Presedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri seara, inaintea plecarii la summitul UE-Canada de la Bruxelles, ca spera ca Romania sa poata "ajunge la un acord cu partea canadiana in chestiunea revizuirii vizelor. Daca se ajunge la o intelegere rezonabila, ne vom retrage rezervele" in ceea ce priveste Acordul economic si comercial UE-Canada (CETA). Klaus Iohannis a precizat ca "O intelegere rezonabila inseamna o intelegere pentru liberalizarea vizelor, intr-un termen rezonabil. O intelegere rezonabila inseamna pentru noi ridicarea vizelor pentru Canada in 2017, nu in 2018."

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

Declaratiile sefului statului:

Nu vor exista cote noi privind migratia.

Sper ca vom putea ajunge la un acord cu partea canadiana in chestiunea revizuirii vizelor. Daca se ajunge la o intelegere rezonabila, ne vom retrage rezervele pe acest acord.

O intelegere rezonabila inseamna o intelegere pentru liberalizarea vizelor, intr-un termen rezonabil. Pentru noi e important sa avem o intelegere rezonabila intr-un termen rezonabil.

O intelegere rezonabila inseamna pentru noi ridicarea vizelor pentru Canada in 2017, nu in 2018.

Aceste conditii fiind inca in negociere diplomatica, nu doresc sa intru in detalii.

Relatia cu Federatia Rusa va fi discutata si din perspectiva conflictului din Siria. E necesara incetarea imediata a bombardamentelor din Siria si incetarea ostilitatilor.

Maine, inainte de inceperea Consiliului, voi avea o intalnire cu premierul britanic Theresa May. Vom discuta chestiunile bilaterale, pentru mine tema principala e legata de soarta romanilor din Marea Britanie.

Parlamentul se ocupa pe banda rulanta de chestiuni populiste.

Intrebat daca se impune demisia Ralucai Pruna dupa votarea motiunii simple in Parlament: E treaba premierului sa stabileasca daca mentine ministrul Justitiei si o mentine pe doamna Pruna in functie. Premierul a dat un raspuns foarte clar.

Romania nu este de acord cu semnarea de catre UE a unui acord comercial esential cu Canada, a anuntat miercuri Ministerul Afacerilor Externe. Romania se opune acestui acord, pe care UE si Canada il vor semnat peste o saptamana, din cauza mentinerii de catre Canada a vizelor pentru romani. "Romania a reiterat ca nu poate sustine la acest moment demersurile privind semnarea si aplicarea provizorie a Acordului economic si comercial cuprinzator UE - Canada", a aratat secretarul de stat Cristian Badescu, intr-un comunicat al MAE.

Cristian Badescu a facut acest anunt dupa ce a participat marti la Consiliul Afaceri Generale (CAG) al UE, desfasurat in Luxemburg.

Ambasadorul Romaniei la Uniunea Europeana, Luminita Odobescu, declarase marti ca o solutie privind eliminarea vizelor pentru Canada "este la indemana", potrivit publicatiei electronice politico.com.

Si purtatorul de cuvant al Guvernului, Liviu Iolu, a declarat, miercuri, ca Romania nu isi poate ridica rezervele cu privire la acordul CETA intre Comisia Europeana si Canada pana cand statul canadian nu va elimina vizele pentru cetatenii romani.

"O solutie privind eliminarea vizelor pentru Canada este la indemana in acest moment. Au fost eforturi considerabile de negociere si va reamintesc aici cele doua intalniri intre cei doi prim-ministri ai Canadei si Romaniei unde s-au agreat anumiti pasi pentru eliminarea vizelor si Romania considera in acest moment ca un acord pentru eliminarea vizelor nu depinde decat de o decizie politica. La nivel tehnic sunt facuti toti pasii necesari si pana cand nu va fi gasit acest acord, Romania nu isi poate ridica rezervele cu privire la acordul CETA intre Comisia Europeana si Canada", a declarat Liviu Iolu.

Ministrii Comertului din Uniune, reuniti la Luxemburg, nu au reusit sa aprobe acordul de liber-schimb cu Canada, in urma opozitiei a trei tari: Belgia (guvernul federal a impiedicat de conducerea regiunii Valonia, dar Canada a facut pasi mari pentru o intelegere), Romania si Bulgaria - ambele au conditionat semnarea acordului de eliminarea vizelor pentru cetatenii lor.

Semnarea acestui acord de liber-schimb cu Canada este prevazuta pentru 27 octombrie, in cadrul unui summit UE-Canada care va avea loc la Bruxelles, in prezenta premierului canadian Justin Trudeau.

Aceasta este una dintre rarele situatii in care Romania ameninta cu folosirea dreptului de veto in interiorul UE.

Luna trecuta, premierii Dacian Ciolos si Justin Trudeau au avut, la New York, o intrevedere in cadrul careia au discutat despre liberalizarea vizelor pentru cetatenii romani care calatoresc in Canada, cei doi prim-ministri apreciind ca exista perspective bune pentru ca vizele sa fie ridicate intr-un viitor cat mai apropiat. In luna mai, Bulgaria si Romania si-au exprimat reticenta de a sustine acordul CETA, daca Guvernul de la Ottawa nu le include in Visa Waiver.