Liviu Dragnea a declarat luni, la finalul sedintei Biroului Permanent National al PSD, ca nu i-a cerut lui Valeriu Zgonea sa demisioneze din functiile detinute si ca in prezent Zgonea nu mai reprezinta o prioritate, urmand ca subiectul sa se mai discute in sedinta conducerii extinse a partidului miercuri.

Liviu Dragnea, Valeriu Zgonea si Victor PontaFoto: Agerpres

Pe de alta parte, Dragnea a declarat ca este "putin probabil" ca dupa alegerile locale sa mai ramana in fruntea partidului si ca "doar Mama Omida" poate sti ce viitor politic mai are, dupa condamnare.

Sedintele au loc dupa ce vineri presedintele PSD a fost condamnat definitiv la doi ani cu suspendare in dosarul Referendumului, ceea ce a declansat o disputa in partid ca urmare a declaratiilor lui Valeriu Zgonea, presedintele executiv al partidului, singurul care a sugerat ca Dragnea trebuie sa se retraga din fruntea PSD.

13.50 Declaratii Liviu Dragnea:

"Eu nu i-am cerut lui Valeriu Zgonea sa demisioneze din nicio functie. Va pot spune ca pentru mine din acest moment si pentru cea mai mare parte a partidului Valeriu Zgonea nu mai este o prioritate acum. Prioritatea zero este castigarea alegerilor locle

Pentru mine ziua de vineri a fost extrem de importanta dupa decizie pentru ca putea sa fie ziua in care in PSD ar fi putut incepe lupte interne pentru conducere care ar fi avut efecte devastatoare. Am depasit bine ziua de vineri, in acest moment simpatizantii sunt reconectati la pregatirea campaniei electorale.

Pana miercuri sunt 4-5 zile in care adrenalina scade si vom avea o discutie asezata si despre acest subiect."

Intrebare: Au fost colegi care au cerut suspendarea sau excluderea si retragerea sprijinului politic?

Dragnea: Eu i-am rugat pe colegi sa incerce sa se abtina sa iasa in public cu aceste decizii. I-am rugat ca in bpn sa fie mai rezervati, sa discutam miercuri in CEx.

Valeriu Zgonea astazi am vazut ca face invitatii sa i se retraga spijinul politic, eu nu intentionez sa fac lucrul acesta eu intentionez ca toti sa se reconecteze la campania electorala.

Despre relatia cu Iohannis:

"Sigur nu va mai fi ca relatia de pana acum. Adica nu va fi mai buna."

Intrebat din nou ce urmeaza sa se intample cu Zgonea, daca i se retrage sprijinul de la conducerea Camerei Deputatilor: "E un subiect pe care nu vreau sa il mai abordez. E un subiect pe care il o sa il abordez miercuri la "si altele" ".

Intrebare: Victor Ponta la CEx sa va spuna despre spionii din partid? "As vrea sa il invit pe Victor la CEx miercuri. As vrea sa avem o discutie despre toti cei care vor sa sprijine aceasta campanie. In ceea ce priveste discutai despre ofiteri acoperiti si descoperiti, eu il sprijin pe Georgian Pop (presedintele Comisiei de control al SRI - n.r.), cei care au informatii sa mearga la comisiile de control al SRI si SIE, aruncarea de afirmatii nu face bine nimanui. Atlfel incepem sa ne acuzam unii pe altii ca suntem mai acoperiti sau descoperiti."

"Dupa mahnirea de vineri, am aceasta satisfactie ca nu am cedat atunci. Nu am spus ca raman in functie in veci. Unii s-au grabit. Atunci nu am facut cadou alegerile nici presedintelui Iohannis nici altora. Un PSD instabil genereaza instabilitate in tara.

Era important ca stabilitatea in parlament sa fie mentinuta.

V-ati gandit sa demisionati din parlament? Dragnea: "O sa ma gandesc daca imi dau demisia din parlament pana miercuri. Dar miza nu era ca eu sa ma retrag din parlament ci ca partidul sa intre in disolutie."

Intrebare: Ati discutat cu socialistii europeni, ce opinie au? Dragnea: "Nu stiu. Ma intereseaza opinia cetatenilor romani."

Intrebare: Mai aveti un viitor politic? "Asta numai Mama Omida poate spune. Cred ca mai am dreptul la un viitor. Viitorul politic il hotarasc partidul si oamenii care aleg."

"Este putin probabil ca eu sa raman in fruntea partidului dupa alegerile locale."

UPDATE 13.30 La finalul sedintei, dupa circa doua ore si 20 de minute, Zgonea a repetat faptul ca asteapta decizia colegilor din CEx. Urmeaza ca Liviu Dragnea sa faca declaratii de presa.

"Se va decide miercuri la Comitetul Executiv. Mi se pare normal. Le-am spus colegilor (...) si cred, ca om de stanga, este sinonim cu ce spun si cred si ei, ca oameni de stanga, in Congres, in grupul parlamentar - sunt cei care trebuie sa decida. Eu ma supun deciziei lor. Mandatul este al Comitetului Executiv si, copiind modelul presedintelui, in momentele in care suntem solidari pe aceleasi principii si valori ca la Congres, bineinteles ca am apreciat aceasta idee si mi se pare cel mai corect. Nu eu am venit cu aceasta functie de acasa, functia mi-a fost data de colegii de partid. Daca principiile si valorile mele corespund cu ale lor, ei sunt cei care decid", a spus Zgonea, dupa sedinta Biroului Permanent National, potrivit Agerpres.

"Eu ma concentrez pe campania electorala, ma concentrez pe colegiul pe care inca il mai am pana in noiembrie, sa castigam alegerile. Sunt solidar cu toti cei care astazi candideaza si nu vreau sa le periclitez nici eu, nici altcineva din conducerea partidului candidatura, punandu-i in defensiva. Raman fidel si consecvent in ceea ce am afirmat si respect si apreciez foarte mult sfaturile pe care colegii mei mi le-au dat astazi", a adaugat Zgonea.

La sediul PSD s-a aflat pentru circa 15 minute si presedintele UNPR, Valeriu Steriu, inainte ca sedinta sa inceapa.

Intrebat inainte de sedinta despre o suspendare sau excludere a lui Zgonea din partid, Dragnea a raspuns: "Discutam miercuri in CEx."

La randul sau, la venirea la sediul partidului, Zgonea a dat de inteles ca nu isi va da demisia, ci se va supune deciziei partidului, dar a atras atentia ca partidul "se indreapta cu ochii inchisi si pasi repezi spre prapastie" si ca risca sa ramana "cu o singura voce: laude conductarorului iubit".

El a repetat ceea ce a spus si in postarea sa de pe Facebook, pentru care lideri din partid precum seful PSD Diaspora Catalin Radulescu sau al organizatiei de Olt, Paul Stanescu, i-au cerut demisia.

"Nu plec si nu fug atunci cand lucrurile nu imi covin. Cred ca PSD trebuie condus de oameni corecti. Sa nu ne facem ca nu intelegem. Astazi imparatul este gol. PSD se indreapta cu pasi repezi si cu ochii inchisi spre prapastie. Functia ma obliga sa blochez moartea partiului sub povara problemelor unor lideri" a spus Zgonea.

Intrebat daca isi doreste functia de presedinte al partidului: "Eu sunt un om care imi cunosc limite. Cred ca sunt suficienti de multi oameni cinstiti si corecti care ar pot sa asigure o conducer interimara. Nu trebuie sa ii lasam astazi pe cei car candideaza sub povara problemelor liderilor sai. Este datoria noastra ca PSD modern, daca nu vrem sa ramanem un partid cu o singura voce: laude conductarorului iubit. Daca opinia mea nu corespunde cu opinia sutelor de mii de membri, atunci cei care mi-au dat aceasta functie trebuie sa decida ca aceasta functie corspunde principiilor si valorilor social-democrate. PSD trebuie sa fie condus de oameni integri, decenti si responsabili. Sunt un membri si raman un membru fidel. Daca voi fi demis, daca mi se retrage sprijinul, ma supun deciziilor lor. Tot ei sunt cei care au decis sa fiu presedinte executiv sau presedintele Camerei Deputatilor" a mai spus Zgonea.

O eventuala suspendare sau excludere a lui Zgonea se poate decide numai in Comitetul Executiv al partidului.

***

Dragnea a declarat duminica seara ca Zgonea nu i-a cerut demisia in sedinta CexN de vineri, ci pe Facebook, si s-a declarat dezamagit de o astfel de atitudine.

"In discutia pe care am avut-o cu totii, Vali Zgonea a cerut la un moment dat sa nu luam o decizie atunci, sa mai amanam. Ma rog, a generat niste reactii impotriva lui destul de puternice, pentru ca oamenii, ma rog, am inteles nu stiu daca bine sau gresit, ca are alte ganduri. Si, ceea e cel mai rau, din punctul meu de vedere, este ca Vali Zgonea a inceput sa fie perceput acum ca are o agenda nu neaparat aceeasi cu agenda partidului. Pentru ca am citit ce a scris pe Facebook. In primul rand eu niciodata nu am facut asemenea gesturi - sa am puncte de vedere despre un coleg pe care sa le exprim public. Am avut discutii, am avut pareri, le-am exprimat in BPN. Eu am fost surprins sincer de pozitia lui, dar, pana la urma, asta e viata", a declarat Dragnea la Antena 3, citat de Agerpres.

"Vom vedea. Totusi, ii rog pe colegii mei care au raspuns sau au intervenit sau au reactionat in urma acestei postari sa se abtina, le inteleg supararea, le inteleg frustrarea, dar o sa discutam in interior. Nu e bine sa alimentam aceste lucruri, a avertizat presedintele PSD", a spus Dragnea intrebat daca exista posibilitatea ca Valeriu Zgonea sa paraseasca PSD sau sa existe o ruptura din punct de vedere institutional in ceea ce-l priveste, ca presedinte al Camerei Deputatilor.

"Procesul de modernizare in partid continua, chiar daca el n-a fost facut spectaculos, dar in fiecare judet lucrurile se intampla, iar la finalul anului 2016, PSD-ul va fi primul partid modernizat, primul partid profesionalizat, in sensul bun al cuvantului. In zilele urmatoare, cand cineva, indiferent cine e el din partid, va avea o asemenea reactie - nici nu mai conteaza daca va duce la capat ceea ce a spus, isi da demisia sau nu - deja pentru tot partidul sau aproape tot partidul e descalificat, din pacate. Eu am fost surprins sincer de pozitia lui, dar, pana la urma, asta e viata", a completat Dragnea, in context.

Potrivit lui Dragnea, in actualul cod de integritate al PSD, "care este un amanunt mai mai mult sau mai putin important", se vorbeste de condamnari pentru coruptie, evaziune fiscala si infractiuni comise cu violenta.

"Daca eu as fi stiut, daca as fi vazut, as fi simtit vineri ca o plecare a mea pastreaza partidul la fel de unit, la fel de determinat pentru campanie - are prima sansa PSD-ul la alegeri - asta se vede peste tot, in conditiile in care la liberali este o degringolada, nu sunt in stare sa-si gaseasca candidat as fi facut-o. Nu am vazut-o si asta au spus-o toti, pentru ca acolo n-a fost o discutie despre cat de mult sunt eu iubit, a fost o reactie serioasa, si reactia poate a 90 % la suta a celor care au fost prezenti acolo si din tara a fost o reactie rationala - toata lumea vrea ca partidul macar pana la alegerile locale sa fie condus asa cum a fost condus pana acum", a aratat Dragnea.