Viceprimarul municipiului Miercurea Ciuc, Fuleki Zoltan (UDMR), a dezaprobat intentia unor indivizi de a organiza un atentat cu bomba la Targu Secuiesc, la parada de Ziua Nationala a Romaniei, si, de asemenea, a criticat inlaturarea tricolorului de la monumentul Ostasului Roman din Sfantu Gheorghe.

"Sper din suflet ca aceasta stire nu este adevarata, ca altfel ar fi un cosmar. Dezaprob in totalitate toate actiunile si sunt mahnit si suparat si din cauza drapelului care disparut din Sf. Gheorghe. Nu gasesc cuvintele potrivite. Sper ca cei majoritari cumpatati (...) vor reusi si vor aduce intelegerea si respectul reciproc intre noi", a declarat marti, pentru Agerpres, Fuleki Zoltan.

Acesta si-a exprimat speranta ca "astfel de indivizi nu sunt la Miercurea Ciuc" si a sustinut ca structurile trebuie sa-si faca datoria, "iar cei implicati sa fie pedepsiti, pe masura faptelor, care sunt inacceptabile".

Fuleki Zoltan a tinut sa ureze "La multi ani" de Ziua Nationala a Romaniei, "contrar celor intamplate".

Brassai Zsombor (UDMR Mures): Nu au ce cauta extremisti de acest gen in societatea romaneasca, in societatea transilvaneana

Presedintele UDMR Mures, Brassai Zsombor, a declarat marti, pentru Agerpres, ca extremistii de genul celui suspectat ca intentiona sa detoneze in public un dispozitiv exploziv improvizat, pe raza localitatii Targu Secuiesc, in timpul manifestarilor prilejuite de sarbatorirea zilei de 1 Decembrie, nu au ce cauta in societatea romaneasca si in cea transilvana.

"Cred ca nu este bine venit un astfel de caz, pentru ca respectul reciproc este foarte important, trebuie sa respectam Ziua Nationala a romanilor. Daca s-a intamplat asta, e foarte pacat, chiar acum cand in mai multe locuri din Europa sunt conflicte de natura terorista. Si din aceasta perspectiva actiunea de la Targu Secuiesc nu a fost binevenita. Nu stiu daca organizatia respectiva (HVIM n.r.) isi asuma responsabilitatea pentru acest membru, pentru acest cetatean. Daca da, atunci trebuie analizata problema si oricum nu au ce cauta extremisti de acest gen in societatea romaneasca, in cea transilvana. Altfel, este o actiune personala a unui cetatean iresponsabil", a sustinut liderul UDMR Mures.

Procurorii DIICOT au retinut, marti, pentru 24 de ore, un "membru marcant al extensiei in Romania" a structurii nationalist-extremiste "Miscarea de Tineret 64 de Comitate" - HVIM din Ungaria pentru ca intentiona sa detoneze in public un dispozitiv exploziv improvizat, pe raza localitatii Targu Secuiesc din judetul Covasna, pe parcursul desfasurarii manifestatiei prilejuite de sarbatorirea zilei de 1 Decembrie. Potrivit unor surse judiciare, persoana retinuta se numeste Beke Istvan Attila, cetatean roman de etnie maghiara.