Mai multe filiale din cadrul ALDE, partidul condus de Calin Popescu-Tariceanu si Daniel Constantin, sunt nemultumite de conditiile impuse de la centru pentru candidatii la alegerile parlamentare, dupa ce s-a decis la inceputul lunii ca filialele trebuie sa doneze 10.500 de lei pentru fiecare candidat, iar membrii care vor sa devina parlamentari - cate 63.000 de lei.

HotNews.roFoto: Hotnews

Surse din partid au precizat pentru HotNews.ro ca nemultumirile au aparut in circa 15 filiale si se refera la lipsa de transparenta privind cheltuirea acestor contributii. Mai multi lideri locali ALDE ar fi deranjati ca taxa de 63.000 lei nu este foarte clar definita si se tem sa nu fie o cotizatie catre centru, in loc sa fie destinati finantarii campaniei in judetul respectiv. Mai mult, unii dintre posibilii candidati ar fi chiar hotarati sa renunte la candidatura.

Potrivit unor surse politice, nemultumirile vin din partea fostului Partid Conservator condus de Daniel Consntantin. Amintim ca ALDE s-a format prin fuziunea dintre Partidul Conservator si Partidul Liberal Reformator al lui Calin Popescu-Tariceanu.

In plus, mai multe voci din partid se declara impotriva practicii racolarii de "penali" de la alte partide care cotizeaza la partid si sunt astfel impusi drept candidati de la centru, mai arata sursele citate. Cateva exemple sunt Dian Popescu (fost PNL, condamnat definitiv la cinci luni de inchisoare cu suspendare pentru complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice), Gigi Chiru (senatorul condamnat la sase luni de inchisoare cu suspendare pentru mita electorala, a candidat la locale) sau Aristotel Cancescu (lider filiala ALDE Brasov, trimis in judecata, fiind acuzat de abuz in serviciu - cinci infractiuni, luare de mita, spalare a banilor, trafic de influenta si instigare la tentativa la abuz in serviciu).

Tensiuni exista si in privinta aliantelor preelectorale si a temerii ca ALDE nu va reusi sa treaca pragul electoral singur. Amintim ca PSD si ALDE nu au luat inca o decizie daca vor candida pe liste comune, insa Tariceanu prefera liste proprii la alegeri.

"Discutia despre a merge impreuna sau separat pe liste nu a avut loc. Interesul meu este sa gasesc cele mai bune formule pentru reprezentarea electoratului liberal din aceasta tara si acest lucru presupune sa mergem, si nu e niciun element nou care sa spuna ca se pune in discutie acest subiect, asa cum am planificat si ne pregatim pentru o campanie, sa mergem pe liste separate", a declarat Tariceanu duminica seara la Romania TV, potrivit ziare.com.

Nu este prima data cand in interiorul ALDE apar scandaluri. In luna iulie, numirea lui Tudor Tim Ionescu ca viceprimar al Capitalei, in urma propunerii lui Calin Popescu Tariceanu, a provocat certuri in sedinta comisiei de fuziune a ALDE. In acea sedinta, copresedintele Daniel Constantin a vorbit chiar de desfacerea fuziunii dintre cele doua partide.