Rusia ar putea "cuceri" nu doar Kievul, ci si orice alt oras european daca intreaga lume nu se va solidariza cu Ucraina, a declarat presedintele ucrainean Petro Poroshenko intr-un interviu acordat postului de televiziune BBC, informeaza Agerpres.

Petro PoroshenkoFoto: Captura YouTube

Comentand afirmatiile pe care presedintele Rusiei, Vladimir Putin, le-ar fi facut intr-o discutie telefonica cu seful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, potrivit carora armata rusa ar putea, daca ar dori, sa "cucereasca" Kievul in numai doua saptamani, Poroshenko a spus: "Armata Federatiei Ruse numara 1,2 milioane de oameni. Conform aceleiasi logici in care Federatia Rusa poate "cuceri Kievul", Rusia ar putea cuceri si Varsovia, Vilnius, Riga, Bucurestiul, orice alt oras, daca intreaga lume nu se va uni intr-o atitudine solidara cu Ucraina".

"Daca nu vom schimba actuala stare de lucruri, care este una trista, asa si se va intampla, nu exista dubii", a atentionat liderul ucrainean.

De asemenea, Poroshenko a subliniat ca este pentru prima data cand tarile membre NATO i-au propus Kievului furnizarea de arme de inalte precizie, nu pentru ca Ucraina sa poate invinge in acest razboi, ci pentru a crea pe teritoriul ucrainean un sistem de securitate european, pentru ca, a adaugat el, "acesta nu este doar razboiul Ucrainei".

Intrebat ce tari in mod concret i-au oferit Ucrainei armament, Porosenko a raspuns: "Aceasta este o informatie confidentiala".

"Nimeni nu-si face niciun fel de iluzii ca soldati ai NATO ar putea, macar teoretic, sa lupte pe teritoriul Ucrainei, aparand democratia si securitatea ucrainene. Noi mizam pe fortele proprii, insa avem o nevoie vitala de ajutor financiar si de tehnica militara", a mai afirmat Petro Poroshenko.