Kelemen Hunor: Subiectul urmatoarelor zile este in ce masura Uniunea va continua impreuna guvernarea cu PSD sau nu

Arpad AntalFoto: UDMR

Presedintele UDMR a subliniat ca subiectul urmatoarelor zile este in ce masura Uniunea va continua impreuna guvernarea cu PSD sau nu. Acesta a aratat ca, inainte de orice decizie trebuie analizate rezultatele alegerilor, “trebuie sa intelegem ce s-a intamplat”.

Kelemen Hunor considera ca este important faptul ca alegerile s-au terminat cu o diferenta semnificativa rezultata intre cei doi competitori si noul presedinte poate sa-si exercite mandatul cu o legitimitate puternica. Presedintele Uniunii a amintit ca in voturi s-a exprimat pregnant si identitatea regionala dar si votul in semn de protest fata de Victor Ponta.

"Exista un grup social important, care nu-si gaseste calculele politice in niciuna dintre fortele politice. Acest grup social a votat in 2012 USL-ul iar acum a votat un om de la care spera sa le solutioneze problemele" – a declarat Kelemen Hunor, presedintele UDMR pentru MTI.

Liviu Dragnea sustine insa ca Hunor l-a asigurattelefonic pe Victor Ponta de continuarea parteneriatului in Coalitie.

Presedintele UDMR Sfantu Gheorghe, Antal Arpad, cere iesirea Uniunii de la guvernare, invocand trei motive, printre care si faptul ca Executivul Ponta "a obstructionat votul in strainatate".

"In acest moment sunt disctii informale in UDMR si se va lua o decizie", a declarat, pentru HotNews.ro, primarul municipiului Sfantu Gheorghe.

El a enumerat cele 3 motive pentru care considera ca UDMR trebuie sa iasa de la Guvernare:

  • "Comunitatea maghiara a dat un mesaj foate clar ca nu vrea ca UDMR sa stea alaturi de PSD (prin votul negativ primit de Victor Ponta in secuime - n.r.).
  • Sunt si chestiuni de moralitate politica si de principii - cei de la PSD, intre cele doua tururi, in Secuime, au trimis mii de fluturasi cu Kelemen Hunor si Marko Bela , fara ca ei sa stie. A fost un gest extrem de revoltator al PSD si acest lucru trebuie sanctionat.
  • Faptul ca acest guvern a obstructionat votul in strainatate tine de principiile democratice si nu putem fi solidari cu un astfel de guvern".

In context liderul UDMR a aratat ca nu urmareste ca Guvernul Ponta sa pice, el considerand ca acest cabinet are sprijin suficient in Parlament si fara maghiari.

Borboly Csaba: Votantii maghiari ne-au aratat incotro sa mergem

“Suntem intr-o noua situatie, trebuie sa vorbim ce vom face in continuare. Subiectul din turul doi al alegerilor a fost despre a ramane la guvernare sau a trece in opozitie? Votantii maghiari au aratat incotro trebuie sa mearga UDMR” a declarat pentru Radio Targu Mures Borboly Csaba. Potrivit acestuia, in urmatorii doi ani trebuie sa lucram in unificarea interna a uniunii maghiarilor, deoarece 500.000 de mii de votanti maghiari stiu ce vor.

Procesul de reforma trebuie pornit din interior, potrivit politicianului din Harghita, care crede ca multe lucruri nu pot continua ca si pana acum, adaugand ca "incepe o noua era, trebuie sa privim realitatea, trebuie sa dezbatem problemele". In opinia lui Borboly raspunsul la intrebarea “pe ce cale vom continua” nu trebuie cautat cu PSD, ci schimbarea trebuie realizata pe baza votului exprimat de cetatenii maghiari.

„Acum nu se merita a inainta politicieni pe functii de putere, votul de duminica a fost exprimarea unei opinii despre politicieni iar vointa poporului este lege. Trebuie sa reformam si din punct de vedere al continutului” – a aratat Borboly Csaba.

Voturile maghiarilor au fost despre pozitia UDMR de a fi sau nu la guvernare a reiterat Borboly, care a subliniat ca trebuie de apreciat faptul ca Romania si-a aratat o nou fata, atunci cand a ales un presedinte sas si protestant. UDMR a luat o decizie buna atunci cand a lasat la latitudinea fiecarui maghiar sa voteze, pentru ca astfel a mai recuperat din pierderea increderea provocata anterior.