Victor Ponta enumera pe contul sau de Facebook o serie de motive pentru care alegerile anticipate nu ar fi, in opinia sa, potrivite pentru aceasta perioada si face un apel la liderii PNL pentru dialog si gasirea unui consens pentru schimbarea legii electorale, a Constitutiei, a legii finantarii partidelor si a organizarii administrativ-teritoriale".

Victor PontaFoto: Agerpres

"Dupa care sigur facem si alegeri! Nu cred ca interesul strict personal (mai clar spus graba egoista si lacomia de functii a unuia sau catorva) trebuie sa prevaleze fata de aceste obiective cu adevarat de interes public", spune Ponta, intr-o postare publicata pe Facebook.

Care sunt motivele pentru care Victor Ponta nu crede ca ar trebui organizate alegeri anticipate:

  • 1 - daca se doresc alegeri anticipate aceasta inseamna ca ramane in vigoare actuala lege ( CCR a decis, la solicitarea chiar a PDL, ca niciun nou sistem electoral nu poate fi aplicat mai repede de un an de la adoptare).
  • 2 - inseamna ca noii parlamentari vor fi la fel de numerosi si alesi pe un sistem pe care toti il consideram neadecvat!
  • 3 - pentru a avea anticipate este nevoie, in conformitate cu art 89 din Constitutie, de o procedura care presupune o criza politica de cel putin 60 zile, plus campanie electorala si plus formarea noului Parlament si Guvern! In total cel putin 100 de zile de instabilitate!
  • 4 - la votul din 15 Decembrie din Parlament rezultatul a fost de 377 voturi de sustinere pentru Guvern si 143 pt Opozitie! S-a schimbat ceva fundamental in raportul parlamentar ?? Stiu de asta doar liderii PNL si nimeni altcineva? O tara are nevoie de o majoritate functionala pentru a indeplini un program serios de guvernare, altfel sa ceri inlocuirea unui Guvern fara sa spui ce pui in loc este un gest cu consecinte negative in toate domeniile! Isi asuma PNL aceasta situatie?

"Astept raspunsurile punctuale la aceste intrebari legitime si reafirm dorinta mea si a Guvernului de a dialoga si munci in comun cu Opozitia pentru binele public", incheie Victor Ponta.

Reactia sa a venit dupa ce co-presedintii PNL Alina Gorghiu si Vasile Blaga au afirmat luni ca liberalii vor depune o motiune de cenzura in viitoarea sesiune parlamentara si ca isi doresc ca ajunga la guvernare prin alegeri anticipate, dar acest lucru este greu de realizat.