Anina Ciuciu, tanara de etnie roma in varsta de 24 de ani care studiaza dreptul la Sorbona, a fost numita consilier onorific al prim-ministrului. Decizia a fost publicata astazi, 3 aprilie, in Monitorul Oficial, unde se precizeaza ca "activitatea doamnei Anina Maria Ciuciu este neremunerata". Tot astazi, in Monitor a fost publicata decizia de incetare a calitatii de consilier onorific a lui Damian Draghici, care candideaza la alegerile europarlamentare. "La inceput mi-am ascuns identitatea, cand eram mic copil, am facut ce ne indemnau parintii sa facem, trebuia sa ne ascundem ca suntem rromi", a declarat Anina Ciuciu intr-un interviu acordat HotNews.ro.

Anina CiuciuFoto: Hotnews

Anina Ciuciu s-a nascut in cartierul Fata Luncii din Craiova, la 7 ani a plecat impreuna cu familia spre Franta, a cunoscut experienta cersetoriei, insa a reusit sa devina cea mai buna eleva din clasa, acum se pregateste la Sorbona sa devina judecator, iar la inceputul lunii martie a lansat in Romania cartea “Mandra sa fiu rroma”.

Intr-o discutie online cu cititorii HotNews.ro, Anina Ciuciu declara, in urma cu o luna, referitor la solutiile de integrare a rromilor in societatile in care traiesc:

“Cred ca solutiile trebuie sa vina din ambele parti. Eforturi sunt de facut din partea societatii majoritare, adica de la stat si prin politici publice, in sensul in care trebuie sa li se acorde rromilor aceleasi drepturi si in aceeasi masura cetatenie si, si mai important, sa fie puse in aplicare aceste drepturi. In al doilea rand, eforturi sunt asteptate si de la comunitate, bineinteles. In raportul cu scoala, cred ca in ziua de azi foarte multi parinti sunt convinsi ca scoala este o solutie, dar din pacate multi dintre ei nu au acces la educatie din cauze materiale. Sunt persoane victime ale excluziunii sociale, fara serviciu, fara locuinta, de multe ori. In situatia aceasta, devine foarte greu si pentru ei sa le poata asigura o continuitate scolara copiilor. Deci solutia trebuie sa vina si de la stat, cum spuneam, si sa le asigure tuturor cetatenilor, nu numai rromilor, accesul la o educatie de calitate, care nu se poate realiza fara conditii de viata demne: locuinta si sanatate”.

Pe scurt, despre Anina Ciuciu

Anina Ciuciu s-a nascut in 1990 la Craiova, intr-o familie de rromi. In 1999, dupa multe peripetii si pornind la drum intr-un portbagaj pe care il impartea cu alti 9 copii, a ajuns in Franta, la Bourg-en-Bresse, impreuna cu parintii si surorile ei. Insa in drumul sau, familia a fost insa expulzata din Ungaria, dupa care a doua incercare de a ajunge in Franta s-a sfarsit la Casilino - cea mai mare tabara de rromi din Europa, aflata la periferia Romei, in Italia. Aici a stat jumatate de an, timp in care s-a confruntat cu cea mai neagra saracie, locuind in conditii insalubre si castigandu-si traiul din cersit.

Abia la a treia incercare familia a reusit sa ajunga in Franta, unde insa conditiile nu au fost departe de ce intalnise pe drum. Ajutati de o localnica, parintii apeleaza la autoritati, primesc o locuinta si li se ofera posibilitatea de a lucra.

Aflata in clasa I, Anina se loveste de bariera lingvistica si de un tratament departe de normalitate din partea colegilor. Nu renunta insa la scoala, ajutata de o invatatoare care devenise "protectoarea" familiei, si in scurt timp isi ajunge colegii din urma. Face apoi doi ani scolari in unul singur, obtine bacalaureatul stiintific, licenta in Drept si e acceptata la Universitatea Sorbona, urmandu-si visul de a fi magistrat.

Citeste si: