PNL a ramas, in judetul Buzau, cu opt primari din 26, iar PDL cu 7 din 13, in timp ce PSD are 72 de edili dintr-un total de 87, dupa intrarea in vigoare a Ordonantei de Urgenta privind migratia alesilor locali, transmite Mediafax.

Odata cu intrarea in vigoare a Ordonantei de Urgenta 55/2014, PSD Buzau a ajuns in cea mai buna situatie de la preluarea conducerii filialei judetene de catre Constantin Boscodeala, avand 72 de primari dintr-un total de 87. O situatie similara a mai fost la Buzau in perioada 2000-2004, cand organizatia judeteana a PSD era condusa de fostul senator Ion Vasile, atunci formatiunea social-democrata avea in judet peste 80 de primari.

Dupa alegerile din 2012, PSD si-a adjudecat 46 de primarii, PNL - 27, iar PDL - 14.

In primii doi ani de mandat, PNL a pierdut un primar, iar PDL unul, prin excluderea din partid, astfel ca inainte de intrarea in vigoare a OUG 55/2014 PSD avea 48 de primari, PNL - 26 si PDL - 13.

Dupa intrarea in vigoare a actului normativ, situatia s-a schimbat radical. Astfel, joi, odata cu trecerea de la PNL la PSD a presedintelui Consiliului Judetean Cristinel Bigiu, au semnat adeziuni la formatiunea social-democrata un numar mare de primari liberali, dar si mai multi alesi de la PDL. In total, au trecut la PSD 24 de primari - 18 de la PNL si 6 de la PDL, astfel ca PNL mai are la Buzau 8 primari, iar PDL doar 7, in timp ce PSD are 72 de primari.

Odata cu primarii care au semnat adeziuni la PSD, au migrat de la PNL si PDL si mai multi viceprimari, dar si consilieri locali, municipali si judeteni.

In Consiliul Judetean, dupa valul de plecari spre PSD au mai ramas 3 consilieri PNL din 9, 7 consilieri PDL din 8, in timp ce PSD are 16 consilieri, plus presedintele Consiliului Judetean, acestora adaugandu-li-se 2 independenti si 3 consilieri de la PPDD.

Pe de alta parte, PNL ramane cu un post de vicepresedinte al Consiliului Judetean, liberalul Cristinel Romanescu dand asigurari, intr-o conferinta de presa sustinuta alaturi de presedintele PNL Buzau, George Scutaru, ca nu paraseste partidul, iar daca o va face va pleca "direct acasa".

Atat in PNL, cat si in PDL a existat o directiva interna prin care alesii locali ar fi trebuit sa isi reinnoiasca adeziunile pana in 16 septembrie. De la PNL Buzau si-au reinnoit adeziunile doar 3 primari din cei 8 ramasi, iar de la PDL doar 2 din cei 7 ramasi in partid, astfel ca sunt asteptate noi plecari de la opozitie spre PSD.