Interviu HotNews.ro

VIDEO Totul despre strategia lui Nicusor Dan: Ce este USB, in ce alte orase se vor naste miscari gen "Salvati Bucurestiul", politica de aliante si pe ce bani conteaza pentru a rezolva problemele Capitalei

de Dan Tapalaga     HotNews.ro
Marţi, 13 octombrie 2015, 22:14 Actualitate | Politic


Nicusor Dan
Foto: HotNews.ro
Uniunea Salvati Bucurestiul (USB) s-a anuntat ca partid pe 1 iulie 2012, dar inca nu s-a inregistrat oficial la Tribunal din cauza unor probleme in instanta. Nicusor Dan, presedintele platformei USB, a declarat intr-un interviu pentru HotNews.ro ca mai sunt orase in Romania unde se vor infiinta miscari similare, unul din ele fiind deja Iasiul. Care este insa politica de aliante, cum se defineste in plan ideologic miscarea lui Nicusor Dan si, mai ales, cum isi propune sa conduca Bucurestiul daca va castiga alegerile locale din 2016?
Dan Tapalaga: Nicusor Dan, candidat la Primaria Capitalei din partea Uniunii Salvati Bucurestiul. Am vazut pe site ca este partid politic, asa scrie pe site-ul USB. Ati depus actele la sfarsitul lunii iunie si intrebarea este: au iesit deja, sunteti legal inregistrat la Tribunal sau inca nu?
Nicusor Dan:
Tribunalul a respins cererea.

D.T.: Cand s-a intampla asta?
Nicusor Dan:
In opinia mea, dintr-o eroare de judecata. Sedinta a fost pe data de 9 septembrie 2015. S-a redactat solutia, judecatorul a spus ca nu am spus in statut ceva ce noi spusesem. Am facut apel, apelul urmeaza sa fie judecat de Curtea de Apel probabil undeva luna urmatoare.

D.T.: Si aveti convingerea ca veti reusi sa va inregistrati legal pana in debutul campaniei electorale, astfel incat sa candidati din partea partidului?
Nicusor Dan:
Fara indoiala, da, da. [Din partea - n.red.] partidului si impreuna cu candidati la primariile de sector, la consiliul general, la consiliile locale ale sectoarelor. Dupa cum stiti, in 2012 din cauza ca legea nu permitea independentilor sa formeze liste, noi nu am putut sa propunem o lista. Cu voturile pe care le-am obtinut atunci la primarie am fi avut azi 5 consilieri generali.

D.T.: Daca veti candida din partea unui partid, USB, veti mai fi candidat independent? Cum va veti prezenta?
Nicusor Dan:
Nu. Ma voi prezenta din partea acestui partid. Eu sper ca lumea sa inteleaga ca acest partid va face o altfel de politica decat ce s-a facut pana acum.

D.T.: V-as propune sa discutam despre partid si despre politica. Va ganditi sa va faceti filiale in tara sau pentru inceput veti functiona doar in Bucuresti?
Nicusor Dan:
Pana la alegerile locale din 2016, nu vom face altceva decat sa ne concentram pe campania pentru Bucuresti. Statutul partidului permite, este un statut national, avem un program national. Dupa alegerile locale din 2016, in functie de ce o sa apara, e posibil ca nucleele astea sa se uneasca intr-un proiect national. Pentru moment, cunosc un partid care a depus actele, am si fost la lansate, foarte interesant, la Iasi, pentru Iasi. Am mai auzit de alte initiative la Bacau.

D.T.: Tot asa, partide locale?
Nicusor Dan:
Locale.
 
D.T.: Si aceste partide locale va ganditi, inteleg, in perspectiva sa formeze un viitor partid mai mare?
Nicusor Dan:
Exact.

D.T.: Ma gandeam ca Uniunea Salvati Bucuresti ar fi cam greu de duplicat in tara, ca acolo va trebui sa faceti Uniunea Salvati Craiova sau Sibiul.
Nicusor Dan:
Da, la Iasi se numeste pentru "Iasi".

D.T.: Are legatura cu ce faceti in Bucuresti sau sunt initiative complet separate de dumneavoastra?
Nicusor Dan:
Suntem din aceeasi platforma. Ne uitam la transparenta, la cheltuirea banului public.

D.T.: Adica va cunoasteti cu cei de la Iasi, tineti legatura cu ei?
Nicusor Dan:
Da, am fost la lansarea lor.

D.T.: Cum vedeti acest partid evoluand?
Nicusor Dan:
Am ales acest nume, Salvati Bucurestiul, pentru ca sa pornim de la notorietatea pe care Asociatia Salvati Bucurestiul o are deja. Pana la alegerile viitoare locale din Bucuresti, peste deja 8 luni, nu vom face decat sa punem toate resursele noastre in aceste alegeri locale. Mai departe, repet, nu poti sa inventezi miscari politice, civice, acolo unde ele nu exista firesc. In conditiile in care ele vor aparea firesc, la Sibiu, la Toplita…

D.T.: Dar unde va mai asteptati, pe langa Iasi, sa apara astfel de miscari, care sa se coaguleze intr-o miscare politica? Sau unde stiti ca ar mai putea sa apara?
Nicusor Dan:
Am informatii despre Bacau, Codlea, Turda, Campia Turzii, Cluj.

D.T.: Toate avand legatura cu Uniunea Salvati Bucurestiul, in sensul ca sunteti in contact cu ei?
Nicusor Dan:
Sunt oameni carora le-am trimis statutul nostru, ca sa se inspire.

D.T.: Deci nu sunt complet separati, ci au o legatura cu Uniunea Salvati Bucurestiul.
Nicusor Dan:
Dar au independenta lor. Sunt oameni care vor sa rezolve probleme ale comunitatii lor, pe care noi nu le cunoastem, de la Bucuresti.D.T.: M-am uitat pe programul USB, foarte interesant altminteri, dar ce n-am reusit…
Nicusor Dan:
Sunteti prima persoana care spune public asta.

D.T: Pai l-am citit ca sa stiu despre ce discutam aici. Si ce n-am reusit sa inteleg din program este urmatorul lucru: proiectul partidului dvs. este de stanga, de centru, de centru dreapta sau de dreapta? Unde l-ati plasa?
Nicusor Dan:
Consider ca aceasta departajare… consider ca nu este momentul ca in societate aceasta… Deci in societate avem un grup de oameni care si-a dat seama ca nu se mai poate altfel si care doreste sa faca politica. Acest grup de oameni nu este inca suficient de mare ca sa isi permita sa se imparta in doua.

D.T.: In ideologii: stanga-dreapta?
Nicusor Dan:
In ideologii stanga-dreapta.

D.T.: Ca am gasit elemente in program si de stanga - acces gratuit sau largirea accesului la educatie, la scolarizare, sigur ca e o valoare universala, dar in principal sustinuta de partide stanga - insa am gasit si foarte multe elemente de dreapta. Ce mi s-a parut in program cumva interesant e insistenta pe informatizarea societatii, la toate palierele, si asta mi-a adus aminte putin de Partidul Piratilor din Germania, care a investit extrem de mult in ideea asta de online, informatizare, trecerea la etapa asta de liquid democracy.
Nicusor Dan:
Cred ca sunt doua lucruri diferite. In platforma partidului, noi am incercat sa punem acele lucruri esentiale pentru Romania, cu care suntem restante. De exemplu: cadastrul. Nu cred ca poti sa faci o dezvoltare urbana sau nationala, fara sa ai toata informatia in sistem online. Am vorbit de principii pentru cheltuirea banului public, ceea ce evident ca raspunde unor probleme pe care le vedem in mod actual in societate in momentul de fata. Am vorbit de educatie, deci eu cred ca Romania la acest moment trebuie sa se aseze pe un fundament si eu cred ca in platforma partidului nostru pot sa se regaseasca toti oamenii care sunt satui de modul in care s-a facut politica si care vor sa puna umarul pentru ca viitorul acestei tari sa plece de la un fundament solid.

D.T.: Totusi, nu vad cum ati putea functiona multa vreme in afara unei axe ideologice. Sigur, acum ati putea spune: incercam sa ne gasim o cale.
Nicusor Dan:
Mai este o chestiune foarte foarte pragmatica. Daca vrei sa treci pragul de 5%, nu poti sa iti permiti sa te divizezi prea mult.

D.T.: Pe de alta parte, nici nu poti sa iti permiti sa stai prea mult asa, intre doua ape, si cred ca orice partid serios la un moment dat se defineste, isi gaseste o ideologie, adica sunt mai aproape de stanga, mai aproape de dreapta. Nu discutam de ce avem in Romania, atentie, discutam de marile orientari. Merg mai mult catre stanga, catre teme de natura sociala, sau merg mai mult catre dreapta, pe teme de natura economica, legate de proprietate, producerea banilor samd.
Nicusor Dan:
Eu repet ce am spus. Consider ca in situatia actuala a Romaniei sunt niste chestiuni de rezolvat, de exemplu problema proprietatii…

D.T.: Care e tema de dreapta, sa zicem asa.
Nicusor Dan:
Eu cred ca este o chestiune de fundament al statului de drept, ca regimul proprietatii sa fie pentru o data lamurit in Romania. Cred ca Romania este inca la stadiul in care trebuie sa aiba un fundament si ca distinctia asta stanga-dreapta este o distinctie subtila, care poate sa fie operata mai tarziu. Politica fiscala - care este diferenta de bani intre stanga si dreapta, pe proiectul national de buget? Probabil ca e o suma de pana in 1 miliard de euro sa se duca mai putine taxe vs. mai multe chestiuni sociale. Pe cand, in Romania se fura 5 miliarde de euro pe an. Deci haideti sa rezolvam problema celor 5 miliarde de euro pe an si dupa aia sa vedem cu miliardul ala, daca il ducem la stanga sau la dreapta.

D.T.: Apropo de furt, am vazut ca la lansarea partidului, pe 1 iulie, ati facut-o peste drum de DNA, cu o declaratie programatica cel putin interesanta: N-am ales intamplator fundalul din spate, se vede cladirea DNA, procurorii DNA curata, noi suntem obligati sa punem ceva in loc. Suntem obligati sa aducem oameni competenti, oameni morali, buni profesionisti care cunosc problemele Bucurestiului. Intrebarea e: ii aveti?
Nicusor Dan:
Da, o sa ii vedeti.

D.T.: La sectoare, de pilda, spuneati ca veti avea candidati. Ne puteti da cateva nume?
Nicusor Dan:
Nu acum. Nu acum, pentru ca este o decizie pe care, nemaifiind candidat independent, o sa o luam impreuna cu toti colegii. Pot sa va spun doar tipuri de oameni pe care ii avem: avem cativa oameni care au facut propriile lor afaceri, avem oameni din profesii liberale, arhitecti, avem oameni care au pozitii in companii, avem oameni din mediul universitar.

D.T.: Va intreb de nume pentru ca am mai avut exemple de partide noi, care s-au infiintat in jurul unui lider, in jurul unei figuri carismatice, dar n-au mai cultivat in jurul lor alte personalitati, astfel incat partidul sa devina intr-adevar o organizatie de oameni, si nu o organizatie creata in jurul unei figuri. De asta insist si va intreb cine sunt oamenii cu care veti fi obligat pana la urma sa defilati in Bucuresti si sa spuneti: pe ei ma bazez? Totusi a ramas putin timp la dispozitie, alegerile sunt anul viitor in iunie.
Nicusor Dan:
Da, da. Pe oamenii astia o sa ii vedeti la o mare lansare a tuturor candidaturilor noastre pentru toate pozitiile astea.

D.T.: Cand pregatiti aceasta mare lansare?
Nicusor Dan:
Probabil ca nu inainte de 1 ianuarie.

D.T.: Deci va avea loc anul viitor?

Nicusor Dan: Da.

D.T.: Mergem mai departe si v-as propune sa discutam despre politica dvs. de aliante, importanta, ca va place sau nu, intr-un oras ca Bucurestiul. Daca veti ajunge primar general, veti avea nevoie de o majoritate in consiliul asta, asa cum e, el functioneaza, aveti nevoie de el. Altfel, ajungem la blocajele din trecut, le-am vazut, nu foloseste nimanui un primar cu un CGMB ostil, care nu se intelege si nu poate lua decizii. Prin urmare, cum veti face sa aveti puterea si in consiliu?
Nicusor Dan:
Sunt doua paliere de raspuns. In primul rand, in opinia publica exista aceasta idee partial falsa ca primarul nu poate sa faca nimic fara consiliu. Primarul este seful executivului. Deci toti cei 1.000 de functionari din Primaria Municipiului Bucuresti sunt in subordinea lui. Primarul poate, impunandu-le standarde de performanta, sa puna ordine si poate sa ii dea afara, daca nu indeplinesc aceste standarde de performanta. Primarul poate sa faca transparent tot ce inseamna activitatea primariei. Primarul organizeaza licitatii. Primarul poate sa faca licitatiile foarte transparente. Si aici vorbim de 400-500 de milioane de euro pe an, care in loc sa mearga in buzunarele unor oameni pot sa mearga sa stimuleze economia locala, pentru ca nu sunt numai 2 oameni care pot sa puna borduri sau bancute, sau ceasuri, sau panselute, sau sa anvelopeze blocuri in Bucuresti. La fel, in tot ce inseamna activitatea de construire, primarul este practic seful arhitectului sef. Deci sunt o gramada de lucruri pe care primarul poate sa le faca, independent de relatia pe care o are cu Consiliul General. In ceea ce priveste relatia cu Consiliul General, e adevarat, exista o problema in momentul in care se discuta de alocarea bugetara.

D.T.: De anumite proiecte care au nevoie de votul Consiliului, majoritatea proiectelor importante. Alocatia bugetara nu e putin lucru - decidem unde se duc banii.
Nicusor Dan:
Da, da. Dar si aici este un joc in care, de fapt, nu Consiliul… Consiliul are dezavantajul pe care lumea nu prea il stie: el nu e in stare sa creeze proiectele. Proiectele sunt create de un aparat executiv care este in subordinea primarului. La fel, Consiliul poate sa aprobe, sau sa nu aprobe, sau sa modifice un buget pe care primarul i-l propune, dar nu poate sa propuna o structura de buget. Deci este din nou un echilibru intre primar si Consiliul General. Am depus actele pentru infiintarea acestui partid pentru ca acest partid sa poata propune si consilieri generali.

D.T.: Dar, realist vorbind, e putin probabil ca USB sa castige singur o majoritate acolo. Sigur, dvs veti spune: dar noi asta ne propunem. Realist, e putin probabil, si atunci vrand-nevrand mergeti la aliante politice. Care ar fi optiunea 1 privind o posibila alianta, dintre partidele existente, evident?
Nicusor Dan:
Da, stiti ca nu o sa va raspund in momentul acesta la aceasta intrebare, pentru ca nu avem candidatii si nu avem programele cu care partidele vor veni in alegerile de anul viitor. Evident, vom lua o decizie rationala la momentul potrivit. Pentru noi, acum, e foarte important ca oamenii sa inteleaga ceea ce vrem sa propunem.

D.T.: Apropo de candidati, la PNL de pilda am vazut ca cel mai probabil va fi Cristian Busoi. Ce parere aveti despre domnia sa?
Nicusor Dan
: Marturisesc ca nu am facut o cercetare foarte ampla asupra activitatii lui, pentru ca nu este inca un candidat oficial al PNL si asa, numai din informatii pe care nu m-am aplecat cu foarte multa seriozitate, inteleg ca a fost consilier general in mandatul 2004-2008. Asta e o bila neagra, pentru ca in mandatul acela s-au aprobat foarte multe lucruri nocive pentru oras, Cathedral Plazza, printre ele.

D.T.: Consilier general…
Nicusor Dan:
in Consiliul General. S-ar putea sa ma insel. L-am auzit pe Ludovic Orban spunand asta despre dl Busoi.

D.T: Au aparut informatii ca v-au propus cei de la PNL functia de director al comisiei de urbanism, ati refuzat-o. Considerati ca a fost o oferta reala sau o incercare de a va prelua in PNL?
Nicusor Dan:
Nu-mi place sa vorbesc de jocurile aste, imi place sa vorbesc despre chestiuni reale. A fost o oferta publica a PNL-ului ca eu sa fiu unul din membri acestei comisii de urbanism, nu director. Este o comisie cu 11 mebri si care in ultimii 7 ani a aprobat foarte multe lucruri nocive pentru oras.

D.T: Oferta pe care ati refuzat-o.
Nicusor Dan:
Am refuzat nuantat. In sensul ca am spus ca este inutil ca eu sa ma duc acolo, sa fiu a 12-a persoana si sa girez un acelasi tip de a decide proiecte pentru oras, ca nu poti face nimic cu un vot. In schimb am amintit PNL-ului ca si tuturor celorlalte partide ca am semnat, noi societatea civila, cu ei, partidele, un pact pentru Bucuresti. In acel pact era un capitol special despre cum sa fie aceasta comisie si am spus PNL-ului ca e bine ca se uita la comisia asta, care, evident trebuie desfiintata in componenta ei actuala, haideti sa ne uitam inapoi la ce am agreat cu totii si sa facem o comisie cu adevarat reprezentativa pentru oras. Da, in conditiile in care facem o noua comisie, persoane din societatea civila vor participa la ea.

D.T: Dar daca PNL v-ar propune sa va sustina candidatura ati accepta?
Nicusor Dan:
Este prea devreme ca sa dam un raspuns la intrebarea asta. Este pentru  moment vrem ca lumea sa auda ce vrem noi sa facem pentru oras. In momentul in care vom fi in preajma alegerilor locale, vom vedea exact ce vrea electoratul si atunci vom da un raspuns.

D.T: Intre timp, ati mai avut discutii cu alte partide? De pilda, Traian Basescu, PMP v-au contactat?
Nicusor Dan:
Nici unul dintre partide nu m-a contactat.

D.T: O dicutie interesanta ar fi despre partidul Monicai Macovei, M10. Se speculeaza ca ar putea candida. O vedeti in competitie pentru Bucuresti.
Nicusor Dan:
E o decizie pe care dumneaei urmeaza sa o ia. Este strategia lor interna, urmeaza sa vedem.

D.T: Dar ati vedea o alianta cu M10, cu Monica Macovei, v-ati vedea partener politic intr-o formula electorala?
Nicusor Dan:
La fel, este un raspuns pe care este prematur sa-l dam acum.

D.T: Bun, atunci o sa trecem la discutia legata de administratie. Discutia esentiala este, in opinia mea legata de bani. Am vazut raspunsurile oferite cititorilor HN in discutia online, iar raspunsurile dvs, solutiile oferite reclama investitii, bani. Vorbeati de pilda de 1 miliard de euro necesari pentru retehnologizarea RADET si ELCEN. Sunt bani multi. De unde veti lua acesti bani?
Nicusor Dan:
Pai, in momentul de fata, bugetul Primariei Generale este de cam 900 de milioane de euro pe an. Din ei, bugetul pentru achizitii, investitii este cam 400 - 500 de milioane de euro. Ele se duc total nefericit. Cateva zeci de milioane de euro se duc pe panselute, pe tot felul de flori, jardiniere, se duc vreo 100 de milioane de euro pe la administratia strazilor...

D.T: Si de alea va fi nevoie ca nu putem avea un oras doar cu betoane si iarba, presupun.
Nicusor Dan:
Da, numai ca ele sunt, cel putin la strazi, cheltuielile sunt de cinci ori mai mari decat ar fi necesar pentru intretinere. Eu n-am spus ca acest miliard trebuie sa-l alocam intr-un an. Am spus cinci - sase ani si am spus si de fonduri europene.D.T: Cat reprezinta fonduri europene, care sunt liniile de finantare europeana pe care doriti sa le accesati si cat vor acoperi din cheltuiala aceasta mare, 1 miliard de euro. Va intreb asta pentru a bucurestenii trebuie sa stie la ce sa se astepte. Intentionati sa mariti impozite si taxe, pe proprietate de pilda, pe cladiri? Alte impozite si taxe? Veti apela la imprumuturi, daca Bucurestiul se mai poate imprumuta si cu cat? Si in esenta ce surse de bani aveti in vedere pentru acest tip de investitii si cu ce costuri vin aceste surse de ani?
Nicusor Dan:
In primul rand, Bucurestiul nu se mai poate imprumuta. Am atins plafonul prevazut de lege in momentul de fata. In al doilea rand, bugetul este asa cum am spus cam 900 de milioane si exista aceasta disponibilitate de bani care pana acum s-au dus pe investitii inutile...

D.T: Aici nu puteti conta pe prea mult decat pe cateva sute de milioane pe an, o suta, doua, trei, dar tot ramane o diferenta mare pe care o luati de unde?
Nicusor Dan:
Eu ma astept ca din programele europene sa putem luam cam 50-60% din banii astia...

D.T: Ati identificat exact linia de finantare din programele europene, exact de unde luati bani?
Nicusor Dan:
Nu pot sa va spun acum, dar din echipa mea o sa va spuna fara indoiala.

D.T: Iarasi, e important sa stim exact ce vorbim cand vorbim de investiti. N-ar fi singura cheltuiala majora pe care Bucurestiul va fi obligat sa o faca pentru a repara sistemele de termoficare. Am mai avea apoi cheltuieli majore la RATB de pilda. Parcul auto e un dezastru, cred ca e cel mai mic parc auto pe care l-a avut orasul asta dupa 89 din cauza masinilor cazute, stricate. Ati evaluat cam de cat are nevoie RATB pentru a se pune pe roate? Ce suma trebuie investita in regia asta?
Nicusor Dan:
E greu aici de stiu exact care este necesarul pentru RATB, tocmai pentru ca ei nu sunt foarte transparenti. Probabil ca e vorba de sume totusi ceva mai mici decat solutia asta pentru RADET de a retehnologiza practic toata productia si distributia de energie termica. Probabil ca este vorba de sume de ordinul doua-trei sute de milioane de euro.

D.T: Pe care, la fel, ar fi de stiut de unde le luati.
Nicusor Dan:
Din acest buget

D.T: Dar acest buget e mic. Vedeti, bugetul de investitii in total este de 500 de milioane pe an ati spus. Si din 500 de milioane daca vrei sa faci investitii de 1 miliard la RADET, de cateva sute de milioane la RATB nu prea ai de unde sa iei, chiar pe durata a 5 - 6 ani, oricat ai imparti nu prea iese.
Nicusor Dan:
Pai da, pe durata a cinci -sase ani, acest 500 de milioane inseamna 2 - 3 miliarde.

D.T: 2-3 miliarde. Iar investiile per total in Bucuresti sunt extrem de mari, daca ne uitam doar la RADET, RATB iar daca mai discutam si de drumuri si de centura se mai adauga cateva sute de milioane, 800 de milioane numai la centura.
Nicusor Dan:
Da, da.

D.T: Si, de unde luam banii astia?
Nicusor Dan:
De aici. Ce vreau eu sa spun e ca aceste 3 miliarde in sase ani trebuie investite exact acolo unde sunt necesitatile urgente ale Bucurestiului.

D.T: Pai centura 800 de milioane, RADET un miliard, RATB inca cateva sute de milioane si s-a inchis. Nu mai prea ramane de altceva.  
Nicusor Dan:
Si ar mai trebui cateva sute de milioane la crese si gradinite. Cu speranta ca o parte din banii de la RADET ii vom lua din fonduri europene.

D.T: Cu speranta asta, dar eu cred ca ar trebui sa aveti in vedere - daca nu aveti deja - si alte surse: taxe si impozite. Chiar daca acest instrument e nepopular, nici un candidat nu castiga o campanie electorala daca vine sa spuna stiti, o sa va taxez in plus. Dar cred ca poate sa o faca daca e suficient de credibil si daca spune maresc taxele astea...
Nicusor Dan:
Stiti ca pe taxe marea lor majoritate sunt fixate de la nivel central si marja de joc a Consiliului Local, General in cazul nostru, e destul de mica.

D.T: Dar cel putin puteti pune asta in discutie. Cata vreme un candidat e credibil si are increderea cetatenilor ca banii aia nu se duc in furt si contracte cu dedicatie, cred ca bucurestenii ar accepta si asta.
Nicusor Dan
: Legat de bugetul Bucurestiului, evident ca nu-i o solutie, nu poti sa maresti bugetul de pe azi pe maine. Pana la anul sa spunem ca o sa avem mult mai multe incasari. Sunt niste surse de venit care nu sunt folosite, sunt proprietatile publice ale municipalitatii. Noi acum luam pe parcari mai putin decat ne dadea Cocos, prin mult hulitul contract cu firma Dalli.

D.T: De ce se intampla asta?
Nicusor Dan:
Din incompetenta si furt. Deci aici este o sursa de venit, dar pe termen mediu trebuie sa ne gandim sa marim acest buget prin stimularea economiei locale. O metoda de stimulare a economiei locale sunt acele licitatii transpartente prin care aceste 400 - 500 de milioane de euro pe an sunt atribuite. Cu banii astia chiar poti sa creezi o piata locala. Sa fie firme care sa aduca bani la buget si in plus trebuie sa reusim sa ne vindem sa atragem firme care sa vina sa faca lucruri in Bucuresti.

D.T: Dincolo de proiecte, care sunt foarte ok , tot ce propuneti acolo legat de informatizare, de pilda, costa bani. Softurile alea nu vin gratis sau donatii din partea firmelor.
Nicusor Dan:
Dar costurile sunt de ordinul a pana in cateva milioane de euro, nu sunt sute de milioane. Si beneficiul pe care il aduc este mult mai mare.

D.T: Ce mi-ar fi placut sa aud de la dvs era un plan de cheltuire a achestor bani dar mai ales despre sursele de venit pentru primaria Capitalei, de imbunatatire a lor. Cata vreme aveti bani puteti face orice cu ei, orice in sensul bun.
Nicusor Dan:
Pai sursele de venit, in afara de cele pe care le-am mentionat deja, utilizarea judicioasa a propprietatilor pe care municipalitatea le are, din pacate nu pot sa va dau cifre aici. Pentru ca nu avem informatia, nici eu, nici dvs. Nu avem chiriile, de exemplu spatiile pe are le are Primaria in Lipscani sunt asa, zvonuri ca ele sau dau cu o mie de lei si se reinchiriaza cu cinci sau zece mii de lei.

D.T: Dar de ce nu sunt publice informatiile astea?
Nicusor Dan:
Pentru ca primaria nu le face publice.

D.T: Le-ati cerut pe legea informatiilor publice si nu vi le-au dat?
Nicusor Dan:
Nu, noi nu le-am cerut. Suntem multe lucruri pe care le cerem, pe astea nu le-am cerut. Asta este un tip de informatii care lipseste. Si mai lipseste, daca vorbim de bani, o informatie asupra obligatiilor pe care primaria le are, contracte care nu au fost platite inca in totalitate. Spre exemplu, la podul Basarab si nu stiu daca nu si anul trecut s-au mai platit niste restante. Deci daca noi am avea in momentul de fata toata informatia transparenta din Primarie, am fi in stare sa venim cu o proiectie bugetara in urmatorii ani. Asa cum avem informatia la nivelul asta si proiectul nostru bugetar este cumva ambiguu.

D.T: Interesanta mi s-a parut afirmatia dvs legata despre cum ar trebui sa arate sectoarele Bucurestiului. Spuneti ca ar trebui defiintate si inlocuite cu altceva, cu administratii mai mici la nivel de cartier. Puteti elabora putin, cum ar functiona asta?
Nicusor Dan:
Una din probleme este ca sectoarele sunt extrem de neomogene ca probleme. Daca luam sectorul cinci, una este Cotroceni, alta este Ferentari. Sunt lumi care nu au de-a face una cu cealalalta. In plus, sectoarele, prin bugetele relativ mari pe care le gestioneaza, ele impreuna gestioneaza cam 1 miliard de euro, isi permit sa aiba politici proprii. De exemplu, sectorul 1 si sectorul 2 vor sa faca o telegondola peste lacurile Bucurestiului, ceea ce este o chestiune care ar trebui sa ne preocupe pe toti la nivelul de ansamblu al Bucurestiului. Si atunci aceasta independenta - una faci aici, si una la un km distanta - nu este buna. In schimb, nu se poate ca o administratie centrala sa reuseasca toate problemele colectivitatii. Si atunci trebuie delimitate in modul cel mai stiintific niste cartiere care sunt mai omogene si acolo instalate niste administratii care sa nu mai fie independente, sa fie in subordinea primariei generale. Acesta este modelul Parisului.

D.T: Iar acesti administratori de cartier, sa le spunem, cum sa fie, alesi sau numiti?
Nicusor Dan:
In opinia mea, numiti de primarul general.

D.T: Prin urmare vedeti o singura functie aleasa, cea de primar general, care sa-si delege atributii pe cartiere, pe zone mici.
Nicusor Dan:
Exact.

D.T: Care ar fi proiectele dvs forte in campania electorala care va veni. Care sunt primele trei importante, cheia de bolta a programului dvs.
Nicusor Dan:
O sa vorbim si de proiecte concrete, dar mi se pare ca sunt trei directii pe care activitatea viitoare a Primariei ar trebui sa se dezvolte. Una este - si asta nu are impact electoral - una este sa pui ordine in lucruri. Sa ai informatizare a tot ce se intampla in primarie, sa ai un cadastru, sa poti sa ai in orice moment informatia cand iei o decizie, sa lamurim proprietatea. Avem inca 25000 de dosare nesolutionate. Dupa aceea, sunt chestiuni care tin de viata curenta, traficul, ce faci cu copilul, gradinite, cum merge autobuzul, RADET-ul, toate tipurile acestea de probleme. Si dupa aceea sa dam o directie de viitor, sa plasam Bucurestiul in competetitia economica globala. Cam astea sunt palierele. Cand vorbim de proiecte vorbim de sfera a doua de chestiuni. Mi se pare esentiala soseaua de centura, chiar daca nu este in atributia Primariei, dar printr-un contract cu CNADR, Primaria poate sa contribuie cu bani ca sa rezolvam in sfarsit problema asta, sa scoatem 25-30 din traficul de tranzit, asta ar fi o problema urgenta. Mai este problema creselor si a gradinitelor si a scolilor - clasele 0 - 8 - care sa fie suficiente ca copiii sa invete de dimineata, sa poti ca parinte sa-si lasi dimineata si sa-l iei cand iti termini serviciul. Si, probabil, o problema importanta este cea a RADET-ului, dar sunt si alte probleme legate de viata noastra cotidiana care sunt la fel de importante, sa ai un spatiu unde poti sa-ti lasi copilul sa faca sport gratuit, sa ai unde sa iesi in week-end unde sa te plimbi in parc, lucruri care tin de viata noastra.

D.T: De problema cainilor ati scapat in buna masura.
Nicusor Dan: 
Da, cu foarte multi bani si intr-un mod barbar.

D.T: Intr-un mod barbar din pacate, dar a aparut problema pisicilor. Astea sunt inofensive.
Nicusor Dan:
Da...(zambeste)

D.T: La un slogan de campanie, la un slogan pentru partid v-ati gandit. N-am vazut o lozinca sub care defileaza acest partid, respectiv dvs in campanie.
Nicusor Dan:
Lucram, am ales numele partidului pentru jocul de cuvinte, USB o conexiune cu viitorul, o conexiune fara coruptie...asa...o sa mai auziti de Salvati Bucurestiul. Acum avem campania asta de curatentie generala in primarii, prin care vrem sa fortam primariile sa faca publice contractele.

D.T: Cum faceti asta mai exact?
Nicusor Dan:
In momentul asta strangem semnaturi in strada la cateva corturi, o sa avem mai multe saptamana viitoare.

D.T: Si ce faceti cu semnaturile astea?
Nicusor Dan:
Punem presiune pe ei, vrem sa publice toate contractele

D.T.: Sa le puna pe site-ul primariei? Primarii astia de sector?
Nicusor Dan:
Da, da, da.

D.T: Pai nu vor publica.
Nicusor Dan:
O sa continuam presiunea publica pe ei si vrem ca ei sa decida sa achizitioneze activitatea de audit pentru ca niste firme serioase de audit sa vina si sa spuna cum s-au cheltuit banii, in sensul ca erau cheltuielile necesare, au respectat pretul de piata si daca lucrul asta se va intampla o sa avem surprize mari.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10602 vizualizari

 • +5 (13 voturi)    
  Are votul meu, dar (Marţi, 13 octombrie 2015, 23:46)

  slur [utilizator]

  ceva mai multa 'viata' n-ar strica - mai multa energie, intensitate, vehementa.
  Nu mi-a placut faptul ca a fost pus in oarecare dificultate cateva intrebari (pertinente de alftel) de-ale lui DT.
  • +4 (6 voturi)    
   pune si tu umarul si ai sa vezi mai multa viata (Miercuri, 14 octombrie 2015, 11:23)

   21unas [utilizator] i-a raspuns lui slur

   partidul-asociatie este foarte mic, comparativ cu psd, pnl etc
   au nevoie de oameni, membri sau voluntari
   trebuie ajutati cu ceva mai mult de o incurajare si o donatie anemica

   si da, DT a jucat prost avocatul diavolului - cam mult si cam inutil tinand cont de audienta HN
   • 0 (2 voturi)    
    amice (Miercuri, 14 octombrie 2015, 19:00)

    user [anonim] i-a raspuns lui 21unas

    nu au nevoie decat de 2 reguli mari si late:

    1. sa se tina deoparte de banul public si sa nu cumva sa puna mina la borcanul cu miere.

    2. sa faca in asa fel incat sa se vada ceva BUN in urma lor.BUN pentru oricare cetatean din BUCURESTI.

    pentru asta, vreau sa vad:
    - cum se finanteaza , pentru ca daca vad un singur rechin,partid,corupt sau mare mogul in spatele lor , pe mine ma pierd de client, nu-i votez.
    prost ar fi ala care ar vota.
    - sa faca dreaku ceva si sa deblocheze orasul, la ora asta suntem asediati de interesele partidelor,maharilor,consilierilor,etc.
    sa faca in asa fel incat totul sa fie deschis si verificabil pe loc.
    m-am saturat de explicatii si vrajeala.
    • +3 (3 voturi)    
     Rezonabil (Miercuri, 14 octombrie 2015, 23:24)

     Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui user

     Disclaimer: l-am sustinut activ pe ND si-n 2012 si-l sustin si-acum.
     Prima cerere e rezonabila. Pentru a doua trebuie votat, nu?
     Cat despre ultimul punct, chiar asta e obiectivul actualei campanii, "Curatenie generala".
     Poate ca nu e impresionanta, are o doza de amatorism... dar asta e inevitabil cand resursele sunt cele care sunt.
 • -3 (11 voturi)    
  miscari similare (Miercuri, 14 octombrie 2015, 1:54)

  hubabaeba [anonim]

  Aaaaaaaaaaaaaaaaa sunt cam confuz.Nu am inteles partea cu "in ce alte orase se vor naste miscari gen "Salvati Bucurestiul"". Nu stiu de tipul asta (scuzati ignoranta) insa mie mi se pare cam fake ideea. Generalizand putin mi se pare ca oricaruia din alt oras i se va parea titlul ca un usor nonsens. Mai bine puneti "Salvati orasul" ca efectul ar fi altul.
 • +1 (11 voturi)    
  e cam ... prematur (Miercuri, 14 octombrie 2015, 3:52)

  calugaru' vaxile [anonim]

  toate raspunsurile importante (cifre, nume, planuri solide, etc) nu le are, o sa fie ele la un moment dat - probabil in ianuarie. pai da' de ce atita graba cu interviu' amu'? lasatz omu' sa se pregateasca, sa aiba raspunsuri. ce, va arde redactia pina-n ianuarie?
 • +8 (14 voturi)    
  Daca si dupa ce il voi vota.... (Miercuri, 14 octombrie 2015, 4:47)

  gigiN [utilizator]

  ...pe Nicusor voi constata ca m-am inselat,inseamna ca ar fi mai bine sa nu mai votez niciodata !!.Dar imi este teama de numarul -in crestere alarmanta-al idiotilor in Bucuresti,adica al celor care au ales un golan escroc de teapa lui oprescu.
  • -9 (11 voturi)    
   Si un golan nemernic, (Miercuri, 14 octombrie 2015, 7:31)

   xrogo [anonim] i-a raspuns lui gigiN

   de teapa lui Basescu!!!
   • 0 (6 voturi)    
    Golanului nemernic ii datoram (Miercuri, 14 octombrie 2015, 9:47)

    Kecske [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

    Pasajul Basarab, Pasajul Baneasa, tramvaiul rapid 41, si inca vreo citeva astfel de lucruri care au mai imbunatatit traficul prin Bucuresti.
    • 0 (0 voturi)    
     Bir de 10% (Vineri, 16 octombrie 2015, 5:34)

     Alex777 [anonim] i-a raspuns lui Kecske

     Corect, dar a avut 10% din fiecare proiect.
  • -5 (5 voturi)    
   Poti sa nu-l votezi inca (Miercuri, 14 octombrie 2015, 9:43)

   Kecske [utilizator] i-a raspuns lui gigiN

   de pe acum. Nicusor Dan nu este decit o mare "gogoasa" umflata artificial. Cita vreme populatia Bucurestiului e formata in proportie foarte mare de persoane inca straine de oras (chiar la modul general, nu numai de Bucuresti) nu va acvea nici o influenta asupra orasului alegerea lui.
   • +1 (1 vot)    
    Logica dvs. imi scapa (Miercuri, 14 octombrie 2015, 23:29)

    Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui Kecske

    ND este o mare gogoasa umflata artificial (?). Umflata de cine? Si spre deosebire de cine???
    Iar populatia Bucurestilor este aia care este, nu poate fi schimbata nici usor, si nici curand. In aceste conditii cam ce profil ar trebui sa aiba, in opinia dvs., un candidat care sa aiba o influenta asupra orasului. Una pozitiva, adica, sper ca la asta va ganditi.
 • +8 (10 voturi)    
  ! (Miercuri, 14 octombrie 2015, 8:19)

  melcul_naravas [utilizator]

  L-am votat si la precedentele alegeri locale si am fost dezamagit ca n-a putut fi macar consilier.Desigur, va avea votul meu la urmatorul scrutin si mai sper sa nu ma dezamageasca , asa cum au facut-o Ciorbea si ceilalti asa-zisi de dreapta.
  • +3 (7 voturi)    
   Cea mai mare calitate a lui este ca ... (Miercuri, 14 octombrie 2015, 9:55)

   Marius [anonim] i-a raspuns lui melcul_naravas

   Nu este politician , nu stie sa vorbeasca si sa se comporte ca un politician, nu stie sa minta. Mie personal mi-a placut ca stie sa spuna "nu stiu" acolo unde nu se pricepe sau nu are informatii. Sper sa-si pastreze aceasta calitate. Ce i-as recomanda ar fi sa incerce sa se apropie de toate paturile sociale. Nu poti sa ramai la internet si sa speri ca poti castiga primaria. Aiureala lui Tapalaga cu dreapta si stanga arata ca Tapalaga inca nu intelege ca problema acestei tari nu este dreapta sau stanga ci faptul ca partidele actuale din orice zona fura la fel. Doar ca unii sunt mai ipocriti decat ceilalti. PSD recunoaste ca face asta , PNL ne minte pe fata ca sunt impotriva coruptiei dar sustin un primar condamnat penal la primaria Rm Valcea. Asta e problema in Romania : onestitate, corectitudine, etica, moralitate. Prostiile astea cu stanga si dreapta sunt doar in capul unor ziaristi care sunt apropiati de un partid sau altul diverse motive.
 • +5 (5 voturi)    
  Biografie (Miercuri, 14 octombrie 2015, 10:46)

  benicio [utilizator]

  Eu as insista ceva mai mult pe biografia lui Nicusor Dan. Pe faptul ca s-a nascut si a copilarit in Fagaras, ca in liceu a luat aurul la o olimpiada internationala de matematica, a absolvit matematica la Universitatea Bucuresti, dupa care a facut studii post-universitare la Ecole Normale Superieure in Paris, unde si-a dat si doctoratul in matematica. Asta pana sa infiinteze Salvati Bucurestiul, organizatie care a bifat foarte multe victorii in lupta cu spagarii din primarii/ministere si cu aliatii lor, dezvoltatorii imobiliari.
  • -1 (3 voturi)    
   Inteleg din prezentarea aceasta ca (Miercuri, 14 octombrie 2015, 15:16)

   kecske [anonim] i-a raspuns lui benicio

   e un bun matematician. Ce cauta atunci la Primarie?
   Acolo e nevoie de administrator nu de matematician. Ca doctor am avut si nu s-a vindecat Primaria de metehne. Ba chiar dimpotriva.
   • 0 (0 voturi)    
    la doctor halatu' e de vina (Miercuri, 14 octombrie 2015, 15:34)

    kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui kecske

    era infestat cu virusi...si s-a luat.
   • +1 (1 vot)    
    Mai administrator decat Oprescu... (Miercuri, 14 octombrie 2015, 23:55)

    Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui kecske

    ... n-a fost niciunul din ceilalti primari. Judecand dupa activitatea dinainte, omul parea sa corespunda foarte bine fisei postului si-ati vazut ce-a iesit.
    Bun administrator? Luati un administrator de bloc, un contabil de CAP sau un absolvent de la SNSPA, noul Stefan Gheorghiu.
    Cred ca prima conditie pe care trebuie sa o indeplineasca un primar in Bucuresti - dupa ce-am vazut in astia 25 de ani - este sa fie cinstit. Nu vad prea multi politicieni "mainstream" sa indeplineasca acest criteriu.
  • 0 (2 voturi)    
   Intrebari . (Miercuri, 14 octombrie 2015, 16:48)

   Bulina [anonim] i-a raspuns lui benicio

   Ce l-o fi manat in lupta ?Te-ai intrebat asta ? Cei invinsi poate au fost din categoria celor care n-au vrut sa se lase santajati . Poate vroia sa faca o comisie de urbanism paralela si care sa dea avize formale dupa ce se cadea la pace . Adica , daca misti din urechi , noi , cei mai super oengisti , nu dam pe la presa si totul este bine . Nu crezi ca asa au fost lucrurile ?
   • +1 (1 vot)    
    Dvs. asa ati fi procedat? (Miercuri, 14 octombrie 2015, 23:57)

    Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui Bulina

    E atat de greu de conceput ca se poate gasi cineva care nu sta cu mintea doar la propriul buzunar?
   • 0 (0 voturi)    
    Nu (Joi, 15 octombrie 2015, 10:17)

    benicio [utilizator] i-a raspuns lui Bulina

    Nu cred. Cred ca e doar teoria conspiratiei, un iz de "stiu eu cum merg lucrurile..."
 • 0 (2 voturi)    
  stânga-dreapta (Miercuri, 14 octombrie 2015, 10:59)

  andrei [anonim]

  Cred că înainte de a vă concentra pe clivajul stânga - dreapta ar trebui, domnule Tăpălagă, să aveți minima curiozitate de a afla ce reprezintă el. Așa ați afla că e o pură convenția inaplicabilă, mai ales în ceea ce privește politica româneacă (din motive ce țin de specificul dat de problemele și istoria țării, nu de ceva rău) și folosit ca „valoare” doar de cei care nu îl pricep.
 • +3 (5 voturi)    
  Putin cam slabut si ne-documentat! (Miercuri, 14 octombrie 2015, 11:41)

  Roman_Cetatean [utilizator]

  Pentru un olimpic international la matematica-sa nu fie capabil sa explice mai clar cu valori/sume si procente cum se vor finanta programele lui, sa isi fi conceput macar un plan detaliat initial de lucru- ok, il mai ajusteaza in campanie, dar ar trebui sa se bazeze pe ceva.
  Vad ca scrie la fonduri europene ca pe undeva, la 50 -60 %?! din ce? din miliardul acela la RADET? pai nu e toata alocarea la POIM 20104-2020 pt eficienta energetica atata. Ma indoiesc ca a studiat cu minima atentie programele cu finantare europeana si valorile alocate. Ca sa nu mai spun ca nu vb decat de educatie-cea formala, dar uita de programele de ocupare, asistenta a populatiei saracite, analfabete, de constientizarea unor probleme, de discriminare, etc. Ca primar nu te poti gandi dor la infrastructura-pasaje, borduri si retele termoficare, ci si la calitatea vietii si a a locuitorilor, la schimbarea atitudinii lor. Apoi, bunele intentii nu tin "de cald".
  Ca sa nu mai zic ca uita ca si fondurile europene trebuie cofinantate, ca pana primesti banii din proiecte trebuie inai sa cheltui tu, ca sa ai ce solicita la rambursare, adica trebuie practic sa dispui de o mare parte din fonduri inainte (asta a fost cea mai mare problema in exercitiul 2013-2020, lipsa cofinantarilor si a sumelor de rulaj).In plus, la alte intrebari e cam evaziv 'vom vedea, mai asteptam...". Sunt lucruri care nu prea mai pot astepta, trebuie sa fie gata pana la 1 ianuarie...
  E un progres fata de gargaragii gen Oprescu, insa un primar treb sa fie un real "administrator" pe langa politician.
  • 0 (2 voturi)    
   Gresit (Miercuri, 14 octombrie 2015, 15:20)

   Marius [anonim] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

   Un bun manager nu trebuie sa stie toate detaliile. El trebuie sa imprime directia. De detalii se ocupa altii. Omul a spus clar si nu numai acum : investitii in transport in comun, centura, curatenie si transparenta totala. Iar despre fonduri, pai cam cat a spart Oprescu in 8 ani ? Stadionul , pasajul Basarab, pasajul Casa Presei, Pasajul Pipera, pasajul Mihai Bravu. Cat fac doar astea ? Eu zic ca vreo 2.5 mld Euro cel putin. Deci daca Oprescu a avut bani sa-i arunce pe tampenii, inseamna ca pot fi gasiti bani sa faci lucruri utile pentru acest oras.
  • 0 (2 voturi)    
   Si-n plus... (Joi, 15 octombrie 2015, 0:10)

   Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

   ... mai si recunoaste ca sunt multe lucruri pe care nu le stie!!! Or, pentru politicianul roman tipic, care stie absolut totul despre absolut orice (v-o mai amintiti pe-aia cu apa infectata cu hidrogen? Si cate altele...) sa spui "nu stiu" inseamna moarte subita, e total inacceptabil.
   De fapt, ND este un ins absolut normal, care difera de alti oameni foarte inteligenti prin doar doua lucruri - e cinstit si are si incapatanarea asta de-a nu ceda in fata ticalosiei omniprezente. E un adevarat cetatean, ca vad ce pseudonim v-ati ales.
   E foarte posibil, ba chiar probabil, sa nu se priceapa foarte bine el insusi la povestea asta cu fonduri europene (sa ne intrebam cat de bine se pricepeau predecesorii probabil nici n-are rost sa ne intrebam - la aceia oricum asteptarile erau foarte joase).
   Daca, asa cum pare situatia, va pricepeti dvs. mult mai bine, faceti o tentativa sa va alaturati echipei sale si-o sa constatati cu placere ca omul mai are si alte calitati - stie sa taca si sa asculte (alte calitati straine politicienilor romani, carora nu le-ajunge timpul sa fericeasca natia cu parerile lor) si, foarte improtant, stie ca intr-o echipa fiecare are rolul sau, pe care-l indeplineste mai bine decat ceilalti.
 • +2 (2 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 14 octombrie 2015, 11:57)

  [anonim]

 • 0 (4 voturi)    
  Pare un administrator onest (Miercuri, 14 octombrie 2015, 12:50)

  Sparafucile [utilizator]

  Dar nu mai mult. Ca politician pare sovaielnic si dezorientat . Si chiar ca administrator pare uneori confuz . De pilda in problema cainilor vagabonzi . Faptul ca aproape am scapat de ei trebuie salutat . Si e poate singura reusita a deja mult prea compromisului fost primar Oprescu . Ca a costat multi bani e rau . Dar mai rau era daca nu scapam de ei pe mai putini bani . Iar barbaria prin care am scapat de ei - si aici intelegem ca face aluzie la eutanasiere - poate fi totusi ignorata daca avem in vedere ca : 1. Era intru totul permisa de lege . 2 . Era singura solutie eficienta , caci cu sterilizarea nici peste 50 de ani nu mai scapam de cainii vagabonzi . Ne ingrijoreaza insa viziunea domniei sale - exprimata de curind - potrivit careia agreeaza amplasarea pistelor de biciclete pe trotuar si nu pe carosabil . Daca domnia sa are de gind sa suprime procesul de eutanasiere a cainilor vagabonzi, desfasurat potrivit legii , si mai si amplaseaza piste de biciclete pe trotuar , declaram clar , raspicat si transant ca nu-l vom vota . Caci avem clar in minte imaginea frumosului oras Amsterdam , ruinat de biciclistii care terorizeaza pietonii de pe trotuare .
  • +1 (1 vot)    
   Barbaria (Miercuri, 14 octombrie 2015, 13:39)

   @Sparafucile [anonim] i-a raspuns lui Sparafucile

   Cand vorbeste de barbarie, nu se refera (numai) la eutanasiere. Probabil ca, spre deosebire de dumneavoastra (si nu o spun cu rautate sau ironie), are informatii asupra modului de multe ori plin de cruzime in care cainii sunt prinsi de angajatii unor firme particulare fara nici un fel de instruire in domeniu (asa zisii hingheri) - haituiti, loviti si strangulati cu crosa pana le da sangele pe gura, tarati pe asfalat pana la masini, transportati si tinuti cu orele inchisi in custi in masini fara aer si supraincalzite pe timp de vara, tinuti in conditii oribile in asa zisele "adaposturi", amestecati bolnavi cu sanatosi, pui neajutorati cu adulti agresivi, fara apa, mancare, stand in propriile dejectii. Apoi ucisi cu bestialitate, loviti cu parul sau electrocutati, in timp ce se deconteaza milioane (lei vechi) pentru fiecare "eutanasiere" si vreo 2,2 milioane pentru fiecare prindere unor firme particulare cu profil transport mobila sau servicii de stomatologie. (De aceea normele de aplicare a legii sunt suspendate, dar nu se impiedica ei de asta). Nimeni nu are nici un fel de control asupra a ceea se intampla in realitate, a modului in care se cheltuiesc banii, nu exista o evidenta verificabila a circuitului cainilor. Seful de "proiect", Bancescu, este omul de incredere a lui Oprescu, fost administrator la clinica lui particulara "Academica" si bagat in Primarie pe usa din dos (fost controlor RATB). Nu exista nici un interes real sa se stopeze "productia de caini" furnizata de zonele din jurul Bucurestiului prin sterilizari masive si pedepsirea abandonului, atata vreme cat ei reprezinta o atat de profitabila sursa de bani (4 milioane de euro anual in perioada 2013-2015).
   • +1 (3 voturi)    
    Si totusi... (Miercuri, 14 octombrie 2015, 13:54)

    benicio [anonim] i-a raspuns lui @Sparafucile

    ...ne-a scapat de caini, ceea ce nu-i deloc putin. Imi amintesc cu groaza de anii in care strazile erau pline de haite. Acum e normalitate.
    • +1 (1 vot)    
     Asa e, dar... (Miercuri, 14 octombrie 2015, 14:51)

     @benicio [anonim] i-a raspuns lui benicio

     Normalitate - doar daca nu ne intereseaza cu ce pret. Ar fi putut, ar putea sa fie altfel. Nimeni nu doreste caini pe strada. Nu e bine nici pentru noi, nici pentru ei, vesnic infometati, in frig sau in caldura, haituiti, calcati de masini. Am fi putut avea normalitate si fara atat de multi bani, fara barbaria care ingrozeste Europa si cu perspective ca problema sa fie solutionata de la radacina, pornind de la cauzele pentru care cainii apar mereu ca sa-i inlocuiasca pe cei omorati. Dar cei responsabili nu au interes, fiindca ar disparea "obiectul muncii" si sursa banilor.
     • -1 (1 vot)    
      Discutie lunga (Miercuri, 14 octombrie 2015, 17:43)

      benicio [anonim] i-a raspuns lui @benicio

      Deocamdata a disparut "obiectul muncii" a sute de ONG-uri care sifonau bani degeaba. Ca daca ne luam dupa ele, ar fi trebuit sa traim cu haitele de maidanezi multi ani asteptand sa moara pe cale naturala. Iar cainii care vor aparea de acum incolo vor fi preluati de ASPA, munca lor nu s-a terminat.
      • +1 (1 vot)    
       Discutie inutila (Miercuri, 14 octombrie 2015, 20:40)

       @benicio [anonim] i-a raspuns lui benicio

       Nu ati inteles si nu va pasa, deci punem punct.
       P.S. Munca ASPA pe bani multi nu se va termina niciodata, fiindca e in plan sa nu se termine. Iar ONG-urile nu au luat niciodata vreun leu din bani publici. Dimpotriva, din bani privati incearca sa sterilizeze inclusiv caini cu stapan din comunele limitrofe, sursa viitoriilor maidanezii.
 • 0 (4 voturi)    
  dezamagitor (Miercuri, 14 octombrie 2015, 13:31)

  morometele [utilizator]

  nicușor syriza dan vorbește de fondurile europene cu aceeasi aproximatie ca geaonă, de proiectele de investiții cu aceeași credibilitate ca oprescu. autostrada suspendata tangentiala cu diagonala e acum marea retehnologizare radet de doar 1 mld euro din cele 900 pe care le are deja de dat.
  apoi, s-a prafuit sloganul cu altfel de politica. frumos ar fi sa spuna clar in ce crede ca pana la un program pt. bucuresti, e mai onest sa propui un program politic. macar stim cum s-ar orienta in functie de principii in rezolvarea problemelor bucurestiul. asa, sa fie bine ca sa nu fie rau, am auzit de la toti politrucii iar pe el la dus în fundatura USL-ista pucista aprecierea pragmatica a binelui.
  dezamagitor!
 • 0 (4 voturi)    
  USB (Miercuri, 14 octombrie 2015, 15:53)

  Qu [utilizator]

  Uniunea Suflatorilor de Bule

  Nici una din toate asociatiile, fundatiile sau alte panarame de astfel de structuri nu s-au opus tutror masurilor opresive din Ro si furtului nici atat.

  Ce o sa faca niste sugatori de bule d-astia ?
  Pai...o sa deturneze niste fonduri pentru exterminarea pisicilor sau porumbeilor sau a mai stiu eu ce.
  Sa vezi apoi invazie de sobolani.
  • +2 (2 voturi)    
   Candidatul ideal pentru Bucuresti (Joi, 15 octombrie 2015, 0:18)

   Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui Qu

   Este ala care o sa va spuna, verde-n fata - Bai, p...ime, eu n-o sa fac absolut nimic pentru orasul asta si nici pentru voi, dar in schimb o sa-mi bag ambele maini pana la umar in banii publici, pentru indestularea mea si-a gastii mele.

   Eh, asa candidat as mai zice si eu, cred ca ar obtine peste 90% din voturi. Toti ceilalti, si mai ales un ins cinstit si curat, sunt suspecti in cel mai inalt grad si nu pot fi crezuti, stim noi dinainte ca e ceva putred cu ei. Nu stim ce, dar stim sigur ca nu-s in regula.
   • +1 (1 vot)    
    Ai uitat de cifre (Joi, 15 octombrie 2015, 10:20)

    benicio [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

    Si o sa le arate cat va fura cu cifre, cu grafice in Excel :) Ca vad ca unii de pe-aici vor cifre, date clare, exactitate contabiliceasca. Ne-a intrat planul cincinal pana in maduva spinarii, fir-ar el sa fie al dracului...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by