Traian Basescu l-a atacat miercuri, in plenul reunit al Parlamentului, pe Liviu Dragnea, in cadrul dezbaterilor privind "gaura" din bugetul mandatului lui Dacian Ciolos, afirmand ca mai bine s-ar face o comisie de ancheta pentru ferma de porci din Teleorman, detinuta de fiul presedintelui PSD.

Traian BasescuFoto: Agerpres

"Domnule presedinte, decat o comisie de ancheta pentru bugetul dlui Ciolos, mai bine o comisie de ancheta pentru ferma de porci din Teleorman" i-a spus Basescu, senator PMP, lui Dragnea, de la tribuna plenului.

  • HotNews.ro a dezvaluit, vineri, ca Stefan Valentin Dragnea a devenit, in aprilie 2014, actionar al combinatului de porci iar potrivit contractelor de la Registrul Comertului a preluat pachetul majoritar pentru doar 500 de lei (110 euro). Ferma de porci a incasat subventii de la Uniunea Europeana in valoare de peste 3.000.000 de euro in ultimii trei ani, dupa cum rezulta din datele furnizate HotNews.ro de Agentia pentru Plati si Interventii in Agricultura (APIA).

Dragnea, replica nervoasa

Liviu Dragnea a replicat la cererea lui Traian Basescu: "Domnule președinte, legat de ferma de porci, nu știam că aveți și această specializare. Eu vă readuc aminte că suntem aici, nu acolo, ci în Parlamentul României. Dvs puteți să vă băltiți în ce vreți dvs, eu nu, eu în acea mocirlă nu intru. Dincolo de faptul că sunt informații mincinoase în ceea ce privește unele legături financiare sau economice, apropo, pe vremuri când îi susțineați serios pe cei de la site-ul ăla parcă erau puțin mai documentați, acum, probabil că din lipsă de resurse serioase, bat câmpii. Da. Faptul că în România sunt 4 milioane de porci pe care crescătorii se chinuie să îi crească, faptul că nu am reușit să îi exportăm decât 320.000 de tone și s-au important decât 30.000, faptul că 350 de milioane de euro sunt dați de către noi, de către români, ca să consumăm carcase congelate de ani de zile și nu spune nimeni de când sunt congelate, venite din alte țări, nu purcei și de ce se importă purcei în continuare, și asta o spun specialiștii care au lucrat la programul de guvernare... În toți anii, inclusiv în cei 10 ani de lumină din România, tot ce s-a făcut s-a făcut să se distrugă ideea și speranța că în România se pot construi maternități, vorbim de materialul genetic", a declarat Liviu Dragnea, în plenul reunit al Parlamentului.

El a adăugat că are rude care cultivă roșii în sere și care cresc oi.

"Le mai spun celor care au scris acel articol și altora care investighează că eu am făcut lucruri mai grave — am rude care cultivă roșii în sere și avem și un program pentru roșii. Și forma este continuată. Am rude care cresc oi. Da! Și avem un program pentru înființare de centre de colectare pentru lână, pentru că 70% din lâna din România se arde și sigur îmi voi descoperi prieteni sau rude care vor fi beneficiari ai unor măsuri. Da! Și voi susține în continuare lucrul ăsta, pentru că, din păcate, în ultimii ani de zile s-a decis că tot ce înseamnă capital autohton sau producție din România, cât de mult se poate, să fie diminuat", a arătat Liviu Dragnea, citat de Agerpres.

Context:

Plenul reunit al celor doua camere ale parlamentului a dezbatut miercuri raportul realizat de comisia de ancheta parlamentara privind rectificarile bugetare realizate de premierul Dacian Ciolos, cunoscuta opiniei publice drept ancheta pentru "gaura", dupa ce s-a afirmat ca a fost gasit o gaura in buget de 10 miliarde si de aceea se impune o ancheta.

Comisia a fost infiintata pe 16 ianuarie si a fost catalogata de Ciolos drept un demers populist. Nici fostul premier si nici fostul minsitru al Finantelor nu s-au prezentat la audierile din comisie, insa au trimis documente pentru a fi consultate.

Raportul realizat de comisie urma sa fie votat miercuri, insa Dragnea a propus retrimiterea la comisie, retrimitere care s-a votat cu 201 voturi pentru si 81 impotriva.

"Tinand cont si de faptul ca foarte multi colegi au criticat acest raport, ba ca este prost facut, ba ca este incomplet, ba ca, de fapt, a urmarit sa acopere nu stiu ce jaf, propun reintoarcerea la comisie a raportului" a spus Dragnea.

Un deputat USR a declarat in plen ca daca "tot se adauga obiective" la comisia de ancheta atunci ar trebui sa se adauge si primele doua luni din bugetul guvernarii PSD.

Basescu a revenit la microfon si a declarat ca a votat importiva retrimiterii la comisie intrucat aceasta comisie este doar o "mascarada politica".

Citeste aici raportul