In discursul sau de duminica, de la Congresul PSD, Liviu Dragnea a tinut sa amendeze pozitia pe care a avut-o in 2012 PSD fata de conducerea ICR din perioada H. R. Patapievici. Noul lider al PSD a aratat ca felul in care PSD a indepartat conducerea ICR a fost o greseala care a lasat “rani adanci” in perceptia publica si ca nu stie daca actuala conducere a ICR ar fi capabila de o agenda culturala cel putin comparabila cu cea din vremea lui H.R. Patapievici.

Liviu DragneaFoto: Hotnews

"Inca un exemplu de mare greseala si care ne-a lasat rani adanci in perceptia publica este felul in care PSD a tratat Institutul Cultural Roman. A fost indepartata conducerea unei institutii a carei menire este sa produca valoare si prestigiu pentru Romania in lume. Nu stim daca noua conducere a fost sprijinita destul sau este capabila sa faca o agenda culturala cel putin comparabila. Dar sper sa intelegem ca managementul cultural veritabil nu are si nu trebuie sa aiba culoare politica. De asemenea, PSD trebuie sa-si asume efortul de a reface puntile rupte cu intelectualitatea critica de stanga si de asemenea comunicarea normala cu intelectualitatea de dreapta, mai ales in momentul in care subiectul este Romania." Liviu Dragnea - 18-10-2015

Problema relatiei dintre PSD si intelectuali a fost abordata si de Ion Iliescu la Congresul PSD de duminca : "Este o critica directa la adresa liderilor partidului nostru, care au o slaba legatura cu intelectualii tarii. Nu sunt prezenti in mijlocul lor, in actiuni specifice.” - “Ion Iliescu: Liderii PSD au o slaba legatura cu intelectualii, e un semnal prost

Institutul Cultural Roman a fost fost condus intre anii 2005 -2012 de scriitorul Horia Roman Patapievici, secondat de vicepreşedinţii Mircea Mihaies si Tania Radu.

In august 2012 aceasta conducere si-a dat demisia in urma unei ordonante conform careia ICR intra in subordinea Senatului Romaniei. În luna septembrie 2012, a fost numit preşedinte al ICR Andrei Marga. Pe 6 noiembrie 2012 CNSAS a stabilit ca Andrei Marga desi nu a fost colaborator al Securitatii, a furnizat informatii sub numele de cod Horia. Acesta si-a dat demisia in 2013, dupa ce comisiile reunite pentru cultura si politica externa din Senat au cerut revocarea lui din functie. A urmat la conducere Lilian Zamfiroiu care a demisionat si el pe 24 aprilie 2015. Actualmente presedintele ICR este Radu Boroianu.