Prim-vicepresedintele PMP, eurodeputatul Siegfried Muresan, a afirmat ca partidul din care face parte trebuie sa se opuna ferm oricarei incercari a oamenilor politici de a afecta buna functionare a statului de drept, dupa ce zece deputati, noua de la PSD si unul de la minoritati, au depus la Senat un proiect care lasa procurorii fara o serie de instrumente de ancheta, ingreuneaza obtinerea denunturilor, face mai dificila arestarea si retinerea si introduce o noua infractiune: abuzul de putere al organelor judiciare.

"Nu am avut inca sansa sa avem o discutie cu colegii (de la PMP), dar la nivel declarativ intotdeauna am spus ca sustinem procesul de reformare a justitiei inceput in urma cu zece ani de zile si care vedem ca a mers in directia in care trebuie, vedem ca da roade", a declarat, pentru HotNews.ro, Sigfried Muresan.

El a subliniat ca PMP trebuie sa se opuna "foarte ferm oricarei incercari a oamenilor politici de a folosi institutiile statului dupa bunul plac si de a afecta statul de drept": "Asa cum au facut in trecut, in martea neagra, in anul 2012, sunt sigur ca o mare parte dintre ei, poate chiar majoritatea parlamentara, ar face-o din nou daca ar avea ocazia sau daca ar simti ca ceea ce au agonisit de multe ori pe cai nesanatoase in ultimii ani este pus in pericol", a avertizat europarlamentarul PMP.

"Cred ca partidul nostru trebuie sa se pozitioneze clar, pentru a fi un partid atractiv, de partea statului de drept si a institutiilor statului si sa fie un aparator al acestor institutii in fata oamenilor politici care vor sa le acapareze si sa le foloseasca dupa bunul lor plac.

Nu cred ca trebuie sa fie lasati si cred ca si cetatenii trebuie sa se uite foarte atent la cine sunt acesti politicieni si sa tina minte: 'Uite ce au facut astia cu votul meu si pentru mine astia sunt oameni politice care sunt de nevotat la alegerile care vin anii urmatori'", a mai spus acesta.

Reamintim ca proiectul a fost inregistrat in procedura de urgenta acum o luna, pe data de 2 aprilie, la Senat si se afla inca in stadiu incipient, de avizare. Modificarile propuse - in total cateva zeci - sunt insa, potrivit unor specialisti in drept consultati de HotNews.ro, extrem de grave si au un dublu scop: ingreunarea muncii procurorilor si intimidarea lor.

Din cei zece initiatori, patru sunt cercetati penal, ca Marius Manolache, finul premierului Ponta, trimisi in judecata sau chiar condamnati.

Mai multeaici.