"Parlamentarul PSD Georgian Pop le-a declarat consilierilor politici pe 26 februarie ca disputa verbala dintre Mircea Geoana si Ministrul Apararii Stanisoara asupra achizitionarii de avioane de lupta a fost doar o chestiune de 'imagine politica' inaintea anului electoral. Geoana este de fapt in favoarea achizitionarii avioanelor americane de lupta F-16, dar a vrut sa obtina niste puncte electorale contrazicandu-l pe Basescu in problema achizitionarii de echipamente militare in timpul unei crize financiare", potrivit unei telegrame confidentiale trimisa de Ambasada SUA la Washington in 2009. Subiectul telegramei consultate de HotNews.ro: "Deep Throat: Parlamentar PSD da in vileag tensiuni interne ale partidului, intrigi prezidentiale"

"Parlamentarul PSD (si secretar executiv al partidului) Georgian Pop le-a declarat consilierilor politici pe 26 februarie ca disputa verbala dintre Mircea Geoana si Ministrul Apararii Stanisoara asupra achizitionarii de avioane de lupta a fost doar o chestiune de 'imagine politica' inaintea anului electoral. Geoana este de fapt in favoarea achizitionarii avioanelor americane de lupta F-16, dar a vrut sa obtina niste puncte electorale contrazicandu-l pe Basescu in problema achizitionarii de echipamente militare in timpul unei crize financiare. Pop a prezis ca Geoana va sustine mult mai mult extinderea achizitiilor militare odata ce alegerile (si criza economica) vor trece", se arata in telegrama.

Telegrama continua cu relatarea declaratiilor lui Georgian Pop pe problemele din justitie ale fostului premier Adrian Nastase: "Pop a prezis ca sunt destule voturi in parlament pentru a-l deferi justitiei pe Adrian Nastase in urmatoarea saptamana. El a insistat ca generatia mai tanara din PSD s-a 'saturat' de aceasta problema si ca el si egalii sai din partid il respectau pe Nastase pentru experienta sa politica, dar considerau ca Nastase este 'o piatra la gat' pentru PSD. Pop a spus ca Nastase inca detinea ceva influenta in partid pentru ca 'avea multe planuri bune si bani', dar putini din PSD si-ar fi dorit sa-l puna pe Nastase la conducerea partidului".

"Pop a facut observatia ca presedintele PSD Mircea Geoana isi consolida, incet, controlul asupra partidului", continua telegrama. "Acesta (n.r. Geoana) si-a mutat sustinerea de la grupul de la Cluj catre un grup de 'baroni' locali precum primarul Constantei Radu Mazare sau Marian Vanghelie."

"Pop a spus ca Grupul de la Cluj a fost o dezamagire ('baieti destepti cu multe idei marete, dar incapabili sa aduca voturi'). In contrast, liderii locali ca Vanghelie au adus voturi in ultimele alegeri. Pop a descris organizatiile PSD din comunitatile rurale de pe langa Bucuresti (Ilfov si Giurgiu) ca fiind 'pline de tigani si mafioti' care aveau nevoie de 'un tip dur' ca Vanghelie sa-i tina in frau", apare scris in document.

"Intrebat cat va rezista coalitia de guvernare, Pop a raspuns ca acest guvern ar putea rezista cu usurinta intreg mandatul depinzand de dispozitia lui Basescu. Pop a explicat ca relatia Geoana-Boc era excelenta - 'cei doi se inteleg grozav'.", se mai arata in telegrama.

Documentul continua cu relatarea altor declaratii ale lui Pop: "Sunt zvonuri care se aud acum ca Basescu a pregatit deja o serie de 'mari cazuri' care implica lideri mari ai PSD si cativa din PDL ca sa fie totul mult mai credibil. (Nota ambasadei: Pop a speculat ca Ministrul Dezvoltarii Vasile Blaga, Ministrul Economiei Adrian Videanu si Ministrul Transporturilor Radu Berceanu - toti potentiali potentiali ai lui Basescu - erau 'vulnerabili' pe tema coruptiei.) Strategia lui Basescu, spunea Pop, era sa joace cartea populista repetand campania anti-coruptie din 2004. Metodele lui Basescu erau mereu aceleasi, spunea Pop - demonizeaza-ti oponentii si asigura-te ca niciun lider 'autonom' nu se ridica in partidul tau."

La finalul telegramei, intr-un comentariu propriu al Ambasadei, marcat ca atare in document, Georgian Pop este caracterizat ca fiind "o stea in ascensiune in randurile PSD care apare frecvent la televiziunile din Romania ca un analist si comentator. Evolutia sa politica l-a mutat din aripa lui Hrebenciuc mai aproape de factiunea Geoana-Vanghelie".

Nota redactiei: Textul dintre ghilimele reprezinta traducerea textului asa cum apare el in telegramele Ambasadei SUA

Citeste si: