​Presedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, intr-un interviu pentru HotNews.ro, ca presedintele Traian Basescu ar fi incorect cand ataca partidul "care i-a fost loial in permanenta" si ca nu e de acord ca Partidul Miscarea Populara e Alba ca Zapada, din moment ce are in randul sau membri care au votat pentru suspendarea presedintelui sau primari condamnati cu suspendare. Intrebat care este diferenta intre el si Traian Basescu, amandoi fiind lideri care si-au inceput cariera in statul comunist si ii leaga o lunga istorie comuna, liderul PDL a raspuns: "Eu respect democratia interna in partid, si am invatat asta de a dansul. Dar dansul, in momentul in care partidul a dorit altceva decat Udrea, presedintele s-a schimbat".

Rep: Traian Basescu v-a acuzat din nou ca impuneti o linie fesenista, ca ati castigat cu sloganul Basescu ne aresteaza, dvs i-ati raspuns amintindu-i ca si el e fost comunist, dupa cum singur a recunoscut, si ca diferenta intre partidul dvs si cel al presedintelui este diferenta dintre Stolojan/Macovei si cele doua Elene, Udrea si Basescu. Ce ati vrut sa spuneti?

Vasile Blaga: Este extrem de incorect cu partidul care l-a condus si i-a fost loial in permanenta. Si care niciodata nu a vrut si nu vrea sa devina un partid anti-basist, cum permanent ni se reprosaza, domnia sa nu, dar cele doua Elene in permanenta. Ca, vezi Doamne, noi suntem anti-basisti. Ai fi antibasist daca ai promova o linie politica in contradictie cu ceea ce ai facut pana atunci. Dar nimeni nu poate sa arate o singura actiune a PDL prin care el sa nu fie principalul partid european din tara asta, principala forta politica care sa apere parcursul euroatlantic al Romanei si de fiecare data sa sara in apararea statului de drept. Ca discutam de 2012, doar PDL a fost langa Traian Basescu. Ca discutam de tot parcursul nostru dupa luarea puterii de catre PSD si PNL, si acum, dupa ce PNL a iesit de la guvernare, intotdeauna am fost de partea statului de drept, de partea institutiilor lui, impotriva modificarii legislatiei care sa-i faca scapati pe cei care incalca legea sau sunt in conflict de interese. Deci din toate motivele astea i-am spus ca nu are dreptate. Si nu are dreptate nici pentru faptul ca de fiecare data cand i-a fost greu sau a candidat i-am fost in permanenta loiali. Acuma, ca domnia sa este suparat ca n-a castigat Elena Udrea alegerile in interiorul partidului, inteleg lucrul acesta. Dar a trecut atata timp de atunci! I-a facut partid Elenei Udrea. Dar ca acest partid este Alba ca Zapada iar PDL e altceva, nu sunt de acord. Este o diferenta de la cer la pamant dintre declaratiile initiale, fata de ce-si propune PMP si ce s-a intamplat pana acum. La inceput au fost pe acolo consilieri prezidentiali, au mai trecut oameni care probabil nu-si gaseau rostul in PDL, dl Cristian Preda, domnul Baconschi, dar in rest au fost adusi cu arcanul oameni care nu au ce cauta in nici un partid democratic din Romania. Oameni care au fost impotriva presedintelui la referendum, (dl Anton), primari condamnati cu suspendare si suspendati de PDL (primarul din Targoviste), deci asta e fala si mandria PMP. Atunci cum poti sa compari PMP cu cel mai reformat partid de azi din Romania, PDL, care are in conducerea lui oameni tineri, oameni cu expertiza politica si profesionala dar despre care nimeni nu poate sa spuna ca au gresit cu ceva. Doar ca nu au parasit PDL.

Rep: De fapt, care-i diferenta dintre dvs si Basescu? Sunteti doi lideri care si-au inceput cariera in statul comunist, ati condus ani de zile Romania, va leaga o lunga istorie comuna, campanii electorale, cei pe care-i conduceti azi dvs sunt ca tot aia pe care i-a condus Basescu ani de zile. Deci care e diferenta fundamentala intre dvs si dl Basescu?

VB: Eu respect democratia interna in partid, si am invatat asta de a dansul. Dar dansul, in momentul in care partidul a dorit altceva decat Udrea, presedintele s-a schimbat.

Rep: Adica totul pana la Udrea ziceti?

VB: Din pacate despre asta este vorba. Nu vad altceva.

Rep: Cum va explicati asta?

VB: Nu trebuie sa mi-o explic eu.

Rep: Dar ati avut curajul sa-i spuneti vreodata in fata presedintelui ca nu e bine ca partidul sa stranga semnaturi pentru ca fiica sa sa ajunga europarlamentar, ca nu e bine ca Elena Udrea sa aiba atata putere? I-ati spus vreodata asta in fata, nu acum cand ii spuneti asta de pe pozitii de adversar?

VB: N-as vrea sa fac publice discutiile care au avut loc intre mine si dl presedinte intre barbati. Dar as vrea sa spun doua lucruri. In momentul in care dansul era presedinte al PDL sa stiti ca din zece propuneri ...era un om care asculta, punea in balanta parerile celorlalti, si cu statului in fata lua decizii, si reuseam sa-i schimbam patru-cinci din zece puncte de vedere. (...)

Rep: Deci i-ati spus sau nu in fata?

VB: Evident da.

Rep: Si, care a fost reactia?

VB: Evident, nu intotdeauna placuta.

Rep:Ce inseamna nu intotdeauna placuta.

VB: N-as vrea sa dezvolt.

Rep: Ar mai fi o diferenta intre dvs si Traian Basescu. In timp ce Basescu face opozitie dura, de tip buldozer, dvs faceti opozitie moale la nivel de discurs.

VB: Daca as avea acea tribuna pe care o are dl presedinte sau dl Ponta sigur ca ati vedea o actiune politica de opozitie de tip buldozer dar nu am. Iata, la dvs, sunt prima data de cand sunt presedinte al partidului de doi ani de zile. Avem atatea iesiri dar nu avem atati prieteni in presa cum au altii.

Rep: Traian Basescu si Victor Ponta se potenteaza reciproc sau e o lupta reala? E butaforie sau razboi pe bune?

VB: Ca se potenteaza reciproc este adevarat. Ca le convine, e iarasi adevarat.

Rep: Ce le convine?

VB: Sa se potenteze reciproc.

Rep: De ce?

VB: In momentul in care zilnic apar premierul si presedintele, foarte greu se mai vede al treilea. Dar ca este o batalie, ce sa mai zic, asa am zis si eu pana am vazut pactul de coabitare. Si acum cred ca exista un pact de coabitare si functioneaza, nu l-am auzit si pe dl presedinte si pe dl Ponta ca nu mai e de acord cu el. Ca au avut iesiri nefericite si unul si altul zilele astea, iarasi e adevarat. Ca Romania dintr-o oaza de stabilitate in partea asta a Europei se transforma intr-o oaza in care circul e la el acasa, iarasi e adevarat.

Rep: Mai e loc de impacare, de buna ziua cum ziceti intre PDL si PMP, intre dvs si presedintele Basescu?

VB: Loc de buna ziua ca intre doi oameni civilizati exista. Dar va fi foarte dificil sa putem sa avem anumite intelegeri cu PMP daca vor continua aceeasi politica. Nu de racolare, ca cine a vrut sa mearga a mers. Dar pe de alta parte, daca ei vor avea ca tinta in continare PDL, candidatii la europarlamentare, conducerea lui, va fi greu dupa aceea. Noi avem o politica in interiorul partidului: nu aducem traseisti in randurile noastre dar nici nu vom accepta traseisti pe care sa-i sustinem.

Rep: Sa o luam altfel. Suntem a doua zi dupa europarlamentare, daca v-ar propune seful statului sa faceti alianta PMP-PDL ati accepta?

VB: Depinde cum evolueaza lucrurile pana atunci. Daca tinta lor de azi inainte va fi PSD-ul, da. Daca tinta vom fi in continuare noi, nu.

Citeste si: