ACTUALIZAT Parlamentul a adoptat legea pensiilor speciale pentru parlamentari; senatorii si deputatii vor primi o indemnizatie de 1500 lei pe luna pentru un mandat, in limita a trei mandate/ Parlamentarii condamnati pentru coruptie nu primesc pensie speciala

de Iulia Rosca     HotNews.ro
Marţi, 16 iunie 2015, 12:42 Actualitate | Politic


Proiectul de lege privind pensiile speciale pentru parlamentari a fost adoptat marti in sedinta comuna de plen a Camerei Deputatilor si Senatului cu 303 voturi "pentru", 124 "impotriva" si doua abtineri. Guvernul a dat aviz negativ acestui proiect, invocand acordul cu FMI. Potrivit acestui proiect legislativ, un fost deputat sau senator care a avut trei mandate va primi o indemnizatie speciala de circa 4600 de lei, iar pentru un mandat va primi circa 1.500 de lei. De aceasta indemnizatie nu beneficiaza insa si parlamentarii condamnati definitiv pentru coruptie, acesta fiind un amendament ce apartine liberalului Radu Zlati, singurul liberal care a anuntat ca va vota pentru acest proiect.

Legea trebuie promulgata de presedintele Klaus Iohannis.

De la sedinta comuna au lipsit cei doi presedinti ai camerelor, Calin Popescu Tariceanu si Valeriu Zgonea, precum si premierul Victor Ponta, operat in Turcia.

Votul a fost la vedere, prin ridicarea mainilor.


 • Alina Gorghiu, co-presedintele PNL, pe Facebook: "PSD si satelitii sai au introdus, astazi, pensii speciale pentru parlamentari - o lege inoportuna, fara nicio legatura cu agenda cetatenilor, fara legatura cu principiul contributivitatii. Remarc, de asemenea, ca de fiecare data cand Parlamentul dezbate legi controversate, premierul si presedintii Camerelor lipsesc, strategic, de la vot. Sa fie o intamplare? Cu aceasta noua borna legislativa negativa, actualul Parlament va atinge probabil cel mai de jos prag in credibilitatea publica, dupa 1990. Nicicand Romania nu a avut o astfel de situatie: un Parlament fara credibilitate, care sustine un Premier fara legitimitate, cu o majoritate ai caror lideri fug de responsabilitate."

Declaratii politice de la tribuna plenului:

 • Bogdan Niculescu Duvaz (PSD, presedintele Comisiei de statut): "Efortul bugetar este sub 1% din bugetul acordat pensiilor speciale - militari, juristi, grefieri etc."
 • Ludovic Orban (PNL): "In momentul in care ati candidat nu le-ati spus cetatenilor ca aveti de gand majorarea pensiilor parlamentarilor. Cunosteati foarte bine care este legislatia in domeniu. Am inteles a este nevoie de un parlament puternic. Dar poate fi puternic un parlament care nu mai are increderea cetatenilor? Votand un astfel de proiect, veti duce parlamentul la un nivel de incredere mai joasa decat orice alta institutie din Romania. Poate fi un parlament puternic acela care voteaza pe banda rulanta ordonantele de urgenta si care inchide ochii la toate abuzurile? (...) Daca votati acest proiect, veti da dovada de egoism, fata de oamenii care nu ne-au trimis aici sa ne rezolvam probleme noastre, ci sa le rezolvam problemele lor"
 • Anghel Stanciu (PSD, deputat aflat la al saselea mandat, in varsta de 66 de ani): "Astazi este randul sa va luati parlamentul inapoi, pentru unparlament puternic, perfectionist."


PNL a anuntat ca va vota impotriva propunerii legislative pentru ca ar institui un sistem preferential.

"Am solicitat neintroducerea pe ordinea de zi a proiectului de modificare a Statutului deputatilor si senatorilor care prevede practic infiintarea unei pensii parlamentare speciale. Mi s-a raspuns ca, avand in vedere ca raportul este gata, trebuie introdusa pe ordinea de zi si eventual daca plenul vrea sa o scoata de pe ordinea de zi o sa o faca. Mie mi se pare ca, in ciuda unei reactii extrem de clare din partea opiniei publice, in ciuda unui evident tratament legislativ preferential pe care il manifesta coalitia majoritara, in continuare vor sa adopte aceasta propunere legislativa privitoare la pensiile parlamentarilor, chestiune cu care noi nu suntem de acord. Vom vota impotriva si ne vom opune adoptarii acestei propuneri legislative care instituie practic un sistem preferential de acordare a pensiilor pentru parlamentari", a declarat luni liderul deputatilor liberali, Ludovic Orban, la finalul Birourilor reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului.

"Intr-un fel, trebuie linistiti parlamentarii din coalitia majoritara care nu vor mai avea locuri pe liste, ca dupa ce nu vor mai fi pe liste o sa primeasca o pensie mai mare. Asta este logica de actiune a majoritatii guvernamentale", a mai spus Orban.


Proiectul de lege care modifica Statutul parlamentarului astfel incat deputatii si senatorii sa beneficieze de o indemnizatie lunara pentru activitatea de parlamentar la indeplinirea varstei standard, dupa ce aceasta calitate inceteaza, a fost depus la Camera Deputatilor pe 15 aprilie. Documentul a fost semnat initial de 255 de deputati si senatori, o parte dintre acestia insa solicitand ulterior sa isi retraga semnatura.

Este vorba de senatori Viorel Grigoras, Sebastian Grapa si Lucian Iliescu, si de deputatii Ioan Cristian Chirtes, Dumitru Pardau, Florica Chereches, Traian Dobrinescu, Vasile Varga, Horia Cristian, Maria Grecea, Vasile Horga, Nechita Adrian Oros, Dumitru Verginel Gireada, George Scarlat, Daniel Iane, Mihaite Calimente, Gheorghe Costin, Grigore Craciunescu, Ionel Viorel Blajut, Liliana Ciobanu, Maria Dragomir, Dumitru Niculescu, Ionas - Florin Urcan, Vasile Gudu, Liviu Lasa - Matiuta, Cornel-Mircea Samartinean, Razvan Condurateanu.

De altfel, desi initial erau 20 de parlamentari liberali care semnasare proiectul, singurul care si-a pastrat semnatura este deputatul Radu Zlati.

Zlati a anuntat ca va vota pentru acest proiect, dupa ce in sedinta comisiei a fost adoptat un amendament pe care l-a initiat si care prevede ca deputatii si senatorii care au fost condamnati definitiv pentru o infractiune de coruptie nu beneficiaza de indemnizatie.

Potrivit acestui raport al Comisiei de stat, "cuantumul indemnizatiei pentru limita de varsta se suporta din bugetul de stat, prin bugetul Camerei Deputatilor si al Senatului si se plateste de acestea.

"Din perspectiva rolului ce il are Parlamentul, se desprinde gradul sporit de responsabilitate in respectarea si indeplinirea intereselor cetatenilor, prin interzicerea deputatilor si senatorilor de a exercita orice alta functie de autoritate publica sau activitate comerciala incompatibila cu statutul de parlamentar, astfel, acordarea dreptului la indemnizatia pentru limita de varsta apare ca o necesitate ce isi are esenta in statutul parlamentar care impune anumite criterii specifice activitatii indeplinite de parlamentari, in exercitarea mandatului," se arata in expunerea de motive.

Printre motivele invocate se numara "cresterea calitatii performantei Parlamentului prin profesionalizarea acestora ca urmare a crestereii atractivitatii si motivarea specialistilor din diferite domenii atat din sectorul public cat si privat sa candideze la alegerile Parlamentare" sau "eliminarea discrimanrii dintre parlamentari, carora li s-au taiat pensiile cu caracter specific functiei, in august 2010 si celelalte categorii de pensii speciale carora li s-au intregit pensiile (aviatori, personal diplomatic si consular partial) sau care au deja intiiative legislative aflat in dezbatere parlamentara (Curtea de Conturi, personalul diplomatic si consular partial, functionari publici parlamentari, grefieri).

Proiectul depus la Camera Deputatilor contine o anexa in care se prezinta o sinteza privind indemnizatiile parlamentarilor, varsta de pensionare/cuantumul pensiei din unele tari ale Uniunii Europene.

Ce presupune acest proiect:

(1)Deputatii si senatorii care indeplinesc conditiile varstei standard de pensionare au dreptul, la sfarsitul mandatului, la indemnizatie pentru limita de varsta.
(2)De indemnizatie beneficiaza si deputatii si senatorii care au avut anterior prezenti legi calitatea de parlamentar, daca se indeplinesc conditiile varstei standard de pensionare
(3)Cuantumul indemnizatiei pentru limita de varsta se acorda in limita a trei mandate si se calculeaza ca produs al numarului lunilor de mandat cu 0,55 din indeminzatia bruta lunara aflata in plata.
(4)Cuantumul indemnizatiei pentru limita de varsta prevazut la alin (2) se calculeaza ca produs al numarului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizatia bruta lunara realizata in luna anterioara solicitarii de catre un deputat/senator aflat in exercitarea mandatului, corespunzator fiecarui an de mandat,in limita a maximum trei mandate
.
(5)Pentru mandate incomplete, indemnizatia pentru limita de varsta se calculeaza proportional cu perioada de mandat efectiv exercitata, dar nu mai putin de 6 luni de activitate parlamentara.
(6)Indemnizatia pentru limita de varsta se actualizeaza ori de cate ori se majoreaza sau se indexeaza indemnizatia bruta lunara a unui deputat/senator aflat in exercitarea mandatului, cu aceeasi data.
(7)Indemnizatia pentru limita de varsta de cumuleaza cu orice tip de pensie stabilita in sistemul public de pensii sau in alt sistem de pensii neintegrat sistemului public, precum si cu orice alte venituri realizate.
(8)Indemnizatia pentru limita de varsta este supusa impozitului pe venit si contributiei de asigurari sociale de sanatate.
(9)Cuantmul indemnizatiei pentru limita de varsta se suporta din bugetul de stat.
(10)Cererea pentru acordarea indemnizatiei pentru limita de varsta se depune la secretariatul General al Camerei Deputatilor sau Senatului, dupa caz.
(11)Indemnizatia pentru limita de varsta se acorda incepand cu luna urmatoare depunerii cererii.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

17307 vizualizari

 • +16 (18 voturi)    
  Na! (Marţi, 16 iunie 2015, 12:53)

  Anna O. [utilizator]

  Acu' sa va vad, voinicii mei! Uimiti-ma!
  • +15 (15 voturi)    
   nicio uimire ! (Marţi, 16 iunie 2015, 15:32)

   novator [utilizator] i-a raspuns lui Anna O.

   Nu am avut nicio emotie ca aceasta marsevie nu va fi adoptata.

   Urmeaza legea care dezincrimineaza conflictul de interese si legea amnistiei generale. Apoi mai vedem, ca prostimea inghite multe.
   Dupa aceea urmeaza alegerile, in sfarait de mici "gratis", la care populimea se va inghesui iarasi si uitand de toti scuipatii pe care si i-a luat in ochi, "satiscafuta" de atatea promisiuni (aceleasi minciuni), ii va vota pe aceiasi si aceiasi politicieni ticalosi care o tot fraiereste de 25 de ani.

   Trai nineaca, pe spinarea prostimii, in mincinoasa "democratie parlamentara" !
 • +30 (30 voturi)    
  ROMÂNIA ARE VIITOR (Marţi, 16 iunie 2015, 13:10)

  mara [anonim]

  medic neurochirurg (specializare de 7 ani)
  " stă cu chirie împreună cu soţia lui, jurist, are un Polo în leasing şi un salariu de 1600 de lei."

  http://www.gandul.info/romania-are-viitor/romania-are-viitor-povestea-singurilor-doi-medici-neurochirugi-de-la-spitalul-marie-curie-care-au-grija-de-copiii-din-cutii-9009023?utm_source=Gandul&utm_medium=Click%2BBula&utm_campaign=Bula%2BGandul
  • +19 (19 voturi)    
   Daca nu si-au luat si ei "meseria" inapoi (Marţi, 16 iunie 2015, 15:11)

   CristiC. [utilizator] i-a raspuns lui mara

   Oamenii muncesc o viata pentru o pensie sub 1500 de lei. Astia daca au stat 4 ani degeaba in parlament s-au scos.

   Si nu va comparati cu militari, grefieri si juristi. Voi ar trebui sa va comparati cu smenari, hoti de masini, spargatori de banci, etc.

   De cateva luni bune zici ca astia din parlament s-au ales singuri. Modifica cod penal numai pentru ei, isi dau pensii lor, cand e vorba de ridicat de imunitati se apuca sa faca comisii de studiat democratia.

   Baaa, sunteti intr-un parlament ales. Aia e democratia! Si tot democratie ar fi sa raspunzi daca furi. Nu sa modifici legile cand esti prins.
   • +14 (14 voturi)    
    Vina este exclusiv a noastră! (Marţi, 16 iunie 2015, 16:04)

    PERIFERIGERI [utilizator] i-a raspuns lui CristiC.

    Noi cei care i-am ales și îi lăsăm să-și facă mendrele în liniște!!!!
    Am văzut o statistică a absenteismului în parlament. Campion era crin antonescu. A auzit cineva de vreo sancțiune? E prevăzuta vreuna în regulamentul de funcționare al camerelor???
    Impostorul de ponta rămâne toată vara, operat și nesimțit, în fruntea unui guvern impotent.
    Dacă fustangiul de tăriceanu își permite să înființeze o comisie pentru controlul democrației, pe noi ce ne oprește să ieșim în stradă????!!!!
    • -4 (4 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Marţi, 16 iunie 2015, 23:40)

     [anonim] i-a raspuns lui PERIFERIGERI

     • 0 (0 voturi)    
      Nu mai spune! (Sâmbătă, 27 iunie 2015, 20:26)

      PERIFERIGERI [utilizator] i-a raspuns lui

      Revolutionarii nu au cersit pensii si alte avantaje. Li s-au dat de catre ilici ca sa-i transforme intr-o masa de manevra! Nu cred ca exista ceva mai rusinos in isoria post-decembrista!
      Nu stiu in ce mizerie umana crezi tu ca traim, dar simplul fapt ca ne putem exprima liber opiniile e un mare castig! Ca nu reusim sa iesim masiv in strada e alta poveste. Mecanismul e complicat si greu de controlat.
      Banuiesc ca unul din resorturile care ar putea anima situatia e votul din diaspora. Mai vedem! Nu zice hop pana n-ai incalecat parleazul!!!
 • +19 (19 voturi)    
  Unde esti tu Viorele ? 4,4894 lei / euro ! (Marţi, 16 iunie 2015, 13:22)

  Plagarus [utilizator]

  Deprecierea leului în raport cu moneda europeană are ca efect direct creşterea ratelor românilor care au de rambursat credite în euro şi care îşi primesc veniturile în lei, aşa cum este cazul majorităţii salariaţilor din România.
  Cotaţia leului în raport cu euro este urmărită cu interes, având în vedere că moneda unică europeană influenţează multe preţuri din România.
  Factura la telefon sau ratele la bancă sunt direct influenţate de cursul euro.

  De altfel, şi preţurile locuinţelor şi ale maşinilor sunt exprimate în euro, ca urmare a euro-izării economiei României.

  Cea mai mare parte a comerţului internaţional al României este cu ţările din Uniunea Europeană.
 • +28 (28 voturi)    
  Repede ati votat-o! (Marţi, 16 iunie 2015, 13:40)

  nano2k [utilizator]

  Repede ati votat-o, naparcilor!
  Ne vedem in strada!
  • +17 (17 voturi)    
   In strada? (Marţi, 16 iunie 2015, 15:11)

   aladdin [utilizator] i-a raspuns lui nano2k

   Pe net toata lumea ameninta cu strada, dar iese cineva?
   • +15 (15 voturi)    
    Raspuns (Marţi, 16 iunie 2015, 15:30)

    PARSOR [anonim] i-a raspuns lui aladdin

    Raspuns: NU

    Cand s-au taiat salariile profesorilor, medicii au stat acasa; cand s-au taiat salariile medicilor, profesorii au stat acasa; cand unii dintre noi au fost aruncati in strada din locuinte in numele retrocedarilor, ceilalti au ramas acasa; cand .....

    Asta este dragi romani ( cu litera mica)
  • +3 (3 voturi)    
   Uite strada, nu e strada... (Marţi, 16 iunie 2015, 20:25)

   un cetatean [anonim] i-a raspuns lui nano2k

   Nu iese nimeni in strada, desi aceasta ar fi singura solutie. Nicio miscare când a fost votul pentru Sova. Nicio miscare când a fost pus sub acuzare Ponta. Nicio miscare când isi voteaza pensii preferentiale. Oare ce ar trebui sa se intample pentru ca romanii sa spuna ca nu se mai poate si sa se revolte?
 • +22 (22 voturi)    
  Sa va fie rusine ! (Marţi, 16 iunie 2015, 13:58)

  Gila [anonim]

  Nu sunteti decat o adunatura de hoti.
  Mi-e scarba de voi !
 • +24 (24 voturi)    
  Rog avocatul poporului dl. CIORBEA sa atace la CCR (Marţi, 16 iunie 2015, 14:07)

  ty [utilizator]

  legea pensiilor speciale pentru parlamentari.
  Daca toti oameni sunt egali in fata legilor de ce unii au dreptul la legi speciale pentru ei?
  • +2 (2 voturi)    
   .. (Marţi, 16 iunie 2015, 17:03)

   gigi [anonim] i-a raspuns lui ty

   "All animals are equal but some animals are more equal than other" - G. Orwell, "Animal Farm"
 • +15 (17 voturi)    
  Specialii! (Marţi, 16 iunie 2015, 14:10)

  EuSiCuMine [utilizator]

  Aceasta nebunie cu pensiile speciale trebuie sa inceteze si nu numai, toata lumea trebuie sa treaca la pensii pe baza de contributivitate. E incredibil!
 • +15 (15 voturi)    
  Votul pensiilor speciale a parlamentarilor. (Marţi, 16 iunie 2015, 14:13)

  un pensionar [anonim]

  Fara a-i jigni pe acesti locuitori de la Casa Poporului, imi aduc aminte, ca atunci cand am iesit la pensie, ei mi-au taiat "ajutoarele la trecere in rezerva " si 25% din salariu, iar dupa 40 de ani de serviciu in slujba patriei, nu am primit nici un leu in plus, desi conform legii aveam acest drept si mi-am distrus in tot acest timp sanatatea. Ei si-au facut pentru ei acest "act reparatoriu". Bravo lor !. Drepate, "egalitate, dar nu pentru catei!". Personal, sunt profund mahnit si dezamagit de decizia lor ! Sa le fie rusine...
  • +9 (9 voturi)    
   Si-n acelasi timp (Marţi, 16 iunie 2015, 15:14)

   CristiC. [utilizator] i-a raspuns lui un pensionar

   Daca mai muncesti la privat atunci cand esti la pensie (ca de, nu toti au luxul pensiilor speciale) si apoi duci fisa fiscala pentru recalcularea pensiei, dureaza mai mult de 1 an pana primesti decizia de marire. Si evident nu mai iei nimic din urma decat daca dai statul in judecata.
 • +11 (11 voturi)    
  votez (Marţi, 16 iunie 2015, 14:17)

  protestez [anonim]

  Am inteles ca PSD-ul vrea legea, dar PNL printr-o strategie, nu a votat aceasta lege. Alegem raul mai mic. Votez PNL.
  • +9 (9 voturi)    
   Stai linistit (Marţi, 16 iunie 2015, 15:13)

   aladdin [utilizator] i-a raspuns lui protestez

   Sa se vada PNL-ul la putere si au ei tot timpul s-o voteze.
   • +11 (11 voturi)    
    Astept (Marţi, 16 iunie 2015, 15:24)

    PARSOR [anonim] i-a raspuns lui aladdin

    Astept ca PNL-isti sa doneze pensiile.

    Raspuns: Astepta mult si bine
 • +14 (14 voturi)    
  centre de plasament! (Marţi, 16 iunie 2015, 14:18)

  cetatean [anonim]

  Cu banii astia se pot gasi solutii de rezolvare a situatiei familiale pentru parintii ai caror copii,care, din pacate, sunt tinuti in centrele de plasament!
 • +19 (19 voturi)    
  intrebare (Marţi, 16 iunie 2015, 14:54)

  Gogu, the patriot [anonim]

  De ce parlamentarii imi decid mie pensia si eu nu pot decide pensia lor prin referendum?
  • +10 (10 voturi)    
   Pentru ca Tariceanu face comisii (Marţi, 16 iunie 2015, 15:17)

   CristiC. [utilizator] i-a raspuns lui Gogu, the patriot

   ca sa inteleaga democratia. Si pentru ca avem deja un referendum care spunea ca parlamentul trebuie sa aiba maxim 300 de oameni pe care inca il ignora.

   De aia au lasat-o moarta si cu revizuirea constitutiei. Ca le-a zis Curtea Constitutionala ca orice reviziuire nu se poate face fara luarea in calcul si a referendumului ala. Si-au zis ca decat sa ramana 300 mai bine o lasa asa. Plus ca cu asta au imunitate. A facut-o perfecta tata Ilici.
 • -14 (16 voturi)    
  populism gretos... (Marţi, 16 iunie 2015, 15:03)

  Gustav666 [utilizator]

  O persoana foarte capabila din punct de vedere profesional si/sau managerial prefera sa-si desfasoare activitatea in mediul privat unde valoarea sa este just pretuita sub forma salariilor si a altor avantaje.
  Iata de ce, functiile de decizie mai ales in cazurile in care se gestioneaza bugete importante, trebuie tratate si cu un nivel de salarizare mult peste salariile chiar bune din sectorul bugetar.
  In paralel cu reducerea numarului de parlamentari incepand cu alegerile urmatoare, trebuie acceptat totusi faptul ca restrictiile care le sunt impuse in timpul mandatului, trebuie compensate intr-un fel.
  Comparatiile cu Sile de la Scularie sunt de un populism gretos,
  • +8 (10 voturi)    
   Explicatii de 2 bani (Marţi, 16 iunie 2015, 15:24)

   CristiC. [utilizator] i-a raspuns lui Gustav666

   O persoana foarte capabila din punct de vedere profesional care a lucrat la privat ar trebui sa aiba destui bani si pensie indestulatoare de acolo, nu pe baza a 2-3 mandate in Parlament.

   Nicaieri in lumea civilizata nu intri in politica sa te realizezi financiar.

   Si ia mai spune Gustav, cum se face asta in paralel cu reducerea numarului de parlamentari? Cum ajungem la 300, cum a fost la referendum? Cu ajutorul parlamentarilor cinstiti si valorosi? Sau cu ajutorul DNA-ului?
   • +3 (3 voturi)    
    gustav555 (Marţi, 16 iunie 2015, 19:16)

    manoman [utilizator] i-a raspuns lui CristiC.

    este un imputit de parlamentar.
  • +7 (7 voturi)    
   Cine mai are Scularie in tara asta ? (Marţi, 16 iunie 2015, 15:26)

   PARSOR [anonim] i-a raspuns lui Gustav666

   Cine mai are Scularie in tara asta ?
   • 0 (0 voturi)    
    Cine? (Marţi, 16 iunie 2015, 20:05)

    iulivalsav [utilizator] i-a raspuns lui PARSOR

    Cum cine? Deputatul de Buzau, penalul cu meseria auto.
  • +8 (8 voturi)    
   Tu esti gretos (Marţi, 16 iunie 2015, 17:46)

   Un roman anonim [anonim] i-a raspuns lui Gustav666

   Arata-mi care sunt acele persoane foarte capabile care au renuntat la postul din mediul privat pentru parlament (minuscula intentionata pentru parlamentul rusinii nationale). Majoritatea sunt niste tiriplici, care vorbesc romaneste mai prost si mai agramat decat ungurii, multi cu o cultura mai putin decat precară dar penali ( de, parlamentul dă imunitate), ajunsi aici pentru ca au ajutat intr-un fel sau altul marele partid PSD alias PDSR si datorita unui sistem electoral pot spune criminal, total neadecvat Romaniai si propagandei distructive desantate cuplata cu o spalare de creere promavata de unele posturi media in frunte cu cel mai distructiv post pentru Romania Antena 3. Nu numai ca au avut o singura interventie ce sa mai vorbim de interpelare sau initiativa legislativa dar au si chiulit de cate ori aua avut ocazia si chiar mai mult. Dar pretentii cat blocul turn. Astia sunt cei mai putin nocivi. Sunt unii, gen Cristiana Anghel care sunt niste mascarici jalnici, de ma fac sa-l regret pe W.C. Tudor, nebun si comunist dar macar inteligent. Cat despre restrictiile care le sunt impusr care sunt? Imunitatea care le reduce posibilitatea de a fi anchetati de procuratura si de a fi judecati de justitie pentru fapte penale? Nu ii obliga nimeni sa fie parlamentari. Daca nu le plac restrictiile pot sa nu candideze, Cat despre Sile de la Scularie, daca e un om muncitor si cinstit, este de mai multe ori mai util societatii decat aceasta gasca care are pretentia ca reprezinta poporul roman. Eu i-am finantat destul din impozite si nu mai vreau sa-i finantez si din cotizatia la fondul de pensii, pe langa impozit, dupa ce se vor intoarce acolo unde le e locul. Vor pensii mai mari, sa cotizeze mai mult, inclusiv din indemnizatia de parlamentar. Cat despre tine postac fedesenaro-putinist ( sau putinisto-fedesenar, ciudat cum coincid „preferintele”) care dispretuiesti oamenii obisnuiti, ai grija. Dupa ce te vor folosi te vor arunca la „groapa de gunoi a istoriei’ dupa o expresi
  • +5 (5 voturi)    
   Bine nene Gustav,dar sa plece odata acasa ! (Marţi, 16 iunie 2015, 17:51)

   Plagarus [utilizator] i-a raspuns lui Gustav666

   „Fericiţi cei flămânzi, căci aceia se vor sătura!”.
 • -6 (6 voturi)    
  Și au luat pensia înapoi (Marţi, 16 iunie 2015, 15:12)

  deveselu [utilizator]

  ...
  • +5 (5 voturi)    
   Esti prea subtil pentru mine (Marţi, 16 iunie 2015, 16:45)

   Un roman anonim [anonim] i-a raspuns lui deveselu

   Nu te inteleg
 • +6 (6 voturi)    
  O ce bine (Marţi, 16 iunie 2015, 15:21)

  PARSOR [anonim]

  Acum putem sta linistiti.
  Nu mai sunt nevoiti sa faca matrapaslacuri pentru a-si aranja batranetile; asa cum si judecatorii care daca sunt bine renumerati nu mai pot judeca stramb si deci nu-si mai are sens inamovibilitatea; asa cum si medicii daca sunt platiti corect nu mai exista posibilitatea de malpraxis.......
  Acum nu ne mai ramane noua, muritorilor decat sa contribuim pentru ei.

  Multumim
 • +10 (10 voturi)    
  de ce trebuie sa platesc CAS-ul ????? (Marţi, 16 iunie 2015, 15:39)

  yellowdog [utilizator]

  ca sa isi dea putorile astea pensii speciale?

  cu ce sunt ei mai "speciali" ca mine???

  DISCRIMNARE
 • +9 (9 voturi)    
  pensii nesimtite (Marţi, 16 iunie 2015, 15:48)

  gicu [anonim]

  Sa va fie rusine! pentru ca dormiti, cititi sau va uitati la filme in parlament era nevoie sa fiti recompensati? Dar primarii care au raspundere si nici ei nu au spor de vechime si nu au voie sa mai aiba alte activitati ce pensie merita? In calitate de primar de comuna propun colegilor sa nu va mai facem campanie, sa va alegeti singuri. Ce parere avveti?
 • +12 (12 voturi)    
  Alesilor neamului (Marţi, 16 iunie 2015, 15:50)

  istoriograf [utilizator]

  Un sincer huoooo !
 • +11 (11 voturi)    
  mesrie cu factor de risc ridicat (Marţi, 16 iunie 2015, 15:51)

  om_normal [utilizator]

  As vrea sa ii vad pe toti in puscarie
 • +9 (9 voturi)    
  Rusine (Marţi, 16 iunie 2015, 16:05)

  Bilasko [anonim]

  Sa va fie rusine stimati politicieni, chiar ca va lipseste orice fărîmă de bun simt.
  Cred ca erati ultimii îndreptatiti din tara asta pentru a vă majora avantajele, fanariotii sunt mandri de voi.În aceste conditii tara asta nu mai are nici un viitor.
  Banciule poti sa faci un serial cu mai multe sezoane despre acesti îmbuibati ai neamului..
  DNA , la treaba. ca aveti foarte mult de lucru...
 • +6 (6 voturi)    
  Parere (Marţi, 16 iunie 2015, 16:16)

  bogdan [anonim]

  Cred ca daca aceasta initiativa ar fi avut aplicabilitate incepand cu urmatorul mandat (obtinut in urma alegerilor din 2016), nu ar fi avut acelasi impact pentru opinia publica.

  Mai degraba asa cred ca ar fi stimulat reimprospatarea parlamentului cu oameni noi, capabili. Dar, in forma aceasta, nu reprezinta decat un bonus pe care si-l acorda niste haimanele care au atins "excelenta" in ceea ce priveste lenea, hotia, demagogia etc.

  Si, dupa cum zicea cineva mai sus, pentru asta suntem sufocati cu CAS-ul?!
 • +6 (6 voturi)    
  Lege nedreapta (Marţi, 16 iunie 2015, 16:43)

  Dorin Bretan [anonim]

  Adica un parlamentar cu un singur mandat in varsta de 30 ani va incasa pana la 80 de ani 900 000 lei si unul de 60 de ani numai 360 000 lei ? Rusine. Pai nu au chiulit la fel ? Pana cand atata nedreptate in tara asta!! Nu calculati la 2 sau trei mandate ca vi se taie respiratia .
  • +3 (3 voturi)    
   Aceștia sunt (Marţi, 16 iunie 2015, 17:07)

   Ana Armanca [utilizator] i-a raspuns lui Dorin Bretan

   Acești parlamentari de trei parale chioare sunt cei pe care noi i-am trimis în Parlament. Dar dacă națiunea doarme și nu le cere socoteală?
   Ce sărăcie este aceea PENSIE SPECIALĂ?! De ce le dăm voie să aibe pensii speciale? Ce sărăcie au făcut ei SPECIAL pentru România?! Nimic.
 • +5 (5 voturi)    
  Incompetenti (Marţi, 16 iunie 2015, 17:03)

  marius [anonim]

  Inteleg ca a fi parlamentar este un sacrificiu pentru parlamentul actual . Alegeri anticipate si lasati pe altii . Cel mai trist este majoritatea acestor indivizi este atat de incompetetnta incat dupa parlament urmeaza puscaria sau somajul . Cine ar angaja asemenea specimene slab pregatite , fara demnitate , ce ti-ar fura din firma sau te-ar vinde concurentei fara sa clipeasca ??
 • +5 (5 voturi)    
  poporu' ne-a ales...sa i-o tragem! (Marţi, 16 iunie 2015, 17:16)

  trem [utilizator]

  Ce or fi spus ei dupa atata decantare intelectuala: fraierii astia de isi spun popor au mers la vot si ne-au ales - deci se pare ca noi suntem 'speciali'. Si in aceasta calitate de mamifere superioare cu imunitate, am hotarat sa dam o lectie poporului ca sa fie clar: 'bai aici fiecare trebuie sa isi vada interesul si mai lasati aia cu patriotismul si suferinta colectiva ca nu mai e cazul'. Nu mai bine suferiti voi si noi ne luam o pensie 'decenta'?
 • +5 (5 voturi)    
  ce frumos... (Marţi, 16 iunie 2015, 17:38)

  Peredhil [utilizator]

  "deputatii si senatorii care au fost condamnati definitiv pentru o infractiune de coruptie nu beneficiaza de indemnizatie"
  e foarte bine...dar pentru cei condamnati pentru conflict de interese,sau,sa zicem,omor din culpa ce solutie avem?Nu era mai simplu "condamnati definitiv" si atat?
  de fapt,gandindu-ma ca se incearca din rasputeri dezincriminarea conflictului de interese,incepe sa devina logic.....

  si,din partea mea, pot sa-si multiplice cu 10 pensiile;cu vreo trei conditii:
  1.reducerea numarului la 300
  2.test de competente+psihologic inainte de a avea dreptul de a candida
  3. calitatea de parlamentar e conditie agravanta in comiterea unei infractiuni,ceea ce anuleaza posibilitatea eliberarii inainte de termen in cazul condamnarii definitive si,eventual,implica pedeapsa maxima pentru respectiva infractiune
 • +5 (5 voturi)    
  pensia medie in Romania in trim I 2015 e 884 Lei!! (Marţi, 16 iunie 2015, 18:06)

  lili [anonim]

  Dna grevista foamei Cristiana Anghel a spus:

  Cristiana Anghel: "Cei care traiesc din banii din Parlament au nevoie de acesti bani".

  Dna Anghel, cum traiesc, dna, dintr-o pensie sub 900 Lei(!!!) cei care v-au votat?!
  Ei cum traiesc cu aproape 900 Lei(majoritatea au sub 900 Lei!!) iar voi parlamentarii NU puteti trai din indemnizatia de aproape 1500 EURO cat are un parlamentar?!
  Cum doamna parlamentara revolutionara Cristiana Anghel?!
  Rusine, o adunatura de analfabeti si incompetenti si penali!
  Azi, in Romania un profesor sau un medic sau un inginer care nu au avut functii de conducere au o pensie in jur de 1 000 Roni, asa arata actuala Lege a pensiilor 263/2010 dupa care se fac pensionarile incepand cu 2001, e vorba de fosta Lege 19/2001 modificata cu conditii si mai dure la pensionarile anticipate de Guvernul Boc, bineinteles!!!
  • +2 (2 voturi)    
   pensii speciale (Miercuri, 17 iunie 2015, 8:49)

   cal [utilizator] i-a raspuns lui lili

   Ce mizerie este aceasta doamna si compania!
   • 0 (0 voturi)    
    toti sunt asa!! (Joi, 18 iunie 2015, 6:50)

    lili [anonim] i-a raspuns lui cal

    Aceste pensii speciale se dau la CERERE, adica trebuie la varsta pensionarii sa faci cerere, ca la pensia normala!
    Credeti dvs, ca acesti liberali care acum au votat IMPOTRIVA nu vor face cerere sa primeasca aceste pensii uriase la varsta pensionarii?!
    Ipocrizie, bineinteles ca vor face cerere si vor beneficia bine mersi si ei de uriasele sume la varsta pensionarii!
    Acum fac gargara politica, pentru ca sunt in opozitie si vor la putere, altfel toti sunt o apa si un pamant!
    Sila!!
 • +5 (5 voturi)    
  fara speranta (Marţi, 16 iunie 2015, 18:11)

  CC [anonim]

  Acum ar trebui sa iesim toti in strada!
  Nu mai exista nicio speranta de mai bine. Parlamentarii, politicienii in general, nu au rusine
  Poate presedintele sa fie mai cu intelepciune...
 • +7 (7 voturi)    
  Cristiana Anghel: "meritam sa fim recompensati" !! (Marţi, 16 iunie 2015, 18:20)

  lili [anonim]

  "UPDATE: Senatoarea PC, Cristiana Anghel, a declarat că cei care sunt cinstiți au nevoie să fie recompensați pentru ceea ce au făcut, întrucât din pensiile ”amărâte” pe care le primesc nu pot trăi. "

  http://www.romanialibera.ro/politica/institutii/pensiile-speciale--pe-masa-parlamentarilor-382016

  Dar, amaratii cinstiti care v-au votat, ei nu au nevoie sa fie recompensati, dna Anghel?!
  Amaratii aia Cinstiti(si care NU fura, ca voi!!) ei nu merita sa fie recompensati, pensia lor medie este de 886 Lei pe luna!!
  Ei cum traiesc dna Anghel din aceste pensii chiar AMARATE??!!
 • +3 (3 voturi)    
  Trebuie linsati ... (Marţi, 16 iunie 2015, 19:21)

  Radu [anonim]

  Ca ii doare undeva de popor si fac legi doar pt ei, fie sa-si mareasca lefurile, ca doar de asta s-au facut parlamentarii, ca sa castige bani grei , fie sa scape de justitie si sa amputeze DNA ...
  Vreti bani multi si pensii babane ... la munca cu voi, nu in sala Parlamentului ca nu-i incubator de afaceri acolo ... acolo vii sa reprezinti tara nu sa te imbogatesti ... leprelor
  Trebuie dati jos de urgentza, cu strada de data asta , nu se mai poate ...
 • +2 (2 voturi)    
  daca (Marţi, 16 iunie 2015, 19:21)

  manoman [utilizator]

  parlamentul ar fi dat legi normale, de bun simt, astfel incat economia tarii sa duduie,
  daca nu s-ar preocupa doar de legi in interesul lor

  sa mor, daca as fi zis ceva.

  dar in cazul de fata, propun parlamentarilor, in loc de salarii si pensii, o singura TZEAPA!
 • +2 (2 voturi)    
  Pensii pentru nesimtiti (Marţi, 16 iunie 2015, 19:23)

  pensionella [anonim]

  Ce mai lipsea sa mai faca parlamentarii nostrii ca sa-i dispretuim si mai mult?
  Sa-si voteze singuri pensii aliniate cu cele din Europa! Dar noua cand ne vor alinia pensiile si salariile noastre cu cele europene?
  Alegeri anticipate si jos cu acesti nemernici!
 • +1 (1 vot)    
  !!!! (Marţi, 16 iunie 2015, 19:46)

  nnl [anonim]

  UMILITOR!
  Nu le pasa de nimic , nu le pasa de nimeni. O "adunatura"de inculti, corupti , tupeisti in proportie de peste 90%.Oricum ar fi acum sunt recompensati , recompensati pentru toate lucrurile care ar fii putut sa le faca dar nu le-au facut (asa ca sa ne invatam minte)
 • +1 (1 vot)    
  d (Marţi, 16 iunie 2015, 19:48)

  Claudiu [anonim]

  Sa se aleaga prafu de ei.
 • +2 (2 voturi)    
  SFIDARE NERUSINATA ! (Marţi, 16 iunie 2015, 21:24)

  nicola269 [utilizator]

  ASOCIATIA "ROMENI DI PADOVA"
  Aroganta nerusinata a mafiei politice de la Bucuresti ce a monopolizat puterea ,sfideaza in mod provcator opinia publica .
  Sumele "insusite legal" de catre parlamentari ,constituite partial si din truda si sudoarea "sclavilor moderni "lezeaza demnitatea noastra .Ne umilesc cu nerusinare .
  Protestul nostru ,al diasporei , se sumeaza indignarii romanilor ramasi acasa .
  Un asemenea jaf ,nu poate ramane fara consecinte !
  De la Padova
  ing. Die Nicolae Alexandru-Presedintele Asociatiei "Romeni di Padova"
 • 0 (0 voturi)    
  In America ... (Miercuri, 17 iunie 2015, 7:05)

  utug [utilizator]

  33 percent of Americans are confident in the U.S. presidency,
  32 percent in the Supreme Court,
  8 percent in Congress.

  Americans losing faith in U.S. government, institutions
  http://personalliberty.com/americans-losing-faith-in-u-s-government-institutions/
  http://www.gallup.com/poll/171992/americans-losing-confidence-branches-gov.aspx
 • +1 (1 vot)    
  Partidul Social Democrat: (Miercuri, 17 iunie 2015, 7:23)

  ofCAER [utilizator]

  "Doctrinar şi programatic, PSD este în acest moment un partid ... ancorat în realităţile naţionale, ... promotor ferm al democraţiei. Idealurile şi acţiunile PSD sunt legate de principiile şi valorile fundamentale ale social-democraţiei moderne, cum sunt: ... demnitatea umană, egalitatea şanselor, respectul faţă de muncă ..., binele public, justiţia socială şi solidaritatea umană".
  "Toţi cetăţenii ţării trebuie să aibă acces egal la drepturi, obligaţii şi oportunităţi".
  "Apărăm dreptatea şi solidaritatea socială".
  "Milităm pentru un nou Stat social, aliat al cetăţenilor în bătălia pentru eliminarea sărăciei".
  Toate cele ce ati citit mai sus (daca ati citit!) sunt extrase de pe site-ul oficial al PSD, prin metoda "copy-paste", patentata de presedintele lu' PSD, dr. Victor-Viorel = V-V = 5-5 = Zero Ponta.
  Da' doctoru' asta si cu gasca lui sar in sus cit Casa Poporului atunci cind li se spune ca PSD-ul este continuatorul PCR-ului. PCR-ul, partidul "clasei muncitoare", ne-a blagoslovit cu "nomenclatura"; PSD-ul, democrat, ne da la tot poporu' cu "alesii". pardon, ne ia!
  Daca intre documentele - programatice! - ale PSD si faptele pesedeilor exista o atit de evidenta ruptura, sa ne mai mire ca un hot inconjurat de multi altii la fel de hoti il conduc?
  P.S. Sa va dau un bonus, tot din aceeasi sursa: "Încurajăm iniţiativa cetăţenească şi manifestarea spiritului comunitar". Aduceti-va aminte spusele lu' dr. Zero Ponta si ale lu' onor ministrul justitiei, var cu Zero, si tot PSD, nu mai departe de saptamina trecuta, cum vor face ei plingeri penale tututor acelora care...
 • +1 (1 vot)    
  Din pacate, "opozitia" nu-i cu nimic mai buna (Miercuri, 17 iunie 2015, 7:31)

  ofCAER [utilizator]

  Dau - unii din opozitie - frumos din gura, insa toti isi freaca miinile pe sub masa fiindca de aceasta lege vor profita deopotriva cu cei impotriva carora peroreaza.
  Au ratat sansa sa isi dea demisia din Parlament, in corpore, in fruntea poporului revoltat sa forteze demisia tuturor 303 (si restu') nemernici ramasi spre imbuibare si organizarea de alegeri anticipate pe care sa le si cistige, speculind aceasta aversiune populara nemaiintilnita din '89 incoace.
 • +2 (2 voturi)    
  INDIGNARE (Miercuri, 17 iunie 2015, 9:04)

  jalba [anonim]

  RUSINE! pentru ei au gasit bani dar pentru pensionarii care au avut pensie de boala SI LI S-AU RECALCULAT PENSIILE pentru limita de varsta au refuzat sa le aplice indicele de corectie de 1,07.SENATUL a aprobat iar CAMERA DEPUTATILOR A RESPINS LEGEA motivand ca nu au bani.Rusine , inclusiv premierului VICTOR PONTA care a fost de acord cu ei.Romani aveti grija pe cine urmeaza sa votati!
 • +2 (2 voturi)    
  Va bateti joc de tara (Miercuri, 17 iunie 2015, 9:17)

  Paul [anonim]

  Sa va fie rusine ,deci voi chiar va bateti joc de tara.Cu un pensionar sub 500 de lei ce se intampla?.Cu salariile oamenilor de rand angajati la patroni cu studii superioare avand salarii de mizerie ce se intampla?.
  A-ti adormit in timpul sedintelor in sala de conferinte si vreti pensii de pana la 1000 de euro.
  Sa va de-a afara pe toti Iohanis daca are sange in instalatie ca cu voi nu o sa mai fie Romania lucurul binelui facut........
 • +1 (1 vot)    
  FURATI TARA (Miercuri, 17 iunie 2015, 9:36)

  FURATI TARA [anonim]

  Sa va fie rusine ,deci voi chiar va bateti joc de tara.Cu un pensionar sub 500 de lei ce se intampla?.Cu salariile oamenilor de rand angajati la patroni cu studii superioare avand salarii de mizerie ce se intampla?.
  A-ti adormit in timpul sedintelor in sala de conferinte si vreti pensii de pana la 1000 de euro.
  Sa va de-a afara pe toti Iohanis daca are sange in instalatie ca cu voi nu o sa mai fie Romania lucurul binelui facut........
 • +1 (1 vot)    
  legea rusinii (Miercuri, 17 iunie 2015, 11:25)

  cuky [utilizator]

  LEGEA RUSINII !!!!!!!!!!
  Sarac popor roman ,pe mana cui te-ai dat cu prpria ta mana si minte !
  Presa ar trebui sa publice lista tuturor votantilor acestei legi ,care este dovada NON_CALITATII umane sub toate aspectele ,a acestor personaje care sper ,prin desteptarea romanilor umiliti, dispretuiti si tarati in saracie ,adusi in situati sa ocupe locul ultim la toate capitolele vieti economice ,sociale si politice in cadrul UE,cu exceptia CORUPTIEI unde s-au straduit sa ne cocoate pe locul unu ,sa devina PERSONAJE DE TRISTA AMINTIRE .Depinde de noi sa - i sanctionam de la vladica pana la opinca ,inclusiv pe decidentii principali care din lasitate au gasit cai sa lipseasca de la vot ,dar care sunt principalii vinovati de luarea acestei decizii .Depinde de noi daca ne vom destepta sau nu .Prin gestul lor ,acesti Nedoriti ai neamului, alesi dintr-o eroare ,revenind la afirmatia noastra ca ne-am luat tara inapoi ,ei ne-au aratat ca ne pot lua ostatici cu tara cu tot .Sunt profund revoltata .Nu pot sa cred ca pensia mea ,fara sa fie nesimtita este partial impozitata si din impozitul meu se ia o parte pentru a INDESTULA NESATUL acestor personaje .
 • +2 (2 voturi)    
  Tipic comunistoid (Miercuri, 17 iunie 2015, 11:59)

  bogdan1477 [utilizator]

  E adevarat ca la salariul de 1500 de eur doar hotii se duc sa devina parlamentari. E adevarat ca orice om cu competente in management nu se duce parlamentar sau ministru pentru banii astia. Dar nu dind pensie la tot poporul parlamentar se rezolva problema. Din cei 600 de parlamentari se poyt face 150. cite 4 de judet 1 la senat si 3 la camera. E arhisuficient. Si de economiile obtinute, faci salariul de parlamentar 3000-4000 eur. Dar sa dai pensie pe viata cuiva care a dormit 4 ani in parlament, asta e deja prea mult. Unii trebuie sa munceasca 35 de ani pentru un sfert din cit obtin altii in 4 ani, doar pentru ca acesti altii isi voteaza singuri pensia. Si pentru ca alte citeva milioane de sarmani se lasa cumparati cu un kil de ulei pentru a-i vota.
 • +1 (1 vot)    
  MERITUOSII NEAMULUI (Miercuri, 17 iunie 2015, 15:36)

  natbl73 [utilizator]

  Astia ne rad in fata fara nici o jena.
  Pensia amarata de 2200 lei nu le recompenseaza meritele.
  Pai pe mine la lucru ma evalueaza anual seful, iar prima trimestriala iau daca nu am avut nici o absenta nemotivata si maxim 5 zile de concediu medical. Pe ei cine ii evalueaza, ca fug de DNA ca dracu de tamaie, mititeii de ei, ingerasi nevinovati ?!
 • 0 (0 voturi)    
  Asteptam si de la parlamentari...respectul legii! (Joi, 17 martie 2016, 15:49)

  GIM [anonim]

  Asteptam si de la parlamentari...respectul legii!

  Asa cum cetatenii tarii, mereu si-au dorit,

  Iata ca, fumatul este azi interzis si la noi,

  Si daca, nici parlamentarii nu s-au lecuit,

  Le aratam atunci, singurul drum: la gunoi!


  https://www.facebook.com/150846324995092/photos/a.276433699103020.66408.150846324995092/982629841816732/?type=3&theater


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by