Senatul urmeaza sa voteze in septembrie, cand incepe ultima sesiune parlamentara a acestui legislativ, in calitate de camera decizionala, un proiect de lege care acorda pensie de serviciu tuturor cadrelor didactice, in cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate in ultimele 12 luni inainte de data pensionarii, precum si pensii de urmas la decesul beneficiarului. De precizat ca proiectul de lege in cauza prevedea, in forma initatorilor, pensie de serviciu doar pentru profesorii din preuniversitar, insa in cadrul comisiei de invatamant din Senat, condusa de senatoarea PSD Ecaterina Andronescu, a fost modificat in sensul introducerii tuturor profesorilor.

Sedinta SenatFoto: Hotnews

Modificarile se regasesc sub forma de amendamente admise in raportul adoptat luni de comisie.

Intrucat raportul de admitere a fost gata pana la plenul de marti, liderul de grup al PSD, Mihai Fifor, a cerut introducerea pe ordinea de zi a acestuia, pentru a fi votat. Vicepresedintele Senatului Ioan Chelaru (PSD) a declarat ca va intra la vot in septembrie.

Proiectul a fost avizat negativ de Consiliul Economic si Social si de Comisia de Buget, Finante.

Ce prevede proiectul in noua sa forma (potrivit modificarilor aduse in comisie):

In primul rand, legea se va numi: "Lege privind acordarea unor drepturi specifice personalului didactic din invatamant" si nu "din invatamantul preuniversitar" cum era initial. Acest amendament adus de comisie are ca motivatie: "Pentru eliminarea discriminarilor dintre cadrele didactice."

"Art. 1: Personalul didactic de predare din invatamant, cu o vechime minima de 30 de ani de invatamant, beneficiaza, la indeplinirea cumulativa a conditiilor de pensionare privind varsta standard si stagiul complet de cotizare, de pensie de serviciu in cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate in ultimele 12 luni inainte de data pensionarii.

Art. 2: Pensiile de serviciu (...) se actualizeaza prin aplicare la cuantumul pensiei de serviciu aflate in plata a procentului de majorare a salariului de baza de care beneficiaza personalul didactic aflat in activitate. Daca in urma actualizarii rezulta o pensie mai mica, se pastreaza pensia aflata in plata.

Art. 3: La decesul sustinatorului sotul/sotia si copii in varsta de pana a 16 ani sau daca continua studiile pana la 26 ani beneficiaza de pensie de urma, in conditiile prevazute de legislatia privind sistemul public de pensii, din pensia de serviciu in plata sau la care ar fi avut dreptul sustinatorul decedat, actualizata, dupa caz.

Art. 4 (1) In cazul in care cuantumul pensiei de serviciu calculat conform prezentei legi este mai mic decat cel al pensiei din sistemul public de pensii, se acorda cuantumul cel mai avantajos.

(2) Partea din pensia de serviciu care depaseste nivelul pensiei din sistemul public, precum si partea din pensia de urmas calculata din pensia de serviciu, care depaseste nivelul pensiei din sistemul public de pensii, se suporta din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice.

Cum se defineste vechimea:

"Art. 5 (1) Constituie vechime in invatamant perioada in care persoana angajata cu contract individual de munca a desfasurat activitate efectiva de predare la catedra in cadrul unei unitati sau institutii de invatamant. Constituie vechime efectiva in invatamant si perioada in care personalul didactic de conducere, indrumare si control, precum si personalul didactic auxiliar desfasoara activitate in cadrul unei unitati/institutii de invatamant sau a unui inspectorat scolar.

(2) Constituie vechime recunoscuta in invatamant si perioada in care persoana angajata in invatamant, provenita din alte sectoare de activitate, face dovada ca a profesat in specialitatea inscrisa pe diploma de studii, in cazul in care aceasta persoana ocupa un post didactic in aceeasi specialitate."

"Art. 6 Persoanele care au realizat o perioada de 30 de ani de vechime in invatamant in conditiile prevazute la art. 5 beneficiaza de pensie de serviciu chiar daca la data solicitarii pensiei de serviciu sunt pensionari ai sistemului public de pensii sau au o alta ocupatie.

Motivatia acestui amendament: "Elimina discriminarile dintre persoanele aflate in activitate si cele care au statutu de pensionari la intrarea in vigoare a legii, dar care indeplinesc conditiile de vechime si varsta."

Nu exista prevazut niciun impact bugetar pentru acest proiect.

Legea ar urma sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2017, iar normele de aplicare vor fi stabilite prin ordin al ministrului educatiei.

Un grup de 15 deputati si senatori, majoritatea de la PSD, a depus, pe 21 decembrie, un proiect de lege privind acordarea unor drepturi speciale personalului didactic din invatamantul preuniversitar, invocand "stresul", "uzura psihica si fizica" la care sunt supusi profesorii, a caror munca este, spun ei, la fel de dificila ca cea a magistratilor, care primesc pensii speciale.

Acesta a fost adoptat tacit de Camera Deputatilor in forma sa initiala in aprilie.

"Uzura (fizica si psihica) generate de exercitarea muncii de formare a tinerilor e cel putin egala cu aceea a magistratului. Complexitatea meseriei de dascal cere un efort sustinut si permanent de pregatire si perfectionare pe toata durata activitatii. Dascalul este nevoit sa faca fata stresului accentuat al meseriei in asa fel incat sa nu se resimta efecte negative in interactiunea cu elevii", se arata in expunerea de motive.

Initiatorii mai sustineau ca, la fel ca magistratii, profesorii sunt indreptatiti sa beneficieze de pensii speciale.

La sectiunea impact macro-economic, initiatorii au precizat ca "proiectul nu se refera la acest subiect".

Miscarea aminteste de epopeea majorarii cu 50% a salariilor profesorilor, inceputa in 2008 in prag de alegeri parlamentare, si desfasurata ani de zile in tribunale.

In toamna lui 2008, in plina campanie electorala pentru parlamentare, alesii au stabilit o crestere de 50% a salariilor profesorilor, amendand in comisii o ordonanta a guvernului care prevedea cresteri salariale de 6%. Ecaterina Andronescu, la acea data membru in comisia pentru invatamant din Camera Deputatilor, declara la acea data ca este vorba despre "un act de dreptate pe care-l facem astazi profesorilor. Nu este un pas foarte mare, dar este o ameliorare si o incercare de a remotiva profesorii".

Este vorba tocmai despre acea lege care a starnit un val de procese pentru neacordarea majorarilor salariale prevazute de Legea 221/2008, pierdute de stat.

Legea 221 a fost promulgata de presedintele de la acea data Traian Basescu, insa nu a fost niciodata aplicata. Este vorba tocmai despre acea lege care a starnit un val de procese contra statului pentru neacordarea majorarilor salariale prevazute de Legea 221/2008. Multi dintre profesori au avut castig de cauza in instanta.

Legea a fost blocata de Guvernul lui Calin Popescu Tariceanu prin doua ordonante de urgenta (136/2008 si 151/2008), amanandu-i mai intai intrarea in vigoare si apoi stablind majorarea graduala a salariilor. Ambele ordonante au fost declarate neconstitutionale de catre CCR.

Dupa alegeri, odata cu schimbarea Guvernului si cu un nou ministru al Educatiei, in persoana Ecaterinei Andronescu, situatia nu s-a schimbat. S-a alocat o cota de 9% din marirea promisa, urmand ca 33% sa fie alocati ulterior. Totusi marirea promisa a intarziat sa se produca. In 2011, Guvernul Boc a decis plafoneze majorarea salariilor pentru profesori, considerând că economia nu poate suporta la acel moment o creştere salarială de 50%.

UPDATE 17.00 Comunicat de presa al lui Mihai Fifor, liderul senatorilor PSD: "Dascalii au nevoie de recunoasterea muncii lor de-o viata, pusa in folosul comunitatii si a tinerilor! Senatorii PSD sprijina demersul legislativ prin care cadrele didactice vor putea beneficia de venituri de serviciu!"

PSD a transmis un comunicat de presa marti dupa-amiaza in care subliniaza faptul ca Fifor "a solicitat, la începutul şedinţei de plen, suplimentarea ordinii de zi cu propunerea legislativă, tocmai pentru ca sublinia importanta acestei masuri pentru cei din educatie."

"Discuţiile din comisie s-au purtat fără îndoială pe condiţia de astăzi a cadrului didactic şi pe faptul că în ultimii cinci ani de zile, din sistemul de învăţământ s-au pierdut circa 200.000 de elevi, cifra demografică este în scădere şi, ca urmare, nu cred că se solicită bugetul mai mult decât s-a acordat în acest an în sistemul de învăţământ", a precizat preşedintele Comisiei de Invatamant, senatorul PSD, Ecaterina Andronescu.

Discursul din comunicatul de presa aminteste de asemenea de cel din 2008, cand Andronescu invoca faptul ca se face "o dreptate profesorilor".