Senatorii PSD l-au votat in aceasta seara in plen pe presedintele Consiliului Judetean Dambovita, Adrian Tutuianu, pentru pozitia de membru in Consiliul National de Integritate, acesta fiind propus de Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene din Romania. Tutuianu (PSD) a trecut de plen cu peste 90 de voturi, in timp ce senatorii au respins propunerile opozitiei, Cyntia Curt (fosta sefa de cabinet a premierului Emil Boc) la un nou mandat de membru simplu si Cristina Traila (fosta sefa ANRMAP), pentru mandat de supleant.

Adrian TutuianuFoto: Agerpres
  • Potrivit surselor HotNews.ro, Adrian Tutuianu este verificat in prezent chiar de catre institutia pe care ar urma sa o verifice (ANI), fiind suspectat de conflict de interese.
  • UPDATE: Seful ANI, Horia Georgescu, a declarat la B1 TV ca CNI ar pregati o sedinta in care sa-si aleaga noul presedinte inainte ca toti noii membri ai Consiliului sa fie votati in Parlament. Georgescu a mai spus ca nu poate infirma sau confirma daca Tutuianu este verificat in prezent de ANI, precizand insa ca cei anchetati de Agentie nu ar trebui sa accepte mandatul la Consiliul National de Integritate. 
  • UPDATE 2. Premierul Victor Ponta, presedintele PSD, sustine ca Adrian Tutuianu s-a restras din functia de membru supleant al CNI.

Preşedintele CJ Dâmboviţa Adrian Ţutuianu era cercetat în luna martie de DNA pentru trafic de influenţă în legătură cu campania electorală pentru alegerile locale din 2012. Informaţia este cuprinsă în dosarul deputatului PSD Ion Stan. Procurorii DNA arată că au disjuns cercetările faţă de Adrian Ţutuianu în urma unui denunţ făcut de omul de afaceri Nicuşor Sorin Dima, cel care l-a denunţat şi pe Ion Stan.

Votul din Senat este definitiv, Adrian Tutuianu urmand sa fie membru in Consiliu National de Integritate pe un mandat de 4 ani. Vezi aici cum functioneaza si ce rol are CNI.

Votarea lui baronului de Dambovita, Adrian Tutuianu, in Consiliul National de Integritate are loc in ziua in care liderul PSD, Victor Ponta, a declarat intr-o conferinta de presa ca partidul sau va manifesta "toleranta zero" fata de coruptie.

Pe de alta parte, votarea lui Tutuianu are loc in prima zi de evaluare a progreselor Romaniei in cadrul MCV, o echipa de experti europeni aflandu-se la Bucuresti pana miercuri. Culmea ironiei, pe agenda discutiilor cu expertii europeni, astazi figura ca tema chiar noul mandat al Consiliului National de Integritate.

  • UPDATE1 : Tutuianu spune ca ANI nu l-a gasit in neregula: "E posibil" ca fostul meu cabinet de avocatura sa aiba contracte cu primarii dambovitene

Intr-o interventie telefonica la postul B1Tv , presedintele CJ Dambovita, Adrian Tutuianu, a explicat ca pana in anul 2012 a avut o firma de avocatura, insa odata cu alegerea sa la conducerea judetului el si-a cesionat partile sociale partenerilor sai de atunci . In context, el a declarat ca fosta sa firma de avocatura nu are contracte cu CJ Dambovita, insa a re cunoscut ca "este foarte posibil" sa aiba contracte cu primarii din judet. "Posibil ca da, nu stiu. (...) Este foarte posibil", a spus Tutuianu referitor la posibile contracte pe care fosta sa firma de avocatura sa le aiba in prezent cu primarii din judetul Dambovita.

Seful CJ Dambovita a mai spus ca averea sa a fost cercetata de ANI, incepand cu anul 2004, insa in anul 2014 cercetarile s-au incheiat fara sa se desopere vreo problema. Referitor la posibilitate aca ANI sa fi deschis o alta verificare fata de el, in doemniul conflictului de interese, Tutuianu a declarat: "Nu stiu daca exista o alta investigatie ANI. Este libera ANI sa faca oricand verificari. Este foarte posibil si lucrul acesta. Dar chiar daca s-ar declansa o cercetare din oficiu sau o sesizare, pana nu se intocmeste un raport privind averea, nu cred ca poate sa fie acuzat cineva".

In legatura cu cercetarile incepute de Directia Nationala Anticoruptie in anul 2013 asupra sa, Tutianu a precizat ca a primit neinceperea urmaririi penale (NUP) din partea procurorilor.

"In urma cu un an, DNA a dispus NUP, dosarul este solutionat", a spus Adrian Tutuianu.

  • UPDATE 2. Ponta: Tutuianu s-a retras din CNI

Presedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat, luni, ca Tutuianu s-a restras, in cele din urma, din functia de membru supleant al CNI.

”Domnul Țuțuianu m-a informat că s-a retras din funcția de membru supleant al CNI pentru că nu vrea ca prin această numire ca în noile circumstanțe să aducă atingere imaginii partidului”, a declarat Victor Ponta, pentru stiripesurse.