Senatul a adoptat luni un proiect de lege care prevede, intr-un amendament adus textului initial, ca pe conturile bancare dedicate campaniilor electorale sa nu mai poata fi puse popriri. Proiectul de lege si amendamentele au fost votate aproape in unanimitate de senatori de la toate partidele.

Au fost 105 voturi "pentru", trei impotriva si sase abtineri.

Textul acestei prevederi este urmatorul: "(13') Conturile bancare pentru campania electorala, prevazute la alin (1) si (2) si al art. 3 alin (9), au statut de afectatiune speciala si nu sunt supuse executarii." si se refera la introducerea unui nou alineat la articolul 28 din legea mentionata, dupa alineatul 13.

Prevederea a fost introdusa ca un amendament la un proiect de lege (initiat de trei senatori PSD) de modificare a Legii finantarii partidelor si campaniilor in sensul permiterii partidelor politice sa isi inchirieze sediile pentru orice fel de activitati, "fara a aduce atingere moralei publice, ordinii sau imaginii partidului politic."

In prezent, legea permite ca partidele sa isi inchirieze spatiile doar "pentru conferinte sau actiuni social-culturale si pentru organizarea birourilor parlamentare."

Atat proiectul de lege cat si raportul la acest proiect, cu amendamente, au fost adoptate de Senat. Camera Deputatilor este decizionala.

Liderul deputatilor liberali, Eugen Nicolaescu, declara luna trecuta, pentru HotNews.ro, ca "nu este normal sa se puna popriri pe banii de la buget."

"Partidele au popriri pe conturi, PNL are pentru campania prezidentiala din 2009. Trebuie discutat deschis ca pentru campania de anul acesta sa se faca conturi speciale pe care sa nu poata fi popriri pentru ca este vorba de banii contribuabililor" afirma acesta.

Explicatia invocata este ca donatiile si banii de la buget sa nu mearga in achitarea unor datorii vechi realizate de partide, ci in campanii, pentru care sunt destinate.

Amintim faptul ca PSD, PNL si PDL au datorii istorice de peste 54 de milioane de lei numai din 2012 si pana in prezent, potrivit Institutului de Politici Publice.

Situatiile financiare ale PSD, PNL si fostul PDL arata ca, din anul 2012 si pana in prezent, bilant anual al niciunuia dintre partidele parlamentare nu s-a incheiat cu datorii mai mici de 10 milioane de lei, sustine IPP, potrivit Mediafax.

Astfel, marile partide parlamentare au inregistrat, in mod constant, in ultimii 4 ani, datorii care se ridica la peste 12 milioane de euro, sume datorate catre creditori - inclusiv catre bugetele publice, potrivit potrivit informatiilor oficiale publicate de partidele politice pe site-ul Ministerului Finantelor Public.

In anul 2014, cheltuielile facute de PSD au fost cu 19.978.200 de lei mai mari decat veniturile incasate, iar cele facute de fostul PDL au depasit cu 2.947.031 de lei veniturile declarate de liberali, potrivit IPP. Potrivit sursei citate, MPF nu a publicat bilantul PNL pentru anul 2014.