Presedintele Traian Basescu a sustinut duminica seara o declaratie de presa la Palatul Cotroceni pe tema Summit-ului NATO din Tara Galilor, in care a analizat principalele puncte ale declaratiei de la finalul summit-ului si a explicat ca, in urma acestui summit, Romania are acum un plan de contingenta si un plan de actiune in cazul in care este atacata terestru, naval sau aerian.

Traian Basescu la CotroceniFoto: Presidency.ro

Seful statului a prezentat argumentele prezentate de Romania pentru obtinerea acestor planuri si a declarat ca Romania este acum o tara care va fi aparata in orice situatie.

El s-a referit in acest context si la declaratia facuta de liderul separatist care a spus ca vrea sa ajunga pana la granita cu Romania. "Ieri unul dintre liderii teroristilor, unii le spun separatisti, a anuntat ca obiectivul lor este sa ajunga la frontiera Romaniei, deci pe bratul Chilia. Ceea ce inseamna ca intuitia noastra este confirmata de unul care cu arma in mana ameninta integritatea teritoriala a Romaniei."

El a subliniat faptul ca, in proportie 99,9%, Rusia nu va ataca Romania si a invocat din nou "irationalul" pe care Federatia Rusa il manifesta.

De asemenea, l-a contrazis pe presedintele Petro Poroshenko care a declarat ca Rusia poate "cuceri" Bucurestiul. "Il contrazic fara drept de apel. Oricat ar fi Rusia de mare putere, nu poate face fata la 28 de state in care intra SUA, Marea Britanie, Germania... Nu as vrea sa considere cineva ca este o reactie la declaratia dansului de ieri dar vreau sa va asigur ca acest scenariu nu este valabil. Nu poate fi invocat in viata curenta."

  • HotNews.ro a transmis LIVE TEXT principalele declaratii

Traian Basescu:

Acest summit a confirmat solidaritatea si soliditatea aliantei si s-a dat foarte ferm si mesajul ca securitatea si libertatea costa bani prin nevoia de a avea armate care sa apare democratia.

S-au adoptat 20 de documente din care 5 sunt publice si alte 5 sunt clasificate. Nu exista niciun document clasificat care sa nu fie redat in mod decent in declaratie dar nu se intra in detalii.

Unde am fost inainte de summit si unde suntem dupa.

De pe tot flancul estic erau Polonia si tarile Baltice care aveau un plan de contingenta si implicit plan de actiune. Partea de sud a flancului estic reprezentata de Turcia avea de asemenea un plan de actiune in cazul in care Turcia ar fi fost atacata.

Romania si Bulgaria nu aveau un astfel de plan pentru ca erau considerate in afara riscurilor de atac militar. Si Romania are dupa acest summit un plan de contingenta un plan de actiune in cazul in care este atacata in conditiile in care militarii de la NATO au elaborat scenariile prin care securitatea Romaniei ar putea fi afectata

Scenariile se refera la: atac de pe mare, atac terestru, atac de aviatie.

Romania este in momentul de fata o tara care va fi aparata in orice scenariu in care ar putea fi atacata

In cel mai scurt timp structurile militare de la NATO si cele nationale trebuie sa elaboreze disponibilitatile de forte pentru a putea fi aparata in scenariile in care ar ptuea fi afectata suveranitatea sau integritatea

NATO nu are un buget pe care sa il distribuie.

NATO in momentul in care se pune problema apararii statului membru, toate aceste state care contribuie la securitatea Romaniei, scot bani din buzunarul lor pentru acele operatii.

Sunt costuri pe care si le asuma fiecare stat. Asta vreau sa intelegeti, de aceea ne referim la solidaritate. Toti contribuabilii suporta costurile pentru securitatea Romaniei

Care au fost argumentele noastra pentru elaborarea unui contingency plan si unui action plan:

Am subliniat lantul de conflicte inghetate din jurul Marii Negre. Toate acestea sunt controlate de Federatia Rusa si pot fi activate, reincalzite, unul cate unul sau toate odata.

Un alt argument: in urma anexarii Crimeei, flota de la Sevastopol se afla la numai 160 mile marine de coasta romana. Acolo se afla crucisatorul Moscova, una dintre cele mai bine pregatite nave. Sunt nave care in sase ore pot fi pe coasta Marii Negre.

In sfarsit, Ucraina. Federatia Rusa poate desfasura actiuni irationale. Ma refer la faptul ca Romania intotdeauna a considerat ca relatia regionala este bazata pe respectarea Cartei ONU. Iata ca se poate actiona irational si atunci te intrebi de ce sa excluzi posibilitatea ca si asupra tarii tale sa se manifeste irationalul unei tari ca Fed Rusa.

In proportie de 99,9% acest lucru nu se va intampla. Dar ramane 0,01% si ca sef de stat nu am dreptul sa nu iau in consideratie acesta criza de securitate si sa nu cer ca impreuna cu aliatii sa garantam securitatea Romaniei impotriva irationalului.

Novorossia: Ieri unul dintre liderii teroristilor, unii le spun separatisti, a anuntat ca obiectivul lor este sa ajunga la frontiera Romaniei, deci pe bratul Chilia. Ceea ce inseamna ca intuitia noastra este confirmata de unul care cu arma in mana ameninta integritatea teritoriala a Romaniei.

Despre declaratia adoptata:

Dincolo de aceasta analiza care imi apartine, as vrea sa punctez cateva lucruri din declaratie. Am vazut ca toata presa a retinut un singur lucru: un comandament. Nu comandamentul este cheia securitatii noastre. El are rolul de a conduce in primul rand aplicatiile, exercitiile comune doar in cazul de razboi ar avea rolul de a conduce, dar coordonat.

Eu cred ca va fi un comandament condus de un ofiter al SUA.

Romania a pus la dispozitie infrastructura pentru cand va fi gata, in februarie.

Eu m-as apleca asupra declaratiei in cateva elemente importante.

In declaratia Summit-ului se precizeaza ca a avut loc intr-un moment crucial pentru securitatea euro-atlantica. Asta arata ca sefii de stat si de guvern au inteles foarte bine care sunt efectele conflictelor inghetate la Marea Neagra si efectele atacarii Ucrainei, chiar in forma unui razboi hibrid.

Agresiunea Federatiei Ruse impotriva Ucrainei este o provocare fundamentala la adresa membrilor NATO. Si situatia din Orientul Mijlociu si nordul Africii.

Avem confirmarea in toate documentele oficiale ca aceasta reactie ar exista si ca statele membre NATO sunt in siguranta.

Apararea colectiva, managementul crizelor si securitatea prin cooperare.

Se creste nivelul capacitatii de reactie a aliantei. Pana acum a exista o dimensiune a capacitatii de reactie si acum s-a stabilit cresterea.

Se mentioneaza precis ca acest plan trebuie sa raspunda amenintarii Rusiei.

Va creste prezenta militara, terestra si navala in partea estica a Aliantei.

Dincolo de faptul ca, conform planului de actiune, trebuie sa exista capacitati militare care in 24-48 de ore sa poate fi dislocate, sa mai creeaza o capacitate de reactie foarte rapida, o grupare multinationala de forte.

Echipamente militare, provizii inca din perioada imediat urmatoare in asa fel incat sosirea trupelor sa gaseasca aici tot ce au nevoie militarii. Prepozitionarea echipamentelor se va face din timp.

Presedintele Obama, in plin Summit, a spus ca flota americana va face exercitii cu flota Romaniei si Bulgariei. De la declaratia dansului s-a introdus prezenta consistenta navala in Marea Neagra.

NATO va trece pt frontiera sa de est la asa numita planificare avansata. Nu se va sta in scenarii sa vedem ce se intampla, ci se vor preintampina.

De la Donetsk pana la noi sunt 900 de km, dar de la Sevastopol pana la noi sunt 160 de mile marine.

Rusia are o capacitate militara extrem de ridicata, nu atat de ridicata cum vrea sa para, dar mai ridicata decat a statelor din Europa de est, mai putin Turcia.

Este un razboi al omuletilor verzi. A inceput mai intai un razboi mediatic, apoi o destabilizare din interiorul tarii si apoi s-a trecut la omuletii verzi inarmati.

Cu cat tehnica de lupta este mai buna, cu atat militarul este mai protejat.

Se reia teza ca Federatia Rusa creeaza instabilitate si in Marea Neagra.

Imi exprim satisfactia ca si Republica Moldova va beneficia de un program care presupune aplicatii, exercitii militare comune.

A fost un succes major al Romaniei, succes interinstitutional.

Intrebari de la presa:

Cat de pregatita este Romania pentru a raspunde acestor decizii si care devin prioritatile noastre?

Ceea ce vedeti sunt decizii politice. Ele trebuie puse in aplicare de taote institutiile, in special militarii. Fie ca vb de amenajarea unor infrastructuri. Noi am amenajat un aeroport pe care sa poata ateriza un F-16. Noi avem capacitati mare de depozitare. Acum avem armata de 80.000 de oameni, profesionista si f bine calificata.

Declaratia lui Petro Poroshenko ca Rusia poate ajunge pana la Bucuresti?

Presedintele Poroshenko este in situatia in care a crezut ca poate lichida problema separatistilor cu armata nationala, a constatat ca a trebuit sa incheie o incetare a focului si pierderea controlului pe un teritoriu destul de mare si probabil a incercat o explicatie. Il contrazic fara drept de apel. Oricat ar fi Rusia de mare puter,e nu poate face fata la 28 de state in care intra SUA, Marea Britanie, Germania... Nu as vrea sa considere cineva ca este o reactie la declaratia dansului de ieri dar vreau sa va asigur ca acest scenariu nu este valabil. Nu poate fi invocat in viata curenta.

Cat de pregatita este armata Romaniei?

Problema este daca bugetul Romaniei este pregatit. Transportoarele blindate la Mizil oricand am putea plasa o comanda, cu conditia ca armata sa primeasca bani din bugetul de stat. Armata are planuri de dotare. Armata romana dupa ce a stat in Afganistan si Irak are persoanl pregatit ce trebuie sa le dam este tehnica.

Va este teama ca nu vor putea continua candidatii la prezidentiale ce ati inceput?

Daca am o teama in mom de fata il am de omuletii verzi de dinainte de aparitia omuletilor verzi cu pusca.