Cetatenii din 20 de state membre UE sunt asteptati duminica la vot pentru alegerea membrilor noului Parlament European. In 7 state membre votul s-a consumat deja (Marea Britanie, Olanda, Irlanda, Cehia, Letonia, Malta, Slovacia). In total, peste 400 de milioane de europeni cu drept de vot pot alege noii europarlamentari.

Steagul UEFoto: Comisia Europeana
  • Urmareste LIVE TEXT pe HotNews.ro alegerile din Europa

Ora 01:20 Italia: Proiectiile dupa numararea a 10% din voturi coteaza Partidul Democrat al premierului Matteo Renzi cu 40,2% din voturi, mult in fata Miscarii 5 Stele a fostului comic Beppe Grillo, care este cotat cu 23,1%, potrivit Reuters. Partidul fostului premier Silvio Berlusconi, Forza Italia, are 16%.

O alta proiectie, realizata de institutul EMG, coteaza PD cu 39%, Miscarea 5 Stele cu 22,4% si Forza Italia cu 15%.

Ora 01:10 Ungaria: Partidul conservator Fidesz al premierului Viktor Orban a dominat alegerile europene, in timp ce extrema dreapta pierde aproape 6 puncte in raport cu legislativele din aprilie (AFP).

Potrivit rezultatelor definitive comunicat de comisia electorala, Fidesz a castigat 51,5% din voturi, revenindu-i astfel 12 dintre cele 21 de fotolii alocate Ungariei in Parlamentul de la Strasbourg.

Jobbik, un partid ultra-nationalist cu discurs rasist, antisemit si anti-romi, se claseaza pe locul doi, cu 14,7% din voturi (3 fotolii). El scade insa cu sase puncte in raport cu scorul obtinut la alegerile legislative din 6 aprilie.

A treia forta politica, partidul socialist MZSP nu reuseste sa depaseasca criza. Cu 10,9% din voturi, nu obtine decat 2 deputati europeni.

Ora 01:00 Marea Britanie: Partidul eurofob Ukip devanseaza conservatorii aflati la putere si opozitia laburista, in termeni de fotolii de eurodeputat deja asigurate, in doua regiuni din 12, potrivit primelor rezultate oficiale difuzate duminica seara, citate de AFP.

Partidul lui Nigel Farage si-a asigurat cel putin patru fotolii in Parlamentul European, in fata conservatorilor si laburistilor (cate trei).

In regiunea Est, Ukip a castigat trei fotolii, la fel ca si partidul conservator, in fata laburistilor (un fotoliu).

In nord-est, Ukip a castigat un fotoliu. Laburistii se afla in frunte in aceasta regiune, cu doua fotolii.

Marea Britanie are un total de 73 de eurodeputati.

Ora 00:50 Partidul Democrat al premierul Matteo Renzi, centru stanga, se situeaza pe primul loc la alegerile europene, devansand Miscarea Cinci Stele a euroscepticului Beppe Grillo, potrivit primelor sondaje citate de presa italiana, preluata de AFP.

Potrivit institutului de sondare Piepoli-Censis, PD castiga intre 29,5% si 32,5% din voturi, M5S 25 28% in timp ce Forza Italia se afla pe locul trei, cu 18 - 20%. Un alt sondaj al institutului EMG ofera un avans si mai mare pentru PD, la 33%, fata de 26,5% pentru M5S si 18% pentru Forza Italia.

Ora 00:40 Cele doua mari partide traditionale spaniole, Partidul Popular (dreapta, la putere) si Partidul Socialist, au scazut de o maniera spectaculoasa la alegerile europene, potrivit rezultatelor cvasi-definitive publicate duminica seara si citate de AFP.

Dintr-un total de 54 de deputati europeni, PP castiga 16 fotolii in viitorul Parlament European (24 in parlamentul actual" in timp de PSOE va avea 14 deputati (23 in prezent), cedand teren in fata micilor formatiuni, in special de stanga, precum Podemos, nascuta din miscarea Indignatilor, care intra in PE cu cinci fotolii.

Ora 23:20 Coalitia de centru dreapta aflata la putere in Portugalia a fost devansata de opozitia socialista, marcand un refuz al politicii de austeritate, potrivit primelor exit-poll-uri, scrie AFP.

Sondajele crediteaza PS cu 30 - 36% din voturi, fata de 25 - 29% pentru coalitia aflata la putere, formata din Partidul Social Democrat PSD (centru dreapta) si CDS (conservator).

Acest rezultat, daca se confirma, constituie un serios revers pentru premierul portughez Pedro Passos Coelho, cu un an inainte de alegerile legislative din toamna lui 2015.

Ora 23:15 Danemarca: Partidul popular anti-imigratie a castigat alegerile europarlamentare

Ora 23.00 Rata finala de participare la alegerile europene de duminica este estimata la 43,11%, potrivit site-ului Parlamentului European. Este pentru prima data cand prezenta la vot a crescut de cand au fost organizate primele alegeri directe in 1979. In 2009, rata de participare a fost de 43%

Ora 21:15 Alegeri europene in Franta: Frontul National (extrema dreapta), in frunte, cu un scor istoric de 25% (estimari)

Ora 19:30 Grecia: Stanga radicala Syriza se afla pe primul loc, cu un usor avans fata de Noua Democratie (dreapta) a premierului Antonis Samaras, potrivit primelor estimari publicate duminica seara, dupa inchiderea urnelor, scrie AFP. Partidul neo-nazist Zorii Aurii a obtinut 9,3%.

Condusa de Alexis Tsipras, Syriza, care si-a construit campania pe denuntarea masurilor de austeritate, ar urma sa obtina intre 26% si 30% din voturi, iar ND intre 23% si 27%, potrivit unui sondaj comun realizat de sase institute de sondare

Ora 19.17: Exit poll in Germania, comandat de televiziunea ARD: CDU (conservatorii condusi de Angela Merkel, afiliali la PPE) conduc cu 36%, urmati de socialistii SPD (27,5%). Euroscepticii AfD au 6,5%, iar NPD (extrema dreapta) are in jur de 1% si ar putea intra in Parlamentul European

Ora 18.19: Exit-poll in Cipru: DISY (membru PPE) 39,5%, AKEL (stanga radicala) 24,4%, DI.KO (socialisti) 9,9%, EDEK (socialisti) 9,5%

Ora 18.12: Un exit-poll arata ca europarlamentarele din Austria au fost cistigate de conservatorii OVP (afiliati la PPE), cu 27% - in scadere fata de 2009. Socialistii au ramas la 24%, in timp ce euroscepticii de la FPO au crescut pina la 20% (fata de 13%). Austria are 18 locuri de europarlamentari

Ora 16:55 Frontul National (extrema dreapta) a denuntat duminica "foarte numeroase disfunctionalitati" in derularea scrutinului pentru alegerile europene si acuza guvernul ca "falsifica prin mijloacele cele mai odioase votul francezilor", scrie AFP.

Ora 16:30Participarea la alegerile europene, asteptata in scadere, pe fondul euroscepticismului, era mai degraba in crestere la mijlocul zilei in mai multe tari europene, scrie AFP.

Ora 14:00 Presedintele Comisiei Europene, portughezul Jose Manuel Barroso, a votat duminica la Lisabona cerand o larga participare la alegerile europene, "foarte importante pentru viata cotidiana a cetatenilor".

"Alegerile sunt foarte importante deoarece o mare parte a legilor care influenteaza viata de zi cu zi a cetatenilor nostri sunt aprobate la Bruxelles si la Strasbourg", a spus Barroso.

"Comisia Europeana face propuneri, dar acestea sunt adoptate doar daca sunt aprobate de guverne si sau de Parlamentul European", a explicat el.

"Pentru prima oara, gratie Tratatului de la Lisabona, rezultatul acestor alegeri va fi luat in considerare la alegerea viitorului presedinte al Comisiei Europene", a mentionat Barroso, care va renunta la aceasta functie in octombrie.

Ora 11.00: Exit-poll-urile din Cehia, Letonia, Irlanda si Olanda arata ca partidele de dreapta, afiliate Popularilor Europeni, au castigat in fata socialistilor si euroscepticilor. In Marea Britanie nu s-au facut exit-poll-uri, dar informatiile din presa arata ca euroscepticii de la UKIP au crescut substantial in preferintele electoratului

In Cehia, potrivit sondajelor de la iesirea de la urne, partidul de dreapta de opozitie TOP 09 (afiliat la PPE) este pe primul loc in alegerile europarlamentare, scrie New Europe. Rezultatele exit poll-urilor arata ca TOP 09 a fost votat de 18% dintre alegatorii cehi, in timp ce partidul de stanga aflat la putere, CSSD, se afla pe locul 2 la foarte mica distanta, fiind votat de 17% dintre cehi. Publicatia citata noteaza ca absenta la vot a atins niveluri record in Cehia, de aproximativ 80%.

In Letonia, partidul de dreapta Unitatea (afiliat PPE) este pe primul loc in optiunile de vot, cu peste 31%, conform exit poll-urilor citate de Wall Street Journal. Pe locul al doilea, la mare distanta, se afla stanga, cu 13% dintre sufragii, potrivit sondajelor.

In Irlanda, rezultatele exit poll-urilor indica partidul de guvernamant Fine Gael (afiliat PPE) cu 22% dintre voturi si Labour Party cu 6%. Partidul de opozitie Fianna Fail (membru ALDE) a inregistrat 22% dintre voturi, relateaza Euobserver.

Olanda a inregistrat si primul soc al europarlamentarelor: Partidul antieuropean PVV din Olanda a iesit abia pe locul 4. Formatiunea liberal-democrata pro-europeana D66 se indreapta spre victorie cu 15,6% din voturi, relateaza AbcNews.

Ora 7.29: Primele tari in care s-au deschis urnele de vot sunt Romania, Grecia si Lituania

-------------------------------------------

Alegerile europene au loc pentru a opta oara: 28 de state membre UE voteaza intre 22 si 25 mai. Joi s-au deschis urnele in Regatul Unit si Olanda, vineri au votat cetatenii din Irlanda si Cehia, sambata cei din Letonia, Malta, Slovacia, iar restul europenilor voteaza duminica.

Primele cifre in noaptea alegerilor pe intregul teritoriu al Uniunii Europene vor fi publicate pe site-ul special al Parlamentului European, astfel:

  •     in jur de 21.00 CET: primele estimari ale prezentei la vot la nivel UE
  •     dupa 22.00 CET: primele proiectii bazate pe sondaje si rezultatele preliminare la nivel european
  •     dupa 23.00 CET: primele rezultate preliminare la nivel UE.