-a luat măsura preventivă a controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cauțiune şi organul judiciar a stabilit în sarcina sa obligația de a nu exercita profesia în exercitarea căreia a săvârşit fapta.”

b) când suferă de o boală psihică, care îl împiedică să-şi exercite funcţia în mod corespunzător;
CSM+USR+ALDE

c) când a fost sancţionat disciplinar, în condiţiile art. 100 lit. d).

d) în cazul prevăzut la art. 52 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată;

e) în perioada cuprinsă între data pronunțării hotărârii Secției corespunzătoare de aplicare a sancțiunii disciplinare prevăzute la art. 100 lit. e) și data eliberării din funcție.

1^1) Judecătorul sau procurorul poate fi suspendat din funcţie şi în cazul în care a fost trimis în judecată pentru o infracţiune, dacă se apreciază, în raport de circumstanţele cauzei, că se aduce atingere prestigiului profesiei. În situaţia în care s-a apreciat că judecătorul sau procurorul poate fi menţinut în funcţie, acestuia i se poate interzice provizoriu exercitarea anumitor atribuţii până la soluţionarea definitivă a cauzei. Prevederile prezentului alineat se aplică în mod corespunzător și în cazul în care faţă de judecător sau procuror s-a luat măsura preventivă a controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cauțiune şi organul judiciar a stabilit în sarcina sa obligația de a nu exercita profesia în exercitarea căreia a săvârşit fapta.”

(1^2) Judecătorul sau procurorul care suferă de o altă afecţiune decât cea prevăzută la alin. (1) lit. b), care-l pune în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile poate fi suspendat din funcţie, la cererea sa sau a colegiului de conducere al instanţei sau parchetului. Această măsură se poate dispune numai după epuizarea duratei pentru care se acordă concediile medicale şi indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă în sistemul de asigurări sociale de sănătate. Afecţiunea se stabileşte printr-o expertiză de specialitate care se efectuează de o comisie medicală de specialitate numită prin ordin comun al ministrului justiției și ministrului sănătății. Suspendarea din funcţie se dispune de Sectia corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii până la însănătoşire. Prin raportul de expertiză, comisia stabileşte termenul în care magistratul urmează să revină la reexaminare.

(1^3) În situaţii personale deosebite, la cererea judecătorului sau procurorului, Consiliul Superior al Magistraturii poate dispune suspendarea din funcţie a acestuia, pe o durată de cel mult 3 ani, dacă măsura nu afectează buna funcţionare a instanţei sau parchetului.”

Propunerile au fost facute de CSM. Initial fusese acceptat un amendament al AMR - Asociatia Magistratilor - prin care era pastrata in lege suspendarea de drept la trimiterea in judecata, insa apoi s-a revenit asupra acelui alineat si s-a votat forma propusa de CSM.

Ce prevede in prezent art. 62:

ART. 62

(1) Judecătorul sau procurorul este suspendat din funcţie în următoarele cazuri:

a) când a fost trimis în judecată pentru săvârşirea unei infracţiuni;

a1) când faţă de acesta s-a dispus arestarea preventivă sau arestul la domiciliu;

b) când suferă de o boală psihică, care îl împiedică să-şi exercite funcţia în mod corespunzător;

c) când a fost sancţionat disciplinar, în condiţiile art. 100 lit. d).

(1^1) Prin excepţie de la prevederile alin. (1) lit. a), dacă trimiterea în judecată a intervenit pentru o infracţiune din culpă şi se apreciază că aceasta nu aduce atingere prestigiului profesiei, judecătorului sau procurorului i se poate interzice provizoriu exercitarea anumitor atribuţii până la soluţionarea definitivă a cauzei.
 
12.25: Inca un articol prin care presedintele Romaniei nu mai poate refuza numiri, si anume numirile prevazute la alin 61 alin 1 de mai jos. Astfel s-a votat o propunere ALDE la alin 3: "(3) Președintele României nu poate refuza numirea în funcțiile prevăzute la alin. (1)."

In forma actuala, acesta prevedea:

(3) Preşedintele României nu poate refuza numirea în funcţiile prevăzute la alin. (1) decât motivat, aducând la cunoştinţă Consiliului Superior al Magistraturii motivele refuzului.

12.20: S-a adoptat modificarea art. 61 alin (1), astfel:

Art. 61 – (1) La cererea motivată, judecătorii pot fi numiţi în funcţia de procuror la parchetele de pe lângă judecătorii, iar procurorii în funcţia de judecător la judecătorii, prin decret al Preşedintelui României, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, cu respectarea condiţiilor prevăzute în prezenta lege. Propunerea de numire în funcţia de judecător se formulează de către Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, cu avizul unităţii de parchet de la care provine, iar propunerea de numire a judecătorilor în funcţia de procuror se formulează de către Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, cu avizul consultativ al instanţei în care urmareaza îşi desfăşoare activitatea.

In forma actuala, acesta prevedea astfel:

 (1) La cererea motivată, judecătorii pot fi numiţi în funcţia de procuror, iar procurorii, în funcţia de judecător, prin decret al Preşedintelui României, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, cu respectarea condiţiilor prevăzute în prezenta lege.

11.30
Se dezbate art. 58 privind detasarile judecatorilori si procurorilor.

11.02:
Au ajuns la sedinta si cele doua reprezentante CSM. De asemenea, toti parlamentarii PNL se afla la sedinta. Din partea USR sunt prezenti deputatii Stelian Ion si Sliviu Dehelean.

11.00: S-a adoptat modificarea art. 56, in forma propusa de Guvern: "La încetarea mandatului pentru funcţiile de conducere prevăzute la art. 54 şi 55, procurorii pot ocupa o funcție la acelaşi parchet sau la un alt parchet unde au dreptul să funcționeze potrivit legii ori revin la parchetele de unde provin."


10.55:
Au reinceput discutiile. De la PNL participa doar senatorii Iulia Scantei, Daniel Fenechiu si Alina Gorghiu. De la USR participa doar deputatul Stelian Ion.

10.37
: Sunt probleme tehnice, nu merge calculatorul pe care se lucreaza textul astfel ca s-a luat pauza de 15 minute pana la remediere.

10.35: Pentru prima data de cand au inceput disutiile concrete pe textele de legi, participa la sedinta si presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania si o reprezentanta a Asociatiei Procurorilor din Romania. Aceasta din urma a sustinut ca nu a trimis propuneri catre comisii. De asemenea, este o reprezentanta a UNJR, lipsind sefa Uniunii, Dana Garbovan. Din ce se poate observa, in sala nu este nimeni din partea CSM.

10.30 Sedinta a inceput cu discutii privind limitarea luarilor de cuvant. Deputatii PSD Eugen Nicolicea si Florin Iordache au propus sa se limiteze interventiile la una pentru fiecare grup parlamentar, asa cum se intampla in sedintele de plen. Deputatul USR Stelian Ion si senatoarea PNL Iulia Scantei au contestat aceasta propunere. Iordache a motivat aceasta decizie prin faptul ca "trebuie sa fim eficienti".

De asemenea, s-a votat o modificare la regulament, care prevede ca supleantii in comisie sa aiba drept de vot.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11118 vizualizari

 • +13 (17 voturi)    
  rock (Luni, 27 noiembrie 2017, 10:50)

  TLiviu [utilizator]

  Nu stiu can vor intelege cei din opazitie ca acolo e macel...chiar atat de prosti?
  • 0 (8 voturi)    
   care opozitie ? (Luni, 27 noiembrie 2017, 14:38)

   Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui TLiviu

   care opozitie ?
  • -1 (3 voturi)    
   PSD refuza propunerile asociatiilor magistratilor (Luni, 27 noiembrie 2017, 22:34)

   Boham [utilizator] i-a raspuns lui TLiviu

   PSD accepta propuneri pt legile justitiei doar de la SLUGILE PSD din cele 2 asociatii ale magistratilor care sunt acceptate de PSD in comisie: AMR & UNJR

   alte asociatii ale magistratilor care au depus cereri de participare in comisie au fost refuzate!


   AMR & UNJR reprezinta mai putin de 10% din numarul total de magistrati din Romania asa cum PSD - in parlament, prin nr de voturi - reprezinta doar 20% din populatia Romaniei
 • -2 (18 voturi)    
  blitz krieg... (Luni, 27 noiembrie 2017, 10:58)

  demaGOGU [utilizator]

  ...pana in Craciun legile justitiei pot fi deja promulgate si pot produce efectele cheie (schimbarea capilor procuraturii, n.m) daca presh-ul este suspendat si inlocuit cu loctiitorul de drept CP Tariceanu.

  nu e nevoie de referendum, in Ianuarie KWJ poate fi repus in vitrina de la Cotroceni ca presh lame duck.
 • +21 (27 voturi)    
  exact! (Luni, 27 noiembrie 2017, 11:06)

  Itsoc [utilizator]

  ii doare in cot de marsurile voastre.
  ori iesiti la omor, sa dati foc parlamentului ori stati acasa. cu mafia nu merge cu pancarte si sloganuri.
  • +11 (13 voturi)    
   De ce vorbesti la persoana a doua? (Luni, 27 noiembrie 2017, 13:21)

   EuSiCuMine [utilizator] i-a raspuns lui Itsoc

   De ce vorbesti la persoana a doua? Tu ce faci?
   • +6 (10 voturi)    
    eu am plecat... (Luni, 27 noiembrie 2017, 15:09)

    Itsoc [utilizator] i-a raspuns lui EuSiCuMine

    ..imediat dupa protestele din iarna insa cand vad ca incep protestele serioase nu plimbarile duminicale, iau primul avion spre casa si o saptamana de concediu si vin sa sustin romanii curajosi.
  • +11 (13 voturi)    
   da... (Luni, 27 noiembrie 2017, 13:41)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Itsoc

   din pacate asa e ...
   astia nu mai au nici o teama de proteste... ori intram cu furci peste ei... ori emigram...
   oamenii astia nu inteleg semnalele clare ale romanilor si ale strainilor cu privire la justitie...
 • +11 (13 voturi)    
  Infecta-vi-s-ar cu un ransomware! (Luni, 27 noiembrie 2017, 11:13)

  alibaba_zeul_meu [utilizator]

  "Sunt probleme tehnice, nu merge calculatorul pe care se lucreaza textul astfel ca s-a luat pauza de 15 minute pana la remediere. "
  • +3 (5 voturi)    
   Comment sters de user (Luni, 27 noiembrie 2017, 15:31)

   Radu-Mihai [anonim] i-a raspuns lui alibaba_zeul_meu

   • 0 (0 voturi)    
    https://statulparalel.com (Marţi, 28 noiembrie 2017, 9:09)

    alibaba_zeul_meu [utilizator] i-a raspuns lui Radu-Mihai

    Si asta:

    http://economie.hotnews.ro/stiri-media_paublicitate-22134826-val-plangeri-adresa-facebook-dupa-protestele-duminica-numeroase-conturi-blocate-cel-putin-partial-dupa-distribuirea-materiale-referitoare-manifestatiile-din-bucuresti.htm
 • +16 (20 voturi)    
  a (Luni, 27 noiembrie 2017, 11:25)

  adrian67 [utilizator]

  Dupa mintea lui Ciordache, opozitia nu ar trebui sa aibe dreptul la opinii.
  • +11 (13 voturi)    
   pai... (Luni, 27 noiembrie 2017, 13:42)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui adrian67

   asta e "democratia" psd... sa nu uitam ca sunt aia care au pus minerii pe noi ... democratie evident...
 • +18 (20 voturi)    
  "Democratie" a la PSD ! (Luni, 27 noiembrie 2017, 11:30)

  Susufler0 [utilizator]

  Limitarea interventiilor grupurilor parlamentare daca se face prin vot si nu prin "cap in gura" ori chiar glont, ca in primavara si vara anului 1990 inseamna "aplicarea democratiei", "este un exercitiu democratic !! ;))

  PS. Acest "cap in gura" democratic aplicat opozitiei parlamentare, arata - paradoxal - cat de nedemocratic lucreaza puterea pesedista in anul 2017 !

  PS. Limitarea dezbaterilor parlamentare chestiune total nedemocratica in toate parlamentele tarilor civilizate, este dpdv al PSD ok, cata vreme "forma" respecta legalitatea !

  PPS. Sunt curios daca si democratia de partid este aidoma democratiei parlamentare pe care vor sa o impuna pesedistii, respectiv daca la momentul la care social-democratii se vor pregati sa-l arunce pe Dragnea peste gardul din Kiseleff ii vor da voie astuia sa se milogeasca de ei vreun minut ?
 • +11 (13 voturi)    
  nu va jucati (Luni, 27 noiembrie 2017, 11:56)

  zot [utilizator]

  marionetelor!
 • +12 (16 voturi)    
  Ba, nu va potoliti ? (Luni, 27 noiembrie 2017, 12:01)

  gogu1234567890 [utilizator]

  Ciordache ????????????????

  Tovarase, tu nu pricepi nimic din ce se intampla ?
 • +18 (20 voturi)    
  circul ziua 4.... (Luni, 27 noiembrie 2017, 12:10)

  liviu_ [utilizator]

  daca ia tara asta fox ... psd o sa dea in continuare legile justitiei... totul ca sa scape de puscarie!
 • +15 (17 voturi)    
  PSDragnea (Luni, 27 noiembrie 2017, 12:24)

  Rickyman [utilizator]

  Mizeria continua. Astia chiar nu au inteles nimic. Oare cand se vor invata minte si se vor opri?
  • +9 (11 voturi)    
   nu inteleg decat de frica... (Luni, 27 noiembrie 2017, 13:43)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Rickyman

   nu le mai e frica de proteste pasnice... sau ma rog poate le e frica, dar si mai frica le e de justitie!

   sper sa apara ceva si sa-i potoleasca, pentru ca este clar ca psd nu se va opri pana nu va intoarce tara asta in comunism!
  • +11 (13 voturi)    
   PS: (Luni, 27 noiembrie 2017, 13:44)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Rickyman

   acum ar fi bun referendumul ala a lui Iohannis...
   sa vedem...

   si daca lumea decide prin referendum ca vrem sa fim o tara de hoti... macar stim o treaba... emigram si asta e
 • +10 (12 voturi)    
  Coruptie !! (Luni, 27 noiembrie 2017, 13:32)

  VeCinu21 [utilizator]

  Cumva infractorii astia incearca sa cumpere oarecum magistratii ?! Au impresia ca toata lumea e corupta?

  Doctrina de partid a PSD - ului :

  " Dacă toţi suntem corupţi, înseamnă că nimeni nu e corupt." - Adrian Severin
 • -11 (15 voturi)    
  V-am spus eu ca ii doare in c_r de voi! (Luni, 27 noiembrie 2017, 13:36)

  Dan_Nemes [utilizator]

  V-am spus ca degeaba iesiti in strada.
  Chiar daca ar fi fost toata tara in strada, ei ar fi fost in stare chiar sa va scuipe.

  Din acest motiv n-am iesit in strada. De ce sa imi pierd timpul cu plimbari in frig pe strada si strigand fara ca nimeni sa ne vada si sa ne auda? In curand nici asta nu va mai fi legal. Asa ca ce rost are sa imi pierd timpul astfel?

  Singurul moment in care voi mai iesi in strada va fi la taierea porcilor (sa se intelega porci = PSD, PNL, UDMR, ALDE, PMP si minoritati cu exceptia USR care este singurul partid din opozitie).
 • +8 (12 voturi)    
  mda .... (Luni, 27 noiembrie 2017, 13:40)

  liviu_ [utilizator]

  deci ce fac astia cu legile justitiei e mai naspa decat toate magariile facute de psd pana acum la un loc...

  probabil d-aia sunt nastase si voiculescu asa c morcovu-n c**... ca dracnea si tariceanu le dau clasa la ticalosie
 • -2 (12 voturi)    
  si inca ceva (Luni, 27 noiembrie 2017, 13:43)

  Dan_Nemes [utilizator]

  Ca sa nu spuneti ca nu v-am anuntat.

  Planul PSD:
  1. schimbarea legiilor exact cum vor ei
  2. trecerea legiilor prin parlament si trimiterea lor catre Johannis sa le promulge
  3. Johannis refuza promulgarea legiilor
  4. parlamentul il suspenda pe Johannis ca asa vor muschiul lor (deja au spus ca vor face asta prin declaratia de la Herculane)
  5. Tariceanu devine presedinte interimar
  6. Tariceanu promulga legiile justitiei
  7. voi in tot acest timp ati iesi in strada degeaba
  • +1 (7 voturi)    
   o observatie... (Luni, 27 noiembrie 2017, 14:29)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Dan_Nemes

   4 nu e obligatoriu...
   iohannis poate refuza legile doar O DATA!!! psd le retrimite si Iohannis e OBLIGAT sa le promuge...
   apoi se va anunta triumfator la a3 ca Iohannis a promulgat (de parca avea de ales) legile justitiei...

   si noi ne vom intaorce in comunism... de fapt mai rau...
  • +7 (9 voturi)    
   Danutule, postacutule, iar ai aparut cu "texte" ? (Luni, 27 noiembrie 2017, 14:31)

   Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui Dan_Nemes

   Inca nu ai dobandit, de data trecuta si pana azi, finetea necesara de a te da anti PSD si pro USR si de-a baga defetisme la greu, din subsolurile din Kiseleff, fara a fi "citit" !

   PS. Trebuie sa mai exersezi, baby !
 • +3 (5 voturi)    
  Nu inteleg de ce, daca tot l-au transformat (Luni, 27 noiembrie 2017, 15:07)

  Susufler0 [utilizator]

  pe Presedintele Romaniei, intr-un fel de notar - DAR FARA PUTEREA ACESTUIA- atunci cand vine vorba de numirea in functie a procurorilor si a judecatorilor de catre Presedinte, textele de lege vorbesc de faptul ca Presedintele "poate numi" si nu de de Presedintele "va numi" sau, de-a dreptul, "numeste" ?

  PS. Simple chestiuni de "tehnica legislativa" ? ;)
 • +3 (5 voturi)    
  mda... (Luni, 27 noiembrie 2017, 16:22)

  liviu_ [utilizator]

  eu zic sa desfiintam direct functia de presedinte...
  oricum nu mai are dreptul sa faca nimic!
 • +2 (4 voturi)    
  România este raiul lichelelor și hoților! (Luni, 27 noiembrie 2017, 16:43)

  Entiu [utilizator]

  Cine îi oprește?!
  In realitate în România încă se perinda în voie lichelele si hotii.
  România este raiul lichelelor și hoților
  România nu are conducatori implicati si dispusi la efort.
  Johannis vrea sa scape tara de hoti, dar ramâne mereu singur.
  De dorit ar fi o conlucrare intre De-clic si Presedintie .
  Doar împreună poate reusim!
 • +3 (5 voturi)    
  Ce lege este asta care sa legifereze furtul?/ (Luni, 27 noiembrie 2017, 16:46)

  Entiu [utilizator]

  Ce lege este asta care sa legifereze furtul?
  Este absurd este ridicol ce se intimpla in tara asta!
  Se da liber la furt!. atunci mergem in supermarchet si furam, ca doar este liber la furt!!
  Ori un ou, ori un bou, tot furt se cheama!
 • +2 (4 voturi)    
  Jignitor la adresa romanilor! (Luni, 27 noiembrie 2017, 18:25)

  EU_e_cu_noi [utilizator]

  Va amintiti de simulacrul de dezbatere de la MJ in iarna ? Aceasta comisie seamana izbitor de mult cu acea intalnire de la MJ. Jignitor la adreesa romanilor, dar cu cat merg mai departe in ignoranta si aroganta lor cu atat creste si tensiunea in randul societatii civile.
  Cine seamana vant culege furtuna!
 • +1 (1 vot)    
  Ce se intampla dc urmatorul presedinte e Dragnea? (Marţi, 28 noiembrie 2017, 9:35)

  Miky60 [utilizator]

  Si parlamentul e format din anti-psd? Nu ar trebui sa decidem sau sa judecam in functie de oamenii de moment. Da, acum vrem ca presedintele sa aiba puterea suprema (chiar daca constitutia spune altceva) dar ce facem daca in 2 ani totul va fi pe dos? Ar trebui ca legile sa se faca in functie de principiul legii, nu de oamenii de moment.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by