Administratie depolitizata, premier care sa deranjeze partidele chiar cu riscul anticipatelor, iar in noul Guvern sa fie oameni curati, care nu sunt urmariti penal, care nu sunt traseisti, ofiteri sau colaboratori ai securitatii - sunt principalele cerinte ale reprezentantilor societatii civile, invitati in premiera la consultari la Cotroceni cu seful statului, potrivit declaratiilor facute de acestia la iesirea de la discutii. De asemenea, reprezentantii societatii civile au anuntat ca Klaus Iohannis le-a promis ca va veni in Piata Universitatii pentru a discuta cu protestatarii. Seful statului i-a primit, vineri, la consultari si pe reprezentantii UNPR si pe cei al ALDE. Liderul UNPR Gabriel Oprea a anuntat, la iesirea de la consultari, ca UNPR sustine "orice formula pe care presedintele o va dori", fie ca va fi vorba despre un Guvern politic, un Guvern de tehnocrati sau alegeri anticipate. Calin Popescu Tariceanu (ALDE) a declarat ca "dupa aceaste convorbiri va urma o perioada de reflectie, apoi noi discutii care probabil vor insemna mai mult, ceea ce inseamna negocieri".

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

Ora 16:00 Administratie depolitizata, premier care sa deranjeze partidele chiar cu riscul anticipatelor, iar in noul Guvern sa fie oameni curati, care nu sunt urmariti penal, care nu sunt traseisti, ofiteri sau colaboratori ai securitatii - sunt principalele cerinte ale reprezentantilor societatii civile la consultarile cu seful statului, potrivit declaratiilor facute de acestia la iesirea de la discutii. De asemenea, reprezentantii societatii civile au anuntat ca Klaus Iohannis le-a promis ca va veni in Piata Universitatii pentru a discuta cu protestatarii.

Ora 13:10 Delegatia ALDE a iesit de la consultari. Calin Popescu Tariceanu a declarat ca "dupa aceaste convorbiri va urma o perioada de reflectie, apoi noi discutii care probabil vor insemna mai mult, ceea ce inseamna negocieri. Tariceanu a afirmat ca alte partide "fug de responsabilitatea proprie" si asteapta asumarea responsabilitatii de catre presedintele Iohannis.

ALDE sustine Guvernul interimar, insa nu sustine varianta alegerilor anticipate, Tariceanu aratand ca o stare de blocaj s-ar instala "la nivelul intregii tari pana la alegeri anticipate cu un Guvern tehnocrat care nu are capacitatea de a lua decizii politice".

Daniel Constantin a declarat, la iesirea de la consultari, ca "in aceasta perioada de tranzitie vom continua sa sustinem Guvernul interimar sa gestioneze problemele. Guvernul interimar trtebuie sa lucreze si la bugetul pe 2016 din punct de vedere tehnic."

"Alegerile anticipate au fost analizate si in partidul nostru si in opinia noastra reprezinta o solutie democratica la o criza politica pe care nu o traversam in acest moment. Nu exista o solutie politica, in acest moment trebuie sa analizam toate variantele. Un guvern politic, un guvern de tehnocrati, un premier tehnocrat, sunt variante care au fost discutate. Presedintele se va gandi la ce este mai bine, de comun acord sunt convins ca vom ajunge la o solutie", a afirmat Daniel Constantin.

Ora 12.40 Si Nicusor Dan va merge la Cotroceni, potrivit anuntului facut de acesta pe Facebook.

Ora 12:35 Delegatia ALDE, formata din Calin Popescu Tariceanu si Daniel Constantin, a ajuns la Cotroceni.

Ora 12:30 Si-a anuntat prezenta si Cristina Guseth, reprezentanta Freedom House.

Ora 12:25 Si Initiativa Romania va fi prezenta la Cotroceni, anunta aceasta intr-un comunicat de presa.

"Initiativa Romania este o miscare civica care isi propune coagularea cetatenilor si a societatii civile in Bucuresti. Scopul acesteia este identificarea resurselor care, pe termen mediu si lung, vor reprezenta o alternativa la clasa politica actuala in administratia publica locala si nationala -https://initiativaromania.wordpress.com/" se prezinta acestia in comunicat.

Citeste mai multe despre Initiativa Romania aici

Redam mesajul pe care initiativa l-a adresat presedintelui:

Domnule Presedinte Klaus Iohannis,

Va multumim pentru invitatie. Venim! Si ceea ce am scris mai jos va vom spune si dumneavoastra.

Va sustinem in indeplinirea atributiilor dumneavoastra constitutionale si dorim sa gasiti rapid cea mai buna solutie pentru functia de prim-ministru: un om integru, competent, cu viziune si umilinta in serviciul public.

Dialogul initiat de dumneavoastra, sub presiune si sub forma unui ultimatum cu termen limita, nu aduce, insa, credibilitate suplimentara desemnarii viitorului prim-ministru, dimpotriva. Sigur, invitatia dumneavoastra, adresata societatii civile, pentru consultari in cursul zilei de azi este laudabila, o apreciem si este un semnal ca ati auzit vocea strazii. Este, insa, si un semn ca nu ati auzit foarte bine ce spune: vrea o reforma profunda a clasei politice.

Discutiile publice febrile pentru formarea noului Guvern arata ca liderii partidelor si-au pierdut complet auzul: domnilor, nu v-am cerut ca VOI sa faceti un nou Guvern, v-am cerut sa plecati acasa. Va mai spunem o data: plecati!

Nimeni nu a cerut desfiintarea partidelor, nimeni nu a cerut desfiintarea Parlamentului. Tot ce am cerut este ca voi sa plecati acasa. Dati o sansa tarii sa respire speranta, dati o sansa la reforma partidelor dumneavoastra, si faceti un gest de penitenta pentru propria constiinta.

Initiativa Romania cere romanilor sa nu plece din strada si sa continue exercitarea pasnica a libertatii de exprimare si intrunire pana cand partidele vor face primi pasi concreti pentru curatarea clasei politice:

  • 1. Demisii imediate din functiile publice ale politicienilor (consilieri locali, consilieri judeteni, primari, presedinti CJ, parlamentari, ministri) anchetati penal, trimisi in judecata penala sau condamnati penal in prima instanta sau definitiv, indiferent de modalitatea de executare;
  • 2. Demisia imediata din Parlament a politicienilor care au initiat si sustinut tentativele de modificare a legislatiei penale cu scopul slabirii luptei anticoruptie si ingradirii independentei Justitiei;
  • 3. Demisia imediata din Parlament a politicienilor care au blocat aplicarea deciziilor definitive ale Justitiei privind incompatibilitati sau conflicte de interese ale parlamentarilor.
  • Initiativa Romania sprijina fara rezerve propunerile scrisorii deschise initiate de Expert Forum (EFOR), Centrul Roman pentru Politici Europene (CRPE), Grupul pentru Dialog Social (GDS), Asociatia Romana pentru Cultura, Educatie si Normalitate (ARCEN) si Asociatia Pro Infrastructura.
  • In plus, Initiativa Romania cere respectarea promisiunii din campanie a Presedintelui Iohannis: vot electronic pentru toate tipurile de alegeri si accesibil tuturor cetatenilor romani, indiferent de domiciliu.

Ora 12.20: Liviu Mihaiu, realizator TVR, a anuntat si el ca a fost sunat de la Cotroceni si ca se va prezenta.

Mesajul lui, pe Facebook:

"Am fost sunat de la Cotroceni de catre consilierul Andrei Muraru. Pentru a participa la negocierile/consultarile cu soc. civila de la orele 13.

Ma #duc! din urmatoarele motive:

1. reprezint un un mediu foarte ostracizat : societatae civila organizata profesional si presa. doua domenii fata de care Statul s-a comportat subversiv si ostil, facand tot posibilul sa le ocupe.

2. Reprezint mai degraba Piata Universitatii 1990, loc in care am manifestat importiva sistemului asa cum fac cei de azi, copiii celor care au luptat la Revolutie si au fost alergati pe strazi la Mineriade..

3. Am fost prezent in '89, cu arma-n mana la Revolutie si stiu exact cine-a deturnat-o din mainile cetatenilor transformand Ro intr-un stat captiv.

4. Am 25 de jurnalism in care am scris mii de pagini de anchete despre coruptia politico-adminitrativa

5. N-as vrea ca azi la Cotroceni sa fie numai uniformele societatii "civile" de casa a sistemului, cei care au militat pentru introducerea legilor Big Brother(

6. Mi-au cerut-o mai multi oameni zilele trecute si ma duc sa-i reprezint pe cei care se simt nereprezentati. amin."

Ora 12.12: Coalitia de ONG-uri formata din: Expert-Forum (Efor), Centrul Roman pentru Politicei Europene (CRPE), Grupul pentru Dialog Social (GDS), Asociatia Romana pentru Cultura, Educatie si Normalitate (ARCEN) si Asociatia Pro Infrastructura a anuntat ca va avea reprezentanti la consultarile de astazi.

Vezi aici scrisoarea deschisa transmisa de aceste ONG-uri joi. Printre acestea: inlocuirea lui Ciorbea (Avocatul Poporului), alegeri locale in doua tururi, dizolvarea comisiilor de control SRI si SIE

Ora 11:46 Gabriel Oprea dupa consultarile cu Klaus Iohannis: "Sustinem alegerile anticipate sau orice formula pe care presedintele o va dori dupa consultari."

Liderul UNPR Gabriel Oprea a anuntat vineri, la iesirea de la consultarile de la Cotroceni cu presedintele Klaus Iohannis, ca UNPR sustine "orice formula pe care presedintele o va dori dupa consultari", fie ca va fi vorba despre un Guvern politic, un Guvern de tehnocrati sau alegeri anticipate.

"UNPR, ca intotdeauna in probleme importante, in probleme de securtitate nationala, il sprijina pe presedintele Romaniei. UNPR sprijina stabilitatea Romaniei", a declarat Gabriel Oprea.

Ora 11:30 La Cotroceni a ajuns prima delegatie asteptata la consultari, cea a UNPR. Din delegatie fac parte Gabriel Oprea, Haralambie Voichitoiu, Neculai Ontanu, Ion Toma si Simona Man. Seful statului este insotit de consilierii prezidentiali Dan Mihalache, Andrei Muraru si Laurentiu Stefan.

UNPR s-a pronuntat, in declaratiile publice, in favoarea continuarii guvernarii alaturi de PSD si de ALDE, in actuala coalitie, insa fara prezenta lui Gabriel Oprea in Guvern.

ALDE nu a prezentat un mandat clar, insa copresedintele Calin Popescu Tariceanu s-a aratat impotriva variantei prezentate de PNL, privind alegerile anticipate, afirmand ca acestea ar "paraliza" institutiile statului.

Joi, Klaus Iohannis a anuntat in cadrul unei declaratii de presa ca va chema la discutii si reprezentanti ai societatii civile, dar si lideri reprezentantivi pentru protestatarii din tara, care au iesit in strada in ultimele zile. Ulterior acestui anunt public, Administratia Prezidentiala a precizat si modalitatea in care doritorii se pot inscrie pentru a ajunge la intalnirea cu presedintele. Potrivit unor surse oficiale, numarul participantilor la aceasta runda suplimentara de consultari va fi de aproximativ 20.

Astfel, Presedintia a anuntat ca au fost invitate "coalitiile de organizatii non-guvernamentale cu larga recunoastere publica sa desemneze cate un reprezentant care sa participe la consultarile de vineri, 6 noiembrie a.c, la o ora care va fi comunicata ulterior". Mai mult, Klaus Iohannis "invita pe manifestanti sa indice persoanele care au un grad ridicat de reprezentativitate pentru miscarile civice din ultimele zile".

Potrivit unor surse oficiale, in primele ore de dupa anuntul oficial au fost transmise cateva sute de mailuri, atat de la ONG-uri, cat, in cea mai mare parte, de la persoane care se prezentau a fi "protestatari" in care se cerea prezenta la consultarile de vineri. Administratia Prezidentiala nu a prezentat, public, criteriile pe baza carora vor fi selectate aceste persoane. Termenul limita a fost joi, ora 24.00. Ulterior, urma sa fie facuta o centralizare, iar persoanele care ajungeau pe lista finala a celor invitati vor fi verificate de catre Administratia Prezidentiala. De acest proces se ocupa Departamentul Relatii cu Autoritatile Publice si Societatea Civila, condus de consilierul prezidential Andrei Muraru.