​Deputatii juristi urmau sa discute marti un proiect de lege privind acordarea de pensii speciale alesilor locali - primari, viceprimari, presedinti si vicepresedinti de consilii judetene care au ocupat o astfel de functie cel putin doi ani - proiect semnat de 29 de deputati si senatori de la mai multe partide, majoritatea PSD si UDMR. Potrivit acestui proiect, nu vor beneficia de pensie speciala primarii care au fost condamnati definitiv pentru coruptie.

Cuantumul indemnizatiei pentru limita de varsta de acorda in limita a trei mandate si de calculeaza ca produs al numarului lunilor de mandat cu 0,55 din indemnizatia bruta lunara. Pe de alta parte, salariile unui ales local difera in functie de numarul de locuitori.

Cuantumul se suporta din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale.

Proiectul a fost inregistrat pe 1 septembrie la Camera Deputatilor. Senatul este camera decizionala. In sedinta de marti a comisiei nu s-a ajuns pana la el cu dezbaterile, urmand sa fie discutat intr-o sedinta viitoare.

Ca si in cazul parlamentarilor, initiatorii justifica aceasta nevoie prin faptul ca alesii nu pot desfasura alte activitati in timp ce ocupa respectivele functii si pentru a oferi "atractivitate" acestor functii.

"Multi dintre cei care au indeplinit sau indeplinesc functiile de primari, viceprimar, presedinte si vicepresedinte al consiliului judetean au plecat din sfera de activitate privata, renuntand la beneficii financiare mult mai consistente pentru a se pune in slujba comunitatilor locale" se arata in expunerea de motive.

"Pentru a corespunde asteptarilor societatii din Romania, de a avea persoane bine pregatite profesional si dedicate activitatii sferei publice, consideram ca este necesar ca pentru functiile ce fac obiectul prezentei initiative sa existe un sistem de indemnizatii care sa faca atractiva ocuparea functiilor de primar, viceprimar, presedinte si vicepresedinte al consiliului judetean" mai spun initiatorii.

Amintim ca in parlament se afla in dezbatere un proiect de lege privind pensiile speciale pentru parlamentari. Acesta a fost trimis spre reexaminare de presedintele Klaus Iohannis, ulterior a fost modificat de catre Comisia privind statutul deputatilor si senatorilor. Plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului urmeaza ca marti sa il retrimita la comisie.