PDL va semna motiunea de cenzura pe care PNL o depune impotriva guvernului Ponta, insa va introduce in textul motiunii si cazul Duicu, a declarat intr-un interviu acordat HotNews.ro presedintele democrat-liberalilor, Vasile Blaga. “Cerem efectiv demisia premierului pentru ca din toate datele publice facute de catre procurori am vazut ca se negociau functii publice in biroul si in anticamera primului ministru”, a afirmat Blaga. Acesta a sustinut ca este ”absolut convins ca seful Politiei Romane nu a mers la Palatul Victoria decat chemat fiind de premier sau de seful lui de cabinet”.

Vasile BlagaFoto: Agerpres

Liderul PDL a comentat si decizia premierului Victor Ponta de a-si muta biroul de la sediul Guvernului in sediul MApN: "Pai sa te muti in cazarma, sa te muti in sediul Ministerului Apararii Nationale? Doar nu suntem in razboi. Pe de alta parte, este un premier slab pentru ca nu este in stare sa-si disciplineze nici propriul partid, propria putere. De ce fuge din Palatul Victoria? Nu sunt acolo oamenii lui, nu si i-a numit pe toti, nu are propria cancelarie umflata de nu stiu cate ori, nu are acolo Secretariatul General al Guvernului, numai oamenii pe care i-a dorit domnia sa? De ce fuge de acolo? Deci nu e in stare sa conduca nici macar aparatul tehnic de la Palatul Victoria si fuge din Palatul Victoriei?"

Declaratiile integrale acordate HotNews.ro de catre presedintele PDL Vasile Blaga pe aceasta tema

Dan Tapalaga: Am avut cazul Duicu, coruptia pe masa guvernului. Toata lumea astepta atunci o reactie dura din partea opozitiei, de la motiuni de cenzura, actiuni parlamentare, proteste, stiti cum face opozitia. Ne uitam la ce era in 2004, ia sa fi primit o pleasca din asta pe vremea lui Nastase, ce faceati? Cum va manifestati?

Vasile Blaga: Am fost chiar in Severin in momentul in care a fost retinut Duicu si am avut manifestari publice in Severin la adresa lui. Ulterior, dupa ce procurorii au facut publice date din dosar si am vazut ca coruptia a ajuns chiar in cabinetul premierului, am avut numeroase iesiri publice, cred ca vreo 20 de iesiri publice in toata tara, pentru ca suntem in aceasta perioada in pre-campanie electorala si suntem in toata tara, iar la nivel parlamentar colegii mei au avut multe declaratii politice pe tema asta.

D. Tapalaga: Dincolo de asta, mai faceti ceva sau tema o lasati la nivelul asta de sanctionat din gura?

Vasile Blaga: Liberalii au spus ca vor depune o motiune de cenzura. Noi am spus ca o vom semna-o, dar vom avea propriile noastre contributii, iar una dintre ele se refera tocmai la asta. Si am spus mai mult: se impune demisia domnului Ponta, pentru ca aparandu-si baronii, de care vad ca ii este tot mai multa frica, pana la urma el face un foarte mult rau Romaniei. Sa isi dea demisia din functia de prim-ministru si ca presedinte de partid, daca asa intelege el ca presedinte de partid intr-un stat membru al Uniunii Europene sa te comporti, sa o faca. Dar nu ca prim-ministru al Romaniei.

D. Tapalaga: Deci inteleg ca introduceti cazul Duicu in textul viitoarei motiuni de cenzura.

Vasile Blaga: …in textul viitoarei motiuni de cenzura.

D. Tapalaga: Si ce spuneti acolo?

Vasile Blaga: Cerem efectiv demisia premierului pentru ca din toate datele publice facute de catre procurori am vazut ca se negociau functii publice in biroul si in anticamera primului ministru.

D. Tapalaga: Primul ministru spune ca nu are nicio treaba cu asta.

Vasile Blaga: Primul ministru poate sa spuna ce vrea. Numai ca din pacate el recidiveaza de la o zi la alta. Saptamana trecuta, primul ministru nu era sa-l apere pe Nicolescu, baronul de Arges, la Arges si spunea ca o sa vada ce o sa pateasca un fost senator din cauza caruia a aparut acest caz Nicolescu? … fata de domnul primar al Constantei, Radu Mazare. Pai ce alte dovezi mai trebuiesc?

D. Tapalaga: Ca fost ministru de Interne va intreb de data asta, cum vi se pare ca un baron local cheama la ordin in sediul Guvernului, dupa cum rezulta din referatul procurorilor, pe seful Politiei, pe ministrul de Interne, ca sa isi puna un protejat in functie? Putea sa faca asta fara ca premierul sa stie, fara sa fie avertizat macar?

Vasile Blaga: Eu sunt absolut convins ca seful Politiei Romane nu a mers la Palatul Victoria decat chemat fiind de premier sau de seful lui de cabinet. Nu poate chema un presedinte de Consiliu Judetean la Palatul Victoriei sau oriunde altundeva seful Politiei Romane. Dar sunt absolut convins pe de alta parte ca, dupa cate stiu eu cel putin pe domnul Toba, ca niciodata nu ar fi acceptat sa faca un joc politic.

D. Tapalaga: Tocmai pentru ca ii cunoasteti, ati fost ministru de Interne, ii cunoasteti pe sefii Politiei Romane, pe domnul Toba, aveti informatii ca aceasta scena s-a petrecut in guvern intr-adevar?

Vasile Blaga: Nu am informatii, sunt numai informatiile publice oferite de procurori.

D. Tapalaga: Uneori temerea mea e ca nu puteti ataca in forta astfel de teme - dar acuma tocmai imi spuneti ca o s-o puneti in motiune de cenzura - din cauza ca si sub guvernarea PDL am vazut baroni in actiune. Si ultima scena cu baroni de care imi amintesc e aia in care dadeau cu pumnul in masa si cereau bani domnului Ungureanu. Dupa care domnul Ungureanu n-a prea mai ramas mult in functie. Adica fiecare guvernare cu baronii ei.

Vasile Blaga: Este o mare diferenta intre baroni si baroni cum ii numiti dvs, pentru ca am vazut ca baron poate sa fie si un om care isi face datoria, dar care este de mai multe mandate intr-o functie publica. Din nefericire pentru PDL, cei care au functii publice de mai multe mandate la noi au si rezultate in administratia publica si v-as ruga fara nicio falsa modestie sa vedeti evolutia judetului Alba, a orasului Alba Iulia, a Aradului, a altor orase, a Targu Muresului, conduse de catre administratii sa zic asa pedeliste. Si mergem mai departe sa vedem la polii saraciei, unde s-au investit din banii bugetului de stat mii si mii de miliarde fara niciun fel de rezultat. Si aici, foarte aproape de Bucuresti, Teleormanul, Oltul, Giurgiul, ca sa nu mai vorbesc de polii saraciei din Moldova, Vasluiul samd. Deci nu au fost astfel de situatii, dar…

D. Tapalaga: Dar nu incercau baronii sau liderii locali, poftiti, ai PDL sa isi impuna oameni dupa modelul Duicu? Adica sa vina in Guvern sa spuna: pe asta il vreau secretar de stat! nu-l puneti, va retrag sustinerea.

Vasile Blaga: As minti daca n-as spune ca nu au fost si in timpul guvernarii noastre astfel de situatii, dar astea sunt exceptiile care intaresc regula.

D. Tapalaga: Victor Ponta tocmai ne anunta ca si-a mutat biroul de la Palatul Victoria la MApN ca sa scape de ceea ce numeste provocari. Spune ca tot ce s-a intamplat in cazul Duicu a fost o provocare, o inscenare de presa, a numit-o, si neaga ca ar avea o implicare aici. Dvs ce credeti despre povestea asta?

Vasile Blaga: Cred ca avem de a face cu cel mai slab, cel mai mincinos premier postdecembrist, dar si cu un om inconstient in acelasi timp.

D. Tapalaga: De ce inconstient?

Vasile Blaga: Pai sa te muti in cazarma, sa te muti in sediul Ministerului Apararii Nationale? Doar nu suntem in razboi. Pe de alta parte, este un premier slab pentru ca nu este in stare sa-si disciplineze nici propriul partid, propria putere. De ce fuge din Palatul Victoria? Nu sunt acolo oamenii lui, nu si i-a numit pe toti, nu are propria cancelarie umflata de nu stiu cate ori, nu are acolo Secretariatul General al Guvernului, numai oamenii pe care i-a dorit domnia sa? De ce fuge de acolo? Deci nu e in stare sa conduca nici macar aparatul tehnic de la Palatul Victoria si fuge din Palatul Victoriei? Iar mincinos pentru ca pe de o parte nu cred ca un procuror din Romania si-ar permite sa faca publice astfel de date daca nu ar fi reale, iar pe de alta parte ca ne obisnuieste in fiecare zi cu astfel de lucruri. Sa ne gandim la saptamana trecuta. Saptamana tercuta, pentru ca eu spuneam in permanenta ca Ponta minte cum respira, mai nou minte de luni dimineata, sa nu uite. A venit in fata natiunii cu noua doamna ministru a Muncii si a anuntat cu emfaza ca tocmai s-a gandit sa mareasca pensiile la 234.000 de oameni. Cand de fapt venise ca sa puna in practica o decizie a Curtii Constitutionale care ii spusese ca ordonanta promovata de domnia sa, ca incompetenti, si dansul si ministrul muncii de la acea data, doamna Campeanu, omisese niste coeficienti de ierarhizare la pensii si 234.000 de romani isi primisera pensiile cu 62 de lei mai putin. Anunta aceasta corectie ca o mare victorie. Deci cum sa ai incredere in astfel de om care minte in permanenta?

D. Tapalaga: Catalin Predoiu anunta ieri ca e posibil ca PSD sa incerce din nou promovarea amnistiei si gratierii, inclusiv modificari la legea Inaltei Curti si DNA. Aveti mai multe date, ceva concret, ce se intampla in Parlament?

Vasile Blaga: Auzim discutiile in special din Camera Deputatilor, pentru ca acolo ar trebui sa puna pe tapet legea amnistiei. Dar nu cred ca totusi vor merge pana acolo. Nu cred. De fiecare data Ponta cand vrea sa promoveze ceva ce-i convine, dar nu are curaj sa o faca el, pentru ca ar da prost in ochii partenerilor nostri euroatlantici, atunci isi pune parlamentari sa o faca. Si am auzit din nou cei doi parlamentari care au propus legea amnistiei ca doresc sa o puna pe ordinea de zi. Am auzit si m-a bucurat pozitia publica a PNL-ului, inseamna ca cel putin noi si PNL si daca isi pastreaza punctul de vedere si UDMR, atunci nu va trece aceasta lege. Dar au existat diferite variante de a ciunti legea ANI. Si nu spun modificari la legea ANI. Ultima dintre ele pe care am reusit sa o cadem in Senat impreuna cu liberalii, este adevarat, se referea la modificarea legii 215 - pentru ca fac diferite artificii, le merge mintea la prostii - astfel incat deci practic sa oblige alesii locali sa participe in consilii de administratie si indirect ar fi rezolvat problema tuturor celor care sunt in incompatibilitate sau in conflict de interese cu legea. Si atunci iata ca toate lucrurile astea le fac extrem de atenti, mai ales ca domnul Dragnea isi propune - si asta a anuntat-o el public - sa vina chiar cu un cod prin care sa modifice legislatia si legea ANI si toate celelalte legi. Stiti ca au mers la UE sa incerce sa modifice legea ANI, in prima faza acolo o directoare probabil nu a inteles despre ce este vorba, apoi le-a raspuns raspicat ca nu sunt de acord cu modificarea legii ANI, dar nu vor ezita. Si cred ca presiunile vor fi foarte mari mai ales acum pana la alegerile europarlamentare.

D. Tapalaga: Si primari PDL ar beneficia de asta.

Vasile Blaga: Una-i una, alta-i alta.

D. Tapalaga: E adevarat, dar si ei ar beneficia de asta si intrebarea mea e daca din teritoriu nu vi se cere si dvs. sa acceptati modificarea legii, astfel incat primarii, inclusiv cei din PDL, sa faca parte din aceste asociatii?

Vasile Blaga: O sa fac un lucru pe care nu il fac. Imi dau cuvantul de onoare ca nu am primit nicio solicitare de la colegii mei in acest sens, pentru ca ei stiu pozitia partidului si stiu ca n-ar avea nicio sustinere din partea partidului.

Citeste si: