Democrat-liberalii Catalin Predoiu si Monica Macovei ii cer miercuri demisia lui Robert Cazanciuc din functia de ministru al Justitiei, pe care il acuza de minciuna, dupa ce el a afirmat ca nu l-a propus pe procurorul Elisabeta Ponea intr-o functie de conducere a Directiei Nationale Anticoruptie, desi semnase o astfel de propunere, publicata in exclusivitate de HotNews.ro.

Robert CazanciucFoto: Presedintia Romaniei

"Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, trebuie sa demisioneze, pentru ca a mintit public in cazul propunerii Elisabetei Ponea. Daca ramane in functie, submineaza credibilitatea Justitiei. Ponta sa numeasca un independent politic la Justitie", scrie pe Facebook fostul ministru al Justitiei Catalin Predoiu, candidatul propus de PDL pentru alegerile prezidentiale.

La randul sau, europarlamentarul Monica Macovei, fost ministru al Justitiei si ea, sustine ca "orice ora in care ministrul Cazanciuc ramane in functie este catastrofala pentru justitie si distruge imaginea Romaniei".

"Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, nu si-a dat inca demisia, desi este evident ca a mintit atunci cand a negat ca a propus-o pe Elisabeta Ponea sa ocupe o functie de conducere in DNA, la solicitarea baronului Duicu, trimis in judecata pentru fapte de coruptie. Dovezile minciunii lui Cazanciuc au fost publicate in presa si sunt clare", afirma Macovei, intr-o declaratie transmisa presei.

Ea acuza "suspiciuni grave de coruptie" in privinta lui Cazanciuc.

"Este grav ca un ministru al Justitiei a raspuns solicitarii baronului Duicu, trimis in judecata pentru trafic de influenta, dare de mita si primire de foloase necuvenite. Este si mai grav cand acelasi ministru minte in legatura cu faptele sale, negand ca ar fi propus-o pe Elisabeta Ponea pentru o functie de conducere in DNA. Robert Cazanciuc trebuie demis urgent din functie, pentru ca justitia nu poate fi condusa de un ministru care minte si fata de care exista suspiciuni grave de coruptie", mai spune europarlamentarul PDL.

Ea cere si Consiliului Supeior al Magistraturii sa faca verificari in cazul propunerii semnate de ministrul Robert Cazanciuc pentru Elisabeta Ponea.

"Consiliul Superior al Magistraturii este, de asemenea, obligat sa verifice si sa clarifice aceasta situatie, cat timp exista comunicari oficiale ale CSM prin care se neaga primirea din partea ministrului Cazanciuc a propunerii ca Elisabeta Ponea sa fie numita in functie de conducere. Or, cererea ministrului Cazanciuc adresata CSM, in legatura cu numirea Elisabetei Ponea, a fost publicata in presa. De ce l-ar acoperi CSM pe ministrul Cazanciuc? Si pe cine acopera, la randul lui, Robert Cazanciuc?", se intreaba Monica Macovei.

Doua documente publicate marti de HotNews.ro dovedesc ca ministrul Justiei, Robert Cazanciuc, a mintit cand a negat ferm ca ar fi propus-o pe Elisabeta Ponea la o functie de conducere in DNA. O adresa semnata de ministrul justitiei dovedeste negru pe alb ca Robert Cazaniuc a trimis la CSM, in septembrie 2013, propunerea ca Elisabeta Ponea sa fie numita in functia de sef al Directiei Judiciare din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie. Proba a fost obtinuta in aprilie 2014, dupa ce ministrul justitiei a negat la TVR ca a propus-o pe Ponea. Procurorii DNA au cerut atunci sa vada registrul ministerului justitiei, iar sefa de cabinet a transmis, intr-o adresa catre DNA, "urma corespondentei" cu CSM (adica adresa transmisa de Cazanciuc) precum si CV-ul Elisabetei Ponea.

Elisabeta Ponea este sotia sefului IPJ Mehedinti, Stefan Ponea, acuzat de cumparare de influenta in dosarul Duicu. Procurorii anticoruptie l-au trimis, luni, in judecata pe fostul sef al CJ Mehedinti, Adrian Duicu, acuzat, intre altele, de trafic de influenta in favoarea sotilor Ponea.

Ministrul Cazanciuc a negat, din nou, pe data de 3 iulie ca ar fi propus-o pe Ponea intr-o functie de conducere la DNA. "Am spus corect la TVR. Potrivit legii, ministrul Justitiei face propunerile presedintelui Romaniei. Propunerile mele sunt propunerile aflate acum in functie. In cadrul procedurii de selectie a fost si doamna Ponea, dar propunerile au fost altele", a spus Cazanciuc.

Citeste si: