Presedintele PNL, Crin Antonescu, si-a prezentat demisia din fruntea partidului in cadrul sedintei Biroului Politic National, precizand ca decizia sa este irevocabila si unilaterala, dupa ce mai multi lideri i-au sugerat sa renunte la acest demers, au precizat pentru Mediafax surse liberale. Ludovic Orban va candida la sefia PNL. Calin Popescu Tariceanu a incercat sa participe la sedinta Delegatiei Permanente a PNL, dar, in urma unui vot solicitat de Ludovic Orban, a parasit sala. Si Klaus Iohannis a anuntat ca demisioneaza din functia de prim-vicepresedinte PNL si din calitatea de membru in Biroul Politic, ca urmare a rezutatelor proaste obtinute de PNL la alegerile europarlamentare.

Crin AntonescuFoto: HotNews / Dan Popescu

Tot luni, conducerea PNL a votat trecerea europarlamentarilor partidului la grupul popularilor europeni (PPE). Europarlamentarul liberal Adina Valean, sotia lui Crin Antonescu, a afirmat si ea, tot luni, ca locul Partidului National Liberal in Parlamentul European este in PPE, intrucat ALDE contine partide cu orientare de centru-stanga, si sustine ca "socialistii inseamna Rusia" precum si "un numar foarte mare de europarlamentari foarte slab pregatiti in politica europeana".

Evenimentele zilei:

UPDATE 15:20 Presedintele PNL, Crin Antonescu, si-a prezentat demisia din fruntea partidului in cadrul sedintei Biroului Politic National, precizand ca decizia sa este irevocabila si unilaterala, dupa ce mai multi lideri i-au sugerat sa renunte la acest demers, au precizat pentru Mediafax surse liberale.

Acesta ar urma insa sa asigure interimatul la conducerea PNL pana la organizarea unui congres al partidului.

Crin Antonescu a afirmat, la finalul reuniunii BPN, ca exclude "orice colaborare cu PSD": "Ati putut vedea faptul ca PNL a reactionat cu toata coerenta la toate tentativele penibile ale dlui Ponta de a destructura opozitia si a scinde PNL".

Acesta a precizat ca si-a prezentat demisia: "Am prezentat demisia mea in fata BPN, avand in vedere faptul ca obiectivul pentru care mi-am asumat responsabilitatea nu a fost atins, colegii mei au fost solidari si au demisionat si ei".

"Miercuri vom avea o noua delegatie. Toate chestiunile de organizare a congresului nu imi apartin. Acum nu este vorba de interimat".

Ora 16:50 Ludovic Orban va candida la sefia PNL

Deputatul Ludovic Orban a anuntat luni ca va candida la sefia Partidului National Liberal, dupa ce Crin Antonescu si-a depus demisia impreuna cu toti membrii BPN.

"Am spus ca, in momentul in care postul de presedinte al PNL va deveni vacant, voi candida la functia de presedinte al PNL", a declarat Orban, citat de Agerpres, la finalul sedintei Delegatiei Permanente a formatiunii.

"Am anuntat demisia mea in fata Biroului Politic Central avand in vedere ca obiectivul pentru care eu mi-am asumat responsabilitatea nu a fost atins. Colegii din Biroul Politic Central au procedat cu solidaritate, au demisionat si ei si sigur ca, in aceasta situatie, era necesara convocarea in termen cat mai repede a unui congres extraordinar. Delegatia Permanenta a luat act de decizia si a mea, si a Biroului Politic Central de a demisiona, a decis convocarea miercuri, la ora 12,00, a unei Delegatii Permanente pentru a stabili exact data, ora si asa mai departe'', a spus Antonescu.

Ora 16:16 Radu Stroe a fost exclus din PNL: "Am dorit mentinerea USL, pastrarea PNL la guvernare"

Ora 15:30 Calin Popescu Tariceanu a incercat sa participe la sedinta Delegatiei Permanente a PNL, dar, in urma unui vot solicitat de Ludovic Orban, a parasit sala.

Tariceanu a explicat, la iesirea din sala, ca Ludovic Orban i-a cerut lui Crin Antonescu sa supuna la vot calitatea de membru a sa, iar majoritatea participantilor au votat pentru iesirea sa din sala.

"Lucrurile acestea mi se par cu totul si cu totul dintr-un film ireal. Azi PNL, in loc sa incerce o analiza lucida a rezultatelor votului, sa decodifice mesajul electoratului, cu o conducere delegitimata, contina sa ia decizii extrem de importante pentru viitorul lui - trecerea la PPE, optiuni privind viitoarele aliante politice sau interzicerea unor aliante", a argumentat Tariceanu.

Fostul prim ministrul a precizat ca el contesta "legitimitatea unor astfel de decizii care angajeaza PNL pe termen mediu si lung" iar actuala conducere interimara "ia decizie gresita dupa decizie gresita", intr-un "stil autoritar, dictatorial".

Tariceanu a confirmat si ca in sedinta conducerii PNL s-a votat unanim impotriva unei aliante cu PSD, la propunerea lui Crin Antonescu.

Anterior, agentia de presa anunta, citand tot surse, ca liderii PNL s-au reunit pentru a discuta varianta demisiei in bloc a conducerii partidului, care sa asigure insa interimatul pana la organizarea congresului extraordinar.

Crin Antonescu si ceilalti lideri PNL discuta despre varianta in care, in urma demisiei, conducerea partidului sa fie asigurata cu titlul interimar atat de actualul sef al PNL, cat si de Klaus Iohannis.

De asemenea, vicepresedintii PNL discuta despre optiunea depunerii mandatelor in bloc in sedinta BPN, odata cu Antonescu, asa cum au fost alesii in cadrul congresului.

Astfel, conducerea PNL ar urma sa fie asigurata pentru "treburile curente" de actuala formula de lideri, au relatat sursele citate.

Conducerea PNL a votat trecerea europarlamentarilor partidului la grupul popularilor europeni (PPE), a anuntat luni purtatorul de cuvant al partidului, Cristina Pocora, care a precizat ca s-a inregistrat un singur vot impotriva si trei abtineri.

Aceasta a mentionat ca decizia BPN va fi supusa si aprobarii Delegatiei Permanente.

Crin Antonescu a anuntat, in cursul diminetii, ca va propune colegilor sai ca europarlamentarii PNL sa treaca in familia popularilor europeni, pentru a evita un presedinte socialist al Comisiei Europene.

Europarlamentarul liberal Adina Valean, sotia lui Crin Antonescu, a afirmat si ea, tot luni, ca locul Partidului National Liberal in Parlamentul European este in PPE, intrucat ALDE contine partide cu orientare de centru-stanga, si sustine ca "socialistii inseamna Rusia" precum si "un numar foarte mare de europarlamentari foarte slab pregatiti in politica europeana".