Legea privind pensiile speciale pentru parlamentari, care a fost trimisa spre reexaminare de presedintele Klaus Iohannis si care s-a intors ulterior la Comisia de Statut, a fost modificata din nou. Potrivit raportului adoptat de aceasta comisie comuna marti seara lesii care au avut minimum un an de mandat, si nu 6 luni cum era prevazut initial, vor primi pensii speciale. De asemenea, s-a stabilit ca deputatii si senatorii au dreptul la aceste pensii la incetarea mandatului si daca nu sunt realesi.

Potrivit raportului suplimentar intocmit de Comisie marti, deputatii si senatorii care indeplinesc conditiile varstei standard de pensionare vor avea dreptul, la incetarea mandatului, la indemnizatie pentru limita de varsta, daca nu sunt realesi pentru un nou mandat, noteaza Mediafax.

Deputatii si senatorii beneficiaza de indemnizatia pentru limita de varsta de la data la care li se acorda drepturile de pensie pentru limita de varsta, dar nu mai devreme de data incetarii mandatului aflat in derulare.

Pentru mandate incomplete, indemnizatia pentru limita de varsta se calculeaza proportional cu perioada de mandat efectiv exercitata, dar nu mai putin de un an de activitate parlamentara.

Pe perioada exercitarii unui nou mandat, plata indemnizatiei pentru limita de varsta se suspenda, urmand a fi reluata, la incetarea acestuia, in cuantumul recalculat prin valorificarea perioadei de mandate exercitat dupa suspendare.

Nu beneficiaza de indemnizatia pentru limita de varsta deputatii si senatorii care au fost condamnati definitiv pentru comiterea, in calitate de deputat sau senator, a unei infractiuni de coruptie prevazuta la art. 289 - 291 din Legea Codului Penal. Nici deputatii si senatorii care au fost condamnati pentru infractiunile de ultraj, tulburarea de posesie, distrugere calificata, distrugere in culpa nu vor beneficia de aceste indemnizatii.

Amintim ca presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat la inceputul lunii ca legea privind pensiile speciale ale parlamentarilor va fi trimisa inapoi la comisia pentru statut.

Liderul social-democrat a spus ca actul normativ "trebuie sa aiba o forma foarte apropiata de modelul de la Parlamentul European".

"Vrem sa ajunga intr-o forma care sa fie agreata politic si vrem sa participe si colegii de la PNL", a spus Dragnea.

"Nu mi se pare corect ca un parlamentar sa poata primi o bonificatie la pensie daca are doar sase luni de mandat", a argumentat seful PSD, apreciind ca trebuie incheiat macar un mandat pentru ca un ales sa primeasca pensie speciala.

Dragnea este cel care a spus si ca trebuie reevaluata oportunitatea acestei legi.

Acest raport al comisiei de stat precum si cererea de reexaminare se voteaza in plenul comun al Camerei Deputatilor si Senatului.

Presedintele Klaus Iohannis a retrimis in iulie Parlamentului, spre reexaminare, legea privind pensiile speciale pentru parlamentari.

Potrivit Presedintiei, necesitatea reexaminarii "este motivata, pe de o parte, de caracterul excesiv si arbitrar al noii indemnizatii de care ar urma sa beneficieze deputatii si senatorii, iar pe de alta parte, de faptul ca acest drept ar urma sa se acorde tuturor parlamentarilor care au savarsit fapte de coruptie potrivit vechiului Cod penal, precum si celor al caror mandat a incetat pentru incompatibilitate".

PNL a anuntat ca va vota impotriva acestui proiect, pastrandu-si pozitia.

"Comisia a luat in discutie solicitarile presedintelui si, in mare parte, au fost agreate. Din punct de vedere politic, eu, ca reprezentant al PNL, nu puteam sa ma opun asupra unei cereri de reexaminare si era intr-un fel absolut anormal sa fiu impotriva raportului de reexaminare, deci sa resping cererea de reexaminare a presedintelui. Cu alte cuvinte, sa fiu de acord cu legea in forma veche", a spus Mircea Toader, reprezentantul PNL in Comisia de Statut, citat de Mediafax.

Deputatul PNL a precizat ca era "logic" ca liberalii sa ia in discutie aceasta cerere si sa rezolve obiectiile presedintelui, insa in plen legea, in ansamblu, va primi un vot negativ din partea PNL, deoarece formatiunea pe care o reprezinta se opune introducerii pensiilor speciale.

"Dupa ce vom ajunge la votarea in plen a intregii legi, noi vom vota impotriva", a precizat Toader.