Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, le-a reprosat liderilor social-democrati ca au o "slaba legatura" cu mediul intelectual, apreciind ca acest lucru este un semnal prost in societate.

"Este o critica directa la adresa liderilor partidului nostru, care au o slaba legatura cu intelectualii tarii. Nu sunt prezenti in mijlocul lor, in actiuni specifice. As vrea sa amintesc doar un eveniment recent - Festivalul Enescu. A fost o mare manifestare a culturii romanesti. Liderii PSD n-au fost prezenti. O singura data a aparut Ponta pentru cateva minute dintr-un concert. Este un semnal ca nu prea sunt deschisi liderii partidului nostru la viata intelectuala, la viata culturala si asta e un prost semnal. Nu poate un partid sa aiba forta daca nu are alaturi de el intelectualitatea tarii, (...) oamenii care dau tonul in afirmarea noastra in lume. Asupra acestei chestiuni eu as dori o reflectie mai profunda din partea conducerii noastre de partid care va fi aleasa si sa marcheze acest Congres o cotitura", le-a transmis Iliescu reprezentantilor PSD prezenti la Congresul extraordinar de duminica, potrivit Agerpres.

Iliescu considera ca PSD are o problema cu promovarea elitelor politice si constata amplificarea "fenomenului politic de cumetrie".

"Avem o problema in recrutarea, pregatirea si promovarea elitelor politice si administrative, in asigurarea profesionalismului acestora si aceasta nu se rezolva ingustand baza de recrutare, folosind criterii care nu au legatura cu meritele personale. Dupa capitalismul de cumetrie de care aminteam candva, se cam amplifica fenomenul politic de cumetrie", a adaugat Iliescu.

Ion Iliescu: E bine ca am facut un exercitiu de democratie directa, era si mai bine daca exista o reala competitie

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, considera ca partidul a facut un exercitiu de democratie directa prin alegerea liderului de catre toti membrii, dar in opinia sa era mai bine daca exista o competitiei reala si se confruntau mai multe proiecte si programe.

"Reconstructia increderii in factorul politic al oamenilor trebuie sa fie o prioritate pentru PSD. Nu putem fi o democratie functionala cu partide care nu sunt ele organizatii democratice. E bine ca am facut un exercitiu de democratie directa prin alegerea presedintelui partidului prin votul direct al membrilor, era si mai bine daca aveam o reala competitie, daca se confruntau mai multe proiecte si programe, mai multe oferte. Sper ca vom invata din acest experiment", a mai declarat Iliescu duminica la Congresul extraordinar al PSD, potrivit Agerpres.

El a adaugat ca PSD este un partidul care duce mai departe idealurile si obiectivele Revolutiei din decembrie 1989, dar ca nu crede ca acestea au fost realizate in totalitate.

"Se impune insa o clarificare ideologica permanenta, clarificare care sa permita reintegrarea acestor teme care au stat la originea structurarii aparitiei partidului nostru. Este momentul, in primul rand, al reafirmarii optiunii de stanga a partidului nostru, al reafirmarii valorilor si principiilor social-democratiei clasice romanesti si a celei europene contemporane", a mentionat Iliescu.

Presedintele de onoare al social-democratilor a spus ca PSD este unul dintre partidele "de pe urma iluziei celei de a treia cai", ca "unii voiau sa repete acest model" oferit de Marea Britanie, tara care a lansat revolutia industriala, dar "noi trebuie sa traim cu picioarele pe realitatea in care traim si sa consolidam acel partid care s-a nascut din istoria noastra, din eforturile noastre, din trairile noastre din suferintele si victoriile noastre".

Ion Iliescu a aratat ca statul comunica "slab si neconvingator" in ce priveste combaterea saraciei.

"As fi vrut sa avem o discutiei serioasa despre rolul statului, despre mecanisme active de combatere a saraciei, dar noi nu reusim sa dam un raspuns coerent si convingator unui cliseu, acela ca orice forma de protectie sociala este privita ca o pomana electorala. Pe aceasta tema comunicam slab si neconvingator. Este bine ca s-au redus taxe si impozite, dar aceste reduceri nu vor tine loc de o reala crestere a puterii de cumparare a celor care traiesc din munca. O realitate o constituie polarizarea sociala si economica excesiva, am uitat de functia de redistribuire a statului, de promisunea revenirii la impozitarea progresiva care se foloseste si in tari dezvoltate ale Europei. Faptul ca avem crestere economica nu inseamna ca am depasit starea de subdezvoltare, ca decalajele de dezvoltare fata de Occident s-au micsorat", a mai declarat Iliescu.