Prim-vicepresedintele PNL Catalin Predoiu a respins vineri acuzatiile social - democratilor la adresa liberalilor, aratand ca respingerea noului Cod Fiscal se impunea pentru ca exista riscul ca in forma aceasta, fara masuri de acompaniere care sa pregateasca relaxarea fiscala, sa "dezechilibreze finantele tarii". Predoiu a mai aratat ca PNL a prezentat in programul sau de guvernare astfel de masuri, pe care le-a transmis si in dezbaterea publica cu Victor Ponta, ba mai mult decat atat, a cerut Guvernului Ponta, inainte dar si dupa adoptarea Codului Fiscal de catre Parlament, sa prezinte un program de masuri concrete care sa permita implementarea cu succes a pachetului legislativ fiscal.

Catalin PredoiuFoto: Agerpres

Predoiu a subliniat ca un nou Cod Fiscal este necesar insa "proasta guvernare, lipsa reformelor au compromis pentru moment o politica care la un moment dat trebuie aplicata in Romania".

Principalele declaratii ale lui Catalin Predoiu:

  • Riscul ca guvernul ponta sa dezechilibeze finantele tarii este real, de aceea se impune reexaminarea Codului Fiscal.
  • In ceea ce priveste declaratia facuta ieri de dl Teodorovici, acesta a spus ca nici in programul PNL nu exista masuri de acompaniere. Acest lucru este fals.
  • Acestea apar in capitolul Finante si buget, care incepe cu 3 pagini cu masuri de pregatire, acompaniere, reforme in economie pentru a se pregati o relaxare fiscala. Ii recomanda dl Teodorovici sa citeasca paginile 89 -91.
  • PNL s-a comportata onest, transparent si a spus adevarul, si in dezbaterea publica cu dl Ponta si in programul de guvernare. Chiar si dupa adoptarea Codului Fiscal, in numeroase randuri am cerut premierului un program de masuri concrete.
  • Atat vicepresedintele Comisiei Europene cat si alti oficiali ai Troicii au atras atetia la intarzierea reformelor si la pericolul pe care aceste intarzieri le reprezinta.
  • (Despre declaratia lui Victor Pomta de pe Facebook) Pe langa faptul ca dl premier deplaseaza discutia de la o probelam de guvernare la care este restant, la o problema politica, nici aici nu are dreptate.
  • Noi am spus inca dinainte de a se adopta Codul ca este nevoie de reforme economica pentru a se adopta Codul cu succes.
  • Nu este vorba de o reactie post-factum, este vorba de o reactie continua.
  • Proasta guvernare, lipsa reformelor au compromis pentru moment o politica care la un moment dat trebuie aplicata in Romania.

Reamintim ca presedintele Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului spre reexaminare proiectul noului Cod Fiscal propus de Guvern, motivand ca scaderea TVA de la 24% la 19%, coroborata cu alte scaderi sau eliminari de impozite ar crea un deficit bugetar nesustenabil.

Premierul Victor Ponta a criticat dur vineri, intr-o postare pe Facebook, decizia presedintelui Klaus Iohannis de a solicita Parlamentului reexaminarea noului Cod Fiscal, declarand ca "noul PNL este condus de reprezentanti nu doar slugarnici si ticalosi, ci de-a dreptul niste moluste politice" care "se vor sinucide jalnic". Ponta incheie postarea transmitand liderilor noului PNL "sa le fie tarana politica usoara".