Liviu Dragnea a declarat miercuri, raspunzand unei intrebari, ca PSD va respecta legea din 2001 care interzice unui condamnat penal sa faca parte din Guvern, si ca nu o va modifica in parlament, invocand faptul ca o lege nu poate fi modificata "in trei zile".

Liviu DragneaFoto: psd.ro

"Vom respecta legea in masura in care o respecta fiecare cetatean. PSD nu va modifica aceasta lege. Inainte de a se pune aceasta intrebare ar trebui sa ne gandim cum sa poti sa modifici o lege in trei zile si sa fie publicata si in Monitorul Oficial. Nu incape discutie" a raspuns Dragnea atunci cand a fost intrebat despre legea care i-ar interzice sa fie prim-ministru.

Pe 24 noiembrie, liderul PSD se referea la aspecte de neconstitutionalitate in privinta acestei legi.

"Pe marginea acestei legi nu vreau sa comentez, au fost foarte multe comentarii de constitutionalitate, de neconstitutionalitate. Eu nu vreau sa ma lansez in aceste dezbateri, pentru ca cel mai important este sa castigam alegerile", a spus atunci Dragnea.

Dragnea a fost condamnat in aprilie 2016 la doi ani de inchisoare cu suspendare in dosarul fraudarii votului la referendumul din 2012.

Informatia ca Liviu Dragnea nu poate fi premier din cauza legii 90/ 2001 a fost publicata in premiera de DCNews. Mai multi juristi consultati de HotNews.ro au confirmat ca legea n-a fost abrogata, ci a suferit unele modificari in 2004, tot sub guvernarea Nastase. Astfel, articolul (2) din legea 90 privind organizarea si functionarea Guvernului Romaniei si a ministerelor, in vigoare si astazi, are urmatoarea forma actualizata:

  • "Pot fi membri ai Guvernului persoanele care au cetatenia romana si domiciliul in tara, se bucura de exercitiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnari penale si nu se gasesc in unul dintre cazurile de incompatibilitate prevazute in cartea I titlul IV din Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, cu modificarile si completarile ulterioare."

De la ultimele modificari operate in 2004, legea nu a suferit alte modificari si este in vigoare si azi. Proiectul de lege care interzice unei persoane condamnate sa fie membru al guvernului a fost depus in Parlament in 1998, ca initiativa a guvernului Radu Vasile dar a fost votata abia in 2001, sub guvernarea Nastase.

Mentionam ca o serie de legi anti-coruptie, cum sunt si aceste prevederi, au fost votate in perioada guvernarii Nastase pe cand Roamnia se pregatea de aderarea la Uniunea Europeana si trebuia sa elimine asa numitele stegulete rosii din procesul pregatirilor de aderare. Legislatia ca si institutiile infiintate atunci, cum e si cazul DNA (initial PNA) erau insa forme fara fond, deoarece nici un lider important nu risca atunci sa fie anchetat sau condamnat.