PSD si-a ales duminica o noua conducere, iar pe lista vicepresedintilor se gasesc nume mai putin cunoscute la varful politicii. precum Andrei Dolineaschi. Printre vicepresedinti apar Mihai Tudose si Georgian Pop, doi dintre multii demnitari care au studiile la SRI, dar si Nicolae Banicioiu, unul dintre putinii fideli ai lui Victor Ponta ramasi in conducerea partidului.

Mihai Tudose (48 de ani). Fost presedinte al PSD Braila, numit ministru al Economiei, Comerţului şi Turismului în decembrie 2014, Mihai Tudose a avut foarte puţine ieşiri publice. El este unul dintre numerosii demnitari cu studii la SRI: si-a obtinut in anul 2010 titlul de Doctor în domeniul Ştiinţe Militare şi Informaţii - Protectia infrastructurilor critice la Academia Naţională de Informaţii. Din 2013, Mihai Tudose este si conferentiar universitar la ANI. Ministrul Economiei a mai urmat in 2006 un Curs post-universitar în domeniul securităţii naţionale la Colegiul Superior de Securitate Naţională (Serviciul Român de Informaţii).

O investigatie de presa a Centrului pentru Jurnalism de Investigatie arata ca Mihai Tudose si-ar fi plagiat teza de doctorat, obtinuta la ANI.

Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie scrie ca lucrarea de doctorat a ministrului Economiei Mihai Tudose, cu titlul "Infrastructura critica - model si strategie manageriala", a fost sustinuta in 2010 la Academia Nationala de Informatii "Mihai Viteazul" si publicata apoi la RAO International Publishing Company.

"Circa 50 de pagini sunt plagiate, fie cuvant cu cuvant, fie prin reformulari minore, din alta lucrare de doctorat, sustinuta, cu un an mai devreme, de comisarul-sef Radu Andriciuc, la Academia de Politie 'Alexandru Ioan Cuza'. Din doctoratul comisarului-sef s-au copiat inclusiv parti din concluzii, cateva anexe si chiar o sectiune din bibliografie", potrivit Centrului Roman pentru Jurnalism de Investigatie.

Ministrul Tudose a declarat pentru CRJI ca la momentul redactării lucrării „erau alte vremuri”. „E vorba de Andriciuc şi de nişte texte de pe Internet, dar nu e vorba de mai mult de două-trei pagini şi nu sunt preluate cuvânt cu cuvânt. Am avut acordul scris al autorilor. Poate am fost şi puţin neglijent, dar era ca şi cum aş face o lucrare de geometrie: nu pot pretinde că am inventat eu Teorema lui Pitagora”, a explicat Tudose, care a povestit un eveniment din timpul redactării: „Am scris un capitol pe plajă, cu pixul, şi după ce l-am băgat pe calculator, a fost verificat de un soft antiplagiat, reieşind că era copiat în proporţie de 15%”. Pentru acest articol, lucrarea lui Tudose nu a fost verificată cu un astfel de soft.

CRJI mai arata ca in urmă cu mai mulţi ani, Tudose a fost asociat într-o firmă de consultanţă, Akma Consulting, cu Mocanu (Ene) Elena, soacra lui Traian Severin Lungu, cel care deţinea la acel moment funcţia de adjunct al SRI Brăila.

Georgian Pop (40 de ani). Georgian Pop este deputat PSD. In 2009 a absolvit Academia Naţională de Informaţii “Mihai Viteazul” - Colegiul Naţional de Informaţii. Este presedintele Comisiei comune Permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI. El si-a inceput cariera politica in 2005, cand a devenit consilier al presedintelui PSD, Mircea Geoana. In 2008, Pop a devenit parlamentar PSD, mandat reinnoit in 2012.

Pop aparea intr-o telegrama a ambasadei SUA la Bucuresti din 2009 cu apelativul Deep Throat. In acea telegrama, Pop era desemnat drept o sursa care "da in vileag tensiuni interne ale partidului, intrigi prezidentiale". Potrivit telegramei Wikileaks, Pop le-ar fi spus diplomatilor americani ca Iulian Iancu, si el parlamentar PSD, ar fi influentat de Gazrpom.

Pop a fost acuzat ca, in calitatea sa de presedinte al Comisiei parlamentare pentru controlul SRI, a fost mai degraba aparator al SRI decat cenzor al activitatii ei. Printre cei care i-au adus aceste acuzatii s-a numarat si Traian Basescu.

Andrei Dolineaschi (40 de ani). Un PSD-isti mai degraba discret, originar din Botosani, care a intrat in politica mare ca si consilier al lui Serban Mihailescu, cand acesta era secretar general in guvernul Nastase. Intre 2006-2007 a fost Manager de evenimente la First-One Comunication, o companie de PR controlata de Dan Andronic.

El a fost apropiat al lui Victor Ponta, de la care a si preluat contractul de leasing al unui autoturism Mitsubishi Lancer. O investigatie Kamikaze arata ca automobilul fusese primit de Victor Ponta de la Dan Sova. Este vestitul automobil mentionat si de DNA in dosarul Victor Ponta - Dan Sova, un automobil despre care procurorii DNA sustin ca Ponta l-ar fi primit cu drept de utilizare gratuita de la societatea de avocati Sova si Asociatii, care a si platit avansul si o parte din rate, cedandu-l apoi gratuit catre Ponta. Potrivit Kamizake, Dolineaschi este cel care a preluat automobilul de la Ponta in mai 2012 (luna in care Victor Ponta a devenit premier), pentru o suma de circa 30.000 de euro, pentru care ar fi facut si un imprumut de la o persoana fizica.

Nicolae Banicioiu (36 de ani). Ascensiunea lui Nicolae Banicioiu in PSD e strans legata de cea a lui Victor Ponta. Banicioiu a fost adjunctul lui Ponta la sefia TSD intre 2004 - 2007, apoi a ajuns presedintele organizatiei de tineret. Victor Ponta l-a promovat in functia de ministru al Tineretului in decembrie 2012, iar in 2014 a promovat la Ministerul Sanatatii, dupa plecarea PNL din Guvern.

Numele lui Nicolae Banicioiu apare in referatul prin care DNA cerea in primavara lui 2015 arestarea preventiva a sefului Consiliului Judetean Ialomita, Silvian Ciuperca (PSD). Procurorii sustin ca, pentru a scapa de concluziile nefavorabile ale unui control realizat de Corpul de control al Ministerului Sanatatii la Spitalul Judetean Ialomita, Ciuperca l-ar fi sunat pe Banicioiu pentru o intalnire. Ca urmare a discutiei dintre Ciuperca si Banicioiu, raportul corpului de control a fost modificat astfel incat a fost eliminată propunerea de sesizare a Parchetului pentru nereguli in achizitiile de materiale sanitare. Intr-o declaratie pentru Hotnews, Nicolae Banicioiu a negat vehement implicarea in modificarea raportului de control in cazul Ciuperca: "In calitate de ministru am intalniri oficiale cu multi reprezentanti ai autoritatilor centrale si locale. Discutiile vizeaza doar modul in care putem colabora pentru a imbunatati starea sistemului de sanatate. Subliniez ca nu am avut niciodata discutii referitoare la modificarea unor rapoarte realizate cu ocazia actiunilor derulate de Corpul de Control al Ministerului". Banicioiu a si fost audiat ca martor de DNA.

Un alt caz de coruptie in care apare numele sau este cel al finului sau, Octavian Bitu, numit director al Sălii Polivalente Bucureşti în mandatul său de ministru al Sportului. Potrivit DNA, în perioada aprilie-august 2015, Octavian Bitu, în calitate de director al Sălii Polivalente din Bucureşti, i-a cerut unui om de afaceri, denunţător, suma de 10.000 de euro şi cedarea unei construcţii deţinute de firma denunţătorului către o firmă la care asociat, cu o cotă de 50%, să fie o persoană apropiată lui Bitu, în vederea valorificării construcţiei în activităţi comerciale.