Premierul Sorin Grindeanu a anuntat miercuri, dupa sedinte Comitetului Executiv National al PSD ca il propune pe fostul judecator CCR Tudorel Toader pentru preluarea Ministerului Justitiei. De asemenea, Mihai Tudose va reveni la conducerea ministerului Economiei, iar Alexandru Petrescu, in prezent ministrul Economiei, merge la IMM-uri, minister ramas fara conducere dupa demisia lui Florin Jianu. Rovana Plumb, fostul ministru al Muncii, va prelua de la Mihaela Toader Ministerul pentru Fonduri Europene.

Sorin GrindeanuFoto: Agerpres

Dragnea:

  • Am adoptat cateva decizii.
  • Ne-a informat secretarul general ca pana in acest moment, ca urmare a campaniei de starngere de semnaturi s-au strans peste 1.400.000 de semnaturi pentru sustinerea Guvernului si a programului de Guvernare.
  • Am spus mereu ca nu vreau sa organizeze PSD un miting si am preferat sa strangem semnaturi prin aceasta campanie, campanie care va continua. Pentru noi este important si este un numar strans, o actiune inceputa intr-o perioada care era destul de dificila.
  • Astazi ne-a prezentat secretarul general rezultate ale unor rezolutii adoptate in organizatiile judetene in unanimintate, iin 3 puncte:
    • 1. Sustinerea conducerii PSD si a presedintelui PSD, neconditionata au zis ei in rezolutii.
    • 2. Sustinerea premierului Sorin Grindeanu si a premierului Romaniei.
    • 3.  O decizie in legatura cu propunerea de sanctionare pentru domnul Mihai Chirica.

Sorin Grindeanu:

  • L-am propus pe Tudorel Toader pentru Justitie, al IMM-uri Petrescu, ministru delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb, iar la Economie Mihai Tudose.

Dragnea:

  • Am refuzat sa pun la vot decizia de excludere a dlui Chirica.

Grindeanu:

  • Am considerat ca experienta pe care domnul rector o are in acest domeniu, de aproape 10 ani la Curtea Constitutionala, de membru in Comisia de la Venetia si rector al Universitatii din Iasi, o personalitate care indeplinea ce aveam ca si criterii in a alege un titular la Justitie
  • Tudorel Toader a fost votat in unanimitate.

Dragnea:

  • Toate propunerile au fost votate in unanimitate.
  • Nu i se va solicita dlui Toader sa intre in PSD.
  • Adrian Dobre noul purtator de cuvant al PSD.
  • In ceea ce priveste OUG 13, eu am spus de la inceput ca eu nu am avut de a face cu ea, dar daca el (Ponta) are alte informatii, sa le faca publice.

Despre criticile din raportul Comisiei Europene:

Grindeanu: O sa vedem ce scrie in detaliu in acest raport.

O sa raspundem, asta este procedura, si tot ceea ce am spus si la Bruxelles, si zilele trecute, legat de pasii pe care ii dorim apropo de MCV, aia vom face. E foarte important pentru noi sa intelegem foarte clar si cuantificabil ceea ce avem de facut ca si pasi pentru inlaturarea MCV.

Vom face public tot ce transmitem catre Bruxelles, astfel incat toate aceste temeri pe care dansii le au sa fie clarificate.

Despre propunerea de a-l exclude pe Catalin Ivan, care a criticat de asemenea conducerea partidului si Guvernul Grindeanu dupa episodul OUG 13.

Dragnea: Nu poate fi exclus din partid cineva care nu e membru. Catalin Ivan nu e membru.

De de a fost necesara schimbarea ministrului pentru Fonduri Europene?

Grindeanu: Am vrut sa intarim echipa prin cooptarea unui membru de partid cu greutate.

Am considerat necesar pentru a da mai multa forta acestui domeniu esential pentru noi sa atragem in echipa guvernamentala un om cu greutate politica, un om care are experienta, un om care stie sa deblocheze anumite lucruri si care are, asa cum va spuneam, acea greutate politica necesara pentru a face aceste lucruri mai repede.

Vreau sa fac o rectificare, cu scuzele de rigoare, apropo de ceea ce am spus ieri. Imi cer scuze. Anul trecut, in 2016, pe exercitiul bugetar 2014-2020, Guvernul Ciolos nu a atras zero fonduri europene, ci 0,04. Imi cer scuze, sunt datele la zi. Asta ca sa fim cat se poate de clar. Si vi le vom transmite.

Despre mandatul lui Tudorel Toader

Grindeanu: Discutia cu dl Toader a fost o discutie ca si cu ceilalti cu care m-am intalnit, legat de ceea ce doresc sa faca la Ministerul Justitiei.

In primul rand, am discutat despre ceea ce trebuie sa faca pentru inlaturarea MCV. De asemenea, pe ceea ce inseamna transpunerea deciziilor Curtii Constitutionale in Codul penal si Codul de procedura penala, este un domeniu la fel de important si modalitatea in care se va intampla acest lucru. Am mai discutat despre posibilitatea existentei acelei decizii pilot a CEDO si pachetul de masuri pe care trebuie sa il adoptam astfel incat sa evitam aceasta decizie pilot.

Despre decizia Curtii de Apel Pitesti in cazul Iohannis

Dragnea: Nu este o situatie tocmai placuta pentru presedinte, este o decizie a instantei. Eu sunt ingrijorat de altceva: ce face acea institutie bancara care e chiriasa in acea casa. Asta ma intereseaza. Sa nu care cumva sa ramana pe drumuri, acum se schimba statutul imobilului. Ce face Primaria - face licitatie, nu face licitatie? Asta ma preocupa, pentru mediul de afaceri.