​Senatoarea ALDE Cristiana Anghel si-a sustinut marti, in cadrul sedintei comisiei juridice din Senat, proiectul de lege prin care se reincrimineaza insulta si calomnia, insa o varianta modificata prin amendamente, in care pedepasa cu inchisoarea este eliminata si in locul ei sunt prevazute amenzi de tipul zile-amenda, o zi-amenda fiind in cuantum de 150 de lei/zi. Dezbaterea si votul privind un raport asupra acestui proiect legislativ au fost amanate pentru saptamana viitoare, avand in vedere ca proiectul a fost amendat.

Anghel a explicat ca a "indulcit" proiectul, pentru a "impiedica atacarea la Curtea Constitutionala pe motiv ca nu este normal ca cineva sa faca inchisoare pentru" afirmatii, in ciuda faptului, completeaza Anghel, ca uneori "un cuvant poate sa omoare mai degraba decat un cutit".

"Am transformat inchisoarea in zile-amenda. Am pus punctul de zi la 150 lei, asa cum este hotarat in lege. Am lasat o limita la dispozitia instantei" a explicat senatoarea.

"As minti sa spun ca nu ii vizeaza pe cei din presa, dar nu atat de mult cat vizeaza relatiile sociale", a mai afirmat Anghel in fata membrilor comisiei. "Toata lumea a zis: Cristiana Anghel reincrimineaza insulta si calomnia. Nu am facut altceva decat sa incercams a intram intr-o stare de normalitate" a mai spus ea.

Presedintele Comisiei Juridica, senatorul PNL Catalin Boboc a atras atentia ca decizia CCR la care face referire senatoarea ALDE se refera la vechiul cod penal nu cel nou intrat in vigoare intre timp (in 2014).

La randul sau, senatorul PSD Ioan Chelaru a precizat ca a fost membru in comisia juridica si in urma cu 10 ani, cand s-au dezincriminat insulta si calomnia. "Apreciez stradania, munca, si informatiile multe pe care dna senator le-a strans. Intrebarea pe care ne-o punem - daca pericolul social pe care l-am apreciat atunci de a pastra faptele ca infractiune s-a modificat".

Prin modificarile aduse, Anghel, care insista ca prin acest proiect legislatia este pusa in acord cu Decizia 62/2007 a CCR, propune astfel:

  • Insulta sa fie pedepsita cu amenda intre 10 si 30 de zile-amenda: "Atingerea adusa onoarei ori reputatiei unei persoane prin cuvinte, prin gesturi sau prin alte mijloace, ori prin expunere la batjocura, se pedepseste cu amenda. Aceeasi pedeapsa se aplica si in cazul cand se atribuie unei persoane un defect, boala sau infirmitate care, chiar reale de-ar fi, nu ar trebui relevate. Suma corespunzatoare unei zile amenda este de 150 lei. Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate. Impacarea partilor inlatura raspunderea penala."
  • Calomnia sa fie pedepsita cu amenda intre 120-300 zile amenda. "Afirmarea ori imputarea in public, prin orice mijloace, a unei fapte determinante privitoare la o persoana care, daca ar fi adevarata, ar expune acea persoana la o sanctiune penala, administrativa sau disciplinara, ori dispretului public, se pedepseste cu amenda. Suma corespunzatoare unei zile amenda este de 150 lei. Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate. Impacarea partilor inlatura raspunderea penala."

Astfel, daca pentru insulta amenda maxima ar fi de 4500 lei, pentru calomnie s-ar putea ajunge la o amenda de 45000 lei.

La momentul in care Anghel a depus proiectul de lege la Senat, care este prima camera sesizata, pe 9 septembrie anul trecut, liderul PSD Liviu Dragnea a declarat ca nu il sustine.

"Eu cred ca asta ar mai lipsi in Romania, sa mai bagam oameni in puscarii ca se injura intre ei, asa cred eu. Am inteles, este foarte mare suparare ca oameni din presa critica, injura, jignesc oameni politici. Nu-s de acord cu aceasta atitudine, cu familii jignite, cu copii, dar pana la urma poate reuseste societatea, in ansamblu, si clasa politica si presa sa aiba o proprie resetare si sa avem alta abordare. Ii respect intentia. I-am spus (Cristianei Anghel - n.red.) ca nu sustin aceasta initiativa si cred ca nici PSD nu o sustine, va tine cont partidul de ceea ce spun. Ideea de a rezolva aceste lucruri bagand oameni in puscarie ca se injura pe strada sau la televizor mi se pare extrem de periculoasa", a spus atunci Dragnea.

Senatoarea propune completarea Capitolului X "Infractiuni contra demnitatii", dupa Art. 227 cu trei noi articole - referitoare la insulta, calomnie si proba veritatii.

Practic, senatoarea doreste reintroducerea unor articole care s-au regasit in Codul Penal vechi, pana la abrogarea acestora in 2006. Un nou Cod Penal a fost adoptat in 2014, care nu incrimineaza insulta si calomnia.

In expunerea de motive, care se intinde pe 8 pagini, Anghel sustine ca acest proiect de completare a Codului penal cu aceste articole pune in acord legislatia cu o decizie a Curtii Constitutionale, mai exact decizia nr. 62 din 18 ianuarie 2007, cand CCR a constatat neconstiutionalitatea dispozitiilor art. I pct. 56 din legea nr. 278/2006 pentru modificarea si completarea Codului Penal, cand au fost abrogate articolele din Codul Penal pe care Anghel le doreste reintroduse.

"Atat Parlamentul, cat si Guvernul, respectiv autoritatile si institutiile publice urmeaza, in aplicarea legii criticate, sa respecte cele stabilite de Curtea Constiutionala in considerentele si dispozitivul prezentei decizii".

Proiectul de lege nu a primit un punct de vedere de la Guvern, insa are un aviz favorabil din partea Comisiei pentru drepturile omului.