Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, a adoptat cu majoritate absoluta, miercuri, un proiect de lege prin care modifica legea finantarii activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale. Proiect de lege prevede ca partidelor politice sa li se permita sa isi inchirieze sediile pentru orice fel de activitati, "fara a aduce atingere moralei publice, ordinii sau imaginii partidului politic", si stabileste ca pe conturile bancare dedicate campaniilor electorale sa nu mai poata fi puse popriri.

Camera DeputatilorFoto: Bety Blagu / HotNews.ro

Proiectul de lege a primit 259 de voturi "pentru".

Potrivit proiectului de lege adoptat miercuri, "(13') Conturile bancare pentru campania electorala, prevazute la alin (1) si (2) si al art. 3 alin (9), au statut de afectatiune speciala si nu sunt supuse executarii" si se refera la introducerea unui nou alineat la articolul 28 din legea mentionata, dupa alineatul 13.

Totodata, proiectul de lege - initiat de trei senatori PSD - modifica Legii finantarii partidelor si campaniilor in sensul permiterii partidelor politice sa isi inchirieze sediile pentru orice fel de activitati, "fara a aduce atingere moralei publice, ordinii sau imaginii partidului politic", in conditile in care legea actuala permite ca partidele sa isi inchirieze spatiile doar "pentru conferinte sau actiuni social-culturale si pentru organizarea birourilor parlamentare."

Initiatorii proiectului sunt senatorii PSD Arcas Viorel, Moga Nicolae, Nicolae Serban, Voinea Florea.

Potrivit Agerpres, proiectul a fost adoptat cu mai multe amendamente, aprobate in cadrul Comisiei juridice a Camerei Deputatilor. Unul dintre acestea, care viza cheltuieli pentru transportul si cazarea "candidatilor", a fost eliminat la propunerea deputatului Marton Arpad (UDMR), revenindu-se la forma initiala din proiect, respectiv la cheltuieli pentru "transport si cazare".

"Partidele nu pot face alte cheltuieli decat cele permise de lege in acea perioada de 30 de zile. Exista un articol care prevede care sunt acele cheltuieli care trebuie facute, este o enumerare pe litere, printre care cele pentru transport si cazare. Toate cheltuielile care rezulta din campanie pe transport si cazare sunt cheltuieli si se pot face. Nu stiu din ce consideratii s-au prevazut numai pentru transportul candidatilor. Va rog sa votati impotriva acestei includeri care nu era in legea initiala, care va deveni inaplicabila", a spus Arpad.

Senatul, in calitate de prima Camera sesizata, a aprobat proiectul de lege cu doua modificari. La articolul 16 alin (1), litera (e) se modifica si va avea urmatorul continut: inchirierea spatiilor aflate in patrimoniul propriu, "fara a aduce atingere moralei publice, ordinii sau imaginii partidului politic". De asemenea, la art.8 alin. (13) se introduce un nou alineat (13 prim): "Conturile bancare pentru campania electorala prevazute la alin (1) si (2) si la art. 3 (alin.9) au statut de afectatiune speciala si nu sunt supuse executarii".

Liderul deputatilor liberali, Eugen Nicolaescu, declara in ianuarie, pentru HotNews.ro, ca "nu este normal sa se puna popriri pe banii de la buget."

"Partidele au popriri pe conturi, PNL are pentru campania prezidentiala din 2009. Trebuie discutat deschis ca pentru campania de anul acesta sa se faca conturi speciale pe care sa nu poata fi popriri pentru ca este vorba de banii contribuabililor" afirma acesta.

Explicatia invocata este ca donatiile si banii de la buget sa nu mearga in achitarea unor datorii vechi realizate de partide, ci in campanii, pentru care sunt destinate.

Amintim faptul ca PSD, PNL si PDL au datorii istorice de peste 54 de milioane de lei numai din 2012 si pana in prezent, potrivit Institutului de Politici Publice.

Situatiile financiare ale PSD, PNL si fostul PDL arata ca, din anul 2012 si pana in prezent, bilant anual al niciunuia dintre partidele parlamentare nu s-a incheiat cu datorii mai mici de 10 milioane de lei, sustine IPP, potrivit Mediafax.

Astfel, marile partide parlamentare au inregistrat, in mod constant, in ultimii 4 ani, datorii care se ridica la peste 12 milioane de euro, sume datorate catre creditori - inclusiv catre bugetele publice, potrivit potrivit informatiilor oficiale publicate de partidele politice pe site-ul Ministerului Finantelor Public.

In anul 2014, cheltuielile facute de PSD au fost cu 19.978.200 de lei mai mari decat veniturile incasate, iar cele facute de fostul PDL au depasit cu 2.947.031 de lei veniturile declarate de liberali, potrivit IPP. Potrivit sursei citate, MPF nu a publicat bilantul PNL pentru anul 2014.