Biroul Politic National al PNL a validat listele de candidati pentru 35 de circumscriptii judetene la alegerile parlamentare. Cea mai controversata lista a fost cea de la Maramures, unde prima la Camera Deputatilor vai fi Viorica Chereches, mama primarului suspendat Catalin Chereches. La Constanta se va regasi, pe locul doi la Camera Deputatilor, deputatul de Bihor Lucia Varga, care nu a primit sustinere din partea organizatiei Bihor si s-a plans de "dictatura" lui Ilie Bolojan, secretarul general al partidului.

  • Sedinta a inceput cu un moment de reculegere pentru Radu Campeanu, precedat de un scurt discurs sustinut de Gigel Stirbu despre seniorul liberal

Liderul PNL Alina Gorghiu a declarat, la finalul sedintei, referitor la Viorica Chereches, ca "in PNL judeci omul, nu familia sau vecinii de scara. Nu poti sa raspunzi pentru copilul tau mare si vaccinat", adaugand ca mama primarului din Baia Mare este foarte apreciata in comunitate

Gorghiu va merge vineri la organizatia din Timis, unde este posibil sa candideze. Ea a declarat ca este "un judet pe care il iubesc foarte tare. PSD a luat un scor fabulos acolo, prea bun ca sa se repete. Vreau sa am grija de capitala culturala europeana".

Potrivit unor surse liberale, la Iasi listele vor fi deschise de Marius Bodea- directorul Aeroportului Iasi, fost candidat la fotoliul de primar, respectiv de Laura Iulia Scantei, notar, fost consilier al lui Tudor Chiuariu pe vremea cand acesta era ministru al Justitiei.

Fostul candidat la primaria Capitalei Catalin Predoiu va deschide lista la Calarasi.

Decizia cu privire la lista pe Bucuresti precum si alte liste, ca de exemplu cea de la Satu Mare sau Bihor, va fi luata luni.

"Vom aduce oameni din societatea civila. Va promit ca luni fac o conferinta de presa cu oamenii din afara partidului" a spus Gorghiu.

13.25 Liderul filialei PNL Maramures, Mircea Dolha, a declarat ca BPN a votat, cu doar doua abtineri, lista care va fi deschisa de Viorica Chereches, mama lui Catalin Chereches. "Nu suntem in perioada nazista. Nu are nicio treaba mama pentru ca poate fiul a gresit si daca a gresit va plati. Domnia sa este o doamna perfect onorabila" a spus deputatul, care va deschide lista la Senat.

"Doamna medic este managerul celui mai performant spital din tara, foarte recunoscuta de cetatenii carora le-a facut mult bine. Am reusit sa o inscriu in PNL, a fost curtata de mai multe partide inclusiv de PSD" a mai spus Dolha.

Intrebat daca asocierea cu primarul aflat in arest preventiv nu va afecta imaginea PNL, Dolha a raspuns facand o paralela cu tatal lui Vladimir Tismaneanu, "lider comunist", sau cu unchiul lui Dacian Ciolos, Virgil Ardelean, zis "Vulpea", fostul sef al Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor.

Cine mai candideaza la Maramures pe locurile considerate eligibile:

Camera Deputatilor:

1. Viorica Chereches

2. Anca Boagiu (luata din organizatia Bucuresti - in prezent senatoare de Bucuresti, presedinte al PNL Sector 2)

3. Ionel Bogdan

Senat:

1. Mircea Dolha

Viorica Chereches a fost validata miercuri seara de conducerea Organizatiei Maramures sa deschida lista la Camera Deputatilor, in baza protocolului semnat de PNL cu Coalitia pentru Baia Mare, urmand ca Mircea Dolha, presedintele interimar al organizatiei, pe cea de la Senat, potrivit Maramuresmedia.ro.

Pe locul doi la Camera Deputatilor se va afla senatoarea Anca Boagiu, fostul ministru al Transporturilor, pe locul trei Ionel Bogdan (presedinte PNL Baia Mare si vicepresedinte PNL la nivel national), iar locul patru - fostul senator Gheorghe Mihai Barlea.

In ceea ce o priveste pe Varga, aceasta ar urma sa se afle pe locul doi la Camera Deputatilor in Constanta. Amintim ca Varga si-a dat demisia pe 10 octombrie in sedinta Biroului Politic National, din functia de presedinte al Organizatiei de Femei a PNL, in conditiile in care nu se regasea pe un loc elibigil pe lista PNL pentru parlamentare in organizatia din Bihor.

"Mi-am dat demisia din functia de copresedinte al femeilor liberale si am cerut Biroului Politic National al PNL sa respecte regulile minime de democratie, de meritocratie si de egalitate de sanse in PNL. Si, cu precadere, inclusiv in PNL Bihor. Batalia mea nu este pentru locul meu pe lista. Ci batalia mea este pentru cei sase oameni care s-au inscris pentru alegeri si carora nu ni s-a acordat sansa de fi votati de Biroul Politic Judetean. Sunt un om care cred in reforma partidului, dar ca reforma partidului trebuie sa se faca respectand regulile democratice. Reforma partidului inseamna sa mentii oamenii valorosi si sa deschizi competitia in primul rand catre membrii de partid. Desigur, pot fi si oameni din afara partidului, dar trebuie sustinuti in primul rand membrii de partid. S-a supus la vot doar o lista de cinci si celorlalti sase nu li s-a dat dreptul sa fie votati. Astazi am cerut reluarea procedurii de vot la Bihor", a declarat Varga atunci pentru Agerpres.

Surse din conducerea partidului sustin ca pe liste se vor gasi preponderent oameni noi, care se vor afla la primul mandat de parlamentar.

Lista la Bucuresti se va definitiva luni. Potrivit unor surse din PNL, pe locurile eligibile se vor regasi Adriana Saftoiu - prim-vicepresedinte al filialei, Eugen Nicolaescu si Ovidiu Raetchi, ambii deputati in actuala legislatura precum.

In fruntea listelor pentru Capitala ar putea figura insa si tehnocrati.