Proaspat ales in noua garnitura de vicepresedinti la congresul PSD de duminica, Gabriel Vlase (44), originar din Bacau, a trecut ani de zile drept unul dintre apropiatii lui Viorel Hrebenciuc. De altfel, numele lui Vlase a aparut in dosarul retrocedarilor, in care Hrebenciuc este trimis in judecata. Vlase a negat ca ar avea vreo legatura cu acest dosar. Presa a mentionat numele sau si in alte scandaluri cu retrocedari inca de cand detinea functia de subprefect de Bacau (2001 - 2004). Gabriel Vlase se mai remarca prin ceva anume: pasiunea pentru servicii secrete si siguranta nationala. A fost presedintele comisiei de Control SIE si a urmat cursuri la Agentia Nationala de Informatii a SRI.

Petru Gabriel VlaseFoto: Camera Deputatilor

Deputatul Gabriel Vlase l-a asigurat pe Gheorghe Paltin Sturdza ca va interveni pe langa factori de decizie din judetul Bacau pentru a-i facilita punerea in posesie asupra suprafetelor de padure retrocedate ilegal, conform rechizitoriului intocmit de procurorii DNA, citat de Agerpres.

Discutia a avut loc pe 6 august 2012, in cadrul unei intalniri organizate la un hotel de deputatul Ioan Adam, prin intermediul deputatului de Brasov Constantin Nita.

"Deputatul Vlase Gabriel le ofera garantii celor doi inculpati (Adam si Sturdza - n.r.) ca dupa data de 11 septembrie 2012, cand problemele cu justitia vor fi finalizate (facand referire la decizia ce urma sa se dea la contestatia in anulare), va incerca sa schimbe 'starea de spirit' a celor de care depinde punerea in posesie a hectarelor de padure", se arata in rechizitoriul DNA.

Din discutiile purtate cu acea ocazie, dar si din denuntul formulat de Ioan Adam, anchetatorii au concluzionat ca deputatul Gabriel Vlase trebuia sa primeasca, in schimbul ajutorului sau, o suma de bani ce urma sa fie virata prin intermediul unei societati de topometrie.

Gabriel Vlase este unul dintre numerosii parlamentari care si-au facut studii la Academia Nationala de informatii a SRI. De altfel, dupa absolvirea Institututului Politehnic din Bucuresti, intreaga sa pregatire academica face un viraj brusc catre domeniul sigurantei nationale. De altfel, intre 20004 si 2008 a fost vicepresedinte al Comisiei de control SIE, iar intre 2008 si 2012 a fost presedintele acestei comisii. Potrivit CV-ului postat pe site-ul Camerei Deputatilor, Vlase este vicepreședinte al Adunării Parlamentare NATO (din 2013 - prezent).

  • 2010: Doctor în ştiinţe militare şi informaţii, Academia Naţională de Informaţii
  • 2007: Cursuri postuniversitare, Institutul Diplomatic Român
  • 2007: Specializare în “Analiza şi rezolvarea conflictelor armate", Georgetown University, SUA
  • 2006 - 2007: Master “Politici Economice Europene”, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative
  • 2006: Programul pentru Înalţi Oficiali (SES), Centrul European Marshall pentru Studii de Securitate - Garmisch, Partenkirchen, Germania
  • 2006: Colegiul Superior de Securitate Naţională, Serviciul Român de Informaţii; 
  • 2004 - 2005: Program de perfecţionare pentru înalţi funcţionari publici - Institutul Naţional de Administraţie
  • 2004: Colegiul Naţional de Apărare, Universitatea Naţională de Apărare;
  • 2004: MBA, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" Iaşi
  • 1996: Institutul Politehnic Bucureşti.

Dar ca sa intelegem mai bine istoria lui Gabriel Vlase, trebuie sa ne intoarcem mult inapoi in timp si la personajele care l-au promovat si sustinut. In Bacau, Viorel Hrebenciuc a lansat, pentru interesele lui, doi oameni – pe Corneliu Iacobov si pe Dumitru Sechelariu (indivizi care nu aveau nicio legatura cu politica, insa erau doi promitatori oameni de afaceri).

Potrivit unor surse din presa locala, la randul lor cei doi afaceristi, aveau cate un om de incredere: Sechelariu pe Dragos Benea (actualul presedinte al Consiliului Judetean), iar Iacobov pe Gabriel Vlase (pe care l-a si cununat).

Dupa ce Sechelariu si cu Iacobov s-au certat – nu s-au suportat niciodata - Hrebenciuc i-a promovat pe cei doi juniori in cariera politica, Benea si Vlase. Potrivit surselor locale, exista o veche prietenie intre Hrebenciuc si Petru Vlase, tatal lui Gabriel Vlase, directorul de peste 35 de ani al Ansamblului Folcloric Busuiocul.

Conform unor profesori de la Universitatea din Bacau, Gabriel Vlase a fost un student foarte slab – nu venea la cursuri, se ocupa cu vandutul berii la studenti. Vlase se pricepe “si la masini”, in sensul ca a fost plecat dupa facultate cativa ani in Germania (anii lipsa din CV intre ’96 si 2000). Se pare ca s-a ocupat de aducerea de masini second hand.

Nu a iesit niciodata din cuvantul lui Hrebenciuc – in octombrie 2014, era favorit la alegerile judetene ale PSD Bacau – insa in ultimul moment Hrebenciuc a hotarat ca Dragos Benea este mai bun pentru aceasta functie – Vlase nu a comentat decizia lui Hrebenciuc.

In 2013, deputatul PSD Gabriel Vlase a semnat o lista, impreuna cu alti 13 colegi parlamentari PSD, prin care a vrut sa puna cruce deconspirarii turnatorilor la Securitate – vezi “Revista22” din mai 2013. Parlamentarii PSD au vrut sa modifice articolul privind definitia colaboratului Securitatii, prin inlocuirea sintagmei „au vizat îngradirea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului” cu aceea de „au lezat drepturile si libertatile fundamentale”.

Prin aceasta modificare CNSAS era obligat sa se transforme in organ de ancheta si sa faca investigatii pentru a demonstra „lezarea”, sarcina practic imposibila si in contradictie cu o alta decizie a CCR din 2008.