Plenul Senatului a incuviintat miercuri doua solicitari ale Directiei Nationale Anticoruptie - de urmarire penala a fostului vicepremier Gabriel Oprea, senator UNPR, intr-un nou dosar si de retinere si arestare preventive a senatoarei liberale Doina Tudor. Atat Oprea cat si Tudor au afirmat in fata colegilor senatori ca sunt nevinovati, iar Oprea le-a cerut chiar sa nu incuviinteze cererea. "Am bagajul facut. Sunt nevinovata, am dovezile in mana. De joi pana acum probabil ca m-am imbarbatat si m-am obisnuit cu ideea" a declarat Tudor dupa aflarea rezultatului votului.

Gabriel OpreaFoto: Agerpres

Desfasurarea LIVE TEXT a principalelor momente ale sedintei

12.50:Senatoarea poate fi arestata: cererea de retinere si arestare a trecut la limita cu 61 voturi "pentru" si 57 "impotriva". Au fost 120 de voturi exprimate. "Am bagajul facut. Sunt nevinovata, am dovezile in mana. De joi pana acum probabil ca m-am imbarbatat si m-am obisnuit cu ideea" a declarat Tudor dupa aflarea rezultatului votului.

12.30: Se voteaza, in ordine alfabetica.

12.20: Cristiana Anghel (ALDE): "Vreau sa dorm cu constiinta impacata, sa nu am cosmaruri. Este vorba de suflete, de oameni care nu au dat in cap, nu au violat."

12.16: Florina Jipa (UNPR) : "In 16 ani de parlament nu am votat niciodata retinerea si arestarea unui coleg. Nu vreau sa imi incarc constiinta. Atunci cand faci rau, rau vei avea."

Jipa este celebra pentru ca l-a dat cu mir pe Dan Sova la primul vot dat in Senat pentru acesta si pentru afirmatia "Lasati-ma cu Constitutia!"

12:01: Doina Tudor:

  • "Calitatea mea reala nu este de inculpat, ci de nevinovat. Din pacate trbeuie sa retraiesc momente cumplite pentru mine.
  • Perioada pentru care sunt acuzata de complicitate la luarea de mita coincide cu despartirea de sotul meu. Am aflat de relatia extraconjugala si de intentia de a divorta.
  • In februarie 2013 sotul meu a parasit domiciliul. Divortul a fost finalizat in mai 2014.
  • Va marturisesc socul meu la aflarea acuzelor. Am studiat dosarul si in afara de un denunt mincinos nu exista nicio proba.
  • Va intreb: un barbat indragostit mai apeleaza la femeia pe care o paraseste?
  • Cum poate cineva atat de marsav sa acuze doi oameni doar pt a isi acoperi propriile smecherii?
  • Eu eram plecata din tara, am copii ale iesirii si intrarii in tara (atunci cand se presupune ca a luat mita - n.r.).
  • Sunt tarata intr-o mocirla.
  • Sunt de acord ca trebuie ca justitia sa isi faca datoria, dar se poate face si fara arestarea mea.
  • Ovidiu Marian (denuntatorul - n.r.) este dovedit infractor.
  • Nu va spun cum sa votati, dar sper ca va fi calea corecta."  

11:58 Se trece la votul pe cererea DNA de retinere si arestare a senatoarei Doina Tudor.

11.52: Potrivit unor surse, cererea a fost incuviintata cu 71 voturi "pentru", 52 "impotriva" si un vot anulat.

11.42: S-a incheiat votul. Vom reveni cu rezultatul.

11.24: A inceput votul.

11.20: Niciun alt senator nu mai ia cuvantul (nici chiar Cristiana Anghel).

11.18: Florina Jipa (UNPR): "Din ce am studiat din dosare si din ce am aflat de la un secretar de stat, este o falsa problema. S-a achizitionat o masina care sa nu fie desconspirata. Daca s-a ajuns in aceasta situatie, sa nu avem la dispozitie nici macar dosarele, vreau sa va spnu ca mai este un pas si vom avea la dispozitie o simpla hartie ca sa incuviintam arestarea si asa mai departe. E jalnic. Deja suntem porniti pe un drum gresit."

11:12: Gabriel Oprea:

"Sunt nevinovat. Vreau sa va spun adevarul. In toata cariera mea m-am batut, in sensul bun al cuvantului, am reusit de cele mai multe ori. In timpul mandatului meu au fost achizitionate nu o masina, 5000 masini, in mod legal.

Toata institutiile au identificat amenintari la adresa fostei conduceri a MAI inclusiv a mea. In acest sens directia a actionat in consecinta. S-a reinfiintat "Acvila". Nu am cerut eu acest lucru. Acest fapt este recunoscut de fostul sef al DIPI.

Nu am facut decat sa ma supun legii si acestor masuri speciale ale DIPI.

Acestea sunt faptele. Mereu mi-am facut datoria, sunt nevinovat si va rog sa votati impotriva acestei cereri."

11.09: Presedintele comisiei juridice Catalin Boboc (PNL) prezinta raportul intocmit.

11.06: Incepe dezbaterea pe cererea in cazul lui Oprea. Tariceanu prezinta procedura de vot secret cu bile: bila alba in urna alba si bila neagra in bila neagra - vot pentru, bila alba in urna neagra si bila neagra in urna alba - vot impotriva, ambele bile - vot anulat.

11.00: PNL a cerut introducerea pe ordinea de zi a legii darii in plata, intrucat raportul comisiilor a fost finalizat. Solicitarea a fost respinsa intrunind 45 voturi pentru, 58 impotriva si 3 abtineri.

10.45: Incepe sedinta de plen. Se striga prezenta pentru a se verifica daca este cvorum - trebuie sa fie in sala cel putin 83 de senatori din cei 164. Oprea se afla in sala si discuta cu colegii sai de partid Ilie Nastase si Haralambie Vochitoiu. UPDATE Sunt 114 senatori in sala.

Ce acuzatii li se aduc celor doi

Gabriel Oprea

Gabriel Oprea

Foto: AGERPRES

DNA a cerut din nou, miercurea trecuta, ridicarea imunitatii fostului ministru de Interne Gabriel Oprea, acuzat intr-un nou dosar in care este acuzat de abuz in serviciu. Concret, ministrul de Interne este acuzat ca a suplimentat bugetul Departamentului de Informatii si Protectie Interna cu 410.000 lei pentru a fi cumparata o limuzina Audi A8 pe care a folosit-o exclusiv in perioada august - octombrie 2015.

Procurorii anticoruptie ssustin ca in sediul ministerului, seful de la interne avea canapele noi, dar si un jacuzzi, cumparate din banii pe care ministerul ar fi trebuit sa-i cheltuiasca pentru combaterea coruptiei. Cel mai ieftin model de Audi A8 costa 84.000 de euro si este o limuzina cu motorizari ce pornesc de la 260 de cai putere. Procurorii DNA spun ca un astfel de model ar fi fost cumparat de sefii Serviciului Secret din MAI special pentru ministrul Gabriel Oprea, dupa ce acesta a fost de acord sa dea mai multi bani serviciului secret de informatii al MAI si sa schimbe destinatia unor fonduri.

Prejudiciul in acest dosar este de 410.000 de lei, iar procurorii spun ca din acesti bani s-a cumparat atat bolidul de lux, canapele noi, cat si un jacuzzi pentru cabinetul fostului ministru de interne.

***

Doina Anca Tudor

Doina Anca Tudor

Foto: senat.ro

Procurorul sef al DNA a transmis Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie cererea si referatul, in vederea sesizarii ministrului Justitiei, pentru a solicita Senatului incuviintarea retinerii si arestarii senatoarei Anca Doina Tudor, acuzata de complicitate la infractiunea de luare de mita.

Datele din dosar arata ca in perioada martie-mai 2013, Doina Tudor l-a ajutat in mod direct "pe inculpatul Tudor Daniel George sa primeasca suma de 200.000 de euro (din suma totala de 300.000 de euro primita de inculpatul Tudor Daniel George), pentru ca, in schimb acesta, in calitate de presedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, sa favorizeze o firma de asigurari care facuse obiectul unor activitati de control".